Drótszamárral a szürkemarhák között

Hétvégi kerékpártúra az őszi Fertő-tó körül

Tölts velünk két napot októberben és csodáld  meg a Világörökség részeként számon tartott Fertő-tó őszi látványát! Európa harmadik legnagyobb tava, igen sekély és túlnyomórészt nádasok szegélyezik. Igazi vadregényes táj és rengeteg látnivaló vár mindenkire, aki aktívan szeretné eltölteni ezt az őszi hétvégét. A terep nem nehéz, dombok csak a nyugati parton vannak, a jó minőségű, kiépített kerékpárúton pedig igazán élvezetes a tekerés...

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Fertőrákos (2,5 óra)

1. nap   Fertő–Fertőzug Nemzeti Park

Túránkat reggel 9 órakor indítjuk a fertőrákosi Mythras Vendéglő parkolójából. Nyugat felé vesszük az irányt, hogy Balf-on áthaladva megkóstoljuk a látványos ivókútból csordogáló balfi vizet, majd kis kitérővel elgurulunk a nagycenki és a fertőszéplaki Széchenyi kastély előtt. Fertődnél Sarródnak fordulunk, aztán Kócsagvár előtt elhaladva a határ felé vesszük az irányt. Ausztriába érve utunkat egykori határőrtornyok szegélyezik. Mivel természetvédelmi területen vagyunk nem minden út aszfaltozott, de jól járható. Elhagyjuk Apetlont (Mosonbánfalva) majd rövidesen Illmitzbe (Illmic) érünk.

Illmitz a Fertő–Fertőzug Nemzeti Park szívében fekszik. A település pannon bájával és a nemzeti park lenyűgöző környezetével bűvöli el a látogatókat.

Utunk a kikötő mellett halad el, remek alkalom egy kis pihenésre és ebédszünetre. A parthoz közel haladva érjük el Höllét. A 18 méter magas kilátótoronyról belátni az egész tavat valamint a Lacken kb. 40 kisebb nagyobb tavát. Következő állomásunk Podersdorf, az egyetlen Fertő melletti település amit nem zár el nádas a szabad vízfelülettől.

Podersdorf am See (Pátfalu) a Fertő-tó legjelentősebb turisztikai központja a burgenlandi oldalon. A település fekvése kedvező, közvetlenül érintkezik a tóval, 4 km hosszú strandja népszerű a turisták körében...

A falu szélén áll egy igazi, működőképes szélmalom, amelyet 1663-ban építettek. A zsindelytetős épület műemlékvédelem alatt áll. Csodálatra méltó a korabeli fogaskerék szerkezet, amelyet kézzel faragtak ki fából.
A kikötőt útba ejtve  elindulunk ma esti úticélunk, Neusiedl am See felé. Neusiedl (Nezsider) járási székhely, a Fertő-tó fővárosa. Az igen hosszú település érdekessége, hogy két főutcája van, aminek több száz boltját látva nem is gondolnánk, hogy csupán egy 6900 lelket számláló kisváros része. Az estét egy kellemes borkóstolással egybekötött vacsorával zárjuk.

Táv: 70 km, menetidő: 7-8 óra.

2. nap   A legkisebb szabad királyi város

Másnap, reggeli után kilenc órakor folytatjuk utunkat. A tó partjától kissé eltávolodva, szőlők és pincészetek között haladunk Purbachig (magyar neve: Feketeváros). A határában található várrom a település egykori magyar nevéből kapta nevét (Feketevár). Ez volt a környék legjobban védett erődítménye, de a törökök mégis többször lerombolták. A védelmül szolgáló városfal még ma is megtalálható, melyben három városkapu található. A Török-kaputól indul a település leghosszabb pincesora. Rövid nézelődés után szőlő ültetvények között folytatjuk utunkat Ogga (Oka), majd Rust (Ruszt) felé.

A Fertő-tó környékének legszebb települése Ruszt, a történelmi Magyarország legkisebb szabad királyi városa. Az itt élő gólyák kelepélésétől mindig hangos, középkori városfallal körbevett belvárosának szinte minden épülete műemlék. A központi tér a háromszögű Rathausplatz, de érdemes végig sétálni a hangulatos Hauptstrassén és a mellette lévő Conradplatzon is. A szőlő és a bor jelenléte mellett szembetűnő a szinte minden kéményen kialakított otthonos gólyafészek, s ami miatt Rusztot gyakran a gólyák városának hívják. Tavasztól őszig hangos a város a kelepelésétől. Néhány madár olyan jól érzi magát itt, hogy ősszel sem költözik el...

Városnézéssel töltünk el itt egy kis időt, majd ebéd után a magyar határ felé vesszük az irányt, amit Mörbischnél (Fertőmeggyes) lépünk át. Innen már csak néhány kilométer és visszatérünk túránk kiindulópontjára, Fertőrákosra.

Fertőrákos történeti és művészeti emlékei révén kiemelkedik a legtöbb magyar falu közül. Az egyetlen olyan magyarországi község, amelyet városfal övezett, és püspöki palotája is volt. Szép természeti környezetben fekszik, és csaknem minden épülete műemlék. A világörökség részét képező Fertő-táj egyik jelentős települése.

Amennyiben lesz még egy kis időnk meglátogatjuk a helyi kőfejtőt, ami az egyiptomi sziklatemplomokra emlékeztető formáival a Fertő-tó vidékének egyik legnépszerűbb látványossága. A rendkívül látványos, hatalmas barlangszerű terekben, kitűnő akusztikája miatt barlangszínházat alakítottak ki...

Aki szeretné a teljes hosszú hétvégét a Fertő-tó mellett tölteni, a környéken számos szálláslehetőséget talál. Fertőd és Sopron rengeteg látnivalót kínál még plusz egy nap eltöltésére.

Táv: 50 km; menetidő: 5-6 óra.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2019. október 12. - okt. 13.

Részvételi költség vendégként:

8.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés, szervezés költségét képzett túravezetőkkel, a kerékpáros asszisztenciát

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást - az autókat segítünk összeszervezni
   ~ kb. 5.000 Ft / fő - üzemanyag, autópálya matricák

* szállást:
   ~ 30 € / fő / éjszaka - Panzió reggelivel

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és a sport biztosítást, mely itt megköthető >>Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de el lehet fáradni. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 5-6 óra.

A programot kifejezetten olyan kerékpárosoknak ajánljuk, akik rendszeresen  kerékpároznak és van megfelelő erőnlétük az egész napos tekeréshez, kisebb gyerekeknek nem igazán ajánlott! A túra a sorozatterhelés miatt nehezebb! Az utak mindenütt jól járhatóak, általában aszfaltozottak, de van néhány erdős szakasz, ahol jó minőségű döngölt földúton kell haladnunk. Javasolt kerékpártípus: elsősorban túrakérékpár, trekking, mountainbike, de országútival is teljesíthető.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes kerékpáros / túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

A Fertő mintegy 20 ezer éves, Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize és Európa legnyugatabbra fekvő sztyepptava és szikterülete. Nagyobb része Ausztriához, a többi pedig Magyarországhoz tartozik. A Fertő-táj és ennek részeként maga a tó is a világörökség része.

 

Vízszintje erősen ingadozó, mivel csak egyetlen igazi folyó táplálja, a Vulka (németül Wulka), amely a Rozália-hegység és a Lajta-hegység patakocskáinak vizével gyarapodva ömlik Fertőfehéregyháza (Donnerskirchen) mellett a tóba. Lefolyástalan vizében és iszapjában sok a nátrium: a víz erősen lúgos és sós, ezért a keleti partvidék szikesedik. Iszapját gyógyhatásúnak tartják. Állandó partvonala nincs, kiterjedése folyamatosan változik. 100-120 évenként kiszárad (1543, 1811-13, 1866-68), de volt olyan is, hogy Balaton méretűre duzzadt (1768-69), és öt falut elnyelt...  >> FORRÁS: wikipedia.org

Képek forrása: MAKASE, burgenland.info

JENIKE KINGA