Körbe-karikába a Káli-medencében - kétnapos nyári bringás kalandozás a Balaton-felvidék csodaszép tájain

Körbe-karikába a Káli-medencében - kétnapos nyári bringás kalandozás a Balaton-felvidék csodaszép tájain

A Balaton számos izgalmas kerékpáros helyszínnel vár minket évről évre. Az egész tavat körbeölelő kerékpár út remek lehetőséget nyújt a bringázni vágyóknak, mi viszont most ennél  sokkal izgalmasabb körtúrákra invitálunk Titeket. A Balaton-felvidék,  benne az egyre népszerűbb és páratlan szépségű Káli-medencével és Tapolcai-medencével a víz, a hegyek, a szőlők, a történelmi emlékek és természeti csodák tökéletes harmóniája. Dimbes-dombos felszíne sok helyen kihívást jelent a kerékpárosoknak, cserébe lenyűgözően látványos táj, bájos falvak, a  pincészetekben pedig hideg rozé fröccs kárpótolja a bringásokat. Este pedig vízparti kempingünkben hamisítatlan Balatoni hangulat vár ránk, fürdéssel, naplementével - ahogy ez egy igazi Balatoni nyár kínálja. Töltsd velünk az idei nyár legelső napjait egy jó kis aktív kiruccanással! 

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Badacsonytomaj 165 km kb. 2 óra

1. nap    Találkozó 8.30- kor Badacsonytomajon a Badacsony kemping parkolójában. Első napi túránkon körbejárjuk a Balaton felvidék látványos tanúhegyeit, a Badacsony, a Szent György-hegy, a Gulács és a Csobánc impozáns látványában gyönyörködünk.  Sorra meglátogatjuk a  Káli - medence különös hangulatú festői kis falvait:  Mindszentkállát,  Szentbékállát és közelében a hatalmas kőtömbökkel borított, ligetes erdőben fekvő híres ingóköveket,  Köveskált és Salföldet, majd a parti úton visszatérün

túra hossza: 68 km 620 méter szintemelkedéssel

2. nap    Másnap reggeliután felpakoljuk a kerékpárokat és a közeli Zánkára megyünk, második napi túránk indulási helyszínére. Reggel, frissen kipihenten feltekerünk  a  Balaton-felvidék talán leglenyűgözőbb geológiai természeti csodájához, a Zánkától nem messze magasló Hegyestű lenyűgöző bazalttömbjéhez. Innen Szentbékkáláig gurulunk, majd egy kisebb kaptató után Monostorapáti majd Kapolcs következik. Itt megpihenünk a híres Malmok völgyébe, majd egy utolsó erőpróba következik Nagyvázsonyig. Innen már csak lefelé vezet az út. Dörgicsén még megnézzük a Balaton-felvidék három leghangulatosabb Árpád kori templom romját, majd a parti úton visszatérünk Zánkára.

túra hossza: 59 km  700 méter  szintemelkedéssel

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. június 20-21.

Részvételi költség vendégként:

10.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés költségét képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást - az autókat segítünk összeszervezni
  

* szállást:

   ~  kb. 5.000 / fő / éjszaka -  saját sátorban  (helyszínen fizetendő)

       az árak a 450 ft/ fő IFA-t tartalmazzák

       a szállások igény szerint két éjszakára  is kérhetők (péntek és szombat) 


* az étkezéseket, az opcionális belépőket és a sport biztosítást, mely itt megköthető >>


Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de el lehet fáradni. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 5-6 óra.

A programot kifejezetten olyan kerékpárosoknak ajánljuk, akik rendszeresen  kerékpároznak és van megfelelő erőnlétük az egész napos tekeréshez, kisebb gyerekeknek nem igazán ajánlott! A túra a szintemelkedések miatt közepesen nehéznek tekinthető! Az utak mindenütt jól járhatóak, általában aszfaltozottak, de van néhány szakasz, ahol jó minőségű döngölt földúton kell haladnunk. Javasolt kerékpártípus: elsősorban túrakérékpár, trekking, mountainbike, de országútival is teljesíthető.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes kerékpáros / túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra.

Balaton - felvidék

A Balaton északi partja és a mögötte fekvő medencékkel, tanúhegyekkel tarkított változatos hátország Magyarország egyik legszebb és legnépszerűbb idegenforgalmi régiója. A terület egy jelentős része a Balaton-felvidéki Nemzeti Park részeként tájvédelmi oltalom alatt áll. A Balaton-felvidék  számtalan kedves kis falut, finom borokat kínáló pincészeteket és felfedezésre váró, eldugott szépségeket rejteget, melyeket érdemes felkutatni.

Szentbékkállai kőtenger

A Káli-medencében több helyen is találunk kisebb-nagyobb kőtengereket, de a szentbékkállai a legnagyobb és a legszebb mindközül. Az itt fekvő sziklák a Pannon-tengerben lerakódott homokból képződtek, melyet idővel a feltörő kovasavas oldatok átjártak, összecementáltak. A létrejött, szilícium-dioxid tartalmú, nagyon kemény kőzetekből az évmilliók alatt az erózió szép lassan eltüntette a puhább részeket, így jöttek létre a ma is látható, változatos sziklaformációk. A Szentbékkálla község melletti Kőtenger  hatalmas kőtömbökkel borított, ligetes erdőben fekvő terület a Balaton-felvidék egyik legfontosabb geológiai kincse. Igazi élmény a látványos sziklaalakzatok közti séta, fel is lehet mászni az impozáns homokkő formációkra. 

 

 

Képek, forrás: kirandulastippek, depositphotos, kepguru, ilovebalaton

JENIKE KINGA

 

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>