Plitvice és Paklenica Nemzeti Parkok csodái

Hosszú hétvége Horvátországban

Fedezd fel velünk Horvátország gyönyörű nemzeti parkjait és vízeséseit! Egy háromnapos kikapcsolódásra invitálunk, ahol a változatos programok és környezet hatására kiszabadulhatsz a mindennapok rohanásából. Tarts velünk a Winnetou film forgatási helyszíneire, egy kalandtúrára a Paklenica Nemzeti Park varázslatos szikláihoz és a Plitvice Nemzeti Park csodás vízeséseihez.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Starigrad, 6-7 óra

1. nap Indulás a kora reggeli órákban, hogy megkezdjük a három napos kikapcsolódásunkat. Megérkezünk a déli órákban Paklenica városába. Elfoglaljuk szállásainkat, majd ezt követően meglátogatjuk a Winnetou film forgatásának is otthont adó völgyet. Egy kis városi és tengerparti séta után valamelyik helyi tavernában folytatjuk az ismerkedést. Az esti órákban visszatérünk szálláshelyünkre. A vacsoraidő után kártyázunk, olvasgatunk, gyönyörködünk a naplementében.

A városban élelmiszer bolt, zöldséges és benzinkút is található.

2. nap  A reggelit követően elindulunk egy napos túránkra, amely során a Mala Paklenica szurdokvölgyét járjuk be. A körtúra során a Velika Paklenica szurdok egy részét és a Mala Paklenica szurdokot járjuk be, barlangok és mászó sziklák mellett elhaladva. A túra szinte az egész napot kitölti, nagyjából 6-7 óráról van szó, amely során a szintemelkedés kb. 680 m. A terep helyenként elég bokatörő is tud lenni, ezért bakancs ajánlott, de legalábbis rendes zárt cipő. A túra során a Paklenica Nemzeti Park szépségeiből kapunk ízelítőt, a természet erőinek hatásán álmélkodhatunk.

3. nap  A reggeli órákban szedjük a sátorfánkat és mindent összepakolva elindulunk, hogy felfedezzük a Plitvicei Nemzeti Parkot. Kb. másfél órás kocsikázás után megérkezünk a bejárathoz. Egy körülbelül 4 órás túra keretében hajókkal átszeljük a legnagyobb tavat a Kozjakot. Megcsodálunk számos csodálatos vízesést, majd a panoráma vasúttal vagy igény szerint gyalog visszatérünk a belépési ponthoz. 
A nemzeti park területén lévő séta során a talaj nem egyenetlen, nem szükséges túrabakancs hozzá, de mindenkinek olyan lábbeli ajánlott, amely számára a legkényelmesebb. Büfé, vendéglő is található a parkon belül, ha valaki itt szeretne fogyasztani. A Plitvicei Nemzeti Parkba a belépő ára felnőtteknek 60 kn, amely a hajóutat is magában foglalja.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2019. március 15-17

Részvételi költség vendégként:

- 15.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

- ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel), a szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást: - egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)
   ~ kb 13.500 Ft / fő (Megegyezés szerint.)

* szállást:
  ~ 27 Eur / fő / éj 

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

 

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra... 

 

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

 

A Plitvicei tavak

A tórendszert tápláló Fehér folyó és a Fekete folyó, sodrásával és erejével vájta ki, alakította ki a Plitvicei tavak jelenlegi formáját. A tavakat körülvevő hegyek dolomit és mészkő egyvelegéből épülnek fel. Ahol a vízáramlat akadályba ütközött, ott alakultak ki a mai vízesések. Mind ezekből jól következik, hogy a Plitvicei tavak - a víz erejének köszönhetően - még ma is alakulóban van. Az 1949-ben nemzeti parkká nyilvánított vidék 1979-ben került fel az UNESCO természeti világörökségi listájára.

A Paklenica Nemzeti Parkról

A Paklenica Nemzeti Park a szurdokvölgyeiről híres védett terület, amely Dalmácia északi részén, a Velebit hegység déli oldalán található. Két híres szurdokvölgye, a Mala Paklenica (Kis Paklenica) és a Velika Paklenica (Nagy Paklenica), a park fennhatósága alá tartozik továbbá az ezeket körülvevő régió is.

Nyári kaland Horvátország legszebb nemzeti parkjaiban

A területet 1949-ben nyilvánították nemzeti parkká, köszönhetően az egyedi természeti képződményeinek, különleges erdeinek és szokatlan sziklaképződményeinek. A nemzeti parkká nyilvánítással Dalmácia legnagyobb és legszebb erdőségének megóvása is elsődleges cél volt.

Nyári kaland Horvátország legszebb nemzeti parkjaiban

A nemzeti park elnevezése feltehetőleg a fekete fenyő nedvéből (paklina) ered, amelyet a helyiek régen gyógyításra, sebek kezelésére, valamint világításra, továbbá hajók ápolására használtak.

Nyári kaland Horvátország legszebb nemzeti parkjaiban

Paklenica két híres szurdokvölgye igen látványos hely, nevük pedig egyben méretükre is utal. A Nagy Paklenica völgy mintegy 14 km hosszan nyúlik el, szélessége 500-800 m között mozog, ugyanakkor a legkeskenyebb pontján, a bunkerek környékén csupán 50 m széles. A szurdokvölgy falai a legtöbb helyen függőlegesek, magasságuk akár a 700 m-t is elérheti. A Kis Paklenica völgy nem sokkal marad el testvérétől, hossza kb. 12 km, átlagosan 400-500 m széles, bár a legkeskenyebb pontján mindössze 10 m. Mindeközben pedig a szurdokvölgy falai a 650 m-es magasságot is elérik.

Nyári kaland Horvátország legszebb nemzeti parkjaiban

A nemzeti park középső része különbözik a többitől abban, hogy domborzata enyhébb jelleget ölt. A Borovnik és Crni vrh csúcsok között például a jellegzetes, tál alakú Velika Mocila völgy található. A park keleti része megint csak jól megkülönböztethető terület a domborzatot illetően, ez egy egészen vad környék, amely szinte megközelíthetetlen.

Nyári kaland Horvátország legszebb nemzeti parkjaiban

A nemzeti park legmagasabb része a Velebit hegység gerince, ennek is legmagasabb pontja a Vaganski vrh, amely 1.757 méterrel nyúlik a tengerszint fölé. A domborzati jellegzetességek közé tartoznak a barlangok is, amelyek közül a nemzeti park területén elég jelentős számú található, összesen 76 feltárt barlang, ill. akna húzódik a földfelszín alatt.
A nemzeti park területének bejárására a gyalogos túrázás az egyetlen módszer. A területen 150-200 kilométernyi turista ösvény található, ezek közül mindenki megtalálhatja a neki tetszőt, legyen szó akár a Nagy Paklenica szurdok, akár az egyik legismertebb barlang, a Manite Pec, akár a Velebit csúcsainak bejárásáról.
A Nagy Paklenica völgy bejáratától nem messze található egy mesterséges barlangrendszer is, amelyet Tito építtetett a Jugoszlávia és Szovjetunió közötti konfliktus idején, 1940-50 körül.

 

Képek forrása: MAKASE, http://xinature.com, wallpapers13.com, wallpapermaiden.com

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>