Kanyoning és kalandtúra Jordániában

A Templomos Lovagok legendáinak nyomában

Egy tökéletes tavaszi kalandutazásra invitálunk benneteket, ahol felfedezzük Jordánia színpompás és izgalmas kincseit. A Holt-tenger szépségébe merülünk, varázslatos panorámát csodálunk Petra templomainak tetejéről, bejárjuk Kerak várát, mely a legnagyobb keresztes erődítmény amit a Szentföldön létesítettek, és nem utolsó sorban Wadi Rum sivatagi vadonjában táborozunk, mielőtt visszaérnénk kiinduló pontunkhoz...

Hallottál már a Templomos Lovagokról és a titokzatos kincsekről? A történet 1118-ban Jeruzsálemben kezdődött, amikor kilenc francia lovag engedélyt kapott Jeruzsálem királyától a Templomosok rendjének megalapítására, majd megkapták palotájának keleti szárnyát is, amely Salamon király egykori templomának közelében állt. Számos elképzelés nem csak a titokzatos frigyládát képzeli, hogy az ő birtokukban volt, de többen biztosak abban is, hogy a Szent Grált is a rend őrizte. A Templomosok feltételezett kincseit háromezer éve keresik, mindeddig eredménytelenül...

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

 

Utazás a helyszínre, repjegyfoglalás:

A kiutazás egyénileg történik, azonban lehetőség van a túravezetőkkel egy gépen utazni. Amennyiben szertnéd, hogy mi foglaljuk le repülöjegyed, a vásárlás végén jelezd ezt számunkra!

 

REFLEKTORFÉNYBEN

  •  A keresztesek legnagyobb vára Szentföldön - Kerak
  •  Táborozás a csillagok alatt, Wadi Rum sivatagi pusztasága
  •  Jordánia legszebb kanyonjai
  •  Kalandoás a Nabateusok ősi romvárosában - Petra
  •  Varázslatos úszás a Vörös-tengerben - Aqaba-öböl
  •  Nebo hegy, Mózes nyughelye

 

NAPI PROGRAMTERV:

Kiindulópont: Amman

1. nap   Érkezés Ammanba + Jerash

Üdvözlünk Jordániában! Reggeli érkezésünk után Jordán ősi kultúrájába merülünk. Első állomásunk Amman, Jordánia fővárosa és az ország legnagyobb városa. Az óváros felfedezésével kezdjük napunkat, beleértve az ősi Citadella épületét és a római színház lenyűgöző romjait. Bejárjuk a piacot, ahol vásárolhatunk a helyi kézműves termékekből, majd megkóstoljuk a jellegzetes finomságokat, mint a falafel, a hummus és a kanafeh - nagyon édes sütemény.
Délutánt Jerash-ba utazunk, a Közel-Kelet legjobban épen maradt római városainak egyikében. Klasszikus boltíveket és széles mészkő utakat láthatunk, majd egy kicsit elidőzünk az 56 oszlopos Zeusz-templomban. Este visszamegyünk Ammanba, ahol elfoglaljuk szállásunkat.

2. nap   Madaba + Mt. Nebo + Holt-tenger

Madaba városába utazunk, hogy megcsodáljuk a Szentföld legősibb megmaradt bizánci mozaiktérképet, majd Keresztelő Szent János templomának harangtornyába mászunk fel a csodálatos panorámáért. 
Nebo hegyét vesszük célba, mely a bibliai hagyomány egyik legszentebb helye, Isten e hegy tetejéről mutatta meg Mózesnek az Ígéret Földjét, valamint a szóbeszédek szerint itt is temették el. Lefényképezzük a Holt-tenger panorámáját, majd Mózes Emlék Templomába teszünk egy rövid betérőt. E modern épület kiállítása a régióból jelenleg feltárt emlékekből áll. Délutánunkat a Holt-tenger partján töltjük...

3. nap   Kanyontúra I. + Holt-tenger

Varázslatos séta egy csodálatos kanyon partján anélkül, hogy vizes lennél? Ez itt biztos nem fog megtörténni! Átgázolunk, ugrunk, úszunk a folyóban, hogy elérjük célunkat, miközben egy monumentális kanyon gyomrában túrázunk! Ez az ösvény egy természetes vidámpark a Jordán hegységben. A föld ajándéka a kalandos lelkeknek. A víz frissítő, a túra legnagyobb része az árnyékban fut. Bárki, aki szereti a canyoningot, a kalandot és a természetet, nem hagyhatja ki! A kanyonhoz ajánlott a vízi cipő vagy szandál, váltóruha és egy vízálló táska a fényképezőgéphez. Délutánunkat pihenésképpen ismét a Holt-tenger meleg vízében töltjük...

4. nap   Kanyontúra II. + Kerak

Reggeli után ismét a kalandé a főszerep, Jordánia következő igen híres és látványos kanyon útvonalát vesszük célba. A folyóban s mentén haladunk, varázslatos függő kerteket és a kis vízesések árnyékában. Következő célpontunk a 12. században épült legnagyobb keresztes vár a szentföldön - Kerak. E hatalmas erődítmény bejárása lehetőséget nyújt arra, hogy első kézből ismerjük meg korszak történelmét, valamint lenyűgöző betekintést nyújt a keresztes lovagok építészeti és katonai tapasztalatába.

5. nap   Kis Petra

Kis Petra területét, kevesen ismerik és látogatják, pedig innen vezet az egyik legszebb út Petrába. A Nabateusok volt fővárosának hátsó bejárata egy régészeti lelőhely, az egykori külváros, melyből több elágazó ösvény indult a kereskedelem számára. A legimpozánsabb hátsó útvonal a sziklák rejtekéből érkezik, s Monastery mellet kapcsolódik nagyobb testvéréhez. Varázslatos, szűk folyosókon és keskeny ösvényeken keresztül haladunk, míg el nem érjük Petrát, hogy éjszaka is megcsodálhassuk e lélegzetállítóan szép homokkő birodalmat.

6. nap   Petra

Petra homokkővárosát több mint 2000 évvel ezelőtt faragták Jordánia vörös sziklafalaiba. A sivatagban megbúvó egykori karavánközpont egy arab néptörzs, a nabateusok virágzó fővárosa volt. A 7. századtól hanyatlásnak indult, fokozatosan elnéptelenedett és csupán a beduin pásztorok tudtak létezéséről. Utolsó európai látogatói a keresztes lovagok voltak, majd 1812-ben Jean Louis Burckhardt svájci felfedező egyik útja során kalandos körülmények között ismét rátalált. A sziklából kifaragott város romjai, hatalmas sírtemplomai és varázslatos természeti környezete egyedülálló komplexumot alkotnak. Petra 1985 óta az UNESCO kulturális világörökségének a része.
 

Legfőbb látványosságai mellet felfedezzük kevésbé ismert, rejtett ösvényeit, mint az 
Indiana Jones ösvény. A végső jelenetek az 1989-as Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag című filmből itt készültek. A kevésbé ismert útvonal ízelítőt adhat, milyen izgalmakat élhetett át a 19. századi svájci felfedező Jean Louis Burckhardt, amikor "felfedezte" Petrát, melyet évszázadok óta csak a helyi beduin törzsek ismertek...

Miután feltérképeztük Petrát, Wadi Rum sivataga fel vesszük az irányt. Az éjszakát autentikus sivatagi sátortáborban töltjük.  

7. nap   Wadi Rum + Aqaba-öböl

Reggeli előtt akinek kedve tartja, velünk tarthat egy csodálatos napfelkelte fényképezésre, majd a délelőtt további részében híres sziklaalakzatok között teszünk egy izgalmas túrát a szikrázó homoktengerben.

Délután az Aqaba-öbölbe utazunk, ahol egy varázslatos strandolás és sznorkelezés vár mindenkit a Vörös-tenger meleg vízében.
 Aqaba partja és kikötője 4000-es múltra tekint vissza. Régészeti Múzeuma hatalmas gyűjteménnyel büszkélkedik, valamint a szomszédos Aqaba kastélyba is érdemes benézni. Itt található a 20. századi iszlám építészet lenyűgöző, bár sokkal korszerűbb példája a Sharif Hussein Bin Ali mecset, egy csillogó fehér épület a város központjában. Este visszaindulunk Ammanba... 

8. nap   Amman, hazautazás

Utolsó napunkon búcsút veszünk Ammantól, s a repülő indulásáig még marad egy kis időnk, így elkölthetjük utolsó dínárjainkat a piaci forgatagban...

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2021. március 21-28.

Részvételi költség vendégként:

46.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes, a legalább egy lezárt évvel rendelkező tagoknak

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját képzett túravezetőkkel és a technikai felszerelés bérleti díját

A részvételi költség nem tartalmazza:

* a repülőjegyet - a foglalás egyénileg történik Amennyiben ránk bíznád a repjegyfoglalást, a vásárlás végén jelezd a megfelelő opció kiválasztásával!
    
~ 70.000 Ft / fő - retúr
* 8 napra az autóbusz bérleti díja (soförrel, üzemanyaggal), 5 éjszaka szállást átagos hotelokban, apparmanokban reggelivel (3-4-5 fős szobák, felárért 2 személyes szobák egy-két helyen elérhetőek), 2 éjszaka beduin sátorban reggelivel, vacsorával:
    ~ 510 € / fő (fizetési határidő - 2021. január 15.)
* helyi guide díja az engedélyköteles helyszínekre (helyszínen fizetendő):
    ~ 15 € / fő
* Jordan Pass Explorer - Vízum, belépő az összes látványossághoz, múzeumba:
    ~ 95 € / fő

* az étkezéseket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ, NEHÉZ - Ha sportos életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Lépésbiztonság, magabiztos mozgáskoordináció és a szédüléstől, tériszonytól való mentesség feltétel. A kanyonok kivételével minden program szinte bárki által teljesíthető, és jólesően fárasztó. A kanyonos programok feltétele az úszni tudás.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával Bedouin kempingekben, apartmanokban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

  

Ismerted-e?

Thomas Edward Lawrence (1888. augusztus 16. – 1935. május 19.) angol katona, régész, író és kalandor, a Brit Birodalom alezredese és Fejszál szíriai emír vezérkari főnöke. Felfedezései, irodalmi tevékenysége és leginkább az 1916-18-as arab nemzeti felkelésben betöltött szerepe miatt Arábiai Lawrence néven közismert. Romantikus, rejtélyes személyisége, kalandos haditettei és szokatlan életvitele révén számos, róla szóló könyv és film hőse lett.

Jordánia, kanyoning és kalandtúra - A templomosok kincseinek nyomában II.

Korabeli hírnevét Lovell Thomas amerikai újságíró róla forgatott filmjének és A bölcsesség hét pillére c. önéletrajzi ihletésű könyvének köszönheti. Napjainkban leginkább az 1962-ben forgatott Arábiai Lawrence c. filmből ismert, ahol Peter O’Toole személyesítette meg. 1907-től az oxfordi Jesus College diákja volt. 1907 és 1908 nyarán kerékpáron Franciaországot járta, ahol keresztes háborúk kori várakról készített rajzokat, fényképeket és alaprajzokat. Ezek annyira felkeltették érdeklődését, hogy 1909 nyarán három hónapot a mai Szíria területén töltött keresztes várak felkeresésével, miközben kb. 1600 km-t tett meg gyalogszerrel.

Jordánia, kanyoning és kalandtúra - A templomosok kincseinek nyomában II.

A főiskolát kitüntetéssel fejezte be, a A keresztes háborúk hatása az európai katonai építészetre a XII. szd. végéig c. diplomamunkájának benyújtása után, amiben saját kutatásainak eredményeit dolgozta fel. Tanulmányait Oxfordban folytatta, és ösztöndíjjal a középkori fazekasságot tanulmányozta. Tanulmányaival azonnal felhagyott, amint a Közel-Keleten régészeti kutatások folytatására kapott lehetőséget. Az első világháború kitöréséig szinte folyamatosan a Közel-Keleten folytatott ásatásokat. 1914 januárjában Leonard Woolley-val, kora egyik legnevesebb közel-keleti régészével expedícióra indult a Negev-sivatagba. A régészeti expedíció csak álcaként szolgált: a feladat katonai hírszerzés és a sivatag feltérképezése volt a brit hadsereg számára. A sivatagon át vezetett az út a központi hatalmakkal szövetséges Oszmán Birodalomból a britek által megszállt Egyiptomba. Lawrence és Woolley tanulmányt írt régészeti felfedezéseikről a sivatagban, az út igazi eredménye azonban egy modern, a vízforrásokat feltüntető katonai térkép volt. Ezen az útján Lawrence felkereste Petra és Akaba városát is.

Jordánia, kanyoning és kalandtúra - A templomosok kincseinek nyomában II.

Szabadidejében rendkívül szigorú fizikai program szerint élt, sokat edzett, rendszeresen úszott az Északi-tengerben. Különcségét mutatja, hogy az edzésprogram részeként időnként embereket bérelt fel, hogy verjék meg. Lawrence többször méltatta a nomád arabok tűrőképességét, és ilyenkor hozzátette, hogy mindig igyekezett felülmúlni őket. A felkelés során harcoltak 50 fokot meghaladó sivatagi hőségben, télen a hegyekben mezítláb a hóban, és többször vonultak és harcoltak napokig étlen-szomjan. A kis termetű, szívós Lawrence keménységével ilyenkor mindig kivívta társai elismerését. Egyszer arab ruhában belopózott Dara török kézen lévő erődjébe, ahol elfogták. Egy éjszakán keresztül kínozták a furcsa, fehér bőrű „arabot”, és miután nem sikerült semmit kiszedniük belőle, reggel elengedték. Az ekkor szerzett sérüléseinek forradásait élete végéig viselte a hátán és az alfelén, és azok 10 év múlva is elborzasztották a Lawrence-t megvizsgáló sorozóorvosokat.

A bölcsesség hét pillére című, önéletrajzi ihletésű könyvében így ír Petráról:

Petra a világ legcsodálatosabb helye,
csak akkor tudjátok meg, mihez hasonlít,
ha odamentek és megnézitek

Thomas Edward Lawrence
 

Jordánia, kanyoning és kalandtúra - A templomosok kincseinek nyomában II.

Johann Ludwig Burckhardt (Lausanne, 1784. november 24. – Kairó, 1817. október 15.) svájci Közel-Kelet-kutató. Svájci származásából adódóan nevének több változatát használja a régészeti szakirodalom: Jean Louis Burckhardt és Johann Ludwig Borchardt is elterjedt. 1809 és 1812 közt Málta kiindulással beutazta Szíriát és Palesztinát, tanulmányozta annak történetét, földrajzát, az arab nyelvet és az iszlámot. 1813-ban a Nílus völgyét kutatta, később az Arab-félszigeten és a Sínai-félszigeten járt.

Jordánia, kanyoning és kalandtúra - A templomosok kincseinek nyomában II.

Kiválóan ismerte az arab kultúrát, a nyelvet és a Koránt. Hogy zavar nélkül utazhasson a térségben, áttért az iszlám hitre, felvette a Sejk Ibráhím ibn Abdalláh nevet; így jutott el Baalbekbe, Palmyrába, Damaszkuszba. Ő volt az első európai, aki – szigorú vallási vizsgát követően, muszlim öltözetben – beléphetett Mekkába és Medinába. Egyesek szerint áttérése az iszlám hitre meggyőződésből eredt, mindenesetre igazi iszlám jogtudóssá vált. Ekkorra lemondott a Niger-expedícióról, helyette a Nílusforrásvidékét akarta felkeresni. Ennek részeként jutott el a Núbiai-sivatagba.

Jordánia, kanyoning és kalandtúra - A templomosok kincseinek nyomában II.

Utazásai közben hallott a sivatag sziklái között rejtőző, megközelíthetetlen, titokzatos városról, amely Áron sírja közelében terül el. Ekkor azzal az ürüggyel, hogy kecskét akar áldozni Izrael első papjának oltárán, megkért két beduint, hogy kísérjék el a sírhoz. Így jutott el 1812-ben Petrába, ahol arab öltözékét kihasználva titokban rajzokat és feljegyzéseket készített. Vezetőit hiába faggatta, mindössze annyit voltak hajlandók elárulni az ősi településről, hogy a fáraók városa volt – mivel féltek, hogy Burckhardt rátalál a beduin szájhagyomány szerint itt elrejtett kincsre. A kecskeáldozat után sietősen visszakísérték a Szik-szurdok közelében álló Elji faluba. Amint elterjedtek a rajzok és a felfedező által összegyűjtött információk, a sziklából faragott várost megrohanták a nyugati látogatók.

Fotók és források: lonelyplanet.com, picturesboss.com, familyinjordan.com, wallpaperstudio10.com

 

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>