A varázslatos Plitvicei - tavak

Egy jégbe zárt csodavilág

Január, a tél dereka. A legtöbben ilyenkor valami jó meleg és napos helyre vágynak, de mi meglátjuk ezen évszak szépségeit is.  A vízesések és tavak meseszép országába tartunk, hogy megcsodáljuk téli arcát is. A Plitvicei tavak jégbe zárt és hóval borított csodálatos vidékén mindenki úgy érezheti, mintha egy mesébe csöppent volna. Garantáljuk, hogy még a nyár és a napsütés rendíthetetlen hívei is ámulattal és elismeréssel adóznak majd a hely szépsége előtt.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Plitvička Jezera, 500km - 6 óra

1. nap

Korán reggel indulunk, hogy a 11 órás találkozóra időben a nemzeti park bejáratához érjünk. Egy körülbelül 4 órás túra keretében hajókkal átszeljük a legnagyobb tavat a Kozjakot. Megcsodálunk számos csodálatos vízesést, majd a panoráma vasúttal visszatérünk a belépési ponthoz. A varázslatos túra után kellemes fáradságunkat a közeli Irinovac városkában pihenjük ki. Igény esetén közös vacsorával koronázzuk az estét.

2. nap

Ismét korán kelünk, hogy hazavezető utunk közben még legyen időnk megcsodálni Horvátország pár apróbb, de látványos turista célpontját. Első megállónk a magyar vonatkozásban is érintett festői kis városka Szluin. A Slunjčica folyó fölött csücsülő falu hajdanán mintegy 22 malomnak adott otthont, kihasználva a fáradhatatlan folyót és vízeséseit. A mai napig lakott házakat és nyaralókat egy bő óra alatt körbejárjuk.
Karlovac, azaz Károlyváros lesz következő megállónk. A XVI. században épült a hatszögletű Karlovac-i vár, s alapja annyira egyedi, hogy csupán kettő hasonló ilyen erőd található még Európában. A körülötte végigvezető 2,5 km hosszú sétány egyedülálló, legszebb része a Nagy Promenád, valamint itt található Európa egyik legnagyobb édesvízi akváriuma is...

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja. A havas tájat bármennyire is szeretnénk nem tudjuk garantálni.

A túra időpontja:

2019. január 12-13.

Részvételi költség vendégként:

 15.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

 Ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel), a szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
  ~ 10.000 Ft / fő -  Egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

* szállást:
   ~ 28 Euro / fő / éjszaka - Apartman

* az étkezéseket, az opcionális belépőket (Plitvicka Jezera ~ 2500 Ft) -   és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖNNYŰ, KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 7-8 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

 

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra... 

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

A Plitvicei tavak

A tórendszert tápláló Fehér folyó és a Fekete folyó, sodrásával és erejével vájta ki, alakította ki a Plitvicei tavak jelenlegi formáját. A tavakat körülvevő hegyek dolomit és mészkő egyvelegéből épülnek fel. Ahol a vízáramlat akadályba ütközött, ott alakultak ki a mai vízesések. Mind ezekből jól következik, hogy a Plitvicei tavak - a víz erejének köszönhetően - még ma is alakulóban van. Az 1949-ben nemzeti parkká nyilvánított vidék 1979-ben került fel az UNESCO természeti világörökségi listájára.

 

Képek forrása: MAKASE, amazingplaces.com, total-croatia-news.con, thedubrovniktimes.com, pixdaus.com, slavorum.org 

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2019-es Eseménynaptár >>>