Ahol Kinizsi malmai őröltek

Húsvéti barangolás a mesés kapolcsi malomvölgyben és a híres Kőtenger vidékén

A Balaton északi partja és a mögötte fekvő medencékkel, tanúhegyekkel tarkított változatos hátország Magyarország egyik legszebb és legnépszerűbb idegenforgalmi régiója. A víz, a hegyek, a szőlők, a történelmi emlékek tökéletes harmóniába érnek össze a különleges hangulatú vidéken. Kétnapos Húsvéti túránkon ezt a lenyűgöző vidéket barangoljuk be: megnézzük a Szentbékkállai kőtengert, felfedezzük a kapolcsi Malom-völgy ódon vízimalmait és megcsodáljuk a Káli-medence lélegzetelállító panorámáját a Fekete-hegyi Eötvös-kilátóból. Történelemben sem lesz hiány: a régmúlt gyönyörű emlékeit a nagyvázsonyi Kinizsi-várban fedezzük fel.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Kapolcs, 2 óra / 150 km

1. nap  Találkozó Kapolcson a nagy parkolóban reggel kilenckor. Bemelegítésként végigjárjuk a Kapolcsi malomvölgyet: a Séd mentén 6 kilométeren belül egykor 6 vízimalom is működött, ezekből felkeresünk néhányat. Innen Balatonhenye felé vesszük az irányt és csatlakozunk az országos kéktúra útvonalához. Előbb a Fekete-hegy hangulatos, ligetes, szélesen elterülő fennsíkjára érünk, majd az elragadóan szép környezetben fekvő lefolyástalan Bika-tó mellett szusszanunk egyet. Az itt lévő tájékoztató táblák segítségével megismerkedhetünk a Fekete-hegyre oly jellemző kis hegyi tavak kialakulásával, élővilágával. A tavacskától utunk kissé emelkedni kezd, majd betérünk a hegy peremén húzódó fák közé, és pár perc múlva kibukkanunk a Fekete-hegy (369 m) legmagasabb pontján álló, fából épült, háromszintes Eötvös Károly-kilátó tornyánál.

Lélegzetelállító kilátás nyílik a felső szintről szinte az egész Káli-medencére, a Hegyestűre, a Tapolcai-medence tanúhegyeire, a Balaton medencéjére. Tiszta időben jól látható a fonyódi kettős hegy, nyugat felé a Keszthelyi-hegység laposan elterülő hegyháta, előtte a Szigligeti-öböl és annak jellegzetes csúcsai. A hangulatos ligetes fennsíkon, szintben gyalogolunk tovább, és hamarosan egy újabb lefolyástalan, elmocsarasodó tavacska, a Monostori-tó mellett haladunk el. Az erdő hamarosan megnyílik, tágas legelőre érünk, tekintetünket szinte mágnesként vonzza az út bal szélén magasodó tekintélyes, fenséges Henyei ősbükk. Az állítólag 400 éves, mára már végérvényesen kiszáradt bükkfa mementóként áll a kaszáló közepén tekintélyt parancsoló méreteivel. Kapolcsra visszatérve autóba ülünk és elfoglaljuk szállásunkat a mindszentkálla-i turistaházban (kb 25 perc), ahol szállásadóink bográcsgulyással és friss pogácsával várnak bennünket.

Táv: 20 km, szintemelkedés: 460 m, menetidő: 6-7 óra.

2. nap  A mai napra egy kicsit rövidebb túrát tervezünk, hogy délután legyen még idő megnézni a Nagyvázsonyi várat is. Reggel a turista háztól indulunk és felmászunk a Káli-medence leglátványosabb panoráma kilátójába, a Mindszentkálla fölé tornyosuló Kopasz-hegyre. Miután kinézelődtük magunkat, Szentbékkálla felé vesszük az irányt, és meg sem állunk a Káli-medence leglátványosabb természeti nevezetességéig, a híres Kőtengerig. A pannon kor tengerének megszilárdult homokturzásai ezek, melyeket a szél a későbbi korok folyamán bizarr formákra kipreparált. A kövek rendkívül kemények, ezért kiváló malomkövet “vágtak” belőlük. A hatalmas kőtömbökkel borított, ligetes erdőben fekvő terület a Balaton-felvidék egyik legfontosabb geológiai kincse. Igazi élmény a látványos sziklaalakzatok közt sétálni, az impozáns homokkő formációkra felmászni, és a híres Ingókövet meginogtatni. Ha a páratlan formájú képződményekben kigyönyörködtük magunkat, a kékkő tanösvényen visszatérünk Mindszetkállára és délután hazafelé úton teszünk egy kis kitérőt a közeli Nagyvázsonyba és megnézzük a törökverő Kinizsi legendás várát.

Táv: 10 km, szintemelkedés: 250 m, menetidő: 3 óra.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2018. március 31. - április 1.

Részvételi költség vendégként:

3.500 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a szervezést és a túravezetést képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
  egyénileg - teleautós rendszer (az autókat segítünk összeszervezni)

* szállást:
   ~ 2.700 Ft/fő - turistaház

* étkezést:
   ~ 2.500 Ft/fő - félpanzió

* az opcionális belépőt (Kinizsi-vár 990 Ft/fő) és a sportbiztosítást, mely itt megköthető >> 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 6-7 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Káli-medence

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik legértékesebb gyöngyszeme a Káli-medence. Ez a vidék télen nyugodt, csendes, tavasszal ébred, nyáron nyüzsgõ, õsszel él. A csodálatos panorámás tájat a medence északi részén fekvõ Fekete-hegyrõl remekül meg lehet figyelni. A nagyra nõtt tölgyfák már körülzárták az Eötvös kilátót.

Fotó: Szűcs Jáni Diána

Legtöbben a Káli-medencét a szentbékkállai kőtengerről ismerhetik. A hajdani vulkanikus tevékenység nyomán feltörő kovasavak és hévízforrások cementálták az üledéket, amelyet később a szél, csapadék és egyéb külső környezeti tényezők tovább formáztak. Ma úgy terülnek el a hatalmas kövek a környéken, mintha egy óriás dobálta volna szét azokat mérgében. Az egyik legizgalmasabb kő az úgynevezett Ingókő. Ha az ember a megfelelő helyre lép rajta, a vízszintes kőlapot ide-oda lépegetve megbillegtetheti. 

Fotó: Taál István

Kinizsi Pál 22 éven keresztül, 1472 és 1494 között volt Vázsony ura, ez a két évtized nem csak a vár, hanem a környék történetének is a legfényesebb időszakát jelentette. A Mátyás uralkodása alatt oly ritka csendes esztendőket az 1480-ban megházasodott hadvezér Nagyvázsony rendbehozatalára használta fel. A gazdag hadizsákmányokból 1480-81 között a vázsonyi plébániatemplomot építette át, majd 1483-ban apósával, Magyar Balázzsal együtt megalapították a pálos kolostort, ahova a közeli tálodi kolostorból érkeztek szerzetesek.

Ahol Kinizsi malmai őröltek - Húsvéti barangolás a mesés Balaton-felvidéken

Forrás, fotók: Taál István, hazaielmenyek.hu, nyugat.hu, kektura.click.hu, commons.wikimedia.org, kirandulastippek.hu

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>