3 napos kenutúra a Tisza-tó legszebb részein

Varázslatos evezés Magyarország második legnagyobb taván

Tarts velünk a nyár közepén a Tisza-tóhoz, és lessük meg együtt e varázslatos vízfelszín egyedi vadvilágát!

3 napos túránk során napközben kenukkal járjuk be a Tisza-tó legszebb és legeldugottabb részeit, hogy megcsodáljuk ezen egyedi vízi-világ rendkívüli biodiverzitását. Evezéseink során különféle szélességű vízi utakon haladunk, lesznek szűk ösvények, izgalmas, sűrű nádasok, néhol csendes, sekély vízen evezünk, máskor pedig nyílt, széles, hullámzó vízfelületekre tévedünk.

Amennyiben érdekel a tiszavirágzás tartsd velünk a június 13-16.-án tartott Tiszavirágzás, a kérészek tánca túránkon. Ha a természet is úgy akarja ekkor van esély rá, hogy részünk legyen ebben a csodálatos eseményben.
 

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest – Tiszafüred (Thermal Camping) 150 km / 2 óra

1. nap  Tiszafüred - Poroszlói-medence - Tiszafüred

Reggel 10 órakor találkozunk a kempingnél. Mindenki elfoglalja a területét, felállítja a sátrát, majd megebédelünk és összekészülődünk a túrához. Délután 1 órakor az Albatrosz kikötőben egy rövid ismerkedés és tájékoztató után átvesszük kenujainkat és a hozzá tartozó felszereléseket, majd vízre szállunk. Az Albatrosz kikötő és a Kormorán kikötő között elterülő Füredi-Holt-Tisza Rejtett ágait és zugait fogjuk bejárni. Ismerkedünk a helyi növény és állatvilággal, illetve azoknak akiknek új a kenuzás mikéntjével.

Táv: 10 km. 

2. nap  Tiszafüred - Tiszavalki-medence - Tiszafüred

Reggeli után ki-ki kedve szerint meglátogathatja a Tiszafüredi termálfürdőt, amit a kemping lakói ingyenesen és korlátlanul használhatnak, vagy kenutúránk kezdetéig pihenhet a parton és felmérheti a kemping területén lévő horgásztó halállományát. Miután megebédeltünk délután egy órakor ismét az Albatrosz kikötőben találkozunk és megkezdjük vízitúránkat. Utunk ezúttal a füredi Holt-Tiszán indulva az élő Tiszán át a Kis-Tiszára vezet. Fejünk felett összeboruló fák, szűk csatornák, vadregényes nádasok között haladunk. Majd a Gólyaorron át a Tiszavalki medencébe érünk. Itt a Dühös-lapos-on keresztűl a Szartoshoz vezet utunk, ahonnan átmegyünk az élő Tiszára és vissza kiindulási pontunkra.

Táv: 20 km.

3. nap   Tiszafüred - Sarudi-medence - Poroszlói-medence - Tiszafüred

A délelőtti órákban vízre szállunk, elsődleges célpontunk az Óhalászi Holt-Tisza. Az élő Tiszát követve a VI -os öblítőcsatornán át fogjuk elérni a Poroszlói medencét. Itt egy kis pihenő után megcsodáljuk a Tündérrózsa rengetegről híres Óhalászi Holt-Tiszát. Elkalandozunk a gaznyilas felé is ahol Európa legnagyobb Tündérfátyolka állománya található. Tömeges tavaszi, nyár eleji virágzásukkor bódító illatfelhő üli a vizet. 

Táv: 20 km.

 

A tervezett túraútvonalunkat a vízállás függvényében alakítjuk ki.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2019. augusztus 17-19.

Részvételi költség vendégként:

18.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

9.000 Ft

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel), a szervezést

* a kenuk és a szükséges felszerelések bérleti díját

* egy bogrács vacsorát

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást (az autókat segítünk összeszervezni)

   ~ 5.000 Ft / fő - üzemanyag, autópálya díj

* a szállást

   ~ 3.500 - 4.000 Ft / fő / nap - kempingben, saját sátorral (termálfürdő használattal)
   ~ 5.500 - 6.000 Ft / fő / nap - bungalow a kempingben (termálfürdő használattal) - Egyénileg foglalandó.

* az étkezéseket, opcionális belépőket (Tiszavirág Ártéri Sétaút és Tanösvény: 1200 Ft/fő) és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >> 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 5-6 óra. A biztos úszástudás feltétlenül szükséges.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató): 

Meleg étkezésre a kemping területén a Termál Étteremben van lehetőség. A vízitúrához szükséges alapfelszereléseket (kenu, evező, mentőmellény, egyéb kötelező felszerelés) biztosítjuk.

Túráinkra kényelmes ruházat, napos időben naptej, kalap és napszemüveg, csapadékos idő esetén esőruházat ajánlott, illetve olyan lábbeli, aminek nem árt az iszap, sár, víz, és természetesen a fürdőruha se maradjon otthon. Továbbá célszerű még egy kis hátizsák a személyes cuccoknak, szendvicsnek, innivalónak, valamint vízálló tok a telefonnak, fényképezőnek.

Az éjszakákat kempingben fogjunk tölteni, ezért szükségünk lesz hálózsákra (nyári), derékaljra (polifoam), sátorra és egyéb kempingező eszközökre.

 

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 3 napos kenutúra a Tisza-tó legszebb részein - Varázslatos evezés Magyarország második legnagyobb taván

A Tisza-tó

A Tisza- tó az ország második legnagyobb tava, a természetet és a vidéki életet kedvelő vendégek egyre népszerűbb célpontja. Nem csupán a mérete miatt meghatározó ökoturisztikai látnivaló (területének egy része a Hortobágyi Nemzeti Park területe), de tagolt vízfelületeivel, rendkívül változatos állat- és növényvilágával rabul ejti a látogatót.

3 napos kenutúra a Tisza-tó legszebb részein - Varázslatos evezés Magyarország második legnagyobb taván

A Tisza-tó a Tisza folyó duzzasztásával jött létre 1972-ben, aminek célja a kiskörei erőmű kiszolgálása illetve árvízvédelmi feladatok ellátása. A víz különlegességét sokoldalú hasznosítása okozza, mivel nincs még egy olyan tava az országnak, ahol a nyári és a téli vízszint közötti különbség közel 160 cm. Ahol nyáron még vitorlás hajók ringatóznak a vízen, télen vízimadarak lépkednek a néhol teljesen száraz tófenéken. A Tisza-tó a változások tava, ezer arcát mutatja annak, aki felé fordul. Az erőmű működése befolyásolja az áramlási viszonyokat, ami olyan különleges állapotot eredményez, ahol állhat a folyó és folyhat a tó.

3 napos kenutúra a Tisza-tó legszebb részein - Varázslatos evezés Magyarország második legnagyobb taván

A tiszavirágzás

A tiszavirágzás jelensége maga a rejtély, az izgalom, a leírhatatlan varázslat, misztérium. Varázslat ami Európában mára szinte csak a Tiszán látható. A nyári napforduló idején a rejtélyes életű kérészek tömege ölt néhány órára nászruhát, hogy mintegy varázsütésre az alkonyati órákban milliónyi tiszavirágként izgatottan keressék párjukat a víz fölött. Leírhatatlan, semmihez sem hasonlítható természeti jelenség, amikor a három évig az iszapban élő lárvák az év adott napján kifejlett, különleges formájú rovarként a víz felszínére érkezve beteljesítik a természet körforgását.

Tiszavirágzás, a kérészek tánca - 4 napos kenutúra a Tisza-tó legszebb részein

3 napos kenutúra a Tisza-tó legszebb részein - Varázslatos evezés Magyarország második legnagyobb taván

3 napos kenutúra a Tisza-tó legszebb részein - Varázslatos evezés Magyarország második legnagyobb taván

Forrás: Dukovits Zsolt, elmenyfalu.hu, szolnoktourinform.hu, programturizmus.hu, gyereatiszatora.blog.hu