Elveszett várak a Börzsönyben

Felfedező túrasorozat a hegység bércein, kalandozások a jelzett utaktól távoli erdők sűrűjében.

Tematikus túráink során főként olyan helyszíneket igyekszünk bejárni, amik nem feltétlenül mindenki számára ismertek. Rengeteg rég elfeledett várrom található ugyanis a Börzsönyben, sok ezek közül jelzett turistaúton is megközelíthető, de néhány az erdő mélyén, a természet által visszahódított környezetben fekszik.

A sorozat első alkalma egy igazi nomád vándortúra: két napra vesszük be magunkat az Börzsönybe. Diósjenőről indulva kelünk át a hegységen és az erdőben töltünk egy éjszakát, hogy minél több romot fedezhessünk fel ezen a kalandos a hétvégén.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

 

Utazás, menetidő: Budapest - Diósjenő (kb. 70 km, 1 óra)

Mivel vándortúrázunk és átkelünk a Börzsönyön, máshová fogunk érkezni, mint ahonnan indulunk. Az autóval érkezőknek ezért érdemes lehet Vácon, a vasútállomás parkolójában hagyni a járművet és onnan elvonatozni Diósjenőre. Másnap Kemencéről tömegközlekedéssel lehet majd Vácra visszautazni.

Találkozó:  08:30 Diósjenő vasútállomás

NAPI PROGRAMTERV:

Mindkét nap kb. 6-8 óra túrázásra kell számítani, az első napon lényegesen több hegymenettel. Kemencéről az utolsó busz 18:35-kor indul. 

1. nap    Gyors ismerkedés után megkezdjük nomád hétvégénket és a falu utcáit elhagyva bevesszük magunkat az erdőbe. Az első célpontunk a Csehvár, ahol ugyan falak már egyáltalán nem látszanak, a sáncokból következtethetünk az itt épült erődítményre.

Csehvár (523 m)
A tatárjárás után épült erősség stratégiai helyre, egy meredek hegycsúcsra épült, ahonnan kiválóan ellenőrzés alatt lehetett tartani a környéket. Az 1500-as évek elején végleg elvesztette jelentőségét, ezt követően nincs írásos emlék róla. Az első feltárások 1889-ben kezdődtek, az évek során habarcs- és téglamaradványokat, XIV-XV. századból származó cserepeket is találtak. A hetvenes évek vége óta nem történt szakszerű feltárás.

A pihenő után leereszkedünk a Gál-rétre, majd megkezdjük az emelkedést továbbra is a zöld jelezésen maradva. Elhaladunk Cigányvár mellett (amiről egyébként nem sokat tudni, ha volt is itt vár valaha, ma már egyáltalán nem látszik) majd kb. 5 km megtétele után elérjük Pogányvár késő-bronzkori sáncait.

Pogányvár (823 m)
A sánccal körbevett telep valószínűleg a Kr. e. 1000 körüli időszakból, az úgynevezett Kyjatice-kultúra idejéből származik. Cserépmaradványok kis szerencsével még ma is találhatók a meredek hegyoldalakkal határolt kb. 3 hektárnyi területen.

A várat elhagyva továbbindulunk a Rózsás-patak völgyébe, ami a 2014-es jégkár óta egy igazi vadon képét tárja elénk, a kidőlt fák sokasága ugyanis teljesen járhatatlanná tette a terepet. Leereszkedünk Királyházáig, majd hamarosan elérjük a táborhelyül szolgáló Bacsina-kutat és pihenőhelyet. Itt sátrat verünk és a tábortűz melege mellett zárjuk a napot. 

Túratáv: 16 km, szintkülönbség: 813 m fel, 711 m le

 

2. nap    Másnap elhagyjuk a kijelölt utakat és bevetjük magunkat az erdőbe. Egy erdészeti úton haladunk, majd arról letérve mászunk fel a Pléska-bérchez.

Pléska-szikla (532 m)
A lelőhely egy 4-8, keleti oldalán 20 méter magas sziklafallal határolt terület. Az itt talált edénytöredékek szintén a kora bronzkori Kyjatice-kultúrához tartoznak, de találtak a XIII-XIV. századból származó leleteket is.  Déli végén 1,5-2 méter szélesen kb. fél méter magas sáncot találhatunk. Ha elképzelünk itt egy erődített menedéket, egy jól védhető erősség képe rajzolódik ki előttünk.

A romok felfedezése után visszatérünk az erdészeti útra, majd a zöld jelzésre. Erről azonban hamar letérünk a következő vár miatt.

Godóvár (574 m)
A késői bronzkorból származó erődítményt a hagyomány szerint a Hont-Pázmány nemzetségből származó Godó építette, innen származtatható a neve is. Többnyire már csak a sáncok láthatóak, de helyenként néhány méteres magasságban megmaradt falak is megfigyelhetők.

Újból a zöld jelzésen, egészen Kemence községig túrázunk tovább. Innen busszal juthatunk el Szobig, onnan pedig vonattal Vácra.

Túratáv: 16 km, szintkülönbség: 444 m fel, 574 m le

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2018. június 2-3.

Részvételi költség vendégként:

2.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetést, szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
  egyénileg - az utazást segítünk összeszervezni

* a szállást

* az étkezéseket

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
- közepes, rendszeres mozgáshoz szokottak számára. Aktív életmód mellett könnyen teljesíthető. Az egyetlen nehézséget a szokásosnál nehezebb hátizsák jelentheti, és hogy két napon keresztül fogunk túrázni a teljes felszerelésünkkel a hátunkon. 

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:

Ruházat - Az évszaknak és időjárásnak megfelelő, réteges öltözködés ajánlott. Érdemes esőruházattal készülni, hogy az esetleges csapadékos idő se tudjon kifogni rajtunk. Az esti táborozáshoz egy váltás lábbeli jól jöhet. 

Élelem - Nagyon fontos, hogy fejenként legalább napi 2 liter víz legyen mindenkinél! Élelem szempontjából két napi mennyiséggel kell számolni (szendvicsek, főzni- és sütnivaló, szárított leves és túrakaja, zab, gyümölcs stb.), illetve csokoládét, kekszet érdemes hozni a gyors energiapótlás végett. A túra során vásárlásra nem lesz lehetőség, forrás az esti táborhelynél lesz. 

Felszerelés - Az éjszakázáshoz derékalj, hálózsák (10°C körüli limittel), sátor/bivakzsák/ponyva mindenképpen ajánlott, de aki a szabad ég alatt szeret aludni, annak az utóbbi akár el is hagyható :) Továbbá érdemes csomagolni a hosszabb túrákhoz és a táborozáshoz szükséges alapvető kiegészítőket (bicska, tisztálkodószerek, elsősegély, szúnyog- és kullancsvédelem stb.)

LEAVE NO TRACE: A lábnyomainkon kívül mást ne hagyjunk hátra! Részesítsük előnyben a biológiailag lebomló, természetes alapanyagokból készült tisztálkodószereket, ill. vigyük magunkkal minden szemetünket a következő szelektív gyűjtőig!

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

Az elveszett börzsönyi várak nyomában

A hegységet ismerők számára bizonyára feltűnt a térképen a sok érdekes elnevezés. Az olyanok, mint Csehvár, Pogányvár, Pusztatorony, Salgóvár, Zuvár stb. beszédes nevek amik nem pusztán a fantázia szüleményei, hiszen ezer éves történetekre, legendákra emlékeztetnek. A meredek hegyoldalakon felkapaszkodva történelem előtti maradványokra bukkanhatunk és elképzelhetjük milyen lehetett az akkori emberek élete. 

A jól ismert és népszerű középkori várakon (pl. Nógrád, Drégely) kívül több mint húsz, sokszor nehezen felismerhető földvárat, sáncot tartanak nyilván a hegységben. Több ezek közül az középkorból, de sok még régebbről, a feltárások és a helyszíneken talált cserépdarabok tanúsága szerint a bronzkor különböző időszakaiból származik.

A várakat teljesítménytúrákkal és jelvényszerző túramozgalommal is igyekeznek népszerűsíteni, hiszen mind remek, egyedi célpont a kalandvágyó túrázók számára. 

Képek: Paulinyi Zoltán, flickr.com/Szabó Gyula, Horváth László, Rácz Berta Sára, Papdi Balázs, Szmandray Marcell, turistamagazin archiv/Gulyás Attila, wikipedia.hu, mapire.eu, Szabó Miklós, varbarat.hu
Források, + további információk: 
http://www.kamor.hu
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1mori_v%C3%A1r
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dr%C3%A9gely_v%C3%A1ra
https://hu.wikipedia.org/wiki/Csehv%C3%A1r
https://hu.wikipedia.org/wiki/Salg%C3%B3v%C3%A1r
http://www.varbarat.hu/varak/paphegy.html
http://www.varbarat.hu/varak/godovar.html
http://www.kisvasut.hu/view_cikk.php?id=257
http://www.origo.hu/utazas/20170830-kirandulas-a-borzsonyben-a-kamori-rokalyukhoz.html
http://funiq.hu/3050-csehv%C3%A1r-f%C3%B6lds%C3%A1ncai-di%C3%B3sjen%C5%91
https://www.hirmagazin.eu/pleska-szikla
http://ilovedunakanyar.hu/cikk/elmeny-es-kultura/visszatekinto/elfeledett-varak-a-borzsonyben-ii-poganyvar-168
Szádeczky-Kardoss Géza: Börzsönyi vártúrák, a Börzsöny várai (2014)

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>