Barangolás Közép-Európa legnagyobb bazaltfennsíkján

Hétvégi kaland a megkövesedett erdőben és a Palóc Olimposzon

Az országhatár mellett a Karancsnak és Közép-Európa legnagyobb bazaltfennsíkjának, a Medvesnek a területén létesült 1989-ben a 6709 hektáros tájvédelmi körzet, melyből 447 hektár szigorúan védett terület. A Nógrád megye székhelyét, Salgótarjánt körülölelő tájvédelmi körzet két, eltérő kialakulású és arculatú kistájra terjed ki, a miocén kori andezites jellegű vulkáni tevékenység által létrehozott Karancs nagy kiterjedésű, erősen tagolt lakkolitjára, valamint a pliocén kori bazaltvulkanizmus során létrejött Medves-vidékre. Utóbbi terület földtani és felszínalaktani értékei, tájképi szépsége országos viszonylatban is kiemelkedő.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Somoskő, 1 óra 50 perc / 145 km

1. nap  Találkozó 08:30-kor a Somoskői kirándulóközpont parkolójában (itt található a szállásunk is). A túrát kilenc órakor indítjuk, és egyenesen a Somoskői vár felé vesszük az irányt.

A szlovák-magyar határon áll a Somoskői vár. Falairól csodás kilátás nyílik a környék településeire. A várhegytől rövid séta után eljuthatunk a somoskői bazaltorgonákhoz, melyek a területen lejátszódó, egykori vulkanizmus gyönyörű bizonyítékai.

Délnek vesszük az irányt és a Petőfi Sétányon ereszkedünk Eresztvényig, ahol bebarangoljuk a tanösvényt és a madárparkot.

Petőfi Sándor 1845 nyarán felvidéki barangolásai során látogatott el Somoskő és Salgó vidékére. Az "Úti jegyzetek"-ből kiderül, hogy az emlékezetes kirándulásra Vecseklőről kora reggel indult el barátaival és a Medvesen keresztül jutottak el Somoskőre, majd a "gyönyörű kövekből épült vár" és az "idilli" hangulatú település megcsodálása után vezetőt fogadva mentek át az egy óra járásnyira lévő Salgóra. A  költő emlékét őrző hálás utókor az Eresztvény és Somoskő-Magyar-bánya közötti egykori vasúti pálya kényelmes sétával bejárható nyomvonalát Petőfi sétánynak nevezte el.
A sétány csaknem minden pontjáról gyönyörű kilátás nyílik a  "Palóc-Olümposz" (Karancs, 729 m) hatalmas tömbjére.

Eresztvényt elhagyva hamarosan megpillantjuk Salgó várát, következő célpontunkat...

Salgótarjántól északra, a Salgóbánya település feletti 625 méter magas sziklacsúcson emelkednek a város egyik középkori műemlékének, Salgó várának romjai. A várrom és környéke természetvédelmi terület. A környéket uraló Kacsics nemzetség tagjai építtettek az 1241–1242-es tatárjárás utáni időszakban. A turisták által igen kedvelt kirándulóhelyet az 1980-as évek óta több szakaszban végzett régészeti feltárással és helyreállítással igyekeznek bemutatni a szakemberek. A várromról csodálatos körpanoráma nyílik a környező hegyekre és településekre. Feltűnik innen a szemlélődő előtt a Bükk, a Mátra, a Cserhát és a Börzsöny vonulata, de kedvező időjárás esetén a Magas-Tátra csipkés gerince is látható Salgó várából. A vár egész évben szabadon, ingyenesen látogatható.

A várlátogatás után Salgóbányát és Rónabányát magunk után hagyva közelítjük meg  a 628 méter magas Szilváskövet.

A Karancs-Medves kistáj egyik gyöngyszeme a Medves-fennsíkot délkeleti irányból lezáró Szilvás-kő, amely a közigazgatásilag Salgótarjánhoz tartozó, egykori bányásztelepülés, Rónabánya mellett lévő, három bazaltkúpból álló tanúhegy-csoport. A fő tömböt a Nagy-Szilvás-kő (625 m) képezi, amely hatalmas dómként magasodik Szilváskőpuszta és a Bárna-patak völgyfője fölé. Legmegragadóbb látványa a kőbányászat következtében felszínre került, 35-40 méter magasságú bazaltoszlopokból álló sziklafal. A bazaltoszlopok tövétől jelzett turistaút vezet fel a szikla tetején lévő kilátóhelyhez. A nagy csúcstól kissé délre emelkedik a Kis-Szilvás-kő (620 m) piramisra emlékeztető tömbje, mely megbújik a termetes bükkfák között. A 20. század elején a Szilvás-kő vidékén folytatott szén- és kőbányászat következtében meghasadt a Nagy-Szilvás-kő fő tömegét képező bazaltszikla. Emiatt napjainkban lehetőség nyílik rá, hogy a hasadékba leereszkedve megfigyeljük, hogyan is néz ki egy hegy "belülről".

A szilvás-kői hasadék védett területen található, látogatása engedéllyel rendelkező, képzett túravezetővel lehetséges. Pihenő után egy másik útvonalon visszamegyünk Somoskőre, ahol elfoglaljuk szállásunkat. Ha valaki még nem fáradt el, megtekintheti a szállás mellet elterülő vadasparkot.

Túra hossza: 19 km szintemelkedés: 567 m

2. nap  Reggel után kocsiba ülünk és elgurulunk a közeli Salgótarjánba, ahol a város szélén az ifjúsági tábornál letesszük az autókat (6 km). Mai napi túránk célja a 725 méter magas Karancs - vagy ahogy sokan hívják a „Palóc Olimposz” - meghódítása.

A magasan a környezete fölé emelkedő Karancs-hegy csúcsa (729 m) gyakran pipál, vagy párába, ködbe burkolódzva látszik a palócok lakta vidék szinte minden szegletéből. Minden bizonnyal ezzel érdemelte ki a „Palóc Olimposz” megtisztelő elnevezést. A csúcson lévő 22 m magas kilátótoronyból lenyűgöző körpanoráma nyílik a környező tájra.A Karancs-nyeregről 350 méternyire lévő Kápolna-hegyen találjuk a Margit-kápolnát. A szépen felújított kápolna egy igen régi eredetű, ősi szent hely, valószínűleg Árpád-kori előzményei vannak. A hagyomány szerint a tatárjárás viszontagságaiból megmenekülő IV. Béla királyunk emlékére épült.

Kora délutánra visszatérünk az autókhoz és átkocsikázunk Ipolytarnócra. A délután további részét a méltán világhírű ősmaradványokat bemutató természetvédelmi park ösvényeinek bebarangolásával töltjük.

Túra hossza: 9,7 km szintemelkedés: 640 m

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2019. május 11-12.

Részvételi költség vendégként:

4.500 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a szervezést és a túravezetést képzett túravezetőkkel, az engedélyt

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
  egyénileg - teleautós rendszer (az autókat segítünk összeszervezni)

* szállást:
   ~ 3500 Ft/fő - faházban

* étkezést:

   ~ 2500 ft/fő félpanziós ellátás ( reggeli és vacsora)

* az étkezéseket, az opcionális belépőket (Ipolytarnóci ősmaradványok ~ 2000 Ft/fő) és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 6-7 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Bakancsos hétvégi kaland a megkövesedett erdőben és a Palóc Olimposzon

A Karancs-Medves Tájvédelmi körzet területén több, a vidék élővilágát, geológiai jellemzzőit bemutató kiállítóhely, tanösvény található. Ilyen a Somoskőt és Eresztvényt összekötő Petőfi sétány, a magyarbányai kőpark, mely Nógrád megye jellemző közeteit mutatja be, az Eresztvényben található Madárpark, mely a környező területek odúlakó madaraival ismerteti meg az érdeklődőt, vagy a Rónabányáról induló szilváskői tanösvény, mely különböző vulkáni formákat, és a kő- és szénbányászat emlékeit tárja a túrázók elé!A védetté nyilvánításkor beolvadt területébe a Salgó vár, a Szilvás-kő, a Kercseg-völgy, a Földház-tető, a Gortva-völgy, a Bárna-patak és a Zagyva forrásvidéke természetvédelmi területek.

Határtalan barangolás a Karancs-Medves tájvédelmi körzetben - Bakancsos hétvégi kaland a megkövesedett erdőben és a Palóc Olimposzon

Kétnapos gyalogtúránk e csodaszép területnek az egyedülálló természeti értékeit járja végig, érintve az itt található két erődítményt, Somoskő és Salgó várát – egyikük kedvéért még Magyarországot is hátra hagyjuk egy rövid időre –, majd programunkat az Ipolytarnóci Ősmaradványokat bemutató világhírű természetvédelmi parkban zárjuk.

Határtalan barangolás a Karancs-Medves tájvédelmi körzetben - Bakancsos hétvégi kaland a megkövesedett erdőben és a Palóc Olimposzon

Határtalan barangolás a Karancs-Medves tájvédelmi körzetben - Bakancsos hétvégi kaland a megkövesedett erdőben és a Palóc Olimposzon

Határtalan barangolás a Karancs-Medves tájvédelmi körzetben - Bakancsos hétvégi kaland a megkövesedett erdőben és a Palóc Olimposzon

Határtalan barangolás a Karancs-Medves tájvédelmi körzetben - Bakancsos hétvégi kaland a megkövesedett erdőben és a Palóc Olimposzon

Határtalan barangolás a Karancs-Medves tájvédelmi körzetben - Bakancsos hétvégi kaland a megkövesedett erdőben és a Palóc Olimposzon

Határtalan barangolás a Karancs-Medves tájvédelmi körzetben - Bakancsos hétvégi kaland a megkövesedett erdőben és a Palóc Olimposzon

Fotó: MAKASE, 3100.hu, keramiastudio.hu, medvesifotosmaraton.blogspot.hu, karancs-medves.blogspot.com, macskako-vendeghaz.hu, jimi007.cz, kirandulastippek.hu, holloko.hu

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>