Vis you were here!

Exkluzív tengeri kajak élmény nyaralás a horvátországi Vis szigeten

Exkluzív Tengeri kajak kaland nyaralásunk célpontja a turisták által ritkábban látogatott, horvátországi Vis szigete. Tökéletes úticél az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek.

Erre a kalandunkra csak korlátozott számban tudunk résztvevőket fogadni! Főhadiszállásunk egy a tengerparttól pár lépésre található, minden igényt kielégítő apartman, s innen indulunk minden nap a sziget megannyi látnivalójának felfedezésére. Olyan helyekre kalauzolunk el, melyeknek megközelítése gyalog lehetetlen, csak hajóval juthatnak oda a túrázók.

Mire számíthatsz e varázslatos élménytúrán? Sportos evezésre, Horvátország legszebb öbleiben fürdőzésre, tengeralattjáró bunkerben evezésre, a sziget kultúrális látványosságainak megismerésére, nomád kempingezésre, lélegzetelállító barlangokban való hajókázásra, a deep water solo mászás kipróbálására, grillezésre, felejthetetlen nyáresti bulikra…és még sok egyéb más különlegességre! 

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest – Split – Vis (Horvátország), 750 km / 8 óra + 2,5 óra komp

1. nap Érkezés

Délben találkozunk Vis szigetén, a tengerparti szállásunkon. Miután elfoglaltuk szobáinkat, kiosztjuk a felszereléseket és röviden átbeszéljük a programot. Majd irány a tenger: a parton átvesszük a tengeri kajakozás legfontosabb szabályait, és el is indulunk egy kisebb bemelegítő evezésre. Este közösen megvacsorázunk és pihenésképpen sétálunk még egyet a parton.

2. nap  Vis sziget

Reggeli után vízre szállunk és felkeressük az egykori jugoszláv tengeralattjáró bunkert, mely a Vis-i öblöt elhagyva, csak a tenger felől közelíthető meg. A második világháborút követően egy barlangban alakították ki ezt az ún. tengeralattjáró-kikötőt, mely 30 méter hosszan nyúlik be a hegy belsejébe. Délután ellátogatunk a sziget - britek által épített - leghíresebb erődjébe, a György erődbe, melyet 200 évvel ezelőtt építették a kikötő védelmére. Később az osztrák haditengerészet tovább fejlesztette, végül a délszláv háború idején nyerte el végső, ma is látható formáját. Innen gyönyörű kilátásunk lesz az égszínkék tengerre. Az estét a mintegy 2400 éves történelemmel bíró, Vis városka megtekintésével töltjük, majd egy hangulatos kis családi étteremben megkóstolhatjuk a helyiek által készített tenger gyümölcseit.

3. nap Budikovac sziget, Zöld-barlang

Reggel kipihenten, már-már megszokott módon vízre tesszük kajakjainkat és elindulunk egy csodás kalandra, Budikovac szigetének körbehajózására. A nap egyik fénypontja a Zöld-barlangba való izgalmas beevezés lesz. Itt megtapasztaljuk a barlangi evezés varázsát, a sziklafalak által határolt, szűk járatokban való hajókázás páratlan élményét.

4. nap  Stiniva-öböl

A mai nap a pihenés jegyében telik. Végig tekergünk szép komótosan a part mellett és arra koncentrálunk, hogy minél több eldugott kis öblöt felfedezzünk. Lassan megérkezünk a Stiniva-öbölbe, ami a sziget egyik legszebbnek kikiáltott öble - 2016-ban elnyerte az Európa legszebb strandja címet. Ebben a csodás környezetben tartunk egy hosszabb pihenőt, úszkálhatunk a tengerben, süttethetjük a hasunkat és a vállalkozó kedvűek a kiálló sziklákról ugrálhatnak a mélybe.

5. nap  Komiza vad partszakasza, Bisevo sziget / Kék-barlang

Reggel felkerekedünk, és Komiza hangulatos városkájába utazunk. Két programlehetőség közül választhatunk, melyek kora délutánig tartanak majd. Az egyik lehetőség, hogy elszakadunk szeretett szigetünktől és áthajózunk a szomszédos Bisevo szigetre. A sziklás szigeten számos barlang található, melyek közül a leghíresebb, a páratlan szépségű, 18 méter hosszú Kék-barlang. Egyedülálló látványt nyújt, ahogy a barlangot tengeralatti sziklakapun keresztül beáramló fénysugarak a fenéken visszatükröződve csodás kékes-ezüstös színben világítják meg. Ezt a különös természeti jelenséget a horvátok Modra Spilja-nak nevezik. Ide kizárólag hajókkal lehet bejutni (hajóút, belépő ~ 200 Kuna), ami a vízállástól függően lehet kissé nehézkes, mivel ugyan a barlang belseje 6 méter magas, ám a bejárata csak 1,5 méteres.
Aki viszont a mai napon is evezni szeretne, Komiza vadul tagolt, sziklás partszakaszát fedezeti fel, izgalmas már-már nyílt tengeri viszonyok közepette...
Délután városnézés, majd visszatérünk szállásunkra, ahonnan egy éjszakai bivakolásra indulunk egy varázslatos, mélyen a tengerbe nyúló sziklaszirtre. Az éjszakát nomád körülmények között, vacsoránk főzésével, s a hulló csillagok keresésével töltjük...

6. nap  Hum-hegy, Komiža

Reggel lebontjuk a természet lágy ölén felépített táborunkat és visszaindulunk a hadiszállásunkra. Ezt követően felkapaszkodunk Vis legmagasabb hegyére, az 587 méteres Hum-ra, ahol megtekintjük a sziget legegyszerűbb és egyben legkisebb templomát, a Szentlélek templomot. A kis kőépület mellől gyönyörű kilátás tárul elénk a sziget nyugati partszakaszára. Délután ellátogatunk Komižába, a jellegzetes mediterrán hangulatú, szűk kis utcácskákkal, kikötőt körülölelő kőházakkal tarkított városkába, ahol egy hangulatos konobában (helyiek által kedvelt vendéglőben) még egyszer utoljára egy pohár finom bor mellett kiélvezzük a dalmát autentikus ízeket.

7. nap  Hazautazás

Kényelmesen megreggelizünk, majd búcsút intünk kis szigetünknek. Délben kompra szállunk, és amennyiben van kedvünk, hazafelé még megcsodáljuk Split nyüzsgő városát, majd irány Magyarország.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. július 6-12. (BETELT!)
2020. július 13-19.

Részvételi költség vendégként:

60.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

28.000 Ft

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel), a szervezést

* a tengeri kajakok és a szükséges felszerelések bérleti díját

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
   egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

   ~ 35.000 Ft / fő - üzemanyag, autópálya díjak, komp

* szállást:
   ~ 36 euró / fő / éj - 6 éjszaka szállás Apartmanházban

* az étkezéseket, az opcionális belépőket (Zöld barlang ~ 70 Kuna, kék barlang sétahajóval ~ 200 Kuna) -  és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >> 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 6-7 óra.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató): 

A legfontosabb a fürdőruha, de szükséged lesz még rövidnadrágra, pólóra, hosszú alsó-felső rétegre (hűvösebb idő esetén),  papucsra / vízicipőre, esőkabátra és törölközőre. Nem árthatnak többek között a napsütés / leégés elleni védelem eszközei: sapka, ing - hosszú ujjú, vékony anyagból, világos színű -, naptej, napszemüveg, vizet bíró túraszandál vagy tengeri cipő. Ajánlott még a hátizsák, fejlámpa,vízálló tok telefonnak,uszony, búvár szemüveg.

Ez alkalommal túránk főhadiszállását egy exkluzív apartmanház fogja nyújtani, mely teljes mértékben a csapat számára lett lefoglava! A ház minden igényt kielégít, teljesen fel van szerelve, így sem ágyneműről, sem pedig konyhai felszerelésekről sem kell gondoskodnunk! Egy éjszakát azonban - ahogy a napi programtervezetben is olvashattad - nomád vadkempimges körülmények között fogunk eltölteni. Erre az éjszakára szükségünk lesz hálózsákra (nyári), derékaljra (polifoam), esetleg sátorra és egyéb kempingező eszközökre.

 

 

A varázslatos Vis sziget

Vis a közép-dalmáciai szigetekhez tartozik, mely Splitből induló hajójáratokkal van összeköttetésben a szárazfölddel. Ez Horvátország tengerparttól legtávolabb eső szigete. Ennek az egyedi fekvésének köszönhetően Vis rendkívül izgalmas mind kultúrális, mind természeti látnivalók szempontjából!

Itt kezdődött a Kr. e. IV. században Dalmácia ókori történelme. A legnagyobb görög kolónia, Issa maradványai több helyszínen is megtalálhatóak. Stratégiai helyzete miatt a sziget rengeteg kézben megfordult. Velencétől kezdve a Habsburgokon át a Britteken keresztül egész Napóleonig bezárólag mindenki tiszteletét tette a kis szigeten és alaposan nyomot is hagyott maga mögött.

A II. Világháborúban Titó bázisa volt, majd ezt követően több mint 45 évig Jugoszláv katonai bázisként szolgált, így az átlagpolgárok elől teljesen el volt zárva. Szerencsére ez a természeti értékeinek szinte tökéletes megőrzését is eredményezte. Itt találhatók pl. Horvátországban kizárólag vulkanikus eredetű szigetek, többek között ennek köszönhetőek híres barlangjai is, melyekbe túránk során különleges módon juthatunk el.

 

Vis és Komiža (városok)

A sziget fővárosa is a szigettel azonos névre hallgat. Vis valószinűsíthetően a szomszédos Hvar sziget Hvar városával együtt az ország legrégebbi lakott települése, melyet több mint 2400 évvel ezelőtt alapítottak. Egészen pontosan Dionüszosz vezetésével a görögök hozták itt létre Issa városát. Ennek nyomai a mai napig felfedezhetők a város melletti dombon. Vis az 1400-as években vált a sziget központjává, miután a Nápolyi Királyság csapatai a korábbi székhelyet Velo Selót (a mai Podseljét) lerombolták. A 20. Század elejéig a fő megélhetési forrás a helyiek számára a szőlészet volt. Ennek esett áldozatául a város gyarapodása, mivel egy fertőzésnek köszönhetően a szőlő ültetvények nagy része elpusztult. A város lakossága ezt követően közel felére esett vissza és a mai napig is csupán 1700 fő körüli.

A sziget Vis melletti egyetlen jelentősebb települése Komiža, mely Vistől csupán 10 km-re található, ám attól sokkal fiatalabb város. Komižában a gazdaság alapját mindig is a halászat képezte. A középkorban az adria egyik szardella halászati központjává emelkedett, ebből származó bevételek fontos és virágzó településsé változtatták. Ugyan manapság már sokkal fontosabb ágazat a turizmus, de ennek ellenére a kikötőben sorakozó színes halászbárkák emlékeztetőül szolgálnak. A város talán legfontosabb épülete a dombon emelkedő Muster, az erődtornyokkal körbefogott Szent Miklós templom és rendház. Ennek felszentelésekor – 1177-ben járt pápa először horvát településen. A jugoszláv megszállás alatt sokan kivándoroltak a városból, melynek köszönhetően az USA-ban ma sokkal több komižai leszármazott lakik, mint a városban magában. Ma körülbelül 1400 fő a városka lakossága.

 

Vis és az Adria éghajlata, időjárása

Vis szigete a Közép-dalmáciai szigetekhez tartozik, a 43° 02’ északi szélességi földrajzi körön és a 16° 09’ keleti földrajzi kör hosszán található. Vis kicsi sziget, kb. 8 km széles és 17 km hosszú, 60 kilométer távolságban van a szárazföldtől.

Vis szigetén mediterrán éghajlat uralkodik, gyenge telek és nagyon kellemes nyarak jellemzik. Délkelet irányából ősszel a szelek érkezése meleg, nedves légtömegeket hoz a térségbe, mely „Jugo“ néven ismert. Napközben a nyári hónapokban a „maesrlal“ szellő teszi kellemessé az időjárást. Vis Európa legnapsütésesebb tererületeihez tartozik. Nyáridőben csak átlagosan 9 borús nap van. Évente átlagban 2479 a napsütéses órák száma. Július hónapban átlag 12 órás napsütéses napunk van. Évente körülbelül 1042mm csapadék hull. A kellemes időjárás kedvez a fürdőzőknek, kora tavasztól késő őszig. A tenger évi átlag hőmérséklete 15,75°C. Májustól októberig meghaladja a 20°C-ot, a téli napokban pedig 12°C. A levegő évi átlag hőmérséklete 16,8°C - nyáron 26°C - télen 8°C.

Az Adria tenger ismert szelei a Bura és a Jugo, melyek szeptember és május között fujnak, míg a nyári honapokban a kellemes Maestral szellő uralkodik. Bura a hideg szelekhez sorolható amely észak irányból érkezik , parttól a tenger irányába. A Jugó a nedves szelekhez tartozik, mely nehéz felhőket terel magával, és nem olyan hirtelen erejű mint a Bura. Neki legaláb 36-38 órára van szüksége, hogy kifejtse erejét. Szokásossan 10-11 órakor érkezik, 14-15 óra között tetöz. Legyengülése estefelé tötrténik majd fehér felhök kisérik .Többi szelek: Tramontana és a keleti Levante, a gyengébb Bura változatai. 

A helyi szelek két változata, a parti és a tengeri szél van még mindenhol jelen. Nyáron 9-10 óra körül a szárazföld hőmérséklete magasabb lesz, mint a környező vízé, így a földfelszín közelében lévő meleg levegő felemelkedik, helyére a tenger felől hűvösebb levegő érkezik. Kialakul egy kisméretű ciklon, amelyben a tenger felől érkező szelet nevezzük tengeri szélnek. Késő délután kiegyenlítődik a tenger és a szárazföld közötti hőmérsékletkülönbség, így megszűnik a tengeri szél. Éjszaka ennek a fordítottja játszódik le. Ekkor a tenger fölött lévő meleg levegő emelkedik fel, és helyére a partról érkezik a hidegebb parti szél, amelyet a horvátok burínnak hívnak. A tengeri szél kora délelőtt kezdődik, és 14 óra körül lesz a legerősebb. Sebessége forró nyári napokon akár elérí a négy-tíz m/s-ot is, de napnyugta előtt egy-két órával elül.Az kedvező időjárási feltételeknek köszönhetően Vis és a környező szigetek szinte egész évben (kora tavasztólkéső őszig kitűnő célpontjává válik a tengeri kajakozás szerelmeseinek.

Képek forrása: MAKASE

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>