Két keréken a gótikus úton

Kétnapos bringatúra kulturális és természeti kincsek nyomában

Április végi  kerékpár túránk a kultúra és a mozgás fantasztikus egyvelege lesz! Az Aggteleki- és a Szlovák-karszt tágabb környezetében jelentős számú árpád-kori templom maradt fenn napjainkig.  A képírók alkotásait viselő templomokat a határon átlépő, az egykor egy régióba tartozó emlékeket összekötő Gótikus kulturális út köti egybe, melynek állomásai a magyar területen Rudabánya, Tornaszentandrás, Szalonna, Rakacaszend, Szentsimon és Vizsoly református temploma. Ezeket a helyszíneket járjuk végig három nap alatt jó kis tekeréssel egybekötve: túránk során megtekintünk 12-13. századi templomokat, középkori falfestményekben gyönyörködhetünk, egykori kolostormaradványokat keresünk fel az erdőben, bekukkantunk  a különös formájú cseppköveiről nevezetes Rákóczi barlangba, egykor dicső várak romjaira kaptatunk fel. Különleges csemege a kerékpározás szerelmeseink! Tartsatok velünk!

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Szalonna (220 km - kb. 3 óra) 

1. nap 

Találkozó Szalonnán a reggeli a órákban. Kerékpárjainkra pattanunk és Szendrőn át elsőként a rudabányai bányatóhoz tekerünk, ahol megcsodálhatjuk, hogyan formálta sajátos szépségűre az ipar nyomát a természet, megtekintjük az őshominida lelőhelyet, majd felkutatjuk az erdő mélyén a csorbakői várromot. Ezután hosszabb tekerés után felkeressük a háromhegyi Pálos templom és kolostorromokat. Levezetésképpen Szalonnán megtekintjük az Árpád kori körtemplomot. Szállásunk a tópart Vendégházban lesz, ahol este bográcsban főzhetünk, miközben helyi borokat kóstolgatunk. 

2. nap 

A reggelit követően nyeregbe pattanunk, élményben a mai nap sem lesz hiány. Elsőként Rakacaszend 12-13. századi református templomát keressük fel, majd földutakon áttekerünk Tornaszentandrásra, ahol ikerszentélyes gótikus templomot nézzünk meg, majd a közeli Rákóczi barlangban hűsítjük magunkat. Felfrissülve eltekerünk a  Szádvár romjaihoz, ahonnan madártávlatból vehetjük szemügyre a vidéket, melyet körbetekertünk.

3. nap 

A Tornanádaskai Hadik kastélyt látogatjuk meg, átruccanunk Szlovákiába egy rendes szlovák ebédre, majd egy szép kis kört teljesítve visszatekerünk a kocsikhoz.

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. szeptember 25-27.

Részvételi költség vendégként:

10.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés, szervezés költségét képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást - az autókat segítünk összeszervezni
   ~ kb. 6.000 Ft / fő - üzemanyag, autópálya matricák

* szállást:
   ~ 7.500 Ft / fő / éjszaka panzióban

*  az opcionális belépőket és a sport biztosítást, mely itt megköthető >>Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de el lehet fáradni. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés.

A programot kifejezetten olyan kerékpárosoknak ajánljuk, akik rendszeresen  kerékpároznak és van megfelelő erőnlétük az egész napos tekeréshez, gyerekeknek nem ajánlott! Az utak mindenütt jól járhatóak, általában aszfaltozottak, de van néhány erdős szakasz, ahol jó minőségű döngölt földúton kell haladnunk. Javasolt kerékpártípus: túrakerékpár, trekking, mountainbike.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes kerékpáros öltözet az időjárásnak megfelelően. Szükséged lesz többek között esőkabátra, egy közepes hátizsákra vagy kerékpárra szerelhető táskára, fejlámpára, és a kresz által kötelezően előírt kerékpáros tartozékokra. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Néhány ifjúsági szállóban az agynemű kímélése miatt előírás lehet a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

A gótikus út teljes hoszsza 276 kilométer, kilenc városon és huszonnégy községen vezet át. Az épített örökség különféle állomáshelyeit követve bejárhatjuk a szlovák érchegység hegyeit- völgyeit, az aggteleki-karszt és az ó-Bükk vadregényes tájait, miközben az út elvezet az egyházi és világi műemlékekhez, régi gótikus templomokhoz, és megmutatja a régi mesterek falfestményeit, művészeti alkotásait. A gótikus út néhány állomása: Tiszolc (Tisovec), Rima breznó Kassa, (Rimavské Bre zovo), Kiéte (Kyjatice), Krasz kó (Kraskovo), Miskolc, Rimabánya (Rimavská Baňa), Orlajtörék (Ma lé Teriakovce), Rima szom Zsíp (Zip), Rudabánya, Sárospatak Tornaszentandrás, Szalonna, Rakacaszend, Szentsimon, Vizsoly.

 

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>