Egy varázslatos hét a paradicsomban!

Jógatábor Indonézia ékkövén

Egy olyan varázslatos helyen, mint Bali könnyű inspirációt találni. Kevés ennél meghittebb hely van a jóga gyakorlásához. Ez az út ősi templomok, rizsteraszok és vulkánok felfedezésével fűszerezve tökéletes kaland és pihenés - testnek és léleknek egyaránt. Míg napközben a sziget csodáit fedezzük fel, a reggelt egy frissítő és energetikus gyakorlással indítjuk. Csatlakozz hozzánk és tapasztald meg Bali és a jóga varázsát úgy, ahogy kevés utazó tudja.

Ízelítő Bali varázslatos vidékeiről >> BEAUTIFUL BALI

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

Mire számíthatsz, ha velünk tartasz erre a kalandra? 

  • Sok éves tapasztalattal rendelkező, hivatásos jóga instruktor által vezetett napi két jógaórára
  • Kezdők számára is megfelelő, alapoktól felépített oktatásra
  • Kényelmes, minden igényt kielégítő hotelekben szállunk meg
  • A napi jógaórák mellett lehetőség lesz Bali legszebb csodáinak felfedezésére
  • Rengeteg aktív kikapcsolódásra - vulkánok, rafting, vízesések, majom les... hogy csak néhány hívószót említsünk :)
  • Természetesen sok-sok strandolásra és lélegzetelállító helyeken való snorkelezésre
  • Betekintést nyerhetünk a helyi gasztronómia mennyei útvesztőjébe

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Denpasar (15 - 18 óra) egyénileg repülővel

1. nap  Érkezés az Istenek szigetére

Üdvözlünk Balin! Minden kétséget kizáróan Denpasar nepzetközi repterén fogsz Te is landolni. Itt találkozunk, majd közösen Ubud városba utazunk, ami a következő néhány napban bázisunkként fog szolgálni. A nagy időeltolódás következtében ma még semmilyen fix programunk nem lesz, akinek van ereje elkezdhet ismerkedni a várossal és a benne lakó vendégszerető lakókkal.

Délután, mikor már teljes a csapat összegyűlünk egy bemutatkozó erejéig. Átbeszéljük a heti programot és menetrendet, majd jógaoktatónk betekintést nyújt nekünk a filozófiai háttérbe és bevezet minket a metódusba. Közös meditációnk során testben és lélekben is megérkezünk az Istenek szigetére! 

2. nap  Rízsteraszokon át a majmok birodalmáig

Viszonylag korán, az utazás fáradalmait kipihenve ébredünk. Ma már belecsapunk és a reggelt már a jóga aktív gyakorlásával indítjuk. A testmozgás jóleső jutalmaként együtt fogyasztjuk el reggelinket idilli környezetben.

Délelőtt végre belevethetjük magunkat a sziget látnivalóiba. Ezen a napon a rízsteraszokkal ismerkedünk A Tegallalang az Ubud környékén található leghíresebb rízsterasz, mely a monda szerint a 8. században a tiszteletreméltó Rsi Markandeya által bevezetett, Subaknak hívott öntözőrendszernek köszönhetően nyerte el mai buja, színpompás formáját. Tegallalang a három legszebb teraszos tájat alkotja Ubud közös régiójában, míg a többiek Pejeng és Campuhan falvakban vannak.

Ebédünk elfogyasztása után vissza indulunk Ubudba és megtekintjük a Padangtegal faluban található "Majom erdőt" (Monkey Forest). A település lakosai számára ez a hely nem csupán a turizmus miatt lényeges, hanem fontos mind spirituális, oktatási és fajmegőrzési szempontból is! A körülbelül 700!! majmon kívül több mint 180 fafajtát is megcsodálhatunk ebben a 12,5 hektáros erdőben! Este még egy rövidebb, levezető jóga óra vár minket!

3. nap  Napüdvözlés és varázslatos vízesések

A napot szokásunkhoz híven frissen, a jóga gyakorlását és meditációt ötvözve indítjuk.

Mai túránk célja a Sekumpul vízesés, mely Bali egyik legszebb természeti látványossága. A kb. 80 méter magas vízesés tulajdonképpen 6-7 keskenyebb vízesésből áll, amely egy buja, bambusz erdős völgy központját alkotja. A vízesés a Buleleng-hegységben, Észak-Bali hegyvidéki régiójában található. Ez az izgalmas célpont távol található minden infrastuktúrától. Cserébe a néhány órás túráért, aminek az útvonala többször patakokon keresztül vezet, és a mintegy 100 lépcső leküzdéséért mennyei látvány és a vízesés hűs vize kárpótol minket!

Délutáni programunk a Tirta Empul megtekintése, amely egy fontos templom komplexum és a benne található szent hegyi forrás Manukaya faluban, Bali középső részén. A helyszín Indonézia egyik nemzeti kulturális öröksége. A Tirta Empul, azaz a "szent vízforrás" valójában egy vízforrás neve, amely a templomban található. A forrás különféle tisztító fürdőket, medencéket és halastavakat táplál, és mindezek végül a Tukad Pakerisan folyóba áramlanak. A térség számos műemléke és sok más régészeti emléke kapcsolódik a helyi mítoszokhoz és legendákhoz. A komplexum, mely kb. 960 körül épült, egyik máig megmaradt tanúja a régi balinéz királyságnak. Esténket a már szertatásosnak nevezhető jóga gyakorlással, és finom vacsorával zárjuk! 

4. nap  Légzésgyakorlatok után lélegzetelállító rafting

A mai reggelünket a jóga gyakorlásán belül a helyes pranayama légzés, ill. légzésgyakorlatok elsajátításának szenteljük. Amennyiben az előző napok aktív programjait megeröltetőnek találtad lehetőséged lesz ezen a napon rohanás és utazás nélkül pihenni és elmerülni Ubud városka látnivalói között. Nem lehet kihagyni a központban található Ubud Marketet. A város központját alkotó piacon nem csak a zöldséget és gyümölcsöket szerezhetjük be, de kézműves termékek hihetetlen armadája vár itt minket...amilyen ajándéktárgyat itt nem lehet beszerezni azt nem is érdemes keresni Balin. A város legfontosabb kulturális öröksége pedig az Ubud Királyi Palota. A 8. századból származó épület ad otthont a mindenkori balinéz királynak. Érdekessége, hogy a palota jelenleg is lakott, ez jelenleg is a királyi rezidencia. Ettől függetlenül a lenyűgöző épületeggyütes és a hozzá tartozó kert bármikor szabadon látogatható!

Akik számára még nem volt elég a kalandból velünk tarthatnak a sziget egyik legélménydúsabb vizi programjára. Rafting programunk során a sziget egyik vadvízi folyóján teszünk kiruccanást. A folyó gyors, de nem extrém nehéz, viszont több mint elég ahhoz, hogy felszökjön az adrenalin szintünk! Ugyanakkor nagyon biztonságos, családok és 7 éves kortól már gyermekek számára is ajánlott. A közel 2-2,5 órás vízi kaland során egy újabb szeletét ismerhetjük meg a Bali kínálta fantasztikus tájaknak.

Mai esténken kicsit félre tesszük a fizikai gyakorlást, helyette meditációnk során az elme edzése kerül előtérbe. Így legalább rápihenhetünk a holnapi fizikai kihívásokra!

5. nap  Vulkánra fel!

Ma egy különleges nap vár ránk, hajnalban kelünk és az eddigiektől eltérően ezt a reggelt nem jóga órával kezdjük. Mai célunk, hogy meglessük a napfelkeltét, hiszen nem hagyhatjuk el úgy az Istenek szigetét, hogy legalább egyszer ne tapasztaltuk volna meg ezt.

Ehhez nem is választhatnánk különlegesebb helyszínt, mint a Batur vulkán csúcsát. Hajnalban indulunk kisbuszunkkal, hogy időben érkezzünk Kintamani faluba. A Batur vulkán Bali északkeleti részén található és a 3142 méter magas Agung vulkán mellett - mely Indonézia legmagasabb csúcsa és legutóbb 2017-ben tört ki - a másik nagyon jelentős és a túrázók körében népszerű célpont a szigeten. Az 1717 méter magas vulkán szintén aktív, ennek ellenére viszonylag könnyű megmászni, hiszen 1500 méteres kalderáját autóval is megközelíthetjük. A hatalmas - szinte pontosan kör alakú - kalderában található Kintamani falun kívúl Penolokan, Toya Bungkah és Batur települések is. Túránk körülbelül 2 órát vesz igénybe, így mire leérünk mindenkinek jól fog esni a reggeli. 

Dél körül várható visszaérkezésünk a szállásunkra. Ebéd után még egy utolsó városnézésre adódik lehetőségünk, vagy ha úgy tartja kedvünk akkor kipihenhetjük a mászás fáradalmait a medence partján. Erre szükségünk is lesz, mivel este intenzív gyakorlás vár ránk.

6. nap  Földön, vízen, levegőben

Ma több szempontból is izgalmas nap vár ránk! Először is a reggeli ébredést követően egy különleges jóga órában lesz részünk. Majd utoljára fogyasztjuk el reggelinket a már időközben otthonunká vált szállodánkban. Miután jól laktunk összepakoljuk maradék csomagunkat és búcsút veszünk Ubudtól.

Meg sem állunk a Denpasar mellett található kikötőig, ahol kishajóra szállunk - Irány Nusa Lembongan szigete! Innen autóval, gyalogosan, majd robogóval utazva - a híres Sárga hídon - átkelve érkezünk el Nusa Ceningan apró szigetére.

Délután elfoglaljuk újabb gyönyörű panorámával rendelkező szállásunkat, ahol maradunk is a következő néhány napra. Este pedig immár új helyszínen, de ugyanott folytatjuk a jóga gyakorlását, ahol tegnap abbahagytuk! 

7. nap  Elveszve Nusa Penidán

Reggeli érdemes korán kelni, hogy megcsodálhassuk az óceánparti napfelkeltét, így feltöltődve vághatunk bele reggeli jógaóránkba. 

Mai napi programunk részeként ellátogatunk a harmadik "Nusára" - Nusa Penidára. A rövid hajókázás után már indulhatunk is a turisták között szerencsére kevésbé népszerű sziget felfedezésére. Nusa Penida a három Nusa-sziget legnagyobb és leginkább egzotikus tagja, köszönhetően egyedülálló hindu templomainak, a sziklaalakzatainak és festői lagúnáinak köszönhetően. Az utóbbi időben a sziget legismertebb lakója az egykor veszélyeztetett Bali seregély lett. A faj majdnem kipusztult, de egy rendkívül sikeres fogságban tartott tenyésztési programot követően ma már szabadon él a szigeten ez a csak itt megtalálható madárfaj. Nusa Penida nagyon korlátozott számú hotelt és turisztikai szolgáltatásokat kínál. Mindazonáltal, ami hiányzik az infrastruktúrában, azt ellensúlyozza az érintetlen természeti szépségekkel és a ritka kulturális kincseivel.

Túránk egyik állomása a Crystal Bay, mely a környék egyik legkiemelkedőbb vízalatti világával vár minket. Ennek elsősorban az az oka, hogy két nagy óceán, az Indiai-óceán és a Csendes-óceán határán helyezkedik el. A Kelingking strand egy rejtett strand a Bunga Mekar faluban. Mai fő túránkként ezt a partot látogatjuk meg Nusa Penida délnyugati partján. A 400 méter magas sziklaparttól élvezhetjük az egyik legfantasztikusabb kilátást egész Balin. Az elénk táruló egyedi sziklaformáció egy Tyrannosaurus Rex fejére emlékeztet, innen ered a "T-Rex-öböl" beceneve. 

8. nap  Titkok és snorkelezés

Ezt a reggeli óceánparti jógázást meg tudnád szokni, ugye? :) A ma napunkat pihenősre vesszük. Könnyed séta után kishajóba pattanunk és célba vesszük Bali környékének egyik leglátványosabb snorkelező helyét. A víz itt a Nusa szigetek körül csak néhány méter mély, így könnyedén felfedezhető egy szemüveg és pipa segítségével. A parttól eltávolodva a felszínen semmi nem utal arra, hogy pont itt lenne érdemes vízbe merülnünk. Azonban ahogy lebukunk a habokba máris megértjük mi teszi pont ezt a helyet olyan fantasztikus merülő célponttá! Ha az égiek is úgy akarják, akkor minden esélyünk megvan rá, hogy hatalmas Manta rájákkal ússzunk együtt!

Miután visszaértünk a szállásra elköltjük ebédünket és kis pihenés után újra engedünk az óceán csábításának. A tengerpart mentén a sövények labirintusán haladtunk végig, hogy végre eljussunk egy titkos partra (Secret Beach). A sekély zátony szinte az egész tengerparton végigfut, ezzel egy csodálatos természetes úszómedencét formálva az óceánban. Többen állítják, hogy életük legtisztább vizével találkoztak itt, de annyi bizonyos, hogy a legtisztább víz a Nusa-szigeteken. Utolsó esténk a szigeteken, így ha van kedvünk egy esti óceánparti piknikkel búcsúzhatunk el tőlük!

9. nap  Visszatérés Balira

Természetesen utolsó reggelünk sem telhet el gyakorlás nélkül! Gyors reggelizés után nem is vesztegethetjük az időnket, indulás vissza a "civilizációba". Hajóra szállunk, ami Nusa Lembonganról visszarepít minket a főszigetre.

Mielőtt esti szállásunkra indulnánk felkeressük Bali legdélebbi pontját. Egészen pontosan az itt található Uluwatu templomot. A 11. században épített Uluwatu (balinézül: Pura (Luhur) Uluwatu) egy balinéz hindu tengeri templom. A templomot Sang Hyang Widhi Wasa-nak szentelték és különlegessége, hogy egy 70 méter magas szikla (watu) peremén (ulu) épült. Bár állítólag korábban egy kis templom áll a helyén, ezt azonban jelentősen kiterjesztette a tizennegyedik században egy jávai ember, Empu Kuturan. A templomban manapság már átvették az uralmat a majmok, akik hírhedtek arról, hogy fosztogatják a látogatók holmiját. Általában egy kis gyümölcs felvillantásával kaphatóak a cserekereskedelemre, bár ez igazából csak arra ösztönzi őket, hogy még többet csenjenek... :)

Utazásunk utolsó estéjét Bali nyugati partján fogjuk eltölteni. Ez az eddigieknél egy sokkal turistásabb övezet, de így legalább módunk lesz elkölteni utolsó rúpiáinkat!

10. nap  Könnyes búcsú

Repülő indulásától függő program. Elegendő idő esetén még lehetőségünk adódik körülnézni Denpasarban, majd utunk a repülőtérre vezet, és következik az elkerülhetetlen könnyes búcsú...

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2021. április 3 - április 12.

Részvételi költség vendégként:

60.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes, a legalább két lezárt évvel rendelkező tagoknak

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* túravezetést és a vezetett jóga órák díját (képzett túravezetővel és jóga oktatóval)

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
   ~ 200.000 Ft / fő - tájékoztató retúr repülőjegy ár (foglalás egyénileg)

* szállás minőségi apartman 2 személyes szobákkal (reggelivel), napi közlekedés, buszozás helyi idegenvezetővel, kompjegy Nusa Lembonganra 
   ~ 610 € / fő - 3 hónappal a túra előtt fizetendő

* opcionális programok:
   ~ 15 € / fő - snorkelezés rájákkal
   ~ 45 € / fő - rafting délután

* az étkezéseket, a belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
MÉRSÉKELTEN NEHÉZ -

Figyelem! Az órákon saját felelősséggel és a fizikai állapotunk teljes ismeretével vehetünk részt. Ha esetleges sérülés vagy fizikai panasz ellenére szeretnél részt venni a gyakorlásokon, mindenképpen jelezd az oktató és a szervezet felé! (Bármilyen korábbi sérülés, tartós fájdalom, ízületi probléma. Fizikai, mentális betegség, instabilitás.)

A napi túrák időtartama 2-3 óra, sportos életmóddal és kellő kitartással könnyen teljesíthető. A vizes programokhoz úszás tudás elengedhetetlen.

MULTIKALAND TÚRÁHOZ SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI:

Jógához szükséges felszerelések: jógamatrac, megfelelő sportruházat, rövid, hosszú nadrág, ill. felsők. Emellett érdemes a jógaórákhoz külön törölközőt hoznod. Minden más adott lesz a helyszínen! A túrákhoz, napi programokhoz elengedhetetlen lesz a fürdőruha, lehetőleg egy bejáratott túracipő, könnyű, szellős túraruházat.

A túra során három különböző hotelben fogunk megszállni. Ezek mindegyike teljes igényt kielégít, lehetőség szerint medence is tartozik hozzájuk. Természetesen olyan szállásokat válogattunk össze, ahol a csapat számára lehetőség lesz zavartalanul, teljes nyugalomban élvezni a jógaórákat. A szállásokhoz minden esetben hozzátartozik a reggeli is.

 

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

   

Rövid összefoglaló és ajánlás jóga oktatónk tollából:

Sziasztok, Demján Réka vagyok, Ashtanga vinyasa yoga oktató (RYT 200). 10 évesen csöppentem a jóga világába. Az elmúlt 12 évben folyamatosan jelen volt az életemben a jóga, hol hoszabb, hol rövidebb időszakokban. Az elmúlt közel 4 évben elkötelezett és rendszeres gyakorlója, később oktatója lettem az ashtanga jógának. Tanárom mellett nem csak a gyakorlásomat csiszolom napi szinten, de az oktatás sok irányzatát is.

Izgalmas jógatábor Balin - Indonézia rejtett kincsei

Számomra ez egy csodás önismereti út, nem csak fizikai gyakorlás és testmozgás. A jóga együttesen erősíti és fiatalon tartja a testet és felébreszti a tudatot. Az évek alatt saját gyakorlásom adta a legtöbb tapasztalatot, amelyet szeretnék másoknak átadni. Számomra fontos a tudatos gyakorlás és annak biztonságos elsajátítása. Nagy hangsúlyt fektetek a helyes légzésre, a pózok pontos elsajátítására és a gyakorlás felszabadító örömének megismerésére és a saját egyéniségünk kibontakoztatására.

Izgalmas jógatábor Balin - Indonézia rejtett kincsei

A jógát mindenki gyakorolhatja, kortól, testi adottságoktól ás alaktól függetlenül, csupán a kitartáson múlik minden.

Saját tapasztalat:

A kezdetekben és most sem  különböztem egy embertől sem, akivel egy órán gyakoroltam. Rengetegszer fordult meg kora reggel a fejemben, hogy ma inkább tovább alszom és nem gyakorlok. Ha minden alkalommal ezt tettem volna, ma nem tartanék itt persze. De találtam valamit a gyakorlásban, amiért érdemes volt korábban kelni, sok órát gyakorolni, fejlődni. Néha küszködtem, a nehezebb napokon és néha felszabadultan azt éreztem, szinte lebegek a matracon. Nem csak a pózok gyakorlása tett teljessé, rengeteg dolgot tapasztaltam meg a jógában, amit soha egy sportban sem találtam. Talán a legfontosabb ezek közül, hogy közelebb kerültem saját magamhoz. Hálás vagyok ezért az útért. És hálás vagyok minden gyakorlónak, aki eljön velem, hogy megtapasztalhassa ezt az élményt! Várlak Téged is, remélem találkozunk Balin!

Izgalmas jógatábor Balin - Indonézia rejtett kincsei

 

Az országról, földrajz, időjárás

Indonézia a maga 18.110 szigetével a világ legnagyobb szigetcsoportját alkotja. Érdekes megjegyezni, hogy ennyi szigetből mindössze 6000 lakott. A világ negyedik legnépesebb országában - Kína, India és az Egyesült Államok után - mintegy 240 millió ember él, és ezzel messze a legnagyobb délkelet-ázsiai ország. Érdekesség továbbá, hogy Indonéziában található a világ legnagyobb muszlim lakossága.

Bali, vagy ahogy mindenki ismeri az "Istenek szigete" változatos dombjaival és hegyeivel, végtelen homokos tengerpartjaival, buja rizsteraszaival és kopár vulkáni kúpjaival - melyek festői hátteret biztosítanak színes, mélyen spirituális és egyedi kultúrájához -  egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy a Föld egyik igazi paradicsomi helyének nevezhessük. Az utazók között tagadhatatlanul ez a világ egyik legnépszerűbb szigete, amely folyamatosan nyeri az utazási díjakat. Bali a Lesser Sunda-szigetek legnyugatibb szigete. A tartományi főváros, Denpasar, a legkisebb szunda-szigetek legnépesebb városa, Makassar után a második legnagyobb város egész kelet Indonéziában. Bali az egyetlen hindu-többségi tartomány Indonéziában, a lakosság 83,5% -a hűen őrzi a balinéz hinduizmus hagyományait. A Coral háromszög részeként a legmagasabb biodiverzitású tengeri fajokkal rendelkezik. Csak ezen a kis területen több mint 500 zátony építő korall faj található. Összehasonlításképpen ez körülbelül hétszer annyi, mint az egész Karib-térségben.

Izgalmas jógatábor Balin - Indonézia rejtett kincsei

Földrajz

Bali tengerpartjának nagy részét bizonyos típusú strandok alkotják, kivéve a mangrove erdő néhány fontos területét délkeleti részén, valamint a Bukit-félsziget bizonyos részein, ahol a magas sziklák egyenesen az Indiai-óceán összeomló hullámaiba hullanak. Nem meglepő, hogy a sziget vulkáni természete miatt a fekete homok az általános, de vannak olyan déli strandok is, amelyek finom szemcsés fehér homokot tartalmaznak. Az úszásra különösen biztonságosnak tartott strandok közé tartozik a Jimbaran-öböl és gyakorlatilag az északi part egésze. Mindenesetre a látogatóknak tisztában kell lenniük a helyi úszásbiztonsági jelzésekkel, és eleget kell tenniük nekik.

A tengerparttól távol, Bali nagyrészt zöldellő és termékeny, és a rizsföldek a sziget domináns mezőgazdasági jellemzői. A rizsföldek drámai pontossággal megszerkesztett teraszok, amelyek hatékonyan kihasználják az összes rendelkezésre álló területet a termesztéshez. Bali összes hegysége vulkanikus eredetű, néhány vulkán hosszú ideje alszik, viszont több van ami még manapság is aktív. Kelet-Bali táját a csodálatos 3 142 méter magas - ezzel Indonézia legmagasabb pontja - Mount Agung uralja , amely hosszú idő után 2017-ben ismét kitört, jelenleg azonban nem kell a vulkán aktivitásától tartanunk. A Batur vulkán, kevésbé de tartósan aktív, amely időnként kisebb, nagyobb füstfelhőket ereget. Mivel a megmászása csak két órát vesz igénybe, a Batur az egyik legnépszerűbb aktív vulkán egész Indonéziában. Mi sem maradhatunk ki ebből a kalandból!

Izgalmas jógatábor Balin - Indonézia rejtett kincsei

Éghajlat

A nappali hőmérséklet kellemes, változó 20-33 ° C  egész évben. Decembertől márciusig a nyugati monszun nagy mennyiségű esőt és magas páratartalmat hozhat, de az idő még ilyenkor is alapvetően napos, mivel a zivatar általában késő délután vagy este kezdődik és gyorsan elvonul. Júniustól szeptemberig az eső meglehetősen ritka, és az este is meglehetősen kellemes a hőmérséklet. 

Érdekesség, hogy még akkor is, amikor a legtöbb helyen Bali szigetén esik, a Bukit-félszigeten ilyenkor is gyakran élvezhető a száraz időjárás, mivel ez a terület sokkal kevesebb esőt kap, mint a sziget bármely más része. Másrészről, Bali középső részén és a hegyekben nem szabad meglepődni azon, ha elered az eső, hiszen itt az év bármely szakában előfordulhat es átvonuló záporeső. Természetesen itt is igaz, hogy bár a tengerparton forróság van, amint a sziget magasabban fekvő területeire látogatunk, mint például a Bedugul vagy a Kintamani, gyorsan hűl a hőmérséklet és amint elmegy a nap melegebb öltözékkel is készülnünk kell!

Izgalmas jógatábor Balin - Indonézia rejtett kincsei

Ubud

Míg Ubud kívülről úgy tűnik, mintha egy kisváros lenne, valójában tizennégy falu közösségéből áll, melyek mindegyike saját banjarral (falu bizottság) rendelkezik. Ubud az elmúlt évtizedekben gyorsan nőtt, és többször nehezen vette fel a versenyt az ide látogató turisták számának növekedésével. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb fejlesztés ugyan a kor szellemiségének megfelelő, de nem kifejezetten a helyi stílusban van kialakítva. A növekedés megállíthatatlanul folytatódik, mégis ahogy eltávolodunk a város központjától, a hamisítatlan, csendes falusi élet viszonylag zavartalanul folyik továbbra is. Szerencsére a varázsát még nem vesztette el a város, így továbbra is a jóga elkötelezettjeinek Mekkájának számít.

Sok szempontból Ubud területének történelme maga Bali története. A város ismert története a nyolcadik századra nyúlik vissza, amikor a jávai hindu pap Rsi Marhandya Javanból érkezett Baliba, és a két Wos-folyó találkozásánál meditált a modern városközponttól nyugatra fekvõ Campuan-i folyó partján. Egy szentélyt hozott is létre, amelyet később kiterjesztettek Nirarthával, akire ma Bali vallási gyakorlatainak és rituáléinak alapítójaként tekintenek. Ebben a korban a terület a természetes gyógymód és a gyógyulás középpontja volt, így az Ubud név eredetileg az Ubad, azaz orvoslás ősi balinéz kifejezésre utal.

A következő 400 évben további templomokat és kolostorokat hoztak létre. A Gunung Kawi templom komplexum és a Goa Gajah barlang templomok (Ubudtól keletre és északkeletre) építészeti maradványai ebben az időszakban keletkeztek. Sok olyan tánc, szokás és rituálé, amelyek ma Ubudban is gyakorlottak, ebből az időből erednek. Airlangga király, aki ebben a korszakban kormányozta teljes Javat és Balit a kormányzati székhelye az akkori Batuan falu, ami Ubudtól délkeletre volt található.

Izgalmas jógatábor Balin - Indonézia rejtett kincsei

1900-ban Ubud holland protektorátus lett saját kérésére, ugyanakkor a gyarmatosítók szerencsére sértetlenül hagyták a helyiek hagyományos művészetét és kultúráját. Ubud modern korszaka vélhetőleg az 1930-as években kezdődött, amikor a királyi család arra ösztönözte a külföldi művészeket, hogy vegyenek részt a város életében. Ubudi bázisukból Walter Spies és Rudolph Bonnet voltak elsősorban azok a művészek, akik elősegítették a balinéz művészet és kultúra megértését világszerte. Az 1960-as évektől kezdődően vált az utazók célpontjává, először a szerényebb elvárásokkal rendelkezőkévé, majd ahogy az infrastruktúra robbanásszerűen elkezdett fejlődni, úgy indult be a komolyabb turizmus a régióban.

A város minden irányban több kilométerre elnyúlik. A központi piac öt kilométer sugarú körzetében található kis falvakat nevezik egyszerűen Ubudnak. A belváros könnyűszerrel bejárható gyalog. A központi Ubud három fő utcával rendelkezik: Jl Raya Ubud, Jl Monkey Forest és Jl Hanoman. A Jl Raya és a Jl Monkey Forest találkozásánál található az Ubud piac és az Ubud palota. A 200 méteres tengerszint feletti magasság miatt az Ubud hűvösebb hőmérsékletet élvez mint a tengerpart, néha pedig pulóver is szükséges lehet egy-egy estén. Napközben azonban szinte mindig megdöbbentően erős napsütés és magas páratartalom jellemzi a környéket.  Tulajdonképpen csak a nedves évszakban - főleg januárban és februárban érdemes elkerülni a várost.

Izgalmas jógatábor Balin - Indonézia rejtett kincsei

Balihoz tartozó szigetek

Nusa Lembongan, Nusa Ceningan és Nusa Penida. Ez a három sziget mintegy 15 km-re fekszik Bali keleti partjától. A Badung-szoros elválasztja a szigeteket Balitól. Mindháromra jellemzőek a káprázóan fehér homokos strandok és csodálatosan kristálytiszta vizek.

Nusa Lembongan messze a legismertebb és leglátogatottabb a turisták körében, és nyolc négyzetkilométeres területén jól fejlett turisztikai infrastruktúrával rendelkezik. A vízi sportok, azon belül is a búvárkodás, snorkelezés és szörfözés fellegvára. Emellett remek strandokkal és öblökkel rendelkezik.

Nusa Ceningan a három közül a legapróbb sziget, ahol kevés ember él, de mivel híd köti össze a két szigetet, így könnyen megközelíthető a Nusa Lembongan-ról. Lakatlanságának köszönhetően talán itt lelhet az ember a legnyugodtabb atmoszférára, ahol mód kínálkozik kicsit elbújni a tömeg elől!

A Nusa Penida a három Nusa-sziget legnagyobbika és közülük a leginkább egzotikus, köszönhetően egyedülálló hindu templomainak és a sziklaalakzatok és lagúnái festői jellegzetességeinek köszönhetően. Az utóbbi időben a sziget legismertebb lakója, az egykor veszélyeztetett Bali seregély lett, miután a madár egy rendkívül sikeres fogságban tartott tenyésztési programjának köszönhetően az eredetileg endemikus faj újra benépesítette volt az itteni Nemzeti Park erdős vidékeit. Nusa Penida több mint 200 négyzetkilométeren terül el - ez jelentősen nagyobb, mint a népszerű Nusa Lembongan és a Nusa Ceningan könnyen megközelíthető területei. A látogatók a másik kettőhöz képest kevésbé utaznak ide, ez a sziget nagyon korlátozott számú hotelt és turisztikai szolgáltatásokat kínál. Mindazonáltal, ami hiányzik az infrastruktúrában, azt ellensúlyozza az érintetlen természeti szépségekkel és a ritka kulturális kincseivel.

 

 Képek forrása: depositphotos.com, wallpaperaccess.com, unsplash.com

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>