Két nap, két ország bringaháton

Az Őrség legrégibb települése és közép Európa legnagyobb Orchidea farmja

Indítsd velünk az idei kerékpáros szezont és tölts velünk egy kellemes, aktív hétvégét március végén. Célpontunk Magyarország legnyugatibb csücske, a meseszép, dimbes-dombos, népi hagyományokban gazdag  Őrség,  a térség megismeréséhez pedig mi lenne egyszerűbb, mint bringára pattanni és végigkerekezni ezen a remek túraterepen. Kétnapos tavaszköszöntő túránkon sorra vesszük az Őrségi Nemzeti Park kiemelkedő építészeti értékeit miközben megcsodáljuk a változatos táj szépségeit, ízelítőt kapunk a helyi gasztronómiából és megkóstoljuk a híres Ispánki kézműves csokoládét is.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Bajánsenye (290 km - 3 óra) 

1. nap 

Fél kilenckor találkozunk Bajánsenyén a Határcsárda panzió parkolójában. Első napi körtúránkon  többek között útba ejtjük Nagyrákost, megcsodáljuk a Pankaszi szoknyás haranglábat, megkóstoljuk az Ispánki kézműves csokit. Elgurulunk Szalafőre, az Őrség legrégibb településére és Őriszentpéteren betérünk a bájos, 13 században épült Szent Péter templomba.

Szalafő hét halmon épült, ún. „szeres település”, amelynek mindegyik dombja egy-egy „szer”: Alsószer, Csörgőszer, Felsőszer, Gyöngyösszer, Papszer és Templomszer, illetve Pityerszer. A falu őrzi a honfoglaláskori településszerkezetet. Az épületek a középkori eredetű nyugat-dunántúli faépítkezés jellemző példái. A házak kémény nélkül épültek, legrégiesebb a második porta főépülete. Az első és a harmadik ház füstöskonyhás, de már van kályhával fűtött szobájuk is. A  boronafalú épületek három oldalról egy zárt udvart vesznek körül, ez az úgynevezett kerített ház. Az egyik oldalon áll a lakóház, rá merőlegesen a kamrák, vele szemben pedig az ólak és az istálló. A négyszög alakú belső udvart a negyedik oldalon kerítés zárja le. A kerített ház valaha az egész Őrségben, sőt annak határain túl is elterjedt volt, azonban Magyarországon csak itt, a nyugati peremvidéken fordult elő. Jellegzetes őrségi épület a kástu. Ez a háztól különálló éléskamra, lehetett emelete is. A Pityerszeren emeletes kástu látható, ebben helyezték el a család egész éves élelmiszer-készletét. A házak mellett tóka látható. A agyagos talaj megtartotta a vizet, ezért minden porta mellett vízgyűjtő gödröt, tókát ástak. Ebbe folyt bele az esővíz...

 Túra hossza: 76 km

2. nap 

Reggeli után felkerekedünk és Magyarszombatfa, a híres fazekas falu felé vesszük az irányt, majd Velemért elhagyva átkerekezünk Szlovéniába. Dobronakon kis pihenőt tartunk, a piciny, főleg magyarok lakta falu közép Európa legnagyobb Orchidea farmjával büszkélkedik, utána a gyógyító energiákkal bíró Bakonaki tó mellet gurulva érjük el Nagytótlakot, megcsodáljuk a Szent Miklós körtemplomot, majd visszaindulunk Bajánsenyére.

A szlovén határnál fekvő Dobronakban (Dobrovnik) működik az Ocean Orchids, Közép-Európa egyetlen orchideatermesztő vállalkozása, ahol évente csaknem 500 ezer növényt nevelnek. A 14 ezer négyzetméteres üvegházban 160-féle orchideát termesztenek, trópusi körülményeket biztosítva számukra. Az orchideák szaporításához laboratórium kell, ami itt nem található. A virágok egyéves palántákként, két kis levélkével érkeznek holland vagy távolkeleti laboratóriumokból. Az Ocean Orchids csak ún. Phalaenopsis típusú orchideákkal foglalkozik, azonban ennek rengeteg színváltozatát nevelik. Vannak egészen különleges színű és mintázatú orchideák is, ha ellátogatsz ide, az élmény garantált... 

 Túra hossza: 60 km

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. október 10-11.

 

Részvételi költség vendégként:

10.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés, szervezés költségét képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást - az autókat segítünk összeszervezni
   ~ kb. 6.000 Ft / fő - üzemanyag, autópálya matricák

* szállást:
   ~ 8.400 Ft / fő / éjszaka - panzióban reggelivel ( igény esetén két éjszakára)

*  az opcionális belépőket és a sport biztosítást, mely itt megköthető >>Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de el lehet fáradni. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés.

A programot kifejezetten olyan kerékpárosoknak ajánljuk, akik rendszeresen  kerékpároznak és van megfelelő erőnlétük az egész napos tekeréshez, gyerekeknek nem ajánlott! Az utak mindenütt jól járhatóak, általában aszfaltozottak, de van néhány erdős szakasz, ahol jó minőségű döngölt földúton kell haladnunk. Javasolt kerékpártípus: túrakerékpár, trekking, mountainbike.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes kerékpáros öltözet az időjárásnak megfelelően. Szükséged lesz többek között esőkabátra, egy közepes hátizsákra vagy kerékpárra szerelhető táskára, fejlámpára, és a kresz által kötelezően előírt kerékpáros tartozékokra. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Néhány ifjúsági szállóban az agynemű kímélése miatt előírás lehet a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Kétnapos tavaszköszöntő bringatúra az Őrségben

Kétnapos tavaszköszöntő bringatúra az Őrségben

Kétnapos tavaszköszöntő bringatúra az Őrségben

Kétnapos tavaszköszöntő bringatúra az Őrségben

Kétnapos tavaszköszöntő bringatúra az Őrségben 

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>