Egynapos szurdoktúra a Pilis déli részén a Salabasina-ároktól a Holdvilág-árokig

Egy vadregényes, elfeledett szurdok: a pilisi Salabasina-árok

Egy vadregényes, elfeledett szurdok: a pilisi Salabasina-árok.

Az embert mindig is vonzották az olyan réges-régen elhagyatott helyek, mint a Salabasina-árok. Hajdan turistaút kanyargott erre, de mára teljesen visszafoglalta magának a természet, a régi korhadt fatörzseket benőtte az aljnövényzet és a borostyán, a sziklákat moha borítja. Óriási köveket és vízeséseket kell megmászni, hogy előrejussunk ezen a vadregényes vidéken. Igazi játszótér ez felnőtteknek, ahol kúszhatunk-mászhatunk árkon-bokron keresztül, hol vízben gázolva, hol köveken egyensúlyozva, miközben keressük a kiutat ebből a rém-mesei világból.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás:
- Budapest-Pomáz, Kiskovácsipuszta kb.30 km (45 perc autóval),
- Tömegközlekedéssel: Szentendrei-hévvel Pomáz megállóig, azután a Dobogókőre tartó távolsági busszal Kiskovácsipuszta megállóig.
 
Találkozó: 8:30-kor a Pomáz, Kiskovácsipuszta buszmegállónál lévő parkolónál 
Túra indítása: 9:00

Találkozóhelyünkről, a Kiskovácsipusztai parkolótól indulunk el a piros kereszt jelzésen viszonylag sík terepen, majd hamar balra kanyarodunk a piros jelzésre, amit kb. 1 km megtétele után el is hagyunk, immáron megkezdve barangolásunkat a titokzatos Salabasina-árok felé. Itt még könnyedén járható az ösvény, kitaposott úton haladunk, majd egy rövid szakasz erejéig  az országút mellé is kikeveredünk. De aztán rögvest visszatérünk az erdőbe, ahol már csak alig néhány jele mutatkozik a civilizációnak. Ösvényünk el-eltünedezik, amíg rá nem lelünk a szurdok partjára. És innentől kezdődik a kúszás-mászás. Leereszkedünk az árokba, itt még nem magas a szurdokfal, később azonban igen meredekké válik. A szurdok nem hosszú, de nagyon lassan lehet csak haladni benne: hol az árok alján futó patakban gázolunk, hol a keresztbe dőlt fák alatt vagy éppen fölött küzdjük magunkat előre, amíg elérjük az árokba épített kőgátat. A gát alatt csatornán kell átbújnunk, lehajolva könnyen átférni. Innentől kicsit nehezedik a pálya, óriás sziklatömb állja utunkat. De miután leküzdöttük ezt is, már kifelé haladunk a szurdokból, és hamarosan újra rátalálunk a piros kereszttel jelzett turistaútra, amely a Holdvilág-árokba vezet minket. Itt lemászva egy hosszú létrán, sziklafalak között találjuk magunkat, amelyek kivezetnek minket az árokból, és hamarosan vissza is térünk kiindulópontunkra.

Túratáv: 12 km, szintemelkedés: 420 m. 
A túra nem hosszú, de a lassú haladás miatt 5-6 órát is igénybe vehet.

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2019. szeptember 29.

Részvételi költség vendégként:

Ingyenes, regisztráció szükséges

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

Ingyenes, regisztráció szükséges

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

  • a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)
  • a szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

- az utazást: egyénileg, teleautós rendszer (az autókat segítünk összeszervezni)
- az étkezéseket

- az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

  

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de el lehet fáradni. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 5-7 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. 

 Információ a helyről

Salabasina-árok

A Salabasina nevének első fele (Sala) a bükki Szalajka-völgyhöz hasonlóan a szalajka, vagy más néven hamuzsírfőzés emlékét őrzi. A XVIII-XIX. században ezeken a helyeken az akkor még nagy kiterjedésű bükkösökben az üveghuták ellátására hamuzsírt főztek. A Salabasina helynév az első katonai felmérés idejében (az 1780-as években) kerülhetett a térképekre. Ebben az időben a nyomtatásban még nem terjedt el a kettős betűk használata. Így az "S" jelenthetett s-et, sz-et és zs-t is. A szövegkörnyezet határozta meg, hogyan kell ejteni. A későbbi térképeken aztán vagy átírták, vagy nem (a Szalajkát végül átírták, a Salabasinát nem). A bas az ó-török nyelvben fejet jelentett. A Salabasina azt jelenti, hogy hajdan a völgy fejében, vagyis a völgy felső végében hamuzsírt főztek.


Holdvilág-árok

Kedvelt kirándulóhely a Visegrádi-hegységben, Pomáz központjától északnyugatra, körülbelül hat kilométernyi távolságban. Ezen túlmenően azonban ősi temetkezési, kultikus helynek is tartják, egyes feltevések szerint ezen a területen állt egykor Attila városa. Egy másik feltételezés szerint Árpád fejedelmet itt temették el. Ezek az elméletek mindmáig nem nyertek tudományos igazolást, de bizonyításukra már több kísérletet tettek, a területen régészeti feltárásokat folytattak.

 

Pilis_02


Pilis_03

Pilis_04

Pilis_05

Pilis_06

Pilis_09

Pilis_10

Pilis_11

Pilis_14

Pilis_15


Szöveg, képek: Mucsi Beáta, Molnár Sarolta, turautak.com,  geocatching.hu

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>