Egynapos gyalogtúra: a kelet Cserhát csipkebogyói és kökényei

A Mátra nyugati vulkáni völgyéből a Cserhát keleti nyúlványának tetejére

Nem is tudjuk melyik az üdítőbb? Egy dércsípte novemberi napon csipkebogyót és kökényt gyűjtögetni, felfedezni néhány eldugott nevezetességet vagy felmászni a Mátrát és a Cserhátot elválasztó Zagyva völgyéből a kelet Cserhát tetejére, ahonnan akár Hollókőig is ellátni. Őszvégi időszakhoz igazított kellemes túránkon mindegyikben részed lehet, amennyiben velünk tartasz a Mátraszőlősről induló gyalogtúrán, ahol a körpanorámás kilátón és a C-vitamin bomba bogyókon túl, felkeressük a Rákóczi-kápolnát, 2 bányát és a települést védő látványos vízfogót is.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás: Budapest-Mátraszőlős kb. 80 km,
- Autóval az M3-ason és a 21-es úton vagy
- Busszal a Volánbusz, Stadion megállótól
 
Találkozó: 9:00 Mátraszőlős Szent Erzsébet r.k. templom melletti parkló
Túra indítása: 9:30

Mátraszőlősről a Mária úton indulva gyorsan elérjük a Rákóczi kápolnát, ahol a nagy tölgyfa alatt, egy rövid szusszanást tartva, mérlegeljük, hogy Szécsényig meg sem állunk vagy maradunk az eredeti tervünknél és környék rejtett nevezetességeit fedezzük fel. Elsőként a Fehérkő bánya 20m magas bányaudvara ejthet minket ámulatba, ezt követően a mátraszőlősi vízfogónak nevezett építmény „gátján” egyensúlyozhatunk, majd bevethetjük magunkat a Függő-kőnek is otthont adó Vöröskő bányába. A vulkáni tevékenységek maradványainak megcsodálása után egy hangulatos völgyben indulva mászhatunk egyre feljebb és feljebb, míg el nem érjük a kék túra útvonal Cserhát gerincen végigmenő szakaszát. Ezen az úton, jobbnál-jobb kilátások (Garáb, Pásztó, Hollókő) jutunk el túránk csúcsáig az 567m magas Tepke-tető kilátóhoz. Ebédünket elfogyasztva egy rövidebb úton térünk vissza Mátraszőlősre, útközben nem feledkezünk meg a télirevaló bogyó készletek begyűjtéséről.

Táv: 16 km, szintemelkedés: 600 m, menetidő: 6-7 óra.

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2019. november 9.

Részvételi költség vendégként:

Ingyenes

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

Ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

  • a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)
  • a szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

- az utazást: egyénileg, teleautós rendszer (az autókat segítünk összeszervezni)
- az étkezéseket

- az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

  

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de el lehet fáradni. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 5-7 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. 

 Rákóczi-kápolna

A belül üres kis kápolna egy dombháton van, egy nagy tölgyfa alatt, messzire látszik. Mellette feszület. A Rákóczi-kápolna, mely nevét a helyiek szerint arról kapta, hogy itt pihent meg II. Rákóczi Ferenc, miközben a szécsényi országgyűlésre igyekezett, ahol vezérlő fejedelemmé választották. Genthon István Nógrád megyei műemlékek c. könyve szerint neve Nepomuki Szent János-kápolna, és az 1762-es fagykár emlékére épült.

Tepke_Rákóczi kápolna
Fehérkő bánya

20m magas bányaudvarral rendelkező bánya, ahonnan kisvasúttal szállították a követ a zagyva völgyébe

Vízfogó gát

A bányaudvarban az 50-es években építettek vízfogó gátat, miután a II. világháborút követő években egy nagy felhőszakadás eredményeként sárlavina árasztotta el a falut.

Vöröskő bánya és Függő-kő

Az évmilliókkal ezelőtti vulkáni tevékenység egyedi megjelenése a Függő-kő is. A Függő-kő andezit sziklája, ami aláhajló, labilisnak tűnő helyzete miatt kapta nevét. Keletkezése14-16 millió évvel ezelőtt a Cserhátot létrehozó vulkáni működés első szakaszában vízalatti kitörés eredményét képezi kitörési centrum közelében. A vízzel érintkező láva és felszabaduló gőzök, gázok feloxidálták, átkovásították így kapta „vöröses-szivacsos” álagát. Hasonló körülmények közt keletkezett Vörös bánya másik érdekessége a Függő-Kő barlang is csak itt nem mm-es hólyagok, jöttek létre, hanem m-es nagyságrenddel nagyobb üreg keletkezett.

Tepke-tető (567m) és kilátó

Több emeleten nézhetünk szét, ha felmászunk a meredek, keskeny fémlépcsőkön. A több mint 22 méter magas emelvény tetejéről 360 fokos a fák feletti látóhatár. Észak felől a Karancs–Medves vidéke, a Hollókői várral, délnyugatról a Cserhát dombjai, keletről pedig a Mátra bércei előtt a Zagyva völgyében pihenő Mátraszőlős tárul elénk.

Tepke_kilátó

Tepke_kilátó Hollókő

 

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>