Izrael, kanyon- és kalandtúra

A templomosok kincseinek nyomában

Kapd fel a túrabakancsod, és fedezd fel velünk Izrael ezerarcú világát! Csodás kanyonok, lélegzetelállító természeti képződmények, bibliai szent helyek és vízesésekkel, patakokkal teli sivatagi oázisok várnak ránk.
A Szentföld több ezer éves történelmi helyszínekkel és hihetetlen természeti jelenségekkel rendelkezik. Földrajzi változatossága elképesztő: hegy, sivatag, tenger és tó egyaránt megtalálható. A lélegzetelállító természeti szépségek mellett a biblia történetek helyszínei is magával ragadják az embert. A három világvallásnak otthont adó Jeruzsálemet mélyen áthatja a vallás és a tradíció, a keresztények, zsidók és mohamedánok is szent városként tisztelik.

Hallottál már a Templomos Lovagokról és a titokzatos kincsekről? A történet 1118-ban Jeruzsálemben kezdődött, amikor kilenc francia lovag engedélyt kapott Jeruzsálem királyától a Templomosok rendjének megalapítására, majd megkapták palotájának keleti szárnyát is, amely Salamon király egykori templomának közelében állt. Számos elképzelés nem csak a titokzatos frigyládát képzeli a jeruzsálemi óváros maradványai közé, de többen biztosak abban is, hogy a Szent Grál is ide volt elrejtve. Salamon király feltételezett kincseit háromezer éve keresik, mindeddig eredménytelenül...

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

Az utazás egyénileg történik. A repülőjegy foglalásban segítünk!

NAPI PROGRAMTERV:

Kiindulópont: Tel-Aviv

1. nap   Érkezés, drótszamáron Tel-Avivban

Miután repülőgépünk leszállt Tel-Avivban, rögtön biciklit bérelünk és elindulunk városnéző túránkra. Színtiszta kék égbolt, ragyogó napsütés és tömény virágillat, ami elsőre megérint. Majd hamar észrevesszük azt a kettősséget, amit a modern nyugat és az ódon kelet találkozása okoz.

Látunk modern felhőkarcolókat, végigtekerünk a Bauhaus-negyedben, alkudozunk a bolhapiacon, kipróbáljuk a helyi street food ételeket és csavargunk az Old Jaffa, Tel-Aviv legrégebbi városrészének szűk sikátoraiban.

Miután végigjártuk a főbb látnivalókat és megszereztük első benyomásunkat, felvesszük bérelt autóinkat és a jeruzsálemi szálláshelyünkre utazunk.

2. nap   Jeruzsálem

A mai napon visszacsöppenünk a múltba, egy 4000 éves történelmet ismerhetünk meg királyok, császárok, próféták nyomdokaiban járva. Végigsétálunk az óvároson, megtekintjük az örmény negyed színes kis ajándékboltjait, elhaladunk a Siratófal mellett, bejárjuk a Via Dolorosa-t, vagyis a keresztutat, és megnézzük a muszlim negyed mecsetjeit. Felsétálunk a csodás panorámát nyújtó Olajfák hegyére, majd belevetjük magunkat Jeruzsálem legnagyobb piacának nyüzsgő forgatagába.

Délután autóinkkal átutazunk Ciszjordániába, ahol az ott élő népek kultúrája sokkal autentikusabban érzékelhető, mint Izraelben. Az irányt a Holt-tenger felé vesszük, hogy az elkövetkező napokban felfedezzük a környék természeti szépségeit.

Az éjszakát komfortos sátrakban a Holt-tenger felett lévő sziklán töltjük, ahonna csodás kilátásban lesz részünk.

3. nap   Kanyontúra

A mai fő programunk Izrael egyik legkalandosabb vizes kanyonjának meghódítása, mely igazi kihívás mindenki számára. Kavicsos ösvényen gyalogolva jutunk fel 90 méter tengerszint feletti magasságba, ahol is megkezdődik a kaland! Végig 10 méter magas falak között hol száraz sziklákon mászunk, hol a hideg vízben úszunk, miközben folyamatosan ereszkedünk, míg végül elérjük a 422 méter tengerszint alatti magasságot, vagyis inkább mélységet. Az ereszkedéseinket sziklába vert vasalatok és a kötelek rögzítéséhez szükséges fémhurkok segítik. A hófehér sivatagi sziklák, a helyi élővilág és a szikrázó kék ég együttes látványa lélegzetelállító!

4. nap   A Holt-tenger vidéke

Hajnalban elhagyjuk szálláshelyünket, hogy a nagy hőség előtt még gyalogosan felkapaszkodjunk a Masada-hegyre, ahol a napfelkelte látványában gyönyörködve egy kicsit elbolyongunk Heródes király erődítményének kőfalai között.

A hegyről lejövet után megreggelizünk, és egy könnyebb túrára indulunk a közelben lévő Ein Gedi Nemzeti Parkba. Ez Izrael legszebb természetes oázisa, a kristálytiszta forrásvíz kis tavacskákban gyűlik össze, vízesésekkel tarkítva, melyek közül a legnagyobb a 16 méter magas Dávid-vízesés. Miután kigyönyörködtük magunkat, továbbautózunk délre, majd egy kiépített strandon megállunk a Holt-tenger mellett, hogy átéljük a sós tengerben való lebegés élményét.

Következő állomásunk az Ein Avdat Nemzeti Park lesz, ami egy óriási meglepetés a száraz, kietlen sivatag közepén. Itt ugyanis egész évben frissvizű patak folydogál, mely éltető erőt ad az itt lakó állatvilágnak. Könnyű sétát teszünk a víz melletti panorámaösvényen, és elkészítjük mai utolsó nappali fotóinkat.

Az éjszakát innen nem messze a Negev-sivatag oázisában, tradícionális beduin sátrakban töltjük. A csillagokat számolva egészen új értelmet nyer az éjszakai égbolt fogalma.

5. nap   Timna Nemzeti Park, lazulás a Vörös-tenger partján

Reggelit követően továbbindulunk délre a Timna Nemzeti Parkba, ahol a világ első rézbányája magasodik. A csodálatos sziklaképződmények érdekes formavilága rabul ejtő, látunk itt Gomba nevű, alakjáról elnevezett formációt, Salamon pillérei névre hallgató monumentális oszlopokat, különféle sziklafestményeket és lencsevégre kaphatjuk a megunhatatlan vadvilág már jól ismert szereplői mellett az itt élő flamingókat is.

Mivel a mai nap ünnepnap Izraelben, ezért mi is lazábbra fogjuk a délutánt és csak élvezzük a szikrázó napsütést Eilatban a tengerparton heverészve.

6. nap   Vörös-kanyon és a sivatag

Délelőtt érkezünk a Vörös-kanyonhoz. Semmi sem hasonlítható ehhez a lenyűgöző, vörös sziklás tájhoz. Először meredek, keskeny szurdokban ereszkedünk le, majd végig sétálunk a hatalmas sziklafalak között és megcsodáljuk a fantasztikus színekben pompázó, réteges kőzetképződményeket. Rengeteg itt élő sivatagi állattal is találkozunk, látunk kőszáli kecskéket, gyíkokat, és meghallgatjuk a borzok, és különféle madarak „énekét”.

Délután ha kedvünk tartja, ellátogathatunk egy tevefarmra és kipróbálhatjuk a tevegelést, vagy visszamehetünk Eilatba, és válogathatunk a számtalan vizes program közül, mint például a szelíd delfinekkel való úszás, búvárkodás a csodaszép korallzátonyok között, vizisízés.

7. nap   A végső út, hazautazás

Utolsó napunkon búcsút veszünk Eilattól, és autóinkkal visszautazunk Tel-Avivba. A repülő indulásáig még marad egy kis időnk, így elkölthetjük utolsó sékeljeinket a piaci forgatagban...

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. november 18 - 24.

Részvételi költség vendégként:

46.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes, a legalább egy lezárt évvel rendelkező tagoknak

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját képzett túravezetőkkel és a technikai felszerelés bérleti díját

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
    ~ 70.000 Ft / fő -  retúr repjegyár (foglalás egyénileg) - Amennyiben ránk bíznád a repjegyvásárlást, jelezd a regisztrációs lapon és kérd aktuális árajánlatunkat!

* 6 éjszaka szállást középkategóriás szállodákban, 5 nap reggelivel, helyi utazás (autóbusz + sofőr + üzemanyag)
    ~ 825 € / fő (fizetési határidő: 2020 szeptember 01.)

* a további étkezéseket, kerékpárbérlést, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ, NEHÉZ - Ha sportos életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Lépésbiztonság, magabiztos mozgáskoordináció és a szédüléstől, tériszonytól való mentesség feltétel. A kanyonok kivételével minden program szinte bárki által teljesíthető, és jólesően fárasztó. A kanyonos programok feltétele az úszni tudás.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

  

Tudtad-e Izraelről?

 • Izraelben két hivatalos nyelv van: a héber és az arab. A héber évszázadokon keresztül egyáltalán nem beszélt, azaz holt nyelv volt. Példátlan a történelemben, hogy olyan mértékben élesszenek fel egy holt nyelvet, mint a hébert. Ma a héber milliók anyanyelve.

 

 • Jerikó a világ legrégebbi folyamatosan lakott települése.
 • A Holt-tenger vizében megmártózni különleges élményt jelent. A víz sótartalma ugyanis 33%-os, azaz tízszer olyan sós, mint más tengerek. A magas sótartalom nagyobb sűrűséget eredményez, ezért bár nehezebb benne mozogni, még az úszni nem tudók sem süllyednek el benne.

 

 • Háim Weizmann első izraeli elnök 1952-es halála után David Ben-Gurion, akkori miniszterelnök felajánlotta Einstein számára a vezetői tisztséget, ő azonban visszautasította azt.
 • A jeruzsálemi Olajfák hegye a világ legrégebbi máig is használt temetője.
 • Izrael a világ egyetlen olyan országa, amely a 21. századba nagyobb faállománnyal lépett be, mint amije volt azt megelőzően.

 

 • Izrael világelső az egy főre jutó zöldség- és gyümölcsfogyasztás terén.
 • A Holt-tenger a világ legmélyebben lévő területén található, hiszen a víztükör 420 méterrel van a tengerszint alatt, a tófenék pedig 795 méterrel.
 • Izrael történetében először az ország polgára, a száztizenkét éves, haifai Iszráel Krisztál lett a Guinness Rekordok könyve által is elismerten a világ legöregebb férfija.

 • A Negev-sivatag mintegy 12 000km² területével Izrael állam közel 60%-át elfoglalja, a népességnek azonban alig tíz százaléka él itt.
 • Az izraeli zászló a tallitot, a zsidó imasálat idézi, amely kék csíkos fehér szövetből készül. Közepén a hatágú csillag a Magen David (Dávid pajzsa), amelyet gyakran – tévesen Dávid-csillagnak neveznek.
 • Eilattól 30 km-re északra, Timna mellett húzódnak Salamon király egykori rézbányái, a világ legrégebbi ilyen létesítménye. Bejáratát óriási vörös oszlopok jelzik.
 • ... - Forrás és további érdekes információk: utikritika.hu

 • Caesarea a világ első víz alatti múzeuma, ahol a búvárok felszerelésüket felvéve járhatják végig a feliratokkal jelölt maradványokat, amelyet Heródes építtetett Augustus császár uralkodása idején. A lényeg, hogy ez nem egy mindennapi múzeumi séta. A látogatók úszva mennek az egyik "kiállítóteremből" a másikba, és csendben nézelődhetnek: római hajó, világítótorony romjai, ősi hullámtörő, horgonyok, a talapzat részei kerülnek szemük elé. Caesarea romjainál a búvárok 36 különböző, feliratokkal jelölt helyet járhatnak végig négy útvonalat követve, az összesen 72,000 négyzetméteres területen. Vízhatlan térképet is kapnak, melyeken számok jelölik a helyeket. Az egyik útvonalat akár sznorkelezők is végigúszhatják.

 • A Galileai-tenger neve ellenére tó, mégpedig Izrael legnagyobb, a Föld legalacsonyabban fekvő édesvizű tava. Más nevei Kinneret-tó, Tiberias-tó, a Bibliában Genezáreti tó. A tó vizén járt a Biblia szerint Jézus.
 • A születéskor várható élettartam 82 év, ezzel előkelő helyen végez a világ ezen rangsorában.
 • Az ország élelmiszerszükségletének 93%-át képes előállítani.
 • ... - Forrás és további érdekes információk: www.otptravel.hu

Képek: Lior. L, loveexploring.com, superepus.com, israelsgoodname.wordpress.com

 

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>