Kazbek mászás (5047m)

Grúziai csúcshódítás

Grúzia - Ez a turisták által még kevésbé ellepet ország igazi paradicsom a kalandot keresőknek. Kiváltképpen a hegyek szerelmeseinek. A Kaukázus lábainál fekvő ország több 5000-res hegyet is a magáénak tudhat. Ezek közül mi most a 3. legnagyobbat a Kazbeket vesszük célba. Az 5047 méteres magasságával a Kaukázusban is a 7. , egyben a 2. legnagyobb vulkanikus csúcs. 

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

1. nap  Érkezés a Kutaisi Nemzetközi Repülőtérre és transzfer Stepantsmindába

Érkezés és találkozás a Kutaisi Nemzetközi Repülőtéren a hajnali órákban, majd utazás Stepantsmindába, ami körülbelül 6-7 órás út. Az első napon lehetőség lesz vásárlásra is(élelmiszer, folyadék, stb.). Stepantsmindába érve a szállás elfoglalása után a felszerelések ellenőrzésére kerül sor, illetve készülődünk a másnapi indulásra.

2. nap  Bethlemi ház – 3670 m

Kora reggeli indulás – célallomásunk a Bethlemi ház. Stepantsmindából a Gergeti Kolostorig akár transzfert is kérhetünk, ezzel 2.5 órát megtakaríthatunk. A Gergeti Kolostortól a Sedlo Arsaig (2940 m) 2-2.5 óra alatt érünk fel meredek terepen, de közben idilli zöld tájakat csodálhatunk meg. Innen már látható a ház is. Nem sokkal Sedlo Arsa után gleccserpatakokon kelünk át, majd felkapaszkodunk a Gergeti-gleccserre (3240 m) kb 1.5 óra alatt. Ezután 1.5-2 óra gleccser vándorlás következik, és egy meredek kaptató után érjük el a Bethlemi házat (3670 m).

3. nap  Akklimatizációs túra – 4300 m

A nap folyamán – időjárás függvényében – akklimatizációs túrát tervezünk (4300 m), majd visszatérünk a házhoz.

4. nap  Csúcstámadás

A mai nap menetideje kb. 12-13 óra, és 3 szakaszra bontható le. Kora hajnalban, 4.30-kor kelünk útra.

Az első szakasz megtétele kb. 1 órát igényel. A Meteo háztól az út folyamatosan enyhén emelkedik, elsőként sziklákon, majd a Gergeti gleccseren át vezet az út, egy 3860 m-en elterülő, sátrazásra alkalmas terepig.
A második szakasz leküzdése átlagosan 2.5-3 órát vesz igénybe. Ez a szakasz egy sziklákkal, gleccserhasadékokkal tarkított résszel kezdődik, majd 4300 m-es magasságban érjük el a Kazbek hágó alatt található, legtöbbször igen szeles, „C1“ fennsíkot. Innen egy meredek harántolás után érjük el a nyerget, 4480 m magasságban.
És végül a harmadik, befejező szakasz. Rövid pihenő után jön a csúcstámadás legnehezebbnek mondott szakasza, ugyanis egy 45 fokos emelkedőn kell felkapaszkodni, ami sokszor jeges. A csúcsra érve kiélvezhetjük a csúcs meghódítása adta örömöket, majd visszaereszkedünk a házhoz.

5. nap  Tartaléknap

Ezt a napot azért iktatjuk be, hogy ha szükséges – például kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt – akkor át tudjuk ütemezni a túraprogramot.

6. nap  Ereszkedés Stepantsmindába

A reggeli elfogyasztása után megkezdjük leereszkedésünket a faluba, Stepantsmindába. Útközben megtekintjük a Gergeti Kolostort. Ha időnk úgy engedi, itt töltünk még egy éjszakát, vagy elindulunk Kutaisibe, és ott éjszakázunk 27-én.

7. nap  Kutaisi

Amennyiben a 27-i éjszakát Stepantsmindában töltöttük, elindulunk Kutaisibe és reményeink szerint délután/este még lehetőségünk lesz egy kis városnézésre, mielőtt elindulunk a reptérre. Ha 27-ét már Kutaisiben töltöttük, könnyű dolgunk van, hiszen az egész nap rendelkezésünkre áll a városnézésre.

8. nap  Kora reggeli repülőút Magyarországra

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2019. augusztus 21. - 29.

Részvételi költség:

80.000 Ft

Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* A hegyi vezetés és a szervezés díját, a túravezető utazással (kivéve transzferek) és szállással kapcsolatban felmerült költségeit, valamint a technikai felszerelések, hágóvas, kötél, jégcsákány, stb. bérleti díját.

A részvételi költség nem tartalmazza:

* utazás repülőgéppel Kutaisibe és vissza
   ~ 60.000 Ft / fő-től - egyénileg foglalandó, a repjegyek kiválasztásához és foglalásához pontos és részletes tájékoztatót nyújtunk számotokra

* transzferek díját
   ~ 120 Eur / fő

* szállás költségét
   ~ 25 Eur / fő / éj

* a technikai ruházatot, túrázáshoz szükséges felszerelést és a KÖTELEZŐ extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak.

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
NAGYON NEHÉZ - Az út kitett és fárasztó, jó fizikai és szellemi állapotot követel. Előny a sportos életmód valamint kellő kitartás szükséges. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció feltétel. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet nagy meglepetés. Természetesen túravezetőink is mindent megtesznek ennek érdekében, mindenkire külön figyelmet fordítva. Jó állóképesség, magashegyi jártasság előny (jégcsákány és hágóvas használata, összekötve haladás ismerete), de lehetőség lesz ezeket gyakorolni.

A tüneteket kiváltó tényezők közül meg kell említeni az edzettség szintjét, különböző vírusos betegségek jelenlétét, alkohol, altatók, drogfogyasztást és természetesen az egyéni érzékenységet is. A megelőzés legfontosabb eleme a fenti tényezők többségének kiküszöbölése: a fokozatos emelkedés, a jó általános fizikai állapot, a szervezetre káros hatások kerülése.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/legzoszervi_betegseg/4205/hegyi-betegseg-odema
A tüneteket kiváltó tényezők közül meg kell említeni az edzettség szintjét, különböző vírusos betegségek jelenlétét, alkohol, altatók, drogfogyasztást és természetesen az egyéni érzékenységet is. A megelőzés legfontosabb eleme a fenti tényezők többségének kiküszöbölése: a fokozatos emelkedés, a jó általános fizikai állapot, a szervezetre káros hatások kerülése.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/legzoszervi_betegseg/4205/hegyi-betegseg-odema

Akklimatizáció, akklimatizációs nehézségek:
Mitől függ, hogyan reagál szervezetünk a magasabbra túrázás miatti légköri nyomás csökkenésére? Az oxigén parciális nyomása a légköri nyomással arányosan csökken minél magasabbra emelkedünk. Szervezetünk kénytelen alkalmazkodni a megváltozott nyomásviszonyokhoz, és a csökkent nyomás miatt keletkezett oxigénhiányt különféle kompenzáló mechanizmusokkal igyekszik orvosolni. Szervezetünknek a megváltozott viszonyokhoz való adaptációs folyamatát nevezzük akklimatizációnak. Mitől függ, hogy kinél milyen gyorsan vagy éppen lassan megy végbe ez a folyamat? A különböző nem kívánatos tüneteket, hegyi betegségeket kiváltó tényezők közül meg kell említeni az edzettség szintjét, különböző vírusos betegségek jelenlétét, alkohol, altatók, drogfogyasztást és természetesen az egyéni érzékenységet is.

Fizetőeszközök, belépők, helyi árak:
A helyi fizetőeszköz a grúz lari (1 GEL = 105 Ft). Eurót érdemes vinni magunkkal, amit a városokban gond nélkül lehet váltani. 

Vízum:
Nem szükséges. Hivatalosan a beutazáshoz elegendő a személyi igazolvány is, de mi ajánljuk az útlevelet. 

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes technikai túraöltözet, több rétegben. Aláöltözet, középső réteg - polár pulóver és softshell dzseki kombinálva - illetve az opcionális vízzáró külső héj, melyet csapadék esetén, valamint a hőtartás miatt használhatunk. Technikai túráknál érdemes külső rétegnek korszerű vízálló dzsekit választani, amire rá tudjuk venni a mászó beülőt, illetve belefér a kapucniba a hegymászó sisak - egyéb esetekben a teljes alakos esővédő poncsó ajánlott. Szükséged lesz többek között magashegyi bakancsra (magashegyi trekking, alpin 3 évszakos - Hanwag Alaska GTX, La Sportiva Trango S EVO GTX - a leg szélesebb körű a felhasználási területük, illetve alpin 4 évszakos - La Sportiva Nepal Extreme vagy Nepal EVO GTX - 4000 m fellett szükséges a hőszigetelés miatt), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, közepes hátizsákra (35-50l), napszemüvegre / síszemüvegre, fejlámpára, fényvédő krémre, termoszra, tartalék élelemre (energia szelet, -zselé), izolációs fóliára, túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet, esetleg kis méretű kemping főzőre.

Magashegyi túrák alkalmával legtöbb esetben fűtött vagy személyzet nélküli bivakház lesz a szállásunk. Hálózsák mindkét esetben ajánlott, az agynemű kímélése miatt legtöbb helyen előírás. Fűtött ház esetén érdemes legalább egy +10 fokos komfort fokozattal rendelkezőt magunkkal hozni, fűtetlen bivak használatához pedig ajánlott a legalább 0 °C komfort fokos - évszaktól és magasságtól függően az említett ajánlások változhatnak.

Az alacsonyabban fekvő területeken kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra.

Ajánlott felszerelés és ruházat a Kazbek túrához:

Hágóvasat, kötelet, jégcsákányt, karabinert, sisakot és egyéb technikai eszközöket mi is tudunk biztosítani ha szükséges, de amennyiben van saját, nyugodtan hozzátok. Amit a túrázóknak kell biztosítani saját maguk számára: Eső, hideg, szél elleni védőruházat, aláöltözet, kamásli, túrabakancs (víz-és hőálló), napszemüveg, fényvédő krém (50-es faktor), elsősegély csomag, fejlámpa, kb. 50-60 literes hátizsák, hálózsák, túrabot. A túrákra hozz magaddal elegendő élelmiszert, csokit, energiaszeletet és legalább 1 vagy 1.5 liter vizet! Igény szerint tasakos ételeket és főzőalkalmatosságot (gáz-főző) is hozhattok.

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Kazbek

A Kaukázus második legmagasabb vulkáni csúcsa az Elbrusz után. Grúzia és Oroszország határán fekszik. A régió rendkívül aktív tektonikailag. Egy aktív geotermikus/meleg forrásrendszer is körülveszi a hegyet. A lejtők meredeksége miatt a Kazbek gleccserei nem túl nagyok. A legismertebb gleccser a Dyevdorak. 
A Kazbek hegy területét 1979-ben a szovjet kormány természetvédelmi területnek nyilvánította. Az itt élő növények és állatok közül sok a kaukázusi régióban endemikus.

A hegyet előszőr 1868-ban mászták meg. Azóta a grúzok egyik kedvenc hegye lett. Megmászásához különösebb technikai tudás nem szükséges, de komoly fizikai erőnkét igen.

Kazbek mászás - grúziai csúcshódítás

Kazbek mászás - grúziai csúcshódítás

Kazbek mászás - grúziai csúcshódítás

Kazbek mászás - grúziai csúcshódítás

Kazbek mászás - grúziai csúcshódítás

Kazbek mászás - grúziai csúcshódítás

Kazbek mászás - grúziai csúcshódítás

Fotók: unsplash.com, biletskiy.infomodus.net, caucasus-trekking.com, roughguides.com, raido.io, getyourguide.com

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2019-es Eseménynaptár >>>