A Horvát Alcatraz, Goli - otok börtönszigete

Tengeri kajak vízitúra Horvátországba

Tengeri kajak kalandtúránk célpontja a Ráb szigetén található, egyedi természeti adottságokkal rendelkező Lopár település. Tökéletes úticél az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek.

Evezéseink alkalmával meglátogatjuk Rab, valamint a környező szigetek gyönyörű, eldugott kis öbleit. Búvárkodunk, sziklákról ugrálunk, süttetjük a hasunkat a napon. Olyan helyekre kalauzolunk el Titeket, melyeknek megközelítése gyalog lehetetlen, ahová csak hajóval juthatnak el a túrázók.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Lopar (Horvátország), 6-7 óra

1. nap  Északai indulás Magyarországról, találkozó másnap reggel a szálláson.

2-5. nap Reggeli, majd evezési ismeretek előadás a tengerparton. Kiosztjuk a felszereléseket, röviden átbeszéljük a programot. Kajaktúráink során csavargunk izgalmas és vadregényes szigetek között, varázslatos öblökben áztatjuk magunkat, megállunk festői tengerparti éttermekben, hogy megkóstolhassuk a helyi specialitásokat, majd tovább folytatjuk kalandunkat...

Élelmiszer és ital vásárlására csak a túra előtt, és visszaérkezéskor van lehetőség.

6. nap  Reggeli, majd 8 órakor irány a komp, célpont Magyarország.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

jelenleg nincs meghirdetve

Részvételi költség vendégként:

-

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

-

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel), a szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
   egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

* szállást:
   ~ 

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

 

A legfontosabb a fürdőruha, de szükséged lesz még rövidnadrágra, pólóra, hosszú alsó-felső rétegre (hűvösebb idő esetén),  papucsra / vízicipőre, esőkabátra és törölközőre. Nem árthatnak többek között a napsütés / leégés elleni védelem eszközei: sapka, ing - hosszú ujjú, vékony anyagból, világos színű -, naptej,napszemüveg. Ajánlott még a hátizsák, fejlámpa,vízálló tok telefonnak,uszony, búvár szemüveg. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...  

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Goli Otok rejtelmes világa

Goli otok (szószerinti fordításban: „kopár sziget”, olasz nyelven: Isola Calva) egy sziget az Adriai-tenger északi partjainál, Rab észak-keleti partjai és a szárazföld között, ami ma Horvátország Primorsko-Goranska megyéhez tartozik.

A sziget kopár és lakatlan. Az északi part szinte teljesen kopár, a déli parton található egy kevés növényzet, csakúgy mint számos kis kerek öböl.

Nevét nem kopasz felszínéről kapta, ahogyan azt sokan hiszik. Csupán annak a ténynek köszönhetően hívják így, hogy a sziget a nudisták titkos helye volt a régi időkben.

A korábbi kommunista Jugoszláviában Goli otok volt a férfi politikai foglyok börtönszigete, de 1989-ben a szigetet kiürítették és azóta elérhető minden látogató számára. Közvetlenül Goli mellett található a Sveti Grgur, ami korábban női börtönsziget volt.

 

Lopar

Lopar a Rab-szigeten található idegenforgalmi település, mely 12 km-re található a régi Rab várostól. A hely különleges természeti szépségeiről, és az erősen tagolt partvidéken elhelyezkedő festői homokos strandjairól ismert. Számos kisebb-nagyobb sziget veszi körül, melyek közül ki kell emelni a Goli otokot, Grgur, Lukovac és Školjić szigeteket.

Lopárt komphajóval (trajekttel) tudjuk megközeliteni Jablanac - Misnjak és Valbiska – Lopár járaton. Legismertebb szülöttje a IV. században élő San Marino kőfaragó, aki egyben a San Marino köztársaság alapítója, akire a helybeliek nagyon büszkék. Legismertebb strandja e gyönyörű településnek a Rajska plaza (mesebeli strand), másfél kilométeres, homokkal gazdag peremein a magasba emelkedő fenyőfák biztosítanak enyhülést. A sziget északi része számos elzárt, szintén homokos partú öblöt rejt, mely kedvenc célpontja a hajós turistáknak. Az egyik ilyen öböl mentén több naturista strand (Sahara, Ciganka, Stolac) is található. Közigazgatásilag hozzá tartozik a tőle északabbra fekvő két nagyobb sziget, Sveti Grgur és Goli otok is.

Az öblök sokaságáról könnyen felismerhető, tökéletes pihenőt nyújt minden idelátogatónak. Lopár híres tengeralatti barlangjáról, melyet Medova buza néven ismernek. Néhány kilométerre található a Goli otok (kopár sziget) ahol egy ismert politikai börtön működött. Emiatt sok ezer turista látogatja, hogy megismerje a börtön történelmét.

Lopar vizeiben gyakran lehet delfincsapatokkal találkozni, melyek mindig készek a játékra és szórakozásra.

 

Rab fekvése, éghajlata

Ráb szigete a Kvarneri-szigetek csoportjához tartozik a 44° 41’ és a 44° 51’ északi szélességi földrajzi körön és a 14° 53’ keleti földrajzi kör hosszán található. A sziget hossza 22 km. Glavina délkelettől - Sorinj északnyugatig terjeszkedik el. Rab szigetét a Velebiti-csatorna választja el a parttól. A sziget délkeleti része van legközelebb (2 km) a szárazföldhöz. Rab szigete több kis szigettel van körülvéve: Grgur, Goli otok, Dolin, Trstenik, nagy Laganj , kis Laganj, Sz. Juraj, nagy Dolfin és kis Dolfin.

Rab sziget kiugró részei, völgyei és tájai a szokatlan szépségekhez tartoznak. A kiemelkedések Kalifront félszigetén kezdődnek, kötődnek az alacsony kamptájjal , majd következnek a kisebb kiugró részek, amelyek északnyugatról – délkeletre húzódnak, Gonara-tól Kaldanca-Rab-Banjola – ig. A Ráb sziget legmagasabb része a Kamenjak vonulata, amely párhuzamos a Velebit vonulatával. Magassága 408m. A Kamenjak lejtői hirtelen a tenger felé ereszkednek a Velebiti-csatorna irányába, amely természetes védelmet nyújt a hideg északi szelektől (bora). A Lopar félsziget sokszámú sekély homokos strandban gazdag, melyek az öblökben találhatóak. Gyerekeknek ideális. Ezenkívül, Supetarska és Kamporska öblöket is ajánljuk. A Kalifront és a Frkanj hegyfokok között elhuzódó tengeröblök gyönyörű tájai kiváló kiránduló helyek. Kletre található a Ráb kikötő, a Szent Eufemije öböl, és az ismert, elsö, második és harmadik Padova strandok. Ráb szigetét szigetecskék és szigetcsoportok veszik körül. Számtalan öböl, öblöcske és zátony gazdagítják Ráb sziget szépségeit.

Rab szigetén mediterrán éghajlat uralkodik, gyenge telek és nagyon kellemes nyarak jellemzik. Ehhez hozzájárul a Kamenjak kiemelkedő láncolata, amely megvédi szigetünket az északi hideg szelektől, melyek főleg a téli hónapokban és kora tavasszal fújnak (Bora). Délkelet irányából ősszel a szelek érkezése meleg, nedves légtömegeket hoz a térségbe, mely „Jugo“ néven ismert. Napközben a nyári hónapokban a „maesrlal“ szellő teszi kellemessé az időjárást. Ráb szigetének évente átlagban 91 teljesen derűs napja van, ezért Európa legnapsütésesebb tererületeihez tartozik. Nyáridőben csak átlagosan 9 borús nap van. Évente átlagban 2479 a napsütéses órák száma. Július hónapban átlag 12 órás napsütéses napunk van. Évente körülbelül 1042mm csapadék hull. A kellemes időjárás kedvez a fürdőzőknek, kora tavasztól késő őszig. A tenger évi átlag hőmérséklete 15,75°C. Májustól októberig meghaladja a 20°C-ot, a téli napokban pedig 12°C. A levegő évi átlag hőmérséklete 16,8°C - nyáron 26°C - télen 8°C.

Az Adria tenger ismert szelei a Bura és a Jugo, melyek szeptember és május között fujnak, míg a nyári honapokban a kellemes Maestral szellő uralkodik. Bura a hideg szelekhez sorolható amely észak irányból érkezik , parttól a tenger irányába. A Jugó a nedves szelekhez tartozik, mely nehéz felhőket terel magával, és nem olyan hirtelen erejű mint a Bura. Neki legaláb 36-38 órára van szüksége, hogy kifejtse erejét. Szokásossan 10-11 órakor érkezik, 14-15 óra között tetöz. Legyengülése estefelé tötrténik majd fehér felhök kisérik .Többi szelek: Burin, északeleti szél, és csak a nyári honapokban jellemző a part irányából. Tramontana és a keleti Levante , a gyengébb Bura változatai.

Az kedvező időjárási feltételeknek köszönhetően Ráb és a környező szigetek szinte egész évben (kora tavasztól - késő őszig) kitűnő célpontjává válik a tengeri kajakozás szerelmeseinek.  

Képek forrása: MAKASE

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>