Barangolás az őszi Bükk-fennsíkon

Látó-kövek, Márius-kő, Dédesvár, Verebec-vár, Farkas-nyak, Ómassa, Három-kúti-völgy

Kellemes őszi hétvégénken Magyarország legnagyobb átlagmagasságú hegységébe a Bükkbe kalauzolunk el benneteket. Ugyan a Mátra legmagasabb csúcsa valamivel a Bükk fölé magasodik, de a 100 legmagasabb hegycsúcs közül 59 a Bükkben található. A kiemelkedő átlagmagasság a többi hegységtől eltérő domborzatnak köszönhető, amelynek része a híres Bükk-fennsík.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Bükkszentlélek  (3 óra, 208 km) -  az utazást összeszervezzük

1. nap  Szentlélek, Látó-kövek, Márius-kő,  Dédesvár, Verebec-vár, Farkas-nyak, Ómassa, Pálos kolostorrom, Három-kúti-völgy, Örvénykő, Szentlélek.

A szentléleki parkolóban a 7:30-as találkozó után rövid ismerkedés és ismeretterjesztés után nekivágunk a Bükk-fennsík északi peremének. Rövidesen a látókövek mészkőformációi mellől csodálhatjuk meg a tőlünk északra elterülő dombvidéki erdőségeket. A Márius- és a Pirító-kő érintésével elérkezünk Dédesi vár alá, majd kemény kaptatót leküzdve élvezzük az elénk táruló látványt. Ezután visszakapaszkodunk a fennsíkra, és árnyas bükkösökben érjük el a Virágos-tó-lápa nevű völgyet, ahol a Meteor-forrásnál megpihenhetünk. Ezután leereszkedünk Ómassára, majd fel a Szentléleki Pálos kolostorromhoz. A fáradtabb túratársak, itt ki is szállhatnak, ugyanis az autók tőszomszédságában leszünk. Újabb kellemes völgymenet, és kapaszkodó után elérjük az Örvény-kőt, ahol újabb érdekes sziklaalakzatokat és még egy szép kilátópontot találunk. Rövid ereszkedés után visszaérünk az autókhoz.

A szombat esti szállásunk a Répáshutai turistaszállón lesz. A szálláson különböző csapatépítő és szórakoztató programokat rögtönzünk.

Távolság: 22,5 km, szintemelkedés: 960 m, menetidő: 7-8 óra.  - Akik a kolostorromnál kiszállnak: Távolság: 16 km, szintemelkedés: 650 m, menetidő: 5-6 óra

2. nap  János-rét, Nagy-mező, Bánkút, Bálvány- Petőfi-kilátó, Olasz-kapu, Zsidó-réti tanösvény, Tar-kő, Három-kő, János-rét

Második napunkon a fennsík tetején fogunk csavarogni, megcsodálva a déli perem lélegzetelállító  kilátást nyújtó bástyáit, a”köveket”. A János-réti parkolóból indulva, áthaladunk a fokozottan védett, ormokkal körülölelt Nagy-mezőn. Ezután elérjük Bánkutat, ahonnan felkapaszkodunk a Bálványra, és az itt épült kilátóból végig járhatja tekintetünk a fennsík dimbes-dombos vidékét. Hangulatos kaszálók és bükkösök váltakoznak az Olasz-kapun és a Zsidó-réten keresztül egészen a fennsík déli pereméig. Itt megváltozik a táj arculata, A dél felé meredeken, sziklásan letörő hegyoldal fölött túrázva elérjük a Tar-kőt, amely egyesek szerint Bükk legszebb panorámája, majd visszafordulva a Három-kő tetején élvezzük a kilátást. Végül könnyed ereszkedővel elérjük autóinkat, ahol a búcsúzkodást követően hazaindulunk.

Távolság: 18 km, szintemelkedés: 600 m, menetidő: 5-6 óra

 

Általános információk:

  • A napi távok közepesen hosszúak, így kényelmes öltözék ajánlott.
  • Vízhatlan öltözéket valamint váltóruhát is érdemes bepakolni.
  • Élelmiszert a túra előtt kell beszerezni, ugyanis Répáshután nem lesz erre szombat délután lehetőség.
  • Fejenként legalább 2 liter folyadékot kell hozni, naponta.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2017. november 25. - nov. 26.

Részvételi költség vendégként:

2500 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetést, szervezést, túrabot bérleti díját

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
  egyénileg - az utazást segítünk összeszervezni
  ~ 3.000 Ft / fő - üzemanyag, autópálya matricák

* a szállást:
  ~ 2.500 Ft / fő - Vendégház

* az étkezéseket 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:

Ruházat - Az évszaknak és időjárásnak megfelelő, réteges öltözködés ajánlott. Érdemes esőruházattal készülni, hogy az esetleges csapadékos idő se tudjon kifogni rajtunk.

Élelem - Nagyon fontos, hogy fejenként legalább 2 liter víz legyen mindenkinél! Élelem szempontjából kétszeri étkezéssel kell számolni (szendvicsek), illetve csokoládét, kekszet érdemes hozni a gyors energiapótlás végett.

Felszerelés - Térképpel és iránytűvel készülünk, de aki szeretné jelölni az útvonalat, természetesen hozhat magával papír alapú térképet, vagy GPS-t. Aki szeret fényképezni, az hozza magával az apparátusát, mert lesznek szép, panorámás helyek.

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Barangolás az őszi Bükk-fennsíkon - Látó-kövek, Márius-kő, Dédesvár, Verebec-vár, Farkas-nyak, Ómassa, Három-kúti-völgy 

Hétvégi bakancsos túra a Bükk-fennsík hullámzó dombjain

A Bükk-fennsík kialakulása a hegységet felépítő mészkőnek köszönhető. Az itt található mészkő karsztosodásra képes, így a fennsík tetejére hulló esővíz nem váj mély völgyeket, hanem a hegy belsejébe old járatokat, és töbrökön, víznyelőkön keresztül a mélybe távozik. Ez az oka annak, hogy a korábban kiemelkedő fennsíkot az erózió nem szabdalta fel mélyrevágott völgyekkel.

Barangolás az őszi Bükk-fennsíkon - Látó-kövek, Márius-kő, Dédesvár, Verebec-vár, Farkas-nyak, Ómassa, Három-kúti-völgy 

A fent leírt Bükk-fennsík adja a Bükk kiemelkedő átlagmagasságát, azonban a számmal mérhető rekordon kívül mást is nyújt az idetévedő turistának, méghozzá a hegység különös hangulatát. Kissé világtól elszigetelt, mesebeli táj ez, mély bükköseivel, hűvös barlangjaival, üde rétjeivel, játékosan hullámzó dombjaival, amelyek 900m fölé emelkednek.

Barangolás az őszi Bükk-fennsíkon - Látó-kövek, Márius-kő, Dédesvár, Verebec-vár, Farkas-nyak, Ómassa, Három-kúti-völgy 

A fennsík szigetként kiemelkedve környezetéből számos megkapó kilátópontot nyújt a vándoroknak. Ilyenek például a déli peremén lévő, úgynevezett kövek, amelyek meredek sziklaletörésekkel határolt csúcsok. Ezekről dél felé, a Bükk, alacsonyabb, szabdaltabb részei, valamint ezeken túl az alföld felé lenyűgöző kilátás nyílik.

Barangolás az őszi Bükk-fennsíkon - Látó-kövek, Márius-kő, Dédesvár, Verebec-vár, Farkas-nyak, Ómassa, Három-kúti-völgy 

A Fennsíktól északra elhelyezkedő, úgynevezett Északi-Bükk is számos látnivalót tartogat. A lankás lefutású északi vállak lejtőkúpjain számos vár található. Kiemelendő ezek közül a Dédesi vár, amelyből remek panoráma nyílik a felvidék hegyei felé. Ezt a várat mi is fel fogjuk keresni a hétvége folyamán.

Barangolás az őszi Bükk-fennsíkon - Látó-kövek, Márius-kő, Dédesvár, Verebec-vár, Farkas-nyak, Ómassa, Három-kúti-völgy 

Megemlítendő még a Bánkúttól északnyugatra található 956 m magas Bálvány nevű hegy a rajta épült Petőfi kilátóval, ahonnan megfelelő idő esetén, a Magas-Tátráig is el lehet látni, valamint dél fele nézve, a teljes Bükk-fennsík belátható.

Barangolás az őszi Bükk-fennsíkon - Látó-kövek, Márius-kő, Dédesvár, Verebec-vár, Farkas-nyak, Ómassa, Három-kúti-völgy 

A nagy átlagmagasság következtében a hegység éghajlata Országunk hűvösebb és csapadékosabb területei közé tartozik. Az ilyen éghajlat különösen kedvez sokak kedves fájának, a bükknek. Tulajdonképpen ezekről a fákról kapta a hegység a nevét. Százados, szürketörzsű matuzsálemek alkotnak itt oszlopcsarnokszerű erdőket, amelyek varázsát az ősszel kialakuló tarka lombszínezet csak tovább fokozza.

Barangolás az őszi Bükk-fennsíkon - Látó-kövek, Márius-kő, Dédesvár, Verebec-vár, Farkas-nyak, Ómassa, Három-kúti-völgy 

Ha sikerült felkeltenünk érdeklődésedet Magyarország ezen gyönyörű, ámbár kissé mellőzött hegysége iránt, akkor barangolj velünk őszi erdők között egy élményekkel teli hétvégén!

Képek forrása: termeszetfoto.wordpress.com, panoramio.com

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>