Burok-völgy túra,

avagy kalandozás a magyar esőerdőben

Szeretsz túrázni, és szívesen ismersz meg különleges tájakat? Tarts velünk, s egy olyan izgalmas természetvédelmi területre kalauzolunk, amelyről nem is gondolnád, hogy hazánkban létezik... Irány a titokzatos Burok-völgy!

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest – Királyszállási elágazás  ( kb. 1,5 óra, 100 km) -  az utazást telekocsi rendszerben összeszervezzük.

1. nap  Királyszállási elágazás - Burok völgy - Bükkös árok - Hárs hegy - Tűzköves árok - Csikling vár - Hamuház - Úttörő forrás - Hétházpuszta - Királyszállás - Királyszállási elágazás


Túratáv: 17 km szintemelkedés: 400m, menetidő: 6-7 óra

 

Általános információk:

  • A magas páratartalom miatt érdemes odafigyelni a réteges öltözködésre, valamint a fokozottabb folyadékbevitelre
  • A völgy jelentős része turistautakon bejárható. A kidőlt fák néhol megnehezítik a haladást, azonban a táj szépsége, érdekessége, különlegessége minden nehézséget feledtet velünk.
  • Túránk egész napos, ezért kényelmes túra ruházat, esetleg túrabot, csapadékos idő esetén esőruházat ajánlott.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. augusztus 30.

Részvételi költség vendégként:

ingyenes, regisztráció szükséges

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes, regisztráció szükséges

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetést, szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
  egyénileg - az utazást segítünk összeszervezni

* a szállást:
  -

* az étkezéseket

  

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:

Ruházat - Az évszaknak és időjárásnak megfelelő, réteges öltözködés ajánlott. Érdemes esőruházattal készülni, hogy az esetleges csapadékos idő se tudjon kifogni rajtunk.

Élelem - Nagyon fontos, hogy fejenként legalább 2 liter víz legyen mindenkinél! Élelem szempontjából kétszeri étkezéssel kell számolni (szendvicsek), illetve csokoládét, kekszet érdemes hozni a gyors energiapótlás végett.

Felszerelés - Térképpel és iránytűvel készülünk, de aki szeretné jelölni az útvonalat, természetesen hozhat magával papír alapú térképet, vagy GPS-t. Aki szeret fényképezni, az hozza magával az apparátusát, mert lesznek szép, panorámás helyek.

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Burok-völgy:

A Burok-völgy Fejér és Veszprém megye határánál a Keleti-Bakonyban, a Tési-fennsík közepén található. A mintegy 12 km-es főága Királyszállástól Bakonykúti községig terjed. Számos mellékvölgyeivel több, mint 25 km-t tesz ki az 50-90 méter mély, sok helyen függőlegesen meredek sziklafalakkal határolt, vízfolyás nélküli szurdok. A völgy-fő és a végpont szintkülönbsége kb. 200 m.
Kanyon jellege egyes elméletek szerint nem folyóvízi erózió, hanem hasadás eredménye. A nem mindennapi völgy-képződés érdekes sziklaformákat alakított ki. Területén eddig 42 barlangot sikerült feltárni, ezek többségében kicsinyek. A legnagyobb a Bükkös-árok mellett található Ruska-zsomboly, melynek hossza 73, mélysége pedig 21 méter.
A völgy hőmérséklete hűvösebb, párásabb, mint a szomszédos fennsíkokon, amolyan „esőerdőszerű”. Ennek köszönhető, hogy növényvilágában a jégkorszakok óta fennmaradt ritka növénypéldányok is előfordulnak.
Több mint 200 madárfaj is megfigyelhető, amelyek egy részének fészkelőhelyet is nyújt e táj. Földtani és növénytani ritkaságai miatt a nehezen járható Burok-völgy 1260 ha-ját 1995-ben természetvédelmi területté nyilvánították.

 

Csikling-vár:

Bakonycsernye és Isztimér között a Keleti-Bakony egy 420 méter magas dombján találhatók Csiklingvár csekély romjai. A vár építésének időpontja ismeretlen, oklevelek nem említik.
Északról és nyugatról meredek vízmosás határolja. A vár nagyjából ovális-négyszögletes alakú, teljes egészében 4-5 méter mély és 5-7 méter széles várárok veszi körül. Néhol láthatók a 0,8-1 méter vastag körítőfalak nyomai. A váron belül egy dombon jól kivehetők a ledőlt öregtorony alapfalai. Déli oldalán nagyobb halom kőből egy kaputoronyra(?) lehet következtetni.
Isztimér település neve III. Béla 1193-ban kiadott oklevelében fordul elő először Stamer alakban. Bakonycsernye ("Chernem") első említése 1341-ből való. Az Árpád-korban a Csákok Dudari ágának voltak erre birtokai, esetleg az ő egyik váruk/megerősített vadászházuk lehetett, de semmi írásos adat nincs erről. Terei György feltételezi, hogy esetleg Csák nembeli Márk fia István lehetett az építtető, aki IV. Lászlótól 1279-ben birtokot kapott itt. Legnagyobb valószínűség szerint kisebb vadászkastély, vagy megerősített hely lehetett, melyben talán a környéken vadászgató királyaink is megfordulhattak, amit a közeli Királyszállás név is igazolni látszik. Pusztulásának az időpontja is ismeretlen.
Turcsányi Andor írja 1869-ben, hogy Csikling vár romjai mellett gyűrűket és más eszközöket ástak ki, amelyek talán gr. Waldstein birtokába kerültek.
Könyöki a Veszprém megyei várak felsorolásakor Csiklinget pogányvárnak mondja, de ennek a megállapításának semmi indokát nem adja.
A "Csikling" név etimonja talán a török "Siginlik" = várhely jelentésű szó (Fehrentheil-Gruppenberg László).

 

Hamuház:

A hatalmas hársak és erdei fenyők között álló ház vadászháznak épült, de volt már kulcsosház is. Neve a XIX. századbeli üveggyártáshoz és szappankészítéshez nélkülözhetetlen hamuzsír-főzésre utal.

Burok-völgy – avagy kalandozás a magyar esőerdőben

 

Burok-völgy – avagy kalandozás a magyar esőerdőben

 

Burok-völgy – avagy kalandozás a magyar esőerdőben

.

Burok-völgy – avagy kalandozás a magyar esőerdőben

Burok-völgy – avagy kalandozás a magyar esőerdőben

Burok-völgy – avagy kalandozás a magyar esőerdőben

Burok-völgy – avagy kalandozás a magyar esőerdőben

Burok-völgy – avagy kalandozás a magyar esőerdőben

Burok-völgy – avagy kalandozás a magyar esőerdőben

Burok-völgy – avagy kalandozás a magyar esőerdőben

Burok-völgy – avagy kalandozás a magyar esőerdőben

Burok-völgy – avagy kalandozás a magyar esőerdőben

Képek forrása: panoramio.com, sunikocka.blogspot.hu, indafoto.hu

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>