Ehető vadnövények a Mecsekben

Kétnapos gyalogos tantúra a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben

Egy különleges gyalogtúrára hívunk! Erdőn mezőn járva mindenkiben felmerül, hogy milyen jó volna a növényeket ismerni, tudni, hogy ehetők-e vagy sem. Te például tudod, meddig folyasztható a medvehagyma, fogyasztható-e a bükkfalevél, és hogy mire jó a hárs hajtása? Érdekel, hogy melyik gyógynövény szárítható, és melyik, amelyiket azonnal eheted? Most botanikus szakvezetőnk segítségével mindenre választ kapsz a vadon növényeivel kapcsolatban.

Tarts velünk a Mecsek vidékének legérintetlenebb területére, hogy megismerd, meglásd és megtapasztald az itt élő, lenyűgöző növényvilág sokféleségét! 

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Püspökszentlászló kb. 2,5 óra / 210 km

1. nap  Érkezést követően egy hihetetlenül látványos gyalogtúrára indulunk, mely során először a Réka-völgy ritkán járt útján menetelünk lefelé, majd az ősi Réka-vár romjaihoz kapaszkodunk fel. Némi pihenő után a hegygerinc másik oldalán leereszkedve elérjük a térség egyik legszebb települését, Óbányát. A hagyományos német falukép és a körülötte emelkedő hegyek minden erre járót megérintenek. Innen visszafelé az első völgyünkkel párhuzamosan haladunk immár fölfelé, Kisújbánya irányába. A Kelet-Mecsek legszebb, leghíresebb völgyében járva útba ejtjük a pisztrángos tavat, a híres Csepegő-sziklát, és a völgy első számú látványosságát, a Ferde-vízesést. Kisújbánya mára szinte teljesen kihalt, csak néhány művész lakja ezt a zsákfalucskát. Továbbhaladva felmászunk a Cigány-hegyi kilátóba, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az egész vidékre. Késő délután érkezünk vissza kiindulási pontunkra, majd autóinkkal közeli szállásunkra utazunk.

Táv: 20 km, szintemelkedés: fel 300 m, le 300 m; menetidő 7-8 óra.

2. nap   Második napunkon reggeli után a Püspökszentlászló körüli kaszáló rétek, erdők, völgyek vadnövényeivel ismerkedünk meg botanikus kísérőnk segítségével. Ez alkalommal több vadon termő növényt ízlelünk meg, megismerjük jótékony hatásaikat, megtanuljuk, hogyan és mikor tudjuk hasznunkra fordítani őket. Kora délután fejezzük be a programot, hogy új élményeinkkel gazdagodva időben érkezzünk haza.


Általános információk:

Az első napi túránk közepesen hosszú, a kényelmes ruházat fontos, legjobb könnyű túrabakancsban elindulni, mivel többször keresztezzük a patakokat. Érdemes vízhatlan ruházattal is készülni.  1,5 - 2 liter folyadékot szükséges hozni, de lesznek útközben iható vizű források is, ahol feltöltjük készleteinket. Élelmiszer vásárlására Hosszúhetényben lesz lehetőség a második nap reggelén. Hálózsákot célszerű hozni, vagy ágynemű bérelhető (ha kérsz, azt jelentkezéskor jelezd!).

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. június 13-14.
2020. július 11-12.

Részvételi költség vendégként:

16.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

4.000 Ft

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel), a botanikus szakvezetők díját 

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
  egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni

* szállást:
   6.200 Ft  / fő -  négyágyas szobákban

* az étkezéseket és a sportbiztosítást, mely itt megköthető >>

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:

Ruházat - Túráink egész naposak, ezért kényelmes ruházat, napos időben kalap és napszemüveg, csapadékos idő esetén esőruházat ajánlott. 

Élelem - Nagyon fontos, hogy fejenként legalább 2 liter víz legyen mindenkinél! Élelem szempontjából kétszeri étkezéssel kell számolni (szendvicsek), illetve csokoládét, kekszet érdemes hozni a gyors energiapótlás végett.

Felszerelés - Térképpel és iránytűvel készülünk, de aki szeretné jelölni az útvonalat, természetesen hozhat magával papír alapú térképet, vagy GPS-t. Aki szeret fényképezni, ne felejtse otthon az apparátusát, mert lesznek szép helyek és szerencsés esetben állatvilágot, madarakat akár egész közelről is lencsevégre lehet kapni.

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

A Mecsek az ország legdélebben fekvő hegyvidéke. Három részre tagolható: Kelet-, Nyugat-, és Középső Mecsekre. Legmagasabb hegycsúcsa a Zengő, 682 m. Déli lejtői mediterrán jellegűek, az itt elterülő erdők szárazak, a bennük élő növénytársulások ehhez alkalmazkodnak.

Ehető vadnövények a Mecsekben -  Kétnapos gyalogos tantúra a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben

Ugyan az uralkodó széljárás jellemzően Északi, Észak-Keleti, mégis gyakran fordul Délire a szél, a közeli tenger felől hozva meleget akár a tél közepén is. A hegység fő erdőalkotó fája a tölgy, a völgyekben, északi lejtőkön gyakran találunk gyertyános, bükkös erdőket is. A vidék képének meghatározó alkotói a víznyelők, barlangok, melyből mintegy kettőszáz található itt. Általában keskeny, kacskaringós járatokat vájnak maguknak a bennük folyó patakok. Legismertebb az Abaligeti – barlang.

Ehető vadnövények a Mecsekben -  Kétnapos gyalogos tantúra a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben

A Mecseket érő több klimatikus hatásnak köszönhetően nagy különbségek alakultak ki a növényvilág összetételében. Manapság igen divatossá vált általában a gyógyhatású növények fogyasztása, ezáltal veszélybe is kerültek egyes fajok. A természetvédelmi hatóságok kénytelenek korlátozni a növények gyűjtését, kiváltképp a védett területeken.

Ehető vadnövények a Mecsekben -  Kétnapos gyalogos tantúra a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben

Vadon termő növények gyűjtése, fogyasztása mindenképpen szakértelmet igényel, mivel akár ugyanazon növény egyes részei lehetnek egészségesek, mások mérgezők. Elődeink napi kapcsolatban éltek ezekkel a növényekkel, tudásukat az idősebbektől szerezték sok évszázad tapasztalatai alapján. Ismerték nemcsak a növények fogyaszthatóságát, de gyógyító hatásukat olyan fokig, hogy hogyan kombinálhatók a fokozott hatás elérése érdekében. A modern kutatások alapján még mindig csak töredékét ismerjük a gyógynövények élettani hatásainak. A természetben járva tudnunk kell, hogy minden elfogyasztott növény hatással van a szervezetünkre, ennek tükrében használjuk őket tápláló, vagy gyógyító forrásként!

Ehető vadnövények a Mecsekben -  Kétnapos gyalogos tantúra a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben

 Képek forrása: kirandulastippek.hu, mecsekviragok.blogspot.hu

HOFFER ERIK

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>