Egy hét magány Izlandon - Hornstrandir

Egy igazi sarkvidéki kalandtúra az éjféli napsütés és a sarki rókák földjén

Egy fjordokkal szabdalt félsziget rendkívül gazdag növény- és állatvilággal, tengeri madarak ricsajától zajos hatalmas, tengerbe vesző sziklákkal, vízesésekkel. Egy hely az északi sarkkörtől karnyújtásnyira ami sokak szerint az utolsó igazi érintetlen vadon Európában. Egy hely, ahová csak a legelhivatottabb túrázók jutnak el, ahol a civilizációt magad mögött hagyva a természet részévé válhatsz és valóban a világ peremén érezheted magad.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

 

Mire számíts?

  • haladó szintű túrára, előzetes túratapasztalat és jó állóképesség mindenképp szükséges
  • hátizsákod akár 20 kg-t is nyomhat, ezt kell cipelned nap, mint nap
  • meredek lejtőkre és kaptatókra
  • durva, köves, kavicsos, vagy épp vizes, csúszós terepre
  • híd nélküli gleccserfolyókon gyalog kell átgázolnunk, a jeges víz akár egy méter mély is lehet
  • minimum egy nap esőre és akár orkán erejű szélre
  • szép idő esetén gyönyörű kilátásra és magas hőmérsékletre, rossz idő esetén viszont egyáltalán nem lehet látni semmit, vízszintes eső és fagyasztó hőmérséklet várható
  • ha mindez nem riaszt el, akkor jó kondícióval viszonylag könnyen teljesíthető túrára

 

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Reykjavík (5-6 óra) egyénileg repülővel

A túraterv a 2019-es komp menetrendek változásainak függvényében változhat!

1. nap  Reykjavík - Hornvík

Reykjavíkból az esti géppel érkezünk Ísafjörđurbe és éjszakára egy kempingben verünk tábort. Másnap reggel áthajózunk Jökulfirðir egyik fjordjába, a Veiðileysufjörður nevű fjordba (neve kb. annyit jelent, hogy a “fjord amiben nem lehet halat fogni” *). A hajóról csónakkal tesznek partra és megkezdődik a nomád kaland első napja. Ahogy egyre magasabbra haladunk a táj kitárul elénk: páratlan kilátásban lesz részünk a környező fjordokra. Első táborunk a Hornvík öbölben lesz.

Táv: kb. 14km
Szint: kb. 640m fel, 629m le

2. nap  Hornvík - Hornbjargsviti

Táborbontás után felkeressük a terület legnépszerűbb pontját, Hornstrandir jelképét, a nemes egyszerűséggel Hornra keresztelt szirtet. A tengerbe nyúló kis félszigeten a kb. 500 méteres függőleges fal a lélegzetelállító megjelenése mellett Európa legnagyobb madárkolóniájával is büszkélkedhet: több millió madarat figyelhetünk meg itt és a környező szirteken. A napot a Hornbjargsviti világítótornynál fejezzük be.

Táv: kb. 13km
Szint: kb. 662m fel, 680m le

3. nap  Hornbjargsviti - Bolungarvík

A mai hosszú napon szinte végig a part mentén haladunk. Utunkat számtalan vízesés kíséri és komoly szintkülönbséggel kell megküzdenünk. Mire elérjük a Bolungarvík melletti táborhelyet, a folyókon való átkelés már rutinná válik.

Táv: kb. 17km
Szint: kb. 1118m fel, 1130m le

4. nap  Bolungarvík - Reykjafjördur

Tovább túrázunk a tengerpart mentén míg elérünk a Furuffjördur partjainál lévő kis templomhoz és a hozzátartozó temetőhöz. Ezen az egyébként is elhagyott vidéken egészen különös hangsúlyt kap az elszigeteltség és az elmúlás érzése a felújított kápolna és a régi sírok láttán. Átkelünk egy hegygerincen és még egy folyón, majd megérkezünk a Reykjafjördur farmhoz.

Táv: kb. 19km
Szint: kb. 587m fel, 583m le

5. nap  Reykjafjördur

Ez a nap a jól megérdemelt pihenésről szól. Felfedezzük a környéket, élvezzük a táj szépségét és jókat úszunk az itt található kiépített forróvizes medencében vagy a természetes forrásban. Különlegessége, hogy ez az egyetlen ilyen forrás egész Hornstrandir területén, ezért mindenképpen megéri itt tölteni egy napot, még ha kis kitérőt is kell tennünk érte. Igazi sarkköri élmény a Drangajökull gleccser árnyékában a csípős hideg ellenére meleg vízben ázva élvezni az éjféli világosságot.

6. nap  Reykjafjördur - Hrafnfjörður

Utolsó napi, levezető túránkon elhagyjuk Reykjafjördurt és visszaindulunk nyugati irányba. Egy ideig a már ismert ösvényen haladunk, nehéz, sziklás terepen majd átkelünk a félsziget déli partjaihoz. Hrafnfjörður lesz az utolsó állomásunk, egy nyugodt fjord ahol a rossz idő esetén használható bivakházon kívül semmilyen emberi jelenlétre utaló jelet nem találunk.

Táv: kb. 17km
Szint: kb. 705m fel, 707m le

7. nap  Hrafnfjörður - Reykjavík

Délelőtt érkezik értünk a komp mi pedig végleg elhagyjuk ezt a különleges helyet. Ísafjörđurben még ebédelünk egyet, majd az este induló géppel visszatérünk a fővárosba.

* A legenda szerint Kráka (a skandináv mitológiában Aslaug, Aslög vagy Kraba néven is ismert) itt vesztette el két fiát egy halászbaleset során, ezért elátkozta a fjordot, hogy soha többé ne lehessen benne halat fogni.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. július

Részvételi költség vendégként:

60.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes, a legalább egy lezárt évvel rendelkező tagoknak

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a szervezés és a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)

A részvételi költség nem tartalmazza:
(Az árak tájékoztató jellegűek, 2018-as árak alapján)

* az utazást:
   ~ Budapest - Reyjkavík: 35-60.000 Ft (közvetlen járattal)
   ~ Reykjavík - Budapest: 30-60.000 Ft, közvetlen járattal, két nappal a túra után - (Reykjavík - Budapest: 60-100.000 Ft, átszállással) 
   ~ 13.500 Ft / fő - retúr reptéri transzfer

 * szállást:
   ~ 4.000 Ft - Isafjörđur Hotel Edda Camping (ajánlott)
   ~ 0-13.000 Ft/fő/éj - Hornstrandir kempingek (a legtöbb hely ingyenes, de van néhány fizetős magánkemping is)
   ~ 6.500Ft - Reykjavík Camping (ajánlott)

* helyi közlekedést:
   ~ 65.000 Ft / fő - retúr belföldi repjegy
   ~ 79.000 Ft / fő - retúr belföldi komp jegy

* az étkezéseket, a belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Az igazi kihívást a nehéz hátizsák és az időjárás szeszélyessége jelenti. Ha nem riaszt el az extrém időjárásváltozás, a jeges víz, az orkán erejű szél,  eső, illetve, hogy hat napon keresztül minden felszerelést és élelmet a hátadon kell cipelned, nem érhet meglepetés. A napi túrák időtartama 5-8 óra, sportos életmóddal és kellő kitartással könnyen teljesíthető. Túrázási tapasztalat, szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció feltétel.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI:

Egy többnapos túrán - különösen Izlandon - az egyik legfontosabb, hogy szárazon tartsuk magunkat és a felszerelésünket. A különösen változékony időjárás és a nedves, füves talaj miatt nélkülözhetetlen a magas szárú, megbízható, vízálló túrabakancs (magashegyi trekking, alpin 3 évszakos - pl. Hanwag Alaska GTX, La Sportiva Trango S EVO GTX stb. - a legszélesebb körű a felhasználási területük). Fontos továbbá a kényelmes technikai túraöltözet, több rétegben. Aláöltözet, középső réteg - polár pulóver és vízzáró külső héj, melyet csapadék esetén, valamint a hőtartás miatt használhatunk. Érdemes külső rétegnek korszerű vízálló dzsekit választani (Gore-Tex), esőnadrággal és a hátizsákra esővédő huzattal készülni, de hosszan tartó esőzés esetén a teljes alakos poncsó ajánlott. Szükséged lesz még tartalék túrazoknikra, kamáslira, nagy hátizsákra (55-70l), túraszandálra, napszemüvegre, fényvédő krémre, power bankre, egy heti élelemre (szárított túrakaják, zab, magvak, energia szelet stb.), izolációs fóliára, túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet, kis méretű, könnyű túrafőzőre és étkészletre.

Minden este a sátrunk lesz a szállásunk így ha valamin, akkor ezen nem szabad spórolni: fontos a minőségi, erős, tartós sátor ami ellenáll a kíméletlen izlandi szeleknek. A három évszakos sátor elengedhetetlen, bár Hornstrandirra nem túlzás négy évszakossal menni nyáron sem, hiszen a kitettség miatt egy esetleges vihar könnyen eltörheti a gyengébb stabilitású sátrak rudazatát. Emiatt javítókészlet is (vagy a mindenre használható duckt tape) mindenképpen legyen nálunk. Mivel egész héten cipelni fogod, fontos az is, hogy könnyen csomagolható legyen és ideális esetben 2kg-nál ne legyen nehezebb (kétszemélyes sátor esetén a súlyt megoszthatod egy túratársaddal). Ha sátorválasztás előtt állsz, a stabilitás, súly és a csomagméret legyen a legfontosabb ami alapján döntesz. Hálózsákod ideális esetben 0 °C körüli komfort besorolású, vagy még melegebb legyen, hogy egy derékaljjal kiegészítve biztosan melegen tartson éjjel. 

 

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

Reykjavíkból repülővel jutunk el Ísafjörđur városába, ahol kompra szállva érjük el barangolásunk célját. A hajóról nagy eséllyel láthatunk bálnákat, a partokon pedig sütkérező fókákat. Hófoltokkal tarkított hegyek közt túrázunk, meredek hegyoldalakat és jéghideg folyókat küzdünk le utunk során. Festői öblök partjainál táborozva, kíváncsi sarki rókák társaságában figyeljük, hogyan nem megy le a nap éjszakánként, a tengerből több száz méter magasan kiemelkedő fenséges sziklaszirtekről pedig monumentális kilátásokban lesz részünk. Igazi izlandi kalandtúrához híven, hogy felmelegedjünk,  útba ejtünk egy forróvizes úszómedencét is. Ísafjörđurbe visszahajózva pedig még lesz időnk egy autentikus helyi ebéd elköltésére mielőtt életreszóló élményekkel gazdagodva visszatérnénk a fővárosba.

Az országról, földrajz, időjárás

Izland nem sokkal az északi sarkkör alatt található, de a Golf-áramlat sokkal elviselhetőbbé teszi az itteni éghajlatot. A telek enyhék, de szelesek, a nyarak pedig hűvösek, az átlaghőmérséklet ilyenkor 13-15 °C körül mozog. Télen csak néhány órára bukkan fel a nap, de nyáron több hónapon keresztül világosság van, a sziget legészakibb részén ilyenkor még éjjel is látni a napot - VIDEÓ >>.

Létrejöttét a tektonikus mozgásoknak köszönheti, az eurázsiai és az észak-amerikai kőzetlemez távolodásakor feltörő magma megszilárdulása hozta létre Izlandot. Felszíne máig hordozza a lemezek mozgásának nyomait, a vulkáni aktivitás miatt a sziget mérete folyamatosan növekszik. 140 vulkánja közül 26 ma is aktív, legutóbb az Eyjafjallajökull tört ki 2010-ben. 800 embert kellett kitelepíteni, az európai légi forgalmat pedig több hétre teljesen megbénította a levegőben terjedő vulkáni hamu. Emiatt az aktivitás miatt a szigeten a geotermikus energia könnyen hozzáférhető, így a fűtés – az egyébként még nyugat-európai viszonylatban is drágának számító országban - nagyon olcsó, szinte a teljes energiafelhasználás hidroelektromos és geotermikus forrásokból származik. Rengeteg gejzír található a szigeten, magát az elnevezést is a világ szinte minden országa az itt található Geysir nevű gejzír nevéből vett át.

Az ország nevének eredete sem véletlen (Ísland – jégföld), kb. 10%-át jégtakaró borítja, legnagyobb összefüggő jégmezője a Vatnajökull (szintén vulkán), területe 8100 km2, vastagsága helyenként az 1000 m-t is eléri. A többnyire lakhatatlan felszínének és elszigeteltségének köszönhetően a kb. Magyarországnyi területen mindössze 300.000 fő él, főleg a partok mentén. Az izlandiak skandináv nép, a lakosság túlnyomórészt viking és kelta eredetű. Az ország legfőbb megélhetését a halászat és az e köré épült gazdasági tevékenységek adják. Az izlandi vendégszeretet világhírű, a világ egyik legboldogabb országaként tartják nyilván őket. A természettel tökéletes összhangban élő nép nagyon büszke a tiszta ivóvízkészletére, gyakorlatilag majdnem minden folyóvíz szűrés nélkül iható. Állatvilága az éghajlat miatt szegényes, legjellemzőbben északi fajok, tengeri állatok fordulnak elő. A tipikus izlandi táj lakói a juhok, pónik, a sarki róka, a partok mentén a sirály vagy a lunda.

HORNSTRANDIR

Hornstrandir a Nyugati-fjordok (Vestfirðir / Westfjords) régió legészakibb, Izland és egyben Európa legnyugatibb csücske. Északi irányban a csupán 300 km-re lévő Grönlandtól a Dánia-szoros választja el, Délről a Jökulfirðir (“gleccserfjordok”) fjordcsoport és a Drangajökull gleccser határolja. 1975 óta fokozottan védett természetvédelmi terület, a rendkívül törékeny flóra miatt az ország egyik legjobban óvott rezervátuma. Utak nincsenek így autóval nem megközelíthető, csak hajóval (vagy gyalog) lehet eljutni a félszigetre.

580 km2-es területén a csupán néhány tucat ház jelenleg nyári szállásként funkcionál. Az időjárási viszonyok még izlandi mércével mérve is kemények, a félsziget az ‘50-es években teljesen elnéptelenedett. A néhai tulajdonosok leszármazottai az utóbbi évtizedekben elkezdték újra felfedezni örökségüket és felújítani az ingatlanokat. A terület nagyrésze magánkézben van, a földbirtokosok többnyire gazdálkodással, halászattal töltik a nyári hónapokat. A második világháború után egy amerikai radarállomás létesült a Straumnesfjall hegyen, de hamar rájöttek, hogy élő embernek itt nincs sok keresnivalója. 1961-ben felszámolták, de a romok továbbra is megtalálhatók.

A félsziget izoláltságát (és relatív ismeretlenségét) jól mutatja, hogy 2015-ben az összes Izlandra látogató turista kevesebb, mint 1%-a választotta Hornstrandirt célpontjául.

A tipikus izlandi kies, mohás, vulkanikus tájjal ellentétben Hornstrandir tundrája egészen eltérő képet mutat. Gazdag és változatos növényvilága (kb. 260 virágzó növényfaj él itt) egy igazán egyedi hellyé varázsolja a tájat.  Igazi vonzereje az elképesztő állatvilágában rejlik, nincs ugyanis még egy olyan hely Izlandon ahol ilyen mértékű állatsereglettel találkozhatnánk: már a hajóról is nagy eséllyel láthatunk bálnákat, a partok közelében pedig sütkérező fókákat. A szárazföld a sarki rókák birodalma, az egyetlen őshonos izlandi emlős bár szégyenlős, jelenlétük szinte állandó társaságot nyújt a turisták számára. A sziklás partokhoz érve semmihez sem fogható madárpopuláció figyelhető meg: csak kevés olyan hely van a világon ahol sarki csérek, lummák, csüllők, alkák, lundák és különböző sirályfélék milliói fészkelnek egy helyen.

Ha Izland időjárása szélsőséges, akkor Hornstrandir időjárása extrém szélsőséges. Az északi félsziget a fagyos sarki szeleknek igen kitett, többnyire csapadékos és ködös. Ez nagyban megnehezíti a túrázást és a tájékozódást is, ezért csak tapasztalt túrázóknak ajánlott, akik vállalják az erős szelet és az akár napokon keresztül tartó esőzést is. Nem véletlen, hogy a múlt században a kevés lakó is elköltözött, az itteni körülmények nem alkalmasak a hosszú távú életvitelre. Az ösvények sokszor meredek, sziklás terepen haladnak, de nagyon gyakori, hogy egyáltalán nincs is ösvény. Folyókon, fjordokon kell gyalog átgázolni, amit csak körültekintéssel, az aktuális vízállástól függően lehet megtenni.

A kitett terep, a civilizációtól való elzártság és a kíméletlen időjárás még a rutinos túrázókat is megviseli, ezért a túra csak a legelszántabbnak ajánlott.

 Képek forrása: Tomáš ZrnaIngvi StigssonIngeborg KlarenbergFilip H.A. Claeys, Stella Kristjánsdóttir, Johnathan Ampersand Esper, Mike Schirf, icelandeuropetravel.com

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>