Kétnapos tavaszköszöntő bringatúra

a Velencei hegység és a Kelet-Bakony legszebb útvonalain

Indítsd velünk az idei kerékpáros szezont! Kétnapos túránk során tekerünk a Velencei-hegység elfeledett turistautvonalain, érintünk pár gyönyörű kastélyt, pihenünk csendes kis tópartokon, barangolunk vadregényes erdőkben és gyönyörködünk a felbukkanó dombokban. Hol sík, hol dimbes-dombos útvonalon haladunk, és felérve egy-egy tetőre megcsodáljuk a a környező vidékre nyíló páratlan kilátást.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Székesfehérvár 70 km/1 óra

1. nap  Székesfehérvár – Pákozd – Pátka – Lovasberény – Velencei-tó – Székesfehérvár

Reggel találkozunk Székesfehérváron szállásadónk portáján. Rövid készülődést és eligazítást követően elindulunk túránkra. Kiépített kerékpárúton átgurulunk Pákozdra, majd egy balos kanyart téve a Velencei-hegység lábánál találjuk magunkat. Egy kis emelkedőt legyőzve feltekerünk a Pákozdi Ingókövekhez, majd innen a Meleg-hegyre, amely az egész Velencei-hegység legérdekesebb földtani képződménye. Innen egy kis kitérővel megtekintjük a Likas-követ, egy érdekes sziklaképződményt. További utunk során váltakozva erdőkön, tisztásokon tekerve, az erdő zajára figyelve haladunk, és ha szerencsénk van megpillanthatunk néhány vadat is. Menetközben meglessük a Pátkai víztározót és tanulmányozzuk annak érdekes élővilágát. Majd innen egészen a János-hegy tetejéig 3-4 méter magas löszfalak között kaptatunk, mely során olyan érzésünk támad, mintha egy csőben haladnánk végig. Majd innen legurulunk a Velencei-tóhoz és a parton tekerünk tovább. Útba ejtjük a pákozdi csata emlékművét, és végül kilyukadunk a Szúnyogszigeten, melynek végében egy kellemes kis Halászcsárda áll. Egy jóleső halászlé után rátérünk a Pákozdot és Székesfehérvárt összekötő kerékpárútra és visszagurulunk szállásunkra.

Táv: 65 km, szint: 500 m, menetidő: 6-7 óra.

2. nap  Székesfehérvár - Iszkaszentgyörgy - Fehérvárcsurgó – Gaja-völgy – Székesfehérvár

Mai bringatúránk is izgalmas, látnivalókban gazdag élményt fog kínálni. Útunkat Székesfehérvárról Iszkaszentgyürgyig kerékpárúton tesszük meg. Itt megnézzük az Amadé-Bajzáth-Pappenheim Kastélyt, bejárjuk a kastélykertben található tanösvényt, elhaladunk a Kőpiramis mellett, és megcsodáljuk a kilátást a Csillaghegyi kilátóból. Közúton megyünk tovább Kincsesbánya felé, majd a falun áthaladva Fehérvárcsurgóra érkezünk, ahol utunk során érintjük a Károlyi-kastélyt és a víztározót. A teljesen felújított kastélyparkban pihenésképp sétálunk egyet. Majd túránk legszebb része következik, beérve a völgybe a csörgedező Gaja-patak mellett haladunk, meg-meg állunk, és csodáljuk az elénk táruló tájat. Az egyik pihenőnél piknikezünk egyet, utána pedig felmászunk a Károlyi-kilátóba, hogy gyönyörködjünk a varázslatos Bakonyi panorámában. Ha elég fényképet készítettünk, visszaindulunk Székesfehérvárra.

Táv: 55 km, szint: 350 m, menetidő: 5-6 óra.

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2018. április 7-8.

Részvételi költség vendégként:

5.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés, szervezés költségét képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást - az autókat segítünk összeszervezni
   ~ 1.500 Ft / fő - üzemanyag, autópálya matricák

* szállást:
   ~ 4.000 Ft / fő / éjszaka - panzióban

* az étkezéseket (reggeli kérhető 950 Ft/fő), az opcionális belépőket és a sport biztosítást, mely itt megköthető >>

* kerékpárbérlés (opcionális):
   ~ 3.000 Ft / nap / fő

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de el lehet fáradni. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés.

A programot kifejezetten olyan kerékpárosoknak ajánljuk, akik rendszeresen  kerékpároznak és van megfelelő erőnlétük az egész napos tekeréshez, gyerekeknek nem ajánlott! Az utak mindenütt jól járhatóak, általában aszfaltozottak, de van néhány erdős szakasz, ahol jó minőségű döngölt földúton kell haladnunk. Javasolt kerékpártípus: túrakerékpár, trekking, mountainbike.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes kerékpáros öltözet az időjárásnak megfelelően. Szükséged lesz többek között esőkabátra, egy közepes hátizsákra vagy kerékpárra szerelhető táskára, fejlámpára, és a kresz által kötelezően előírt kerékpáros tartozékokra. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Néhány ifjúsági szállóban az agynemű kímélése miatt előírás lehet a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Velencei-hegység

A Velencei-tótól északra, nagyjából vele párhuzamosan húzódik a Velencei-hegység, melynek legmagasabb pontja a 352 m magas Meleg-hegy. Állandó vízfolyása nincs, de sok forrás ered itt (pl. Anikó- és Angelika forrás). Egyedi látványosságai az ingókövek, a legszebb alakzatok az Oroszlán-kő sziklái, a Pandúr-kő, és a Meleg-hegy valamint a Csöntér-hegy Sukoró fölött húzódó alakzatai, pl. a Likas-kő. Nadapon található az ország geológiailag legstabilabb pontja is, ahol megállapították a térképezéshez feltétlenül szükséges szintezési fő alappontot. Ez a stabilitás persze viszonylagos, a Velencei-hegység is elmozdul évi 1-2 mm-t. Forrás: mozgasvilag.hu

Kétnapos tavaszköszöntő bringatúra - a Velencei hegység és a Kelet-Bakony legszebb útvonalain

A Bakonyban elterülő Gaja-völgy Fejér megye egyik legkedveltebb természeti kincse. A völgyet végigkíséri a közel 100 km hosszú Gaja-patak. A Gaja-patak a Keleti-Bakony legfontosabb és legtisztább vízfolyása. A Bakony ezen része, tekintettel karsztos mészkőfelszínére, vízben szegény, a Gaja-patak azonban már akkor itt folyt, amikor még nem mészkő volt a felszínen. A dolomitból álló kőzettömeg folyamatosan emelkedik, miközben törések keletkeznek benne, így alakult ki a ma is látható, 4 km hosszú, meredek falú szurdokvölgy. A Gaja-patak Nagyesztergár mellett ered, és 20 kilométeren át kelet felé folyik, majd a Bakonynál délre fordul. Vizével táplálja a Fehérvárcsurgói-víztározót, majd dél felé folytatja az útját, a Móri-vízzel, a Sárvízzel és a Séddel egyesülve egészen a Dunáig. A medre agyagos, vize barnássárgás színű. Forrás: www.gajavolgy.hu

Kétnapos tavaszköszöntő bringatúra - a Velencei hegység és a Kelet-Bakony legszebb útvonalain

Forrás: kerekparosklub.hu --- Képek forrása: velencei-to.hu, kirandulastippek.hu, zolees.blogspot.hu