Aranyló hegyek – vörös borok Szilvásváradtól Egerig

Csupaszín őszi barangolás borozgatással és termálfürdőzéssel fűszerezve

Itt az ősz, rövidülnek a nappalok…de ez nem ok arra, hogy otthon ücsörögjünk, inkább húzzunk bakancsot és töltsünk el egy kellemesen aktív hétvégét Szilvásvárad és Eger környékén. Fő célpontunk a méltán népszerű és egyedülálló természeti kincseket rejtő Szalajka völgy, de megmásszuk a Nagy Egedet és az Egri várat is bevesszük.

Pihenésképp pedig Demjénben egy finom vacsora és mégfinomabb Egri borok mellett múlatjuk az időt, akinek pedig van kedve, a Demjéni gyógyfürdő várja egy pihentető éjszakai csobbanásra. Kell ennél több egy tökéletes őszi hétvéghez? Tarts velünk november végén!

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

 

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: 165 km (kb.2,5 óra autóval)
Találkozó: 8.30 - Szilvásvárad.
A túrát 9 órakor indítjuk!

 

1. nap

Szilvásvárad központjából indulunk és egy 15 km-es körtúra keretében sorra vesszük a környék legszebb látnivalóit. Végigsétálunk a Szalajka-völgyön a Fátyolvízesésig, majd az Istállóskői -barlang érintése után megmásszuk az Istállós-kő és a Gerrenavár  ormait végül visszafelé útba ejtjük a páratlan szépségű Milleneumi kilátót, ahonnan a környék, de ha tiszta az idő akár a Tátra lenyűgöző panorámája tárul elénk.

Túra hossza, szintemelkedés: 15 km kb. 6-7 óra szintemelkedés 700 méter 

 

2. nap

Eger vára mellől indulunk, de nem a várat, hanem az országos Kéktúra útvonalán indulva a Nagy-Egedet vesszük be, majd visszatérve jöhet a vár is! A túra hossza kb 10 km.

Túra hossza, szintemelkedés: 10 km kb. 4-5 óra szintemelkedés 450 méter

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2019. november 23-24.

Részvételi költség vendégként:

4 500 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

Ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

         - a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)
         - a szervezést
        

A részvételi költség nem tartalmazza:

- az utazást: Budapest-Szilvásvárad kb. 3500 forint/fő; egyénileg - teleautós rendszer (az autókat segítünk összeszervezni)
- az étkezést: szálláson előzetesen rendelhető 3500 ft/fő
- a szállást: 2-3-4 ágyas, saját fürdőszobás szobák bőséges svédasztalos reggelivel 12.500 ft/fő/éj

- a sport biztosítást (nem kötelező), mely itt megköthető >>   

  

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:

KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de el lehet fáradni. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés.

 

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet.

A szállás a thermálfürdő közelében található.

 

 Szalajka-völgy

Szalajka-patak, pisztrángos tavak, sziklaforrás, Fátyol-vízesés, Istállóskői ősemberbarlang, erdei tanösvény, vadaspark - íme, Magyarország legszebb magashegyi völgyének látnivalói, amelynek senki se tud ellenállni. A Szalajka név mesterségre utal. Itt állították elő az üveggyártás alapanyagát, a hamuzsírt, ennek latin neve sal alcalicus.

Fátyol vízesés

Édesvízi mésztufa lépcsőit a természet hozta létre, méghozzá úgy, hogy a mészkőlerakódás maga alá gyűrte és megkövesítette a vízi növényeket és a fák gyökereit. A víz, a levegőből felvett szén-dioxiddal szénsavat alkot, a mészkövet először feloldja, majd leheletfinom fátyolként, mésziszap formájában lerakja, mésztufagátakat képezve. Mintegy 17 méter hosszan 18 gát sorakozik egymás alatt, a mindmáig épülő teraszokon lerohanó sistergő víz a természet utolérhetetlen ajándéka.

Istállóskői-barlang

A mintegy hatszáz méter magasan található barlanghoz kanyargós turistaút vezet föl a Szalajka-forrás mellől. A triász kori mészkőben kialakult barlang hossza 57 méter. A barlangot sokáig állattartó hodálynak használták, akár ezer sertés is elfért benne. Innen kapta a hegy is a nevét: kőistálló vagyis Istállóskő. A barlang őskori tüzelőgödörben a régészeti feltárások során a bükki kultúra idejéből származó cserepeket és huszonhét fiatal ember megpörkölődött csontjaira találtak – mintegy a rituális kannibalizmusra utaló bizonyságként. A barlang rétegeiből a 36 000 illetve 30 000 évvel ezelőtt élt  neandervölgyi és cro-magnoni ember leletei kerültek elő.

Nagy-Eged

Eger belvárosától északkeletre csaknem szigetszerűen emelkedik ki a környezetéből a Nagy-Eged hegy, melynek képe éppúgy összeforrt a várossal, mint a minaret vagy a templomok tornyai és lankáinak látványa minden hazatérő egrinek megdobogtatja a szívét. Az Eged jelentős természetvédelmi szempontból és mivel átmeneti terület az Alföld és a Bükk között, így rendkívül fajgazdag. Számos olyan állat, illetve növényfaj is található, mely a mediterrán, illetve a szubmediterrán területen honos. A hegyre felvezető út a Bükk egyik legvarázslatosabb karsztbokorerdejébe vezet, mely ősszel, a narancsillatú cserszömörcének köszönhetően tűzvörösen „izzik”. Hasonlóan szép látványt nyújt ősszel a hegy déli oldalán felkapaszkodó szőlők rengetege is, mely az ország legmagasabban fekvő szőlő-termőterülete. A hegy az egri borászok szerint hazánk legjobb szőlő-termőterülete: ideális a dőlése és a napsugarak beesési szöge közelít a merőlegeshez. Az itt termelt borok karaktere ezen okok és a hegy mészkő alapkőzete miatt nagyban különbözik a borvidék más boraitól.

Aranyló hegyek_01
Istállóskői-barlang
Aranyló hegyek_05

Források:   http://www.top7hungary.com/szalajka-volgy/, visiteger.com, mindenamieger.blogspot.com

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>