Elveszett várak a Börzsönyben

Felfedező túrasorozat a hegység bércein, kalandozások a jelzett utaktól távoli erdők sűrűjében.

Tematikus túráink során főként olyan helyszíneket igyekszünk bejárni, amik nem feltétlenül mindenki számára ismertek. Rengeteg rég elfeledett várrom található ugyanis a Börzsönyben, sok ezek közül jelzett turistaúton is megközelíthető, de néhány az erdő mélyén, a természet által visszahódított környezetben fekszik.

Ezen a hétvégén ezúttal a Börzsöny északi, vadregényes részén túrázunk, az ősi várhelyek felfedezése mellett remek kilátásokban lesz részünk.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

 

Utazás, menetidő: Budapest - Nagybörzsöny (kb. 1,5 óra, 74 km) -  az utazást összeszervezzük

Találkozó:  09:00 Nagybörzsöny, községháza, autóbusz megálló

Az autóval érkezőknek érdemes kicsit korábban jönni, hiszen a falu határában található Nagybörzsöny jelképe, az impozáns középkori Szent István-templom, ami jelképes összeg fejében belülről is megtekinthető.

NAPI PROGRAMTERV:

A túra időtartama kb. 7 óra, az utolsó busz 18:44-kor indul Perőcsényből

1. nap  Gyors ismerkedés után bevesszük magunkat az erdőbe és megkezdjük a hegymenetet. Hamarosan el is érjük az első kilátópontot, egy ősi sáncot.

Rustok-hegy (487 m)
Egy gyakorlatilag teljesen ismeretlen földvár, amit szinte csak a térképek jelölnek. Az 1973-as ásatás eredményeképp egy bronzkori, Kyjatice kultúrához tartozó erődített telepet sikerült feltárni. A késő középkorban szántóföldként használhatták a területet, erről a hegy oldalában található teraszok tanúskodnak. 

Egy hosszabb szakaszt követően érkezünk meg a következő látványossághoz, a hegység mélyén megbúvó Salgóvárhoz.

Salgóvár (730 m)
Sok börzsönyi társához hasonlóan erről a várról is csak nagyon kevés információ áll rendelkezésünkre. Valamikor a tatárjárás után épülhetett és ahogy az lenni szokott, a történelem viharai során többször is gazdát cserélt. Utolsó tulajdonosát  a XV. sz-ban Luxemburgi Zsigmond király száműzte hamispénz-verés és házasságtörés vétsége miatt, négy vára közül kettőt pedig (beleértve Salgót is) leromboltatta. Egy 1504-es feljegyzés már romként említi. A látványos falmaradványok az óvatlan túrázó számára talán természetes szikláknak tűnhetnek, de ha jobban figyelünk, egyértelműek az egykori várra utaló nyomok.

Rövid túrázás után egy gerincen haladva érjük el Holló-kő szikláit (685 m), ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a szomszédos bércekre. Hamarosan megkezdjük az ereszkedést a közeli Jancsi-hegyen át, egészen Perőcsényig, a túra végcéljáig. Innen busszal jutunk vissza a Nagybörzsönyben hagyott autókhoz.

Jancsi-hegy (586 m)
Egy újabb, szinte teljesen ismeretlen földvár. Déli és nyugati oldaláról nagy kövek alkotta kőrengeteg nyújtott természetes védőfalat, máshol fél méteres kősánc fedezhető fel. A leletek szerint feltehetően a késő bronzkorból, az ún. urnasíros kultúra idejéből származik, de ezt illetően nem teljes az egyetértés a régészek körében.

Táv: 17 km, szintkülönbség: 760m fel, 772 m le

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2018. szeptember 15.
Betelt! Csak várólistára lehet jelentkezni!

Részvételi költség vendégként:

1.500 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetést, szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
  egyénileg - az utazást segítünk összeszervezni

* a szállást:

* az étkezéseket

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
-közepes, rendszeres mozgáshoz szokottak számára. Aktív életmód mellett könnyen teljesíthető.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:

Ruházat - Az évszaknak és időjárásnak megfelelő, réteges öltözködés ajánlott. Érdemes esőruházattal készülni, hogy az esetleges csapadékos idő se tudjon kifogni rajtunk.

Élelem - Nagyon fontos, hogy fejenként legalább 2 liter víz legyen mindenkinél! Élelem szempontjából kétszeri étkezéssel kell számolni (szendvicsek), illetve csokoládét, kekszet érdemes hozni a gyors energiapótlás végett.

Felszerelés - Térképpel és iránytűvel készülünk, de aki szeretné jelölni az útvonalat, természetesen hozhat magával papír alapú térképet, vagy GPS-t. Aki szeret fényképezni, az hozza magával az apparátusát, mert lesznek szép, panorámás helyek.

LEAVE NO TRACE: A lábnyomainkon kívül mást ne hagyjunk hátra! Vigyük magunkkal minden szemetünket a következő szelektív gyűjtőig!

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

Az elveszett börzsönyi várak nyomában

A hegységet ismerők számára bizonyára feltűnt a térképen a sok érdekes elnevezés. Az olyanok, mint Csehvár, Pogányvár, Pusztatorony, Salgóvár, Zuvár stb. beszédes nevek amik nem pusztán a fantázia szüleményei, hiszen ezer éves történetekre, legendákra emlékeztetnek. A meredek hegyoldalakon felkapaszkodva történelem előtti maradványokra bukkanhatunk és elképzelhetjük milyen lehetett az akkori emberek élete. 

A jól ismert és népszerű középkori várakon (pl. Nógrád, Drégely) kívül több mint húsz, sokszor nehezen felismerhető földvárat, sáncot tartanak nyilván a hegységben. Több ezek közül az középkorból, de sok még régebbről, a feltárások és a helyszíneken talált cserépdarabok tanúsága szerint a bronzkor különböző időszakaiból származik.

A várakat teljesítménytúrákkal és jelvényszerző túramozgalommal is igyekeznek népszerűsíteni, hiszen mind remek, egyedi célpont a kalandvágyó túrázók számára. 

Képek: Paulinyi Zoltán, flickr.com/Szabó Gyula, Horváth László, Rácz Berta Sára, Papdi Balázs, Szmandray Marcell, turistamagazin archiv/Gulyás Attila, wikipedia.hu, mapire.eu, mapio.net
Források, + további információk: 
http://www.kamor.hu
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1mori_v%C3%A1r
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dr%C3%A9gely_v%C3%A1ra
https://hu.wikipedia.org/wiki/Csehv%C3%A1r
https://hu.wikipedia.org/wiki/Salg%C3%B3v%C3%A1r
http://www.varbarat.hu/varak/paphegy.html
http://www.varbarat.hu/varak/godovar.html
http://www.kisvasut.hu/view_cikk.php?id=257
http://www.origo.hu/utazas/20170830-kirandulas-a-borzsonyben-a-kamori-rokalyukhoz.html
http://funiq.hu/3050-csehv%C3%A1r-f%C3%B6lds%C3%A1ncai-di%C3%B3sjen%C5%91
https://www.hirmagazin.eu/pleska-szikla
http://ilovedunakanyar.hu/cikk/elmeny-es-kultura/visszatekinto/elfeledett-varak-a-borzsonyben-ii-poganyvar-168
Szádeczky-Kardoss Géza: Börzsönyi vártúrák, a Börzsöny várai (2014)

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>