Nyári kaland Horvátország legszebb nemzeti parkjaiban

Kalandtrekking, strandolás, hajótúra

Fedezd fel velünk Horvátország gyönyörű nemzeti parkjait és vízeséseit! Egy háromnapos kikapcsolódásra invitálunk, ahol a változatos programok és környezet hatására kiszabadulhatsz a mindennapok rohanásából. Tarts velünk a Winnetou film forgatási helyszíneire, egy kalandtúrára a Paklenica Nemzeti Park varázslatos szikláihoz és a Krka Nemzeti Park csodás vízeséseihez. Aktív töltekezés összekötve egy kis strandolással az Adriai-tenger meseszép partjain.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Starigrad, 6-7 óra

1. nap Indulás a kora reggeli órákban, hogy megkezdjük a három napos kikapcsolódásunkat. Megérkezünk a délelőtti órákban Paklenica városába. Elfoglaljuk a tengerparton fekvő kempingben parcelláinkat, felverjük a sátrakat, majd ezt követően meglátogatjuk a Winnetou film forgatásának is otthont adó völgyet. Egy kis városi séta és ebéd után megkezdjük a „felkészülést” a következő napok túráira, ehhez a sós tengervíz adja az alapot. Fürdőzés és fényképezés igény szerint, majd az esti órákban visszatérünk szálláshelyünkre. A vacsoraidő után kártyázunk, olvasgatunk, gyönyörködünk a naplementében.

A kemping közelében élelmiszer bolt, zöldséges és benzinkút is található.

2. nap  A reggelit követően elindulunk egy napos túránkra, amely során a Mala Paklenica szurdokvölgyét járjuk be. A körtúra során a Velika Paklenica szurdok egy részét és a Mala Paklenica szurdokot járjuk be, barlangok és mászó sziklák mellett elhaladva. A túra szinte az egész napot kitölti, nagyjából 6-7 óráról van szó, amely során a szintemelkedés kb. 680 m. A terep helyenként elég bokatörő is tud lenni, ezért bakancs ajánlott, de legalábbis rendes zárt cipő. A túra során a Paklenica Nemzeti Park szépségeiből kapunk ízelítőt, a természet erőinek hatásán álmélkodhatunk.

3. nap  A reggeli órákban szedjük a sátorfánkat és mindent összepakolva 8 órakor elindulunk a kempingből, hogy felfedezzük Skradinski buk környékét a Krka Nemzeti Parkban. Kb. egy órás kocsikázás után megérkezünk Skradin városába. Skradin egy gyönyörű kisváros, remek hangulattal, szépen felújított főutcával és kellemes éttermekkel. Itt leparkolva az autókat elsétálunk a kikötőhöz, ahonnan egy 15-20 perces hajóutat követően elérjük a Krka Nemzeti Park bejáratát. Fürdőruhát, törölközőt, strandpapucsot érdemes elől hagyni, ugyanis a nagy vízesés alatt kijelölt fürdőző hely található. Miután megmártóztunk, elindulunk a kiépített gyalog hidakon, hogy a vízesést körüljárva gyönyörködhessünk a nemzeti park színes élővilágában és a vízmosásokban. A két órás sétánk befejeztével hajóval visszautazunk Skradin városába, és a délután folyamán elindulunk kis hazánkba. A nemzeti park területén lévő séta során a talaj nem egyenetlen, nem szükséges túrabakancs hozzá, de mindenkinek olyan lábbeli ajánlott, amely számára a legkényelmesebb. Büfé, vendéglő, fagyizó is található a parkon belül, ha valaki itt szeretne fogyasztani. A Krka Nemzeti Parkba a belépő ára felnőtteknek 110 kn, amely a hajóutat is magában foglalja.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

jelenleg nincs meghirdetve

Részvételi költség vendégként:

-

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

-

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel), a szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
   egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

* szállást:
   ~ 

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

 

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra... 

 

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Kalandtrekking, strandolás... - Horvátország legvarázslatosabb nemzeti parkjai

Nyári kaland Horvátország legszebb nemzeti parkjaiban

A Paklenica Nemzeti Parkról

A Paklenica Nemzeti Park a szurdokvölgyeiről híres védett terület, amely Dalmácia északi részén, a Velebit hegység déli oldalán található. Két híres szurdokvölgye, a Mala Paklenica (Kis Paklenica) és a Velika Paklenica (Nagy Paklenica), a park fennhatósága alá tartozik továbbá az ezeket körülvevő régió is.

Nyári kaland Horvátország legszebb nemzeti parkjaiban

A területet 1949-ben nyilvánították nemzeti parkká, köszönhetően az egyedi természeti képződményeinek, különleges erdeinek és szokatlan sziklaképződményeinek. A nemzeti parkká nyilvánítással Dalmácia legnagyobb és legszebb erdőségének megóvása is elsődleges cél volt.

Nyári kaland Horvátország legszebb nemzeti parkjaiban

A nemzeti park elnevezése feltehetőleg a fekete fenyő nedvéből (paklina) ered, amelyet a helyiek régen gyógyításra, sebek kezelésére, valamint világításra, továbbá hajók ápolására használtak.

Nyári kaland Horvátország legszebb nemzeti parkjaiban

Paklenica két híres szurdokvölgye igen látványos hely, nevük pedig egyben méretükre is utal. A Nagy Paklenica völgy mintegy 14 km hosszan nyúlik el, szélessége 500-800 m között mozog, ugyanakkor a legkeskenyebb pontján, a bunkerek környékén csupán 50 m széles. A szurdokvölgy falai a legtöbb helyen függőlegesek, magasságuk akár a 700 m-t is elérheti. A Kis Paklenica völgy nem sokkal marad el testvérétől, hossza kb. 12 km, átlagosan 400-500 m széles, bár a legkeskenyebb pontján mindössze 10 m. Mindeközben pedig a szurdokvölgy falai a 650 m-es magasságot is elérik.

Nyári kaland Horvátország legszebb nemzeti parkjaiban

A nemzeti park középső része különbözik a többitől abban, hogy domborzata enyhébb jelleget ölt. A Borovnik és Crni vrh csúcsok között például a jellegzetes, tál alakú Velika Mocila völgy található. A park keleti része megint csak jól megkülönböztethető terület a domborzatot illetően, ez egy egészen vad környék, amely szinte megközelíthetetlen.

Nyári kaland Horvátország legszebb nemzeti parkjaiban

A nemzeti park legmagasabb része a Velebit hegység gerince, ennek is legmagasabb pontja a Vaganski vrh, amely 1.757 méterrel nyúlik a tengerszint fölé. A domborzati jellegzetességek közé tartoznak a barlangok is, amelyek közül a nemzeti park területén elég jelentős számú található, összesen 76 feltárt barlang, ill. akna húzódik a földfelszín alatt.

Nyári kaland Horvátország legszebb nemzeti parkjaiban

A nemzeti park területének bejárására a gyalogos túrázás az egyetlen módszer. A területen 150-200 kilométernyi turista ösvény található, ezek közül mindenki megtalálhatja a neki tetszőt, legyen szó akár a Nagy Paklenica szurdok, akár az egyik legismertebb barlang, a Manite Pec, akár a Velebit csúcsainak bejárásáról.

Nyári kaland Horvátország legszebb nemzeti parkjaiban

A Nagy Paklenica völgy bejáratától nem messze található egy mesterséges barlangrendszer is, amelyet Tito építtetett a Jugoszlávia és Szovjetunió közötti konfliktus idején, 1940-50 körül.

 

A Krka Nemzeti Parkról

A Krka-medence és a folyó 109 km2 területét 1985-ben „Krka” néven nemzeti parkká nyílvánították. Ezzel is megerősítést nyert a gyönyörűséges Krka karsztvidék rendkívülisége, valamint a természeti adottságainak és történelmi emlékeinek egyedisége. A Krka folyó hét mésztufa vízesésével természetes karsztjelenség. A „Krka” Nemzeti Park a Sibeniki-Knini megye területén található és a Krka folyó folyási területét (Knin alatt két kilométerrel kezdődően, alvízi irányban Skradinig) és a Cikola folyó alsó folyását foglalja magában.

Nyári kaland Horvátország legszebb nemzeti parkjaiban

Sajátos elhelyezkedése és az élőhelyek sokfélesége miatt a Krka folyó területét rendkívül gazdag növény- és állatvilág jellemzi. A Park területén 860 növényfaj és alfaj fedezhető fel, valamint az itt élő 18 halfajból 10 csak itt található a világon. Fontos szerepet tölt be e terület a madarak tavaszi és őszi vándorlásában is. Európa egyik legértékesebb ornitológiai területének számít.

Nyári kaland Horvátország legszebb nemzeti parkjaiban

A Krka folyó területe kulturális és történelmi emlékekben is gazdag, az őskortól napjainkig őrzi az emberi alkotások nyomait. Itt találhatóak a római Scardona vízvezeték maradványai, a Burnum római katonai tábor maradványai, valamint a középkori, 14. századi Trosenj, Necven, Bogocin és Kljucica horvát erődítmények maradványai. Ez utóbbi méreteit és állapotát tekintve az egyik legfontosabb erődítmény Horvátországban. Az egyházi épületek közül a legértékesebbek a Visovaci Szűzanya ferences rendi templom és a Visovac-szigeti Kegyelmes Anya Kolostor valamint a pravoszláv Krka kolostor (Szent Arkangyal). A rengeteg vízimalom és oszlop a vidéki építészet emlékeit képviseli.

Nyári kaland Horvátország legszebb nemzeti parkjaiban

A Nemzeti Park fő látványossága a nagy vízesés, azaz a Skradinski buk. Ez a leghosszabb és leglátogatottabb vízesés a Krka folyón, valamint Horvátország legismertebb természeti szépsége. A 400 m hosszú, 100 m széles területen 17 vízesés található, az első és az utolsó vízesés közötti szintkülönbség 47 m. A nemzeti park busszal, hajóval és gyalog is egyaránt körbejárható. Ha a skadrini bejáratnál parkolunk le, akkor 3 km-es hajózással juthatunk el a nagy vízeséshez. Az 56-os főút hídjától gyalogosan és kerékpárosan is megközelíthető a látványosság. A vízesést megkerülve a kiépített gyaloghidakon egy 1900 m-es körsétával gyönyörködhetünk a nemzeti park színes élővilágában, a vízmosásokban.

Nyári kaland Horvátország legszebb nemzeti parkjaiban

Nyári kaland Horvátország legszebb nemzeti parkjaiban

Nyári kaland Horvátország legszebb nemzeti parkjaiban

Nyári kaland Horvátország legszebb nemzeti parkjaiban

Nyári kaland Horvátország legszebb nemzeti parkjaiban

Képek forrása: MAKASE

Belényesi Éva - Baján Domonkos

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2018-es Eseménynaptár >>>