Barangolás a Bükk kapujában

Gyalogtúra a Bükki Nemzeti Park színpomás erdejében

Egynapos gyalogtúránk célpontja a Bükki Nemzeti Park déli részén, az Alföld és a Bükk-hegység találkozásánál, Eger fölött magasodó Nagy Eged-hegy, és környéke. Tarts velünk, ha szeretnél egy napra kiszabadulni a természetbe, friss levegőt szívni, és az őszi erdőben gyönyörködni.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Felsőtárkány 148 km, kb 1 óra 45 perc autóval

Találkozó: 9:30, Felsőtárkány, a faluház melletti parkolóban

A túrát 10 órakor indítjuk!

Túra hossza 16km ; szintemelkedés: 750m

Túránkat az Eger melletti Felsőtárkányból indítjuk reggel 10 órakor. Innen felkapaszkodunk a Vasbánya-nyeregbe, majd a Török úton a Kövesdi-kilátóhely felé vesszük az irányt. Itt szusszanunk egyet a hosszú emelkedő után, miközben a bükkaljai táj látványában gyönyörködünk. Tovább indulva széles erdei úton folytatjuk túránkat a nemrég felújított Várkúti turistaházig. A turistaház melletti rét a kirándulók kedvelt piknikező helye, és bár a hely nevét adó Vár-kutat már bekerítették, a közeli nyomós kútnál tudunk vizet tölteni. Továbbhaladva a piros jelzésen a Bükk-bércen keresztül vezet utunk a Nagy-Eged 537 m magas csúcsára. Tiszta időben ráláthatunk Eger városára, a Bükk-fennsíkra, és a távolban kirajzolódó Mátrára. Jól megérdemelt csúccsokink elfogyasztása után megkezdjük ereszkedésünket a Kis-Tiba-hegy felé. Hamarosan elérjük a kék jelzést, és ezt követve tesszük meg az utolsó kilométereket Felsőtárkányig. Késő délután kellemesen elfáradva, és sok élménnyel gazdagodva érünk vissza autóinkhoz.

Felsőtárkány - Vasbánya-nyereg - Kövesdi kilátó - Várkúti turistaház - Nagy Eged (537 m) - Felsőtárkány

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2019. szeptember 28.

Részvételi költség vendégként:

Ingyenes

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

Ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

  • a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)
  • a szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

- Az utazást: egyénileg - teleautós rendszer (az autókat segítünk összeszervezni)

- Az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

  

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 6-7 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. 

 


Bükki Nemzeti Park

A Bükki Nemzeti Park Magyarország egyik első nemzeti parkja, amely az Északi-középhegységben, a Bükk-vidéken fekszik. Az Északi-középhegységnek a többi vulkanikus hegyeitől eltérő földtörténeti múlttal rendelkező tagja ez a vidék. Nagy részét tengeri üledékes eredetű kőzetek, főként dolomit és mészkő építik fel. 

Nagy Eged

A Nagy-Eged-hegy a Bükk-vidék központi részétől nyugatra fekszik, Eger szomszédságában, ezért Eger hegyének is nevezik. Tengerszint feletti magassága 537 méter. A hegy könnyű megközelíthetősége, fekvése, kedvező éghajlata és változatos élővilága miatt közkedvelt a túrázók körében. Emellett a hegy az Egri Borvidék emblematikus termőhelye. Egyedi fekvése, talaj összetétele, klímája alapján a borvidék legértékesebb, „grand cru” dűlője, amely besorolása szerint Grand Superior borok készítését is lehetővé teszi.

Az Eged-hegy ismerős lehet Gárdonyi Géza Egri Csillagok című regényéből is: „Az egri vártól északkeletnek áll egy magas hegy, az Eged. Voltaképpen Szent Egid vagy Szent Egyed volna az igazi neve, de hogy az Egyed nevet be nem vette soha a magyar gyomor, ma is csak Eged annak a hegynek a neve. Annyira van az Egertől, mint a Szent Gellért-hegy Kőbányától. De sokkalta magasabb és testesebb.”

Bukk_01

Bukk_03

Bukk_06

Bukk_09

https://hu.wikipedia.org/ -  Képek forrása: https://mapio.net, http://csamborgo.hu, https://standrea.com/, https://mindenamieger.blogspot.com/

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>