Mobilmentes túra a Börzsönyben

Hagyd otthon a telefonod!

A csapat Kismaroson gyülekezik, ahol az első „összerázást” és kilométereket a börzsönyi erdei vasút segítségével tesszük meg.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Kismaros  (1 óra, 55 km) -  az utazást összeszervezzük

Találkozó: reggel 8 óra, Kismaros 

1. nap  Királyréti-tó,  Petőfi-forrás, Suta-berki nyiladék, Spartacus kulcsosház, Marika forrás, Csóványos (938m), Nagy-Hideg hegy (864m), Királyréti-tó.

A Királyréti-tó mellett eleinte kellemesen kanyarogó kék négyzet jelzésen indulunk, majd némi emelkedő jelzi, vár ránk a csúcs! A könnyű erdei terep a Petőfi-forrás és a Suta-berki nyiladék után meredekebbre vált és hamarosan elérjük a Spartacus kulcsosházat. Felkapaszkodunk a meredek köves "Szerelem gerincre", amelyről kitárul alattunk a kilátás a Börzsöny déli felére, majd kiérünk a fák takarásából a Marika forráshoz. Egy 700 méter magasan fekvő réten az erdészet padokat helyezett el, így itt a Foltán-kereszt közelében megpihenünk.

Utunk a Csóványoson (938m) épült új kilátóhoz vezet, melyről ~117 km-es horizont, az ország egyik legszebb panorámája tárul elénk. A közeli Dunakanyar és a tiszta idő esetén látható Magas Tátra vonulata sokáig emlékezetes marad minden túrázó részére.
A Csóványos tömbje egyben a terület vízrajzi központja is. A hegységben 350 nagyobb vízhozammal rendelkező természetesen feltörő forrást tartanak nyilván. Közülük a legmagasabban (850-900m tengerszint feletti magasságban) fekvőt a Csóványos keleti oldalában fel is keressük a túra során.

A régi vulkán peremét is érintve sétálunk át a Nagy-Hideg hegyre (864m), ahol igénybe vesszük a menedékházban működő büfé szolgáltatásait.

A csapat erőnlététől és összetételétől függően itt lehetőség adódik kisbuszos vagy gyalogos visszatérésre Királyrétig, ahonnan élményekkel feltöltődve kellemesen elfáradva utazunk Kismarosra, majd haza.

 

Általános információk:

  • A napi távok közepesen hosszúak, így kényelmes öltözék ajánlott.
  • Vízhatlan öltözéket valamint váltóruhát is érdemes bepakolni.
  • Élelmiszert a túra előtt érdemes beszerezni, ugyanis túra közben nem lesz erre lehetőség.
  • Fejenként legalább 1,5 - 2 liter folyadékot ajánlott magunkkalhozni.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

Jelenleg nincs meghirdetve

Részvételi költség vendégként:

-

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

-

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetést, szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
  egyénileg - az utazást segítünk összeszervezni

* a szállást:
  -

* az étkezéseket

  

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
-

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:

Ruházat - Az évszaknak és időjárásnak megfelelő, réteges öltözködés ajánlott. Érdemes esőruházattal készülni, hogy az esetleges csapadékos idő se tudjon kifogni rajtunk.

Élelem - Nagyon fontos, hogy fejenként legalább 2 liter víz legyen mindenkinél! Élelem szempontjából kétszeri étkezéssel kell számolni (szendvicsek), illetve csokoládét, kekszet érdemes hozni a gyors energiapótlás végett.

Felszerelés - Térképpel és iránytűvel készülünk, de aki szeretné jelölni az útvonalat, természetesen hozhat magával papír alapú térképet, vagy GPS-t. Aki szeret fényképezni, az hozza magával az apparátusát, mert lesznek szép, panorámás helyek.

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Hagyd otthon a telefonod! - Mobilmentes túra a Börzsönyben

Kellemes gyalogtúra a Börzsöny legmagasabb pontjaira

A vulkanikus eredetű középhegység egykori formája mára jelentősen lekopott. A Duna partjától indulva lassan emelkedünk a királyréti végállomásig. Az ősvulkán, mely a hegység alapját alkotja, 18-19 millió évvel ezelőtt keletkezett. Célunk a hajdani kráter peremének emlékét őrző legmagasabb börzsönyi pontok meglátogatása, a hegység megismerése és egy kellemes túra megtétele, akár családosan is.

Hagyd otthon a telefonod! - Mobilmentes túra a Börzsönyben

A Börzsöny (hegység)

A Börzsöny hegység Magyarország északi részén, Pest és Nógrád megyében fekszik. A Kárpátok belső vulkáni övezetében található; az Északi-középhegység legnyugatibb tagja. Földrajzilag csak a második legnyugatibb, mert ide sorolják a Visegrádi-hegységet is. A mintegy 600 km² területű hegységet északról és nyugatról az Ipoly, délről a Duna, keletről a Nógrádi-medence és a Cserhát határolja. Egy kis része, a Kovácspataki-hegyek az Ipolyon túl, Szlovákiában található.

Hagyd otthon a telefonod! - Mobilmentes túra a Börzsönyben

Az egykori kráter pereme alkotja a Börzsöny legmagasabb csúcsait. Legmagasabb csúcsa a Csóványos (938 m). Magyarország 3. legmagasabb átlagmagasságú hegysége,a 100 legmagasabb magyar hegycsúcs közül 9 található a Börzsönyben.

Hagyd otthon a telefonod! - Mobilmentes túra a Börzsönyben

A változatos táj remek túrázási lehetőségeket kínál. A Börzsöny nagy része nemzeti park. A Csóványosról tárul elénk az ország egyik legszebb panorámája a Dunakanyarral. A hegyen több emléket találhatunk a már évezredekkel ezelőtt letelepedett ősemberekkel kapcsolatban.

Hagyd otthon a telefonod! - Mobilmentes túra a Börzsönyben

A Börzsöny alapját egy a miocén korban működő ősvulkán alkotja. Egykori formája a pliocén végére jelentősen lekopott, köszönhetően az egykor a területen uralkodó szubtrópusi éghajlatnak. A pleisztocénben periglaciális kőtengerek, kőfolyások képződtek, az alacsonyabb területeken lösz rakódott le.

Hagyd otthon a telefonod! - Mobilmentes túra a Börzsönyben

Az emberek már évezredekkel ezelőtt letelepedtek a hegységben, a jelenlétüket a mai napig több emlék őrzi, ugyanis számos vár található a környéken, például Drégelyvár, Hont vára, Ipolydamásdi vár, Nógrádi vár...

Forrás, + további információk: hu.wikipedia.org

Jenike Kinga - Vrazsgyák Attila - Tasnádi Bálint

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2017-es Eseménynaptár >>>