Elveszett várak a Börzsönyben

Felfedező túrasorozat a hegység bércein, kalandozások a jelzett utaktól távoli erdők sűrűjében.

Tematikus túráink során főként olyan helyszíneket igyekszünk bejárni, amik nem feltétlenül mindenki számára ismertek. Rengeteg rég elfeledett várrom található ugyanis a Börzsönyben, sok ezek közül jelzett turistaúton is megközelíthető, de néhány az erdő mélyén, a természet által visszahódított környezetben fekszik.

A sorozat utolsó állomásán már nem kell letérnünk a turistautakról: a Börzsöny leghíresebb várromát, Drégely várát vesszük célba, de szép kilátásokban gazdag utunk során egy ősi várhelyet is érintünk.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

 

Utazás, menetidő: Budapest - Diósjenő (kb. 1 óra, 70 km) -  az utazást összeszervezzük

Találkozó: 08:30 Diósjenő vasútállomás

NAPI PROGRAMTERV:

A túra időtartama kb. 7 óra, az utolsó vonat 18:06-kor indul Sáfer-kút vasútállomásról

1. nap   Ismerkedés után a sárga jelzést (Tótok útja) követve hagyjuk el Diósjenő utcáit. Egy, az erdőgazdálkodást és az erdészet történetét bemutató tanösvényt is érintve haladunk egyre feljebb, míg egy rövid, de meredek kaptató után felérünk a szép kilátást nyújtó Závozra. A közelsége miatt a helyiek körében nagy népszerűségnek örvendő helyen padokat is állítottak a fáradt turistáknak. A sárga jelzésen haladunk tovább, kb. egy óra túrázás erdőn-mezőn míg elérjük a Kámor szikláit.

Kámor (661 m)
Az egykor a Kámoron álló várról az itt talált XII-XIII. sz-i cseréptöredékeken kívül csak néhány fennmaradt legenda tanúskodik, egyéb írásos bizonyíték nincs a vár létezéséről. Valószínű, hogy a XVI. századra már teljesen el is pusztult, mindenesetre építői jó érzékkel választották meg a helyét: a hegy keleti oldala meredek, sziklás, jól védhető és kiválóan ellenőrzés alatt lehet tartani a környéket. A többi sánc csak nehezen felfedezhető.

A hely érdekessége két lyuk: az egyik egy 4-5 méter mély sziklahasadék a földben, a másik pedig a rókalyuknak nevezett “barlang”. Azért az idézőjel, mert egy 70 cm átmérőjű, 11,5 m hosszú üregről van szó. Évmilliókkal ezelőtt egy, a vulkáni láva által betemetett fatörzs révén született: a láva megszilárdult a fa körül, az pedig az idő múlásával teljesen elkorhadt így egy üreget alkotva (hasonló képződmények találhatók egyébként Bernecebaráti határában (Máriácska kegyhely sziklafala), illetve a Palóc Grand Canyonnak is nevezett Páris-patak völgyében). 

A Tótok útján folytatjuk tovább de hamar le is térünk róla a kék négyzetre. Elhaladunk a híres Wenckheim vadász- és vendégház mellett, át Pénzásáson egészen Drégely váráig. (Pénzásásnál egyébként egy pár éve igényesen felújított kulcsosház is üzemel.)

Drégely vára (444 m)
Már-már közhely a Szondi két apródjából idézni egy drégelyi túra kiírásakor, de tény, hogy országos ismertségét részben ennek a műnek és persze a történelmi eseményeknek köszönheti. Története a XIII. századig nyúlik vissza egészen a török megszállásig. Az ostrom után a törökök nem újították fel, így a vár elvesztette jelentőségét és elkezdett fokozatosan pusztulni. Az első helyreállítási munkák 1989-ben kezdődtek meg és változó intenzitással a mai napig tartanak.

Miután bevettük a várat, leereszkedünk a közeli Sáfer-kút vasútállomásig, ahonnan a “kispirossal” kb. fél óra alatt zötyögünk vissza Diósjenőre. Ha belefér az időbe, hazafelé mindenképp érdemes egy kis kitérőt tenni a nógrádi várnál. 

Táv: 17 km, szintkülönbség: 627 m fel, 679 m le

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2018. Szeptember 29.

Jelentkezési határidő:

2018. Szeptember 23.

Részvételi költség vendégként:

1.500 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetést, szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
  egyénileg - az utazást segítünk összeszervezni

* a szállást:

* az étkezéseket

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
-közepes, rendszeres mozgáshoz szokottak számára. Aktív életmód mellett könnyen teljesíthető.

 

 

 

 

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:

Ruházat - Az évszaknak és időjárásnak megfelelő, réteges öltözködés ajánlott. Érdemes esőruházattal készülni, hogy az esetleges csapadékos idő se tudjon kifogni rajtunk.

Élelem - Nagyon fontos, hogy fejenként legalább 2 liter víz legyen mindenkinél! Élelem szempontjából kétszeri étkezéssel kell számolni (szendvicsek), illetve csokoládét, kekszet érdemes hozni a gyors energiapótlás végett.

Felszerelés - Térképpel és iránytűvel készülünk, de aki szeretné jelölni az útvonalat, természetesen hozhat magával papír alapú térképet, vagy GPS-t. Aki szeret fényképezni, az hozza magával az apparátusát, mert lesznek szép, panorámás helyek.

LEAVE NO TRACE: A lábnyomainkon kívül mást ne hagyjunk hátra! Vigyük magunkkal minden szemetünket a következő szelektív gyűjtőig!

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

Az elveszett börzsönyi várak nyomában

A hegységet ismerők számára bizonyára feltűnt a térképen a sok érdekes elnevezés. Az olyanok, mint Csehvár, Pogányvár, Pusztatorony, Salgóvár, Zuvár stb. beszédes nevek amik nem pusztán a fantázia szüleményei, hiszen ezer éves történetekre, legendákra emlékeztetnek. A meredek hegyoldalakon felkapaszkodva történelem előtti maradványokra bukkanhatunk és elképzelhetjük milyen lehetett az akkori emberek élete.

A jól ismert és népszerű középkori várakon (pl. Nógrád, Drégely) kívül több mint húsz, sokszor nehezen felismerhető földvárat, sáncot tartanak nyilván a hegységben. Több ezek közül az középkorból, de sok még régebbről, a feltárások és a helyszíneken talált cserépdarabok tanúsága szerint a bronzkor különböző időszakaiból származik.

A várakat teljesítménytúrákkal és jelvényszerző túramozgalommal is igyekeznek népszerűsíteni, hiszen mind remek, egyedi célpont a kalandvágyó túrázók számára.

 

Képek: Paulinyi Zoltán, flickr.com/Szabó Gyula, Horváth László, Rácz Berta Sára, Papdi Balázs, Szmandray Marcell, turistamagazin archiv/Gulyás Attila, wikipedia.hu, pazirik.hu, digilab.hu
Források, + további információk: 
http://www.kamor.hu
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1mori_v%C3%A1r
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dr%C3%A9gely_v%C3%A1ra
https://hu.wikipedia.org/wiki/Csehv%C3%A1r
https://hu.wikipedia.org/wiki/Salg%C3%B3v%C3%A1r
http://www.varbarat.hu/varak/paphegy.html
http://www.varbarat.hu/varak/godovar.html
http://www.kisvasut.hu/view_cikk.php?id=257
http://www.origo.hu/utazas/20170830-kirandulas-a-borzsonyben-a-kamori-rokalyukhoz.html
http://funiq.hu/3050-csehv%C3%A1r-f%C3%B6lds%C3%A1ncai-di%C3%B3sjen%C5%91
https://www.hirmagazin.eu/pleska-szikla
http://ilovedunakanyar.hu/cikk/elmeny-es-kultura/visszatekinto/elfeledett-varak-a-borzsonyben-ii-poganyvar-168
https://www.mapire.eu
Szádeczky-Kardoss Géza: Börzsönyi vártúrák, a Börzsöny várai (2014)

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>