Elveszett várak a Börzsönyben

Felfedező túrasorozat a hegység bércein, kalandozások a jelzett utaktól távoli erdők sűrűjében.

Tematikus túráink során főként olyan helyszíneket igyekszünk bejárni, amik nem feltétlenül mindenki számára ismertek. Rengeteg rég elfeledett várrom található ugyanis a Börzsönyben, sok ezek közül jelzett turistaúton is megközelíthető, de néhány az erdő mélyén, a természet által visszahódított környezetben fekszik.

Remélhetőleg a család kitúrázta magát az előző napon, a mai túra ugyanis elsősorban a nagyobbaknak szól :) Három földvár felfedezésére indulunk, kettő ezek közül a Királyréthez közeli Paphegyen található.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

 

Utazás, menetidő: Budapest - Királyrét (kb. 67 km, 75 perc)

Találkozó:  09:00 Királyrét parkoló

NAPI PROGRAMTERV:

A túra időtartama kb. 7-8 óra, az utolsó vonat (kisvasút) 18:38-kor, busz 19:25-kor indul Királyrétről.

1. nap A hegység talán legnépszerűbb kirándulóközpontjában, Királyréten találkozunk, majd rövid ismerkedés után magunk mögött hagyjuk az autókat. Számtalan túraút indul innét, de mi egy kevésbé ismert útvonalon indulunk el. Egy darabig a műúton haladunk, majd hamarosan betérünk az erdőbe, hogy meghódítsuk a Paphegyet. Aki járt már Királyréten kisvasúttal, bizonyára ismerős neki a hegyről elnevezett megálló.

Egy keskeny ösvényen jutunk egyre feljebb, elhaladunk egykori kőszállító sikló megmaradt betontömbjei mellett, majd hamarosan, ha jól figyelünk, kivehetővé válnak az egykori sánc nyomai. A következő pillanatban már egy kőmezőn találjuk magunkat, az egykori vár maradványai közt. A siklóernyősök ugróhelyéről remek kilátás nyílik a környező tájra. A nehezen járható köves, bozótos terepen lassan tudunk csak haladni míg elhagyjuk az bronzkori erődítést, hamarosan pedig egy másik, később épült sánc nyomait is felfedezhetjük.

Paphegy (473 m)
A hegyen két erősség maradványa is felfedezhető: egy bronzkori és egy Árpád-kori erődítmény romjai. Az előbbi, sok börzsönyi társához hasonlóan vélhetően a Kyjatice-kultúra idejéből származó bronzkori telep. Sokat nem tudni róla, a hegyen található kőrengetegben a sáncok maradványai helyenként jól kivehetőek. Pár száz méterrel keletre található egy későbbi, Árpád-kori sánc is ahonnan a XIII. századból származó leletek kerültek elő.

Járatlan utakon vágunk keresztül az erdőn a Tar Péter hegyen át (527 m) majd becsatlakozunk a kék kereszt jelzésre. Néhány kilométer után beérünk Kóspallagra és itt már a kéktúra nyomvonalán haladva jutunk fel a kálvária dombra, hogy megcsodálhassuk az innen nyíló kilátást is. A nagymúltú kisinóci turistaháznál pihenhetünk egyet mielőtt visszaindulunk Királyrétre. Délután érünk vissza a parkolóhoz, de túránk itt még nem ér véget. Opcionálisan választható a következő kis kitérő, de ha ősi várakat keresünk, a közeli Várhegy felfedezése kötelező. Amennyiben lombtalan időszakban jövünk, a közvetlenül Királyrét felett magasodó kis hegyről szép kilátás nyílik a környékre.

Várhegy (359 m)
A hegy tetején található földvárról is nagyon keveset tudunk, keleti oldalát kb. 1 méter magas sánc védte, többi oldaláról pedig a természetes, meredek hegyoldal. Sarló- kés- és fazéktöredékek kerültek elő a késő bronzkorból illetve a XII-XIII. sz.-ból.
Korábban tervben volt egy kilátó építése a hegyre.

A parkolóba visszatérve elbúcsúzunk és autóval vagy a tömegközlekedés valamelyik formáját választva (kisvasút, busz) utazunk haza.

Táv: 17 km, szintkülönbség: 593 m fel, 594 m le

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2018. június 24.

Részvételi költség vendégként:

1.500 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetést, szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
  egyénileg - az utazást segítünk összeszervezni

* a szállást:

* az étkezéseket

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
-közepes, rendszeres mozgáshoz szokottak számára. Aktív életmód mellett könnyen teljesíthető.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:

Ruházat - Az évszaknak és időjárásnak megfelelő, réteges öltözködés ajánlott. Érdemes esőruházattal készülni, hogy az esetleges csapadékos idő se tudjon kifogni rajtunk.

Élelem - Nagyon fontos, hogy fejenként legalább 2 liter víz legyen mindenkinél! Élelem szempontjából kétszeri étkezéssel kell számolni (szendvicsek), illetve csokoládét, kekszet érdemes hozni a gyors energiapótlás végett.

Felszerelés - Térképpel és iránytűvel készülünk, de aki szeretné jelölni az útvonalat, természetesen hozhat magával papír alapú térképet, vagy GPS-t. Aki szeret fényképezni, az hozza magával az apparátusát, mert lesznek szép, panorámás helyek.

LEAVE NO TRACE: A lábnyomainkon kívül mást ne hagyjunk hátra! Vigyük magunkkal minden szemetünket a következő szelektív gyűjtőig!

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

Az elveszett börzsönyi várak nyomában

A hegységet ismerők számára bizonyára feltűnt a térképen a sok érdekes elnevezés. Az olyanok, mint Csehvár, Pogányvár, Pusztatorony, Salgóvár, Zuvár stb. beszédes nevek amik nem pusztán a fantázia szüleményei, hiszen ezer éves történetekre, legendákra emlékeztetnek. A meredek hegyoldalakon felkapaszkodva történelem előtti maradványokra bukkanhatunk és elképzelhetjük milyen lehetett az akkori emberek élete. 

A jól ismert és népszerű középkori várakon (pl. Nógrád, Drégely) kívül több mint húsz, sokszor nehezen felismerhető földvárat, sáncot tartanak nyilván a hegységben. Több ezek közül az középkorból, de sok még régebbről, a feltárások és a helyszíneken talált cserépdarabok tanúsága szerint a bronzkor különböző időszakaiból származik. 

A várakat teljesítménytúrákkal és jelvényszerző túramozgalommal is igyekeznek népszerűsíteni, hiszen mind remek, egyedi célpont a kalandvágyó túrázók számára. 

 

Képek: Paulinyi Zoltán, flickr.com/Rieger Attila, Szabó Gyula, Horváth László, Rácz Berta Sára, Papdi Balázs, Szmandray Marcell, turistamagazin archiv/Gulyás Attila, wikipedia.hu, wikiloc.com, mapire.eu
Források, + további információk: 
http://www.kamor.hu
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1mori_v%C3%A1r
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dr%C3%A9gely_v%C3%A1ra
https://hu.wikipedia.org/wiki/Csehv%C3%A1r
https://hu.wikipedia.org/wiki/Salg%C3%B3v%C3%A1r
http://www.varbarat.hu/varak/paphegy.html
http://www.varbarat.hu/varak/godovar.html
http://www.kisvasut.hu/view_cikk.php?id=257
http://www.origo.hu/utazas/20170830-kirandulas-a-borzsonyben-a-kamori-rokalyukhoz.html
http://funiq.hu/3050-csehv%C3%A1r-f%C3%B6lds%C3%A1ncai-di%C3%B3sjen%C5%91
https://www.hirmagazin.eu/pleska-szikla
http://ilovedunakanyar.hu/cikk/elmeny-es-kultura/visszatekinto/elfeledett-varak-a-borzsonyben-ii-poganyvar-168
Szádeczky-Kardoss Géza: Börzsönyi vártúrák, a Börzsöny várai (2014)

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>