3 napos gyalogtúra a Zselicben

Nappal millió lépés vadregényes tájakon, éjjel pedig millió csillag alatt álmodunk tovább

Hiányoznak a csillagfényes éjszakák? Vagy még sosem láttad a Tejútrendszer millió csillagát szabad szemmel? Nappal a ritkán járt zselici erdőkben gyönyörködünk, de az igazi attrakció az Európában is szinte egyedülálló, csillagfényes  éjszaka lesz! A kellemes nyári éjszakákat sátorban töltjük, már ha lehet aludni ilyen különleges plafon alatt! Ki fogja a legtöbb hullócsillagot megszámolni?


REFLEKTORFÉNYBEN

A méltatlanul mellőzött Zselic vadregényes tájai, páratlan éjszakai égbolt – mindez az augusztusi csillaghullás idején.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

 

UTAZÁS 

Az utazás telekocsi rendszerben működik, amit mindenki egyénileg old meg, de az autókat segítünk összeszervezni.

Utazás menetidő: Budapest – Gálosfa (200 km kb 2 óra)

 

NAPI PROGRAMTERV

1. nap    Találkozunk Gálosfa településen, ahonnan egy körtúrát teszünk és megismerkedünk a Zselic fő látványosságaival. Ezután elfoglaljuk sátorhelyeinket, és gyönyörködünk!
Túra: kb 20 km

2. nap    Zseliskisfaludon további ritkán látott völgyek és bércek várnak ránk. Később a Zselici Csillagparkban veszünk részt egy vezetett éjszakai túrán, felejthetetlen élményekkel gazdagodva!
Túra: 20 km

3. nap    A hosszú éjszaka után már csak egy rövid túrát teszünk a kishajmási homokkő szurdokba, majd búcsút intünk hazánk eme különleges kis szegletének. 

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

 

A túra időpontja:

2020. augusztus 21-23. (hosszú hétvége)

Részvételi költség vendégként:

7.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

 * a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)
 * a szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

 * az utazást
 * az étkezést
 * a szállás díját, ami áll: sátorhely 2000 Ft /éj, ezen felül 900FT/fő/éj (egy sátorban maximum 6 fővel)
 * a szálláson igény esetén áram: 500Ft/éj
 * vezetett éjszakai túra a Zselici Csillagparkban 1800 Ft/fő

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége: 

KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 6-7 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny.
 

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:

A napi túrákhoz kisebb hátizsákban étel – ital, kényelmes túrabakancs. A kempinghez hozz sátrat – vagy segítünk összeszervezni a helyeket. Kényelmes, lenge nyári ruházat mellett készüljetek a hűvösebb éjszakára is!

Szállások fajtái - 2 éjszaka kempingben.

Étkezés - A kempingben csak tűzrakóhelyek vannak, egyéb étkezési lehetőség nincs! A környező településeken vannak boltok, éttermek, ahonnan magunk intézzük a bevásárlást.

Időjárás - Sajnos az időjárás fölött továbbra sem tudunk rendelkezni. Viharos időjárás esetén, a túra programját túravezetőink megváltoztathatják. A változtatás a túravezetők hatáskörébe tartozik, amely minden résztvevőre, a saját és társai védelmében kiterjed.


Zselic mintegy 1200 km² területű dombság a Dunántúl déli részén, Somogy és Baranya megye határán. Legjelentősebb kiemelkedése a Hollófészek (358 m). Számos forrása és patak jellegű vízfolyása van. Természeti értékeit jellegzetes erdőtársulásai adják, nagyszámú szubmediterrán flóraelemmel és a hozzájuk kapcsolódó állatvilággal. Neve honfoglalás kori szláv lakosságára utal, tőlük ered a Zselic, zselica elnevezés is mely az itt őshonos tölgyre utal.

A ,,nemzetközi csillagoségbolt-park” (International Dark Sky Park) címet a Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetség alapította. Európában elsőként a Zselici Tájvédelmi Körzet nyerte el ezt az elismerést 2009. november 16-án. Magyarországon ugyanis a Zselic azon területek egyike, ahol a csillagos égbolt látványát elnyomó fények alig zavarják. A Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Csillagászati Egyesület között jött létre egy Együttműködési Megállapodás, melynek tárgya a Sötét Égbolt Rezervátum létrehozása a Zselici Tájvédelmi Körzet területén. Közösen egy csillagászati tanösvényt hoztak létre, amely bemutatja a fényszennyezés jelenségét, tájékoztatót ad az ideálisan megfigyelhető csillagos égboltról.

Milliók a Zselicben - sátrazós gyalogtúra csillaghullás idején

Milliók a Zselicben - sátrazós gyalogtúra csillaghullás idején

Milliók a Zselicben - sátrazós gyalogtúra csillaghullás idején

Milliók a Zselicben - sátrazós gyalogtúra csillaghullás idején

Milliók a Zselicben - sátrazós gyalogtúra csillaghullás idején

Források: wikipédia, google

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>