Futótábor a Mátrai hegységben

Terepfutás a gyönyörű őszi Mátrában

A két napos futótábor helyszínét a Mátra erdei adják a legszínesebb évszakban, ősszel. Ragyogó színekben pompázik ilyenkor a természet. A nappalok még kellő hosszúságúak és a nyári meleg is élénken még emlékezetünkben van, élvezzük a kellemes szelőt vagy egy-két csepp üdítő esőt, ami jelzi már, hogy nemsokára megérkezik a hűvösebb idő. Tarts velünk ezen az októberi hétvégén, ha szeretnél a természetben futni, friss levegőt szívni és az őszi erdőben gyönyörködni.

Tervünk, hogy ez hétvége ne egy egyszeri alkalom legyen, hanem a résztvevőkkel egy futóközösséget alkotva egyre több belföldi és külföldi tájat ismerjünk meg együtt.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: egyénileg vagy telekocsikkal. Találkozó Mátraszentistván.

A futást 10 órakor indítjuk, időtartama 3 óra. Futás után közös nyújtás, szállás elfoglalása, étkezés. Délután jóga és terepfutással kapcsolatos beszélgetés vendégelőadóval (szervezés alatt).

Vasárnap délelőtt közös futás. Majd nyújtás. A Galyakilátó megtekintése és fakultatív programként: wellness.

A futásokat 20-30 km tervezzük (szint: 500 m+/-től). Az erőnlét és a körülmények alapján a csoport igényeire szabjuk.

 

1. nap

Utazás menetidő: Budapest – Mátraszentlászló, érkezés 9:30-tól.

Közös futás időtartama 3 óra. 10:00-kor indulunk. A közös futást együtt kezdjük, és egy kis kör után a csoport ketté válik egy gyorsabb és egy lassabb csapatra.

A futás hossza a gyorsabb csapatnak 25-30 km (Mátraszentlászló – Ágasvár – Csörgő patak völgye), a lassabb csapatnak 20 km (Mátraszentlászló – Sípark – Mátraszentimre – Bagolyirtás – Fallóskút).

futás után nyújtás, öltözködés és étkezés. Meleg ételre több helyen is van lehetőség, több alternatívát kínálunk (például: Vöröskő étterem; Vidróczki Csárda, Csörgő kisvendéglő). A szállás turistaházban lesz. A szálláson van lehetőség szauna és dézsafürdő használatára.

Délután közös jógát, este pedig beszélgetést tervezünk. 

2. nap

Reggelit követően bemelegítés + 2-3 óra futás. Az előző napi alapján mindenki tud csoportot választani.

Hosszabb kör: 25-30 km

Rövidebb kör: 20-25 km

Ha nagyon saras az idő, akkor erdészeti úton tudunk aszfalton is futni.

A tervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a vezető javaslata megváltoztathatja.

Délutáni program:

- Galyakilátó meglátogatása

- Wellness lehetőség: Galyatető Hunguest Hotel

Hazautazás. Önkormányzati választások lesznek, a programot úgy tervezzük, hogy aki szeretne még el tudjon menni szavazni.

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2019. október 12-13.

Részvételi költség vendégként:

6 000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

Ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

         - a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)
         - a szervezést
         - a futás vezetését, GPX track-et, itinert
         - jógát, előadást

A részvételi költség nem tartalmazza:

- az utazást: egyénileg - teleautós rendszer (az autókat segítünk összeszervezni)
- az étkezést
- a szállást: kb. 4000 Ft/fő
- a szauna használatát
- az alternatív programok költségét
   

- a sport biztosítást (nem kötelező), mely itt megköthető >>   

  

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:

Kinek javasoljuk:

Olyan futó számára javasoljuk a futótábort, aki képes probléma nélkül 2 órán belüli félmaratont futni, jó mozgáskoordinációval rendelkezik, nem jelent számára problémát egy kidőlt fa átlépése vagy az erdőben futás, ahol a talaj változékony. Eső esetén felkészült és tudja kezelni a futás során felmerülő nehézségeket.


KÖZEPESEN NEHÉZ, NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de el lehet fáradni. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:

 

- az időjárásnak megfelelő öltözet, futós ruhák

- futós hátizsák vagy ivópalackkal vagy kulacsokkal

- 2 cipő

- eső és szélkabát

- polifoam (nyújtáshoz, jógához)

- kényelmes ruha a szabadidő eltöltéséhez

- hálózsák, törölköző 

 Információ a helyről:

A Mátra az Északi-középhegység egyik tagja, vulkanikus hegység. Itt található Magyarország két legmagasabb pontja: a Kékes és a Galyatető. A hegység nyugati részét fogjuk jobban megismerni. Itt három település is van, amelyek régi nevei tartalmazzák a “huta” szlovák szót, ami üveggyártást jelent: Ötházhuta (Mátraszentimre), Fiskalitáshuta (Mátraszentlászló), Felsőhuta (Mátraszentistván). Ezek egyben az ország legmagasabban fekvő községei. Külön érdekesség a Három falu temploma. A templom a három falu számára készült, azonban nem tudtak megegyezni: hol épüljön fel, ezért az egri érsekség úgy határozott, hogy mindhárom falutól egyenlő távolságra legyen. Galyatetőnek saját temploma van, ami Kodály Zoltán emlékét őrzi. Elnevezése azt mutatja, hogy Kodály szelleme is meghatározta az épületet. Nemcsak sokszor megfordult benne, hanem viccesen már galyai segéd kántornak mondta magát. 1941-42 telét Galyatetőn töltve született legszebb egyházi műve, a Csendes mise. Galyatető másik nevezetessége a felújított Galyakilátó, amelynek tetejéről szép időben 100 km messzire is ellátni. Télen a Felső-Mátra népszerű látogatóhelye a mátraszentistváni sípark. Nyáron a sípálya mezején uphill futóversenyt szerveznek.

Mátra futás 5

Mátra futás 7

Mátra futás 13

Mátra futás 15

Mátra futás 16

Mátra futás 21

 

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>