Jurisics és a rettenthetetlenek árnyékában

Kalandos hétvégi gyalogtúra a Kőszegi Tájvédelmi Körzetben

Tarts velünk március 15-ei hétvégén egy kalandos túrára, ahol meghódítjuk Nyugat-Magyarország legmagasabb pontját (Írott-kő, 882m), majd felfedezzük a hősi, Árpád-kori városunkat, Kőszeget. A híres borostyánút mentén keresztül-kasul bejárjuk a kőszegi tájvédelmi körzetet, megkóstoljuk megannyi forrását és gyakorlatilag teljesítjük az Országos Kéktúra ezen szakaszát... ;-D

Az őrségi gyalogtúra (2019. 04. 21-22.) összefűzhető a közeli helyszínen lévő kőszegi gyalogtúrával (2019. 04. 19-20.), így a négy napos ünnepi hosszú hétvégét teljes egészében a szabadban töltheted!
 

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Velem, 2 óra 30 perc / 240 km

1. nap  Találkozó - Velem, Rákoczi utca, a tűzoltóság mellett - 9:30-kor. A túrát 10:00-kor indítjuk. Útvonal: Velem - Pütyür-forrás - Kalapos-kői-barlang - Csalános eresz - Holler-barlang - Tündér-forrás - Írott-kő (882m) - Hörman-forrás - Szent Vid kápolna - Szent-kút - Velem

Írottkő (883 m) a Kőszegi-hegység, s egyben az egész Dunántúl legmagasabb pontja, melynek tetején magasodik a trianoni határ által „kettévágott” kilátó. Kőszeg-Hegyalja egyik leghangulatosabb községéből, Velemből indulunk a hegycsúcs meghódítására, útba ejtve a bájos Szent Vid-kápolnát, visszaúton pedig a hegység legérdekesebb geológiai nevezetességében, a Kalapos-kövek sziklaalakzataiban gyönyörködhetünk...

Túra hossza: 15 km

2. nap  Második napi túránk útvonakla: Kőszeg (látnivalók megtekintése) - Napos-tető - Kincs-pihenő - Hétforrás - Zeiger-nyereg - Ara-barlang - Stájerházak - Büdös-kút - Árpád-forrás - Óház-tető - Szénsavas-kút - Kőszeg

Kőszeg gazdag múltja szorosan összekapcsolódik Ausztria és Magyarország történelmével. A terület már a római korban is lakott volt, erre utal a feltárt villagazdaságok maradványa és a híres Borostyánút is. A magyar történelemben jelentős szerepe volt, a Kőszeg nevet egy Árpád-kori várról kapta. 1248-ban említik először írások ezen a néven. Károly Róbert 1328-ban királyi városi címet és vásártartási jogot adott a városnak. Ekkor épült fel a földesúri vár és a kettős védelmi rendszere. 

Kőszeg legnevesebb eseménye az 1532-ben lezajlott ostrom. Jurisics Miklós várkapitány visszaverte a Bécs ellen vonuló túlerőben lévő török sereget. Az ostrom előzménye, hogy 1529-ben a Bécs felé vonuló I. Szulejmán szultán seregei lerombolták a város környékét. I. Ferdinánd megerősítette a város falait, s 1530-ban Jurisics Miklóst és Joseph Lamberg krajnai főkapitányt Isztambulba küldte. 1532. augusztusában érte el a várost Ibrahim nagyvezér előhada és öt nap után kezdetét vette az ostrom. Az akkori világ legerősebb török serege  fordult a vár és város ellen. Jurisics néhány száz katonával és 700  jobbággyal húsz napig védte a várat. A török 19-szer intézett támadást, miközben a falakat is aláaknázta.  A sikertelen ostromot követően augusztus 30-án, - a vár elfoglalása nélkül, de annak jelképes átadásával -, vonultak Bécs felé.

A szultán a Király-völgy és a Kálvária-hegy közötti dombról figyelte a harcokat. Ezt a helyet azóta Szultán-dombnak nevezik. Az ostrom emlékére Kőszegen nem csak délben, hanem délelőtt 11 órakor is meghúzzák a harangokat. 1537-ben kapta meg Jurisics örökbirtokul a várat. A csata emlékére 2007-től a Félhold-Telihold rendezvények jelenítik meg a hőstetteket. Az csata után a város adómentességet és kiváltságokat kapott I. Ferdinándtól. A várat újjáépítették, ekkor nyerte el mai formáját...

Túra hossza: 19 km

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2019. 04. 15-16.

Részvételi költség vendégként:

4.500 Ft
2.500 Ft (16 éves kor alatt)

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A kőszegi gyalogtúra (2019. 04. 19-20.) és az őrségi gyalogtúra (2019. 04. 21-22.) együttes kedvezményes részvételi díja VENDÉG-ként 6.000 Ft. 

A részvételi költség tartalmazza:

* a szervezést és a túravezetést képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
  egyénileg - teleautós rendszer (az autókat segítünk összeszervezni)

* szállást:
   ~ 4500 ft/fő - helyi fogadóban

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 6-7 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Kőszegi Tájvédelmi Körzet

1980-ban, a rendszerváltás előtt alakult meg a Kőszegi Tájvédelmi Körzet, ám ekkor még bizonyos területei nem voltak látogathatóak a kirándulók számára. Ez az elszigeteltség lett az oka, hogy a hegység természeti értékei a mai napig fennmaradhattak. A 4200 hektáros terület magába foglalja Kőszeget, valamint a Kőszegi-hegység és a Kőszeghegyalja öt kis települését: Bozsokot, Cákot, Kőszegdoroszlót, Kőszegszerdahelyet és Velemet. területek.

Emődy Wáman-Zoltán videója >>

A Kőszegi-hegység az Alpokhoz tartozik. A hegység a mély völgyek miatt rögös. Ezt a tájat a hűvös nyár, viszonylag enyhe tél, és bőséges, néha több mint évi ezer milliméter csapadék jellemzi. A hegységben rengeteg bővizű forrás fakad. Szépséges tájait járva, néhány száz méteren belül hol az Alpokban, hol a Bakony napsütötte tisztásain érzi magát az ember. A hegység maga is nagyobb területű, magasabb is – legmagasabb pontja, az Írott-kő, ami 882 méter, csúcsáról tiszta időben az Alpoktól a Balatonig látni.

A Borostyánút

A borostyánút vagy borostyánkőút egy ókori kereskedelmi útvonal volt, amelyet legfőképp borostyánkő szállítására használtak. Mint az egyik ókori országút évszázadokon keresztül vezetett Észak-Európából a Földközi-tengerig és vissza. A borostyánkövet – a dísztárgyak alapvető kellékét – a Balti-tenger partjától szállították a kontinensen át a Visztula és a Dnyeper folyókon Itáliába, Görögországba, a Fekete-tengerhez és Egyiptomba már jóval időszámításunk kezdete előtt is. Az út megépítése (és egyúttal a hadsereg utánpótlási vonalának megszervezése a germán frontig) Tiberius császár (14–37) uralkodása alatt kezdődött meg. A Római Birodalom bukását követő népvándorlás korában a római utak jórészt elpusztultak. A borostyánút maradványai azonban nyomon követhetők, amelyek közül legjelentősebb a Szombathelyen feltárt útszakasz. A római időket követően egészen a 20. század elejéig Közép-Európából az Adria felé irányuló forgalom még sokáig az ősi borostyánkőút nyomvonalán bonyolódott le, mert az Alpok hágóin keresztül vezető utak akkor még alig voltak járhatóak...

Forrás, fotók: kektura.click.hu, naturparkok.hu, hu.wikipedia.org, mapio.net

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2018-es Eseménynaptár >>>