Irány Pajkaszeg

Nyári gyalogos kiruccanás a "mi kis falunkba"

Hűsítő csobbanást a Pajkaszegi polgármester dézsafürdőjébe sajnos nem tudunk ígérni, de egy kiadós és látványos túrát azt igen annak, aki velünk tart a Pilis észak-nyugati részének bebarangolására. Egész napos túránkon erdőkön, völgyeken, nyergeken áthaladva, kéményeket, szirteket, barlangokat érintve haladunk föl-le és föl-le és megcsodáljuk a Pilis gyönyörű vidékét. A túránk felénél érkezünk meg a "mi kis falunkba", felfedezzük Pilisszentlélek valós és filmbéli nevezetességeit, majd visszaúton a Kémény-szikláról még egyszer búcsút intünk Pajkaszegnek és visszatérünk a  kiindulási pontunkra.

 

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Piliscsaba 30 km. kb 45 perc autóval a 10-es úton vagy vonattal a Nyugatiból
Találkozó: 8:45 Piliscsaba vasútállomás (P+R parkoló). Túra indítása: 9:00

Piliscsaba vasútállomástól a kéken indulva, a településről kiérve a piliscsévi pincesor felé vesszük az irányt, majd a Basina völgyön keresztül, az Eszperantó forrást érintve haladunk tovább Klastrompuszta felé. Ez a már emelkedős szakasz számos barlang megtekintési lehetőséget rejt magában. A Pilis-nyeregbe fölérve (560m) kifújhatjuk magunkat, mielőtt a filmbéli világba leereszkednénk. Meredek lejtő következik, aminek a végén elérkezünk Pajkaszegre és amennyi időnkbe belefér a hagyományos történelmi emlékek (Pálos kolostor romjai) mellett számos Mi kis falunk helyszínt (Polgármesteri Hivatal, Teca kocsmája) is felkereshetünk. Ha mindenkinek sikerült beleélnie magát valamelyik szerepbe, elindulunk visszafelé, újra a Pilis-nyereg megmászásával, majd egy másik úton célba vesszük a Klastrompuszta feletti Kémény-sziklát, ahonnan csodás panoráma tárul elénk a Pilis ezen oldaláról. Hazafelé érintjük Klastrompusztát, ott mindenképp találkozunk Pálos romokkal, majd a kéken jövünk vissza Piliscsévre, ahol a Pincefaluban is sétálhatunk egyet. Végül ismét a kéken érünk vissza kiinduló és egyben célállomásunkra a piliscsabai vasútállomásra.

 

Táv: 26 km, szintemelkedés: 800 m, menetidő: 8-9 óra.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2019. augusztus 3.

Részvételi költség vendégként:

ingyenes, regisztráció szükséges

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes, regisztráció szükséges

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetést, a szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
  egyénileg - teleautós rendszer (az autókat segítünk összeszervezni)

* az étkezéseket 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 7-8 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:

Ruházat - Az évszaknak és időjárásnak megfelelő, réteges öltözködés ajánlott. Érdemes esőruházattal készülni, hogy az esetleges csapadékos idő se tudjon kifogni rajtunk.

Élelem - Nagyon fontos, hogy fejenként legalább 2 liter víz legyen mindenkinél! Élelem szempontjából kétszeri étkezéssel kell számolni (szendvicsek), illetve csokoládét, kekszet érdemes hozni a gyors energiapótlás végett.

Felszerelés - Térképpel és iránytűvel készülünk, de aki szeretné jelölni az útvonalat, természetesen hozhat magával papír alapú térképet, vagy GPS-t. Aki szeret fényképezni, az hozza magával az apparátusát, mert lesznek szép, panorámás helyek.

 

Eszperantó-forrás:

Már a 19. században kedvelt forrásnak számított, Eszperantó neve későbbre datálódik, ugyanis az 1920-as években a környék bányászai tartottak itt illegális összejöveteleket, gyűléseket, mindezt az eszperantó nyelv tanulására fogva.

Ariadne barlangrendszer:

Jelenleg Magyarország harmadik leghosszabb és negyedik legmélyebb barlangrendszere. A Csévi-szirtek 8 barlangjának, köztük a Leány és Legény-barlangnak az összekötésével jött létre. Összesen 9 bejárata van, 19km hosszú, vertikális kiterjedése 200m.

Pilis-nyereg:

A Pilis legjelentősebb turista csomópontja, számos turistaút érinti és keresztezi egymást. A II. világháborúban elhunyt katonák emlékére egy emlékmű is található ezen a helyen.

Piliscsév Pincefalu:

Piliscsév szélén található a Pincefalu, az egymás mellett sorakozó présházak és pincék sokasága, mely egy kisebb települést alkot. Az egyedülálló Pincefalu környezet megóvásáról ma már egyesület gondoskodik, és fesztivált is szervez évente.

Pilisszentlélek:

Leginkább Esztergom felől megközelíthető, 300 lelkes falucska, amit 600m-es hegyek vesznek körül, (filmes nevén Pajkaszeg). Története 1200-as évekre visszavezethető, IV. Béla a királyi vadászkastélyt és a „Benedekvölgye” nevű erdős völgyet a pálosoknak adta. A pálosok mellé, ellátásukra parasztokat is telepítettek, így alakult ki a mai falu őse. A falu külterületén található a pálosok Szentlélek kolostorának romjai.

Kémény-szikla:

Klastrompuszta fölött a Pilis nyugati oldalából kiemelkedő, egyik leglátványosabb sziklaszirt. Megközelítése már önmagában egy kaland, de a „kémény tetejére” lépve páratlan kilátás tárul elénk Klastrompusztára, Kesztölcre és a Csévi-szirtekre.

Klastrompuszta:

Kesztölchöz tartozó településrész, ami leginkább üdülőfalu és szintén találhatunk egy a pálos rendhez tartozó kolostor romjait.

 

 

 

 

Képek forrása: Turista Magazin, kirandulastippek.hu

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>