Chadar Trek avagy India Alaszkája

Egy felejthetetlen utazás Ladakhba!

Ladakhba utazni téli időszakban nem könnyű. Meredek hegyoldalak, a hóesés elzárja a hágókat, vannak falvak, amiket teljesen elzár a külvilágtól november és március között. Az egyik megoldás, hogy mégis eljussanak az emberek ezekbe a falvakba az, hogy a befagyott folyók jegén teszik meg az utat. Ilyen a Chadar Trek is.

A chadar szó jelentése takaró, ami utal a befagyott folyót takaró jégrétegre. Ezt az utat már évszázadok óta használják kereskedelemre és szállításra. A legmegbízhatóbb időszak a február, mert ilyenkor a legstabilabb a jégréteg. Az éjszakát az emberek a kanyon falában lévő barlangokban töltik. Az egyik legextrémebb és legegyedibb túrának mondják a Chadar Trekket. Lélegzetelállító érzés, amikor a befagyott folyó jegén sétálsz és alattad pár centivel a mély, gyors és jéghideg folyó robajlik...

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Kiindulópont: Delhi

1. nap  Megérkezünk Delhibe, az éjszakát egy közeli hotelben töltjük.

2. nap  Visszamegyünk a reptérre és egy másfél órás repülőúttal a délelőtti órákban megérkezünk Lehbe (3500 m ). Reptéri transzferrel a hotelbe utazunk, majd szabadnapunkat pihenéssel töltjük. Az utazás fontos része az akklimatizáció, fordítsunk rá elegendő időt.

3. nap  Megismerhetjük a helyi tradíciókat, kultúrát Lehben, Ladakh legnagyobb városában.

4. nap   Leh környékének bejárása, Thiksey kolostor, Shey kolostor.

5. nap   Leh - Sumdha (Chilling 3180 m) autóval - túra Shinga Yokma (5-6 óra)
Elindulunk a legizgalmasabb utunkra a Zanskar folyón. Kezdésnek Lehből Chillingbe utazunk autóval. Utunk az Indus folyót követi egészen a Zanskar folyó összefolyásáig ahonnan már a Zanskart követve eljutunk Chillingig. Ezután gyalogtúra vár ránk a befagyott folyón, hogy elérjünk Shinga Yokma faluba. A falu mellett sátrazunk vagy vendég házakban töltjük az éjszakát.

6. nap   Shinga Yokma – Trib (5-6 óra)
A következő 5 napban csodás mély völgyekben túrázunk a befagyott folyón. Mivel több lehetőség is van a kempingezésre, ez idő alatt magunk oszthatjuk be, hogy mennyit akarunk haladni. Szintén számos barlang akad útközben ( a helyiek Bawo-nak hívják)  ahol menedékre találhatunk. Az estét Markhalában töltjük.

7. nap   Trib – Nyerak(6 óra)
Elkezdjük utunkat Tribból és jégre szállunk. A túra alatt elképzelhető hogy fel kell adnunk a jégen sétálást a jég állapota miatt és a sziklákon kell folytatni utunkat. Az vacsorát és az éjszakát kempingben vagy barlangban töltjük.

8. nap   Nyerak – Yosta –Zangla (6-7 óra)
Reggel elindulunk Nyerakból. Utunkon gyönyörű kanyonokat láthatunk, amikor áthaladunk a befagyott vízeséseken. Nirik Pullo után már emberi nyomokra bukkanhatunk. Yosta falu után újra utóba szállunk és Zanglaba ahol a hajdani Zanskari király lakik. Meglátogatjuk az erődöt ahol Körösi Csoma Sándor 16 hónapot töltött és megalkotta az első tibeti-angol szótárat és amit magyar önkéntesek szívvel lélekkel igyekeznek felújítani évről évre. Az éjszakát a faluban töltjük.. Több mint tíz barlang is van a befagyott folyó partján. Itt az utazók megfőzik a teájukat a tűzön és a korommal borított barlangokban szoktak éjszakázni.

9. nap   Zangla – Padum (2 óra)
Reggel elindulunk Zanglából autóval Padumba ahol már éttermek és boltok kínálatából választhatunk. Itt egy napos pihenőt tartunk.

10. nap   Padum – Hanamur – Nyerak (6 óra)
Hanamur felé vesszük az irányt autóval. Majd újra kezdetét veszi a túránk. Innen Nyerakba térünk vissza ahol elfogyasztjuk vacsoránkat és az éjszakát töltjük.

11. nap   Nyerak – Trib (6 óra)
Elindulunk Nyerakból és 5-6 óra túrázással Trib faluba érünk ahol az éjszakát töltjük majd.

12. nap   Trib – Shinga (5-6 óra)
A mai napunk teljes egészében a túrázásról szól ismét. Trib faluból Shingáig menetelünk a meseszép jeges környezetben.

13. nap   Shinga - Leh
Túránk utolsó napjához érünk és Shinga fluból Chillingbe indulunk. Innen majd autóval visszautazunk Lehbe. Szállás hotelben.

14. nap   Szabadnap Lehben
Megnézhetjük a tibeti kézműves piacot és szert tehetünk számos remek szuvenírre. Éjszakát hotelben töltjük.

15. nap   Leh – Delhi
Delhibe repülünk a reggeli órákban, a délután szabadprogrammal telik. Az éjszakát hotelben töltjük.

16. nap   Hazaút

Repülő indulástól függően esetleg délelőtti vásárlás, szabad program.

Előfordulhat, hogy a rossz időjárási körülmények miatt egy két napot pihennünk kell egy egy állomásunkon és ez által a túra napi leosztása is változhat.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

jelenleg nincs meghirdetve

Részvételi költség vendégként:

-

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

-

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel), a szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
   egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

* szállást:
   ~ 

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
NEHÉZ

MAGASHEGYI TÚRÁHOZ SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

 

A legfontosabb a kényelmes technikai túraöltözet, több rétegben. Aláöltözet, középső réteg - polár pulóver és softshell dzseki kombinálva - illetve az opcionális vízzáró külső héj, melyet csapadék esetén, valamint a hőtartás miatt használhatunk. Technikai túráknál érdemes külső rétegnek korszerű vízálló dzsekit választani, amire rá tudjuk venni a mászó beülőt, illetve befér a kapucni alá a hegymászó sisak - egyéb esetekben a teljes alakos esővédő poncsó ajánlott. Szükséged lesz többek között magashegyi bakancsra (magashegyi trekking, alpin 3 évszakos - Hanwag Alaska GTX, La Sportiva Trango S EVO GTX - a leg szélesebb körű a felhasználási területük, valamint alpin 4 évszakos - La Sportiva Nepal Extreme vagy Nepal EVO GTX - 4000 m fellett szükséges a hőszigetelés miatt), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, közepes hátizsákra (35-50l), napszemüvegre / síszemüvegre, fejlámpára, fényvédő krémre, termoszra, tartalék élelemre (energia szelet, -zselé), izolációs fóliára, túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet, esetleg kis méretű kemping főzőre. 

Magashegyi túrák alkalmával legtöbb esetben fűtött vagy személyzet nélküli bivakház lesz a szállásunk. Hálózsák mindkét esetben ajánlott, az agynemű kímélése miatt legtöbb helyen előírás. Fűtött ház esetén érdemes legalább egy +10 fokos komfort fokozattal rendelkezőt magunkkal hozni, fűtetlen bivak használatához pedig ajánlott a legalább 0 fokos komfort fokozattal rendelkező - évszaktól és magasságtól függően az említett ajánlások változhatnak. 

Az alacsonyabban fekvő területeken kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Chadar Trek avagy India Alaszkája

 Információk a programtervezetben.

Képek forrása: MAKASE

Hulin Gergely

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>