Tavaszi medvehagymás piknik

Egynapos gyalogtúra a megújuló Gerecsében

Kora tavasszal zamatos fokhagymaillat lengi be az ébredező erdőket. Medvehagyma nő az élénkzöld árnyat adó lombkoronák alatt. Áldásos hatásai és fantasztikus íze miatt egyre több finomság alkotórésze e vadon termő növény.
Tarts velünk egy varázslatos gyalogtúrán, mely során felfedezzük a Gerecse, Kis-Gerecse legszebb részeit, friss medvehagymát gyűjtünk, majd egy hangulatos piknik során, a napsütéstől szikrázó erdőben fogyasztjuk el otthonról hozott szendvicseinket...

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Pusztamarót, 1 óra / 55 km

1. nap  Találkozó reggel kilenckor Pusztamaróton. Magunkhoz vesszük elemózsiánkat, a medvehagyma gyűjtésére alkalmas zacskót, táskát és elindulunk az erdőbe. Jelzett ösvényen haladva zöldellő medvehagyma mezők mellett vezet utunk, majd nemsokára feltűnik a Kis-Gerecse meredek oldala, amelyet megannyi hatalmas kőszikla pettyez. A kezdetben murvás út méretes kanyart leírva kezd emelkedni. A piros kereszt jelzésre rátérve kisebb kaptató vár ránk, azonban ezt leküzdve jutalmul az ösvény mentén nyíló panorámában gyönyörködhetünk. A még alig zöldellő fák ágai fölött átpillantva beláthatjuk a környék lágyan hullámzó vonulatait. Az erdőben változatos élővilág vár ránk, nem csak a medvehagyma, hanem rengeteg virág és cserje is jelzi a tavaszt. Látványos mészkősziklák között felkapaszkodva érjük el az impozáns Serédi-kastély. A tornyos épület jelenleg ifjúsági szállóként, és gazdaságként működik, ezért meglehetősen sok lovat és mangalica sertést láthatunk errefelé. Amennyiben a csapat is úgy kívánja, utunkat tovább folytatjuk a Gerecse legmagasabb pontjára (634 m), majd egy csúcscsoki elfogyasztása után visszaereszkedünk következő célpontnuk felé. Újabb medvehagymával borított erdőben haladunk, majd megérkezünk piknikező helyünkhöz, a Kis-gerecsei kőfejtőhöz. Itt elővesszük szendvicseinket, megpakoljuk őket az út során szedett medvehagymával, és miközben jólesően falatozunk, élvezzük a szemben lévő Pisznicei kőfejtő páratlan látványát. Innen feltehetőleg már a rómaiak, de Luxemburgi Zsigmond és Hunyadi Mátyás idején minden bizonnyal fejtették a vörös mészkövet, amely – piszkei és tardosi "vörös márványként" – évszázadok óta több nevezetes épület (mint például a Visegrádi palota) építésénél is felhasználtak. Pisznice szigorúan védett terület, mivel a kerecsensólyom fő fészkelési területe, melyet a költési időszakban 25 éve éjjel-nappali őrszolgálat őriz. Miután megebédeltünk és kigyönyörködtük magunk, elindulunk vissza Pusztamarótra, ahol autóinkat hagytuk.

Fontos információ: A medvehagyma szabadon szedhető, ám csak 2 kg/fő, melyet jogszabály ír elő.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2018. március 25.

Részvételi költség vendégként:

2.000 Ft (14 éves kor alatt ingyenes) 

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a szervezést és a túravezetést képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
  egyénileg - teleautós rendszer (az autókat segítünk összeszervezni)

* étkezést és a sportbiztosítást, mely itt megköthető >> 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Gerecse Távédelmi körzet

A Gerecse a bányáiról és barlangjairól ismert mészkőhegység. A 400-600 m magas rögök a triász és a jura időszakban keletkeztek mintegy 200-150 millió éve. A kövekben őstengeri óriás egysejtűek, megaloduszok, a jura időszaki vörös mészkőben lábasfejű ammoniták mészhéjai láthatók. A hegység legjellemzőbb fás társulásai a cseres tölgyesek, a hűvösebb területeken, a völgyek árnyékos oldalain gyertyános tölgyesek, míg a legmagasabb részeken, illetve az északi oldalakon bükkösök találhatók.

Tavaszi medvehagymás piknik - Egynapos gyalogtúra a Gerecsében

Pusztamarót

Pusztamarót elnéptelenedett település a Gerecsében. A település a 13. században jött létre. A mohácsi csatavesztés (1526. augusztus 29.) után az országot dúló török seregek a Gerecse erdei között található Marót település térségében ütköztek a legnagyobb ellenállásba. Az esztergomi érsek birtokánál összegyűlt menekülő tömeg szekértáborát végül a fővárosból hozott ágyúkkal sikerült megtörni, s mintegy 20-25000 áldozatot követelő vérengzést hajtottak végre a török hadak a területen.

Tavaszi medvehagymás piknik - Egynapos gyalogtúra a Gerecsében

Ennek a szörnyű pusztításnak állít emléket a fertőhomoki Kovács György szobrászművész által készített emlékmű. A települést az 1945 utáni kitelepítésekig sváb anyanyelvű lakosság lakta kis számban, majd helyükre bányászokat telepítettek be, kik lassanként hagyták el otthonaikat. A falu az 1970-es években néptelenedett el végleg, emlékét temetője őrzi.i. 

Tavaszi medvehagymás piknik - Egynapos gyalogtúra a Gerecsében

Tavaszi medvehagymás piknik - Egynapos gyalogtúra a Gerecsében

Forrás, fotók: Taál István, hazaielmenyek.hu, nyugat.hu, kektura.click.hu, commons.wikimedia.org, kirandulastippek.hu

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>