Hegyek - Várak - Borok

kétnapos gyalogtúra a Balaton-felvidék legendás tanúhegyei között

A Balaton-felvidék legszebb és legértékesebb természeti szépségei a tanúhegyek, melyek a geográfusok szerint nemcsak tanúskodnak a letűnt időkről, de különféle titkokat is őriznek. Évmilliókkal ezelőtt a Balaton-felvidéket, sőt az ország szinte teljes területét beborító Pannon-tenger legmélyén zajló heves vulkáni tevékenységnek köszönhetően létrejöttek a vidék jellegzetes formájú hegyei. Hétvégi túránk soránk most a három leghíresebb tanúhegyet járjuk körbe: a bazaltorgonákkal díszített Szent György-hegyet, a tetején található várról híres Csobáncot és az óriások szőlőskertjének is nevezett Badacsonyt. 

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Kisapáti, 2 óra / 170 km

1. nap  Találkozó 8:30-kor Kisapátiban, a Polgármesteri Hivatallal (Kossuth u. 8.) szembeni parkolóban. A túrát 9 órakor indítjuk. Mai célpontunk a Tapolcai medence második legmagasabb tanúhegye, a Szent György-hegy és a környék leglátványosabb vára, a Szigligeti Vár lesz. Utunk során kezdetben szépen rendezett szőlők között kalandozunk, kis kitérővel megtekintjük a 13. századi Szent Kereszt kápolnát, majd ahogy egyre feljebb jutunk, beérünk az erdőbe és ösvényünket egy hosszabb lépcsősor váltja fel. Elhaladunk a rejtélyes Jégbarlang és a  Kőkapu hatalmas bazalttornyai mellett, majd lassan felérünk a hegytetőre, ahonnan csodás látvány tárul elénk a környező hegyekre és azok lábánál fekvő kis településekre.

Miután kigyönyörködtük magunkat, elindulunk lefelé és átmegyünk Szigligetre. Itt felmászunk a várba, melynek bástyáiról lélegzetelállító kilátás nyílik a Balatonra. A vár megtekintése után megebédelünk, majd irány a szállásunk.

Káptalantótiból felsétálunk a Sabar-hegyre, ahol Ádám Gábor egy bőséges hidegtálas vacsorával és saját készítésű boraival vár minket. Vacsora után megtekintjük a pincét, majd kiülünk az öreg diófa alá, és megismerkedünk a helyi értékek, hagyományok alapján készült, vidékre jellemző fajtaborok különleges ízvilágával. Rossz idő esetén fedett helységben kóstoljuk végig a 6 tételes borkóstolót. Természetes itt sincs vendéglátás üdvözlő pezsgő és pálinka nélkül.
A kóstoló a következő borokból fog állni: kékfrankos rosé, olaszrizling, olaszrizling birtokbor, pinot gris, rajnai rizling Leszner, cabernet franc

Táv: 16-18 km, szintemelkedés: 575 m, menetidő: 6-7 óra.

2. nap  Találkozó Káptalantótiban, a Szent Márton püspök-templom előtt 9:00-kor. Aki szeretne előbb megreggelizhet és bevásárolhat a helyi termelői piacon.
A mai napon két kisebb túrát teszünk. Először a Csobánc-hegyet vesszük célba. Meredek, de nem hosszú úton jutunk fel a csúcsára, ahol megcsodáljuk az egykori hősi harcok helyszínének, Csobánc várának romjait. Mivel utunkat csak kevés erdős szakasz tarkítja, így folyamatosan gyönyörködhetünk az alattunk elterülő tájban. Kis pihenőt követően visszaereszkedünk Káptalantótiba, és autóinkkal átutazunk Badacsonytomajra.

Innen indulunk fel a Tapolcai medence legmagasabb tanúhegyére, a 437 méter magas Badacsonyra. A Kisfaludy-forrásnál megtöltjük kulacsainkat, és a Kuruc-körút tanösvényen végighaladva, majd jó pár lépcsőt, és meredek kaptatót leküzdve felérünk a Kisfaludy kilátóhoz. A 16 méter magas, három emeletes kilátó legfelső szintjéről pazar kilátásban lesz részünk a Tapolcai-medence tanúhegyeire, a Balatonra, a Bakony és a Keszthelyi-hegység vonulataira. Itt elidőzünk egy kicsit, majd visszatérünk autóinkhoz. Búcsút veszünk egymástól és hazaindulunk.

Távok: 10-10 km, szintemelkedés: 335 és 530 m, menetidő: 6-7 óra.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2019. november 16-17.

Részvételi költség vendégként:

5.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

2.500 Ft

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a szervezést és a túravezetést képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
  egyénileg - teleautós rendszer (az autókat segítünk összeszervezni)
  ~ 300 Ft/óra - parkolási díj Badacsonytomajban

* szállást:
   ~ 6.000 Ft/fő - apartmanban, ellátás nélkül

* étkezést (opcionális):
   ~ 6.500 Ft - 7.500 Ft/fő - hidegtálas vacsora borkóstolóval

* az opcionális belépőt (Szigligeti Vár 800 Ft/fő - készpénzes) és a sportbiztosítást, mely itt megköthető >> 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 6-7 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Tanúhegyek

Olyan felszínformák, melyek egy terület felszínének valamilyen módon lepusztult, eredeti magasságát kőzetanyagának keménysége révén megőrző, elkülönülő kiemelkedés. Magyarországon ezekre remek példák a Tapolcai medencében található tanúhegyek (Badacsony, Szent György-hegy, Csobánc, Gulács, Tóti-hegy, Haláp). Kialakulásuk úgy 3-4 millió évvel ezelőttre tehető, amikor is a Pannon tengerben vulkanikus aktivitás kezdődött. A kitöréseknél a láva „lepény” formában szétterült a felszínen, majd megszilárdult. Az így keletkezett kemény kőzet megvédte az alatta található puhábbat. És míg a szél és a víz az év milliók alatt elhordta a környező területekről a talajt a tanúhegyek egyre magasodtak.

A Szent György-hegy (415 m) a második legmagasabb tanú-hegy a Tapolcai medencében. Nevét az egykoron a lábánál álló Szent György kápolnáról kapta. A heggyel kapcsolatban több történet és monda kering. Az egyik ilyen Szent György és a sárkány legendája. 

A Szigligeti Vár kialakulásának kezdete 1260-ra tehető. A következő évszázadokban számos tulajdonváltás közepette folyamatosan bővült. Harcászatilag a török hódoltság idején volt fontos, ekkor lett a végvárrendszer tagja és védte a környék lakosságát a Balatonon áthajózó törökök ellen. Végzetét egy villámcsapás okozta, ami felrobbantotta az egyik toronyban őrzött puskaport, és a tűzben leégtek a vár épületei. Az addigra elszegényedett Lengyel család már nem állíttatta helyre, helyette inkább a völgyben elterülő faluban emelt egy új kúriát.

Képek forrása:  kektura.click.hu, mapio.net, bfnp.hu