A Kaukázus legendás földjén

Kalandtúra és magashegyi trekking Grúziában

Izgalmas nyári vakációt keresel erre az évre? Fedezd fel velünk a Kaukázus monumentális hegyvilágát, barangolj az ősi templomok épületei között, merengj el a Fekete-tenger végtelenségében és élvezed a híres, grúz vendégszeretetet! Kalandtúránk során 4 napot töltünk a Felső-Szvanétia régióban, a Kaukázus négy-ötezer méteres, gleccserekkel borított hegycsúcsai között, elszigetelt hegyi falvakban megpihenve. Szabadságvágyunknak teljes beteljesülését éljük át e békés, nyugodt, civilizációtól távoli területen. Majd hátrahagyva a hegyi paradicsomot belevetjük magunkat az uralkodó királyok és cárok építészeti remekeinek tanulmányozásába, valamint megtapasztaljuk a szuptrópusi éghajlat izzasztóan magas páratartalmú levegőjében való túrázás élményét. És mivel vakációról van szó, lesz időnk egy kis tengerparti korzózásra is.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

Az utazás egyénileg történik. A repülőjegy foglalásban segítünk!

NAPI PROGRAMTERV:

Kiindulópont: Kutaiszi

1. nap   Érkezés, Kutaiszi – Mestia – Zhabeshi

Megérkezünk Kutaiszi repterére, buszra szállunk, majd továbbutazunk a Kaukázus hegyei között megbúvó városkába, Mestiába. Itt megismerkedünk a svaneti építészet különlegességeivel, a világörökséghez tartozó Svan tornyokkal, melyeket egy ősi szokás, a vérbosszú hívott életre. Rövid pihenő után felvesszük túrazsákjainkat, és nekikezdünk négy napos gyalogtúránknak. Amerre csak nézünk mindenhol 3-4000 méteres hegyeket látunk, rátérünk egy ösvényre, mely meredeken visz minket felfelé. A gerincen ritka erdőkön, dús füvű legelőkön keresztül vezet utunk, csodás kilátással a környező hegyek hófödte hegycsúcsaira. Lassú ereszkedésbe kezdünk, hogy elérjük szállásunkat Zhabeshit településén.

Napi túratáv: 16 km; szint: 730 m fel, 490 m le; időtartam: 5-6 óra

2. nap   Zhabeshi – Adishi

Reggeli után folytatjuk utunkat a Kaukázus eldugott ösvényein, felkapaszkodunk egészen 2700 méter magasságig. Tetnuldi irányába indulunk, hogy az örök hó- és jégmezők lenyűgöző látványában gyönyörködhessünk. Egy élénken zöldellő hegy oldalánál délre fordulunk Adishi felé. Az éjszakát ebben a faluban, helyi családok házaiban töltjük.

Napi túrtáv: 16 km; szint: 900 m fel, 435 m le; időtartam: 8-9 óra

3. nap   Adishi – Iprari

Új nap, új kihívások. A falut elhagyva az Adishi gleccser felé haladunk, majd utunk egy folyóban ér véget. Cipőinket túraszandálra cserélve átkelünk a jéghideg víztömegen, és túránkat a túloldalon felfelé ívelő ösvényen folytatjuk. Pár óra mászást követően elérjük a Chkhunderi hágót, melyről varázslatos kilátás nyílik a környező hegyekre és az Adishi gleccserre. Kicsit megpihenünk, majd megkezdjük ereszkedésünket a völgybe. Pár kunyhót elhagyva, a Khaldechala folyó mentén lassacskán elérjük Iprari települését.

Napi túratáv: 17 km; szint: 730 m fel, 850 m le; időtartam: 8-9 óra

4. nap   Iprari – Ushguli

Negyedik napi gyalogtúránk során folyamatosan 2000 méter felett haladunk, míg elérjük utolsó állomásunkat, Ushgulit. E helység Európa legmagasabban (2100 m) fekvő állandóan lakott települése. Fantasztikus látvány tárul elénk, ahogy a tornyokkal teletűzdelt falu hátterében az ég felé nyúlik az 5203 méter magas Shkhara, Grúzia legmagasabb csúcsa. Az éjszakát helyi családoknál töltjük, ahol vacsorára tradicionális grúz ételeket kóstolhatunk.

Napi túratáv: 12 km; szint: 550 m fel, 385 m le; időtartam: 4-5 óra

5. nap   Ushguli – Kutaiszi

Hátrahagyjuk a hegyek birodalmát és visszautazunk Kutaiszibe. Menet közben útba ejtjük Grúzia egyik legszebb vizes szurdokát, a Martvili kanyont. Egy kisebb túra keretében megízlelhetjük a vízesések és a smaragdzöld folyó hihetetlen látványát. Kutaiszi óvárosa következik, hogy egy autentikus étteremben egy korsó helyi sör mellett felidézzük az elmúlt öt nap fantasztikus élményeit.

6. nap   Kutaiszi – Batumi

Már korán reggel belevetjük magunkat a helyi piac forgatagába, megreggelizünk, és nyugatnak vesszük az irányt. Felmászunk a tengerpart felett magasodó erődbe (Petra), melynek falairól csodás kilátás nyílik a Fekete-tenger varázslatos vidékére. Körbejárjuk a szubtrópusi növényekkel teli botanikus kertet, majd a nap hátralevő részét strandolással töltjük. Egy lélegzetelállító naplemente, mely visszatükröződik a Fekete-tenger hullámzó felszínén, nagyszerű befejezése lesz e napnak.

7. nap   Batumi – Mtirala Nemezeti Park – Batumi

Könnyű túrára indulunk a Mtirala Nemzeti Parkban. A Chakvistiskali folyó szurdokja mentén, trópusi környezetben túrázunk. A párás, nedves levegő kissé nehezíti utunkat, de az itt élő különleges egzotikus növények látványa elkápráztat bennünket. Egyre haladunk beljebb az erdőben, míg egyszer csak szemünk elé tárul a 15 méter magas Tsablnari vízesés. Délután visszatérünk tengerparti szállásunkra.

Túratáv: 14 km, időtartam: 4 óra 

8. nap   Batumi – Kutaiszi – Gori – Kazbegi (Stepantsminda) OPCIONÁLIS

Korán kelünk, Kutaiszibe utazunk és elbúcsúzunk azoktól, akik a mai napon hazautaznak, a többiekkel pedig a Kazbek-hegy lábához vezet utunk. Útközben megállunk Sztálin szülővárosában, Goriban, majd az innen pár kilométerre lévő Uplistsikhe barlangvárosa felé vesszük az irányt. Itt megtekintjük a sziklábavájt egykori lakásokat, borospincéket és a templomot. Utunkat a grúz hadiúton folytatjuk, melyet évezredeken át használták a kereskedők és a hódítók. Páratlan élmény a Kaukázus 2-5000 méteres hegyei között való utazás. Estére érünk a Kazbegiben lévő szálláshelyünkre.

9. nap   Kazbegi – Gergeti kolostor – Gergeti gleccser – Kazbegi

A mai nap hosszú lesz, így korán indulunk, célunk a Gergeti gleccser „lába”, melyhez a Kazbek-hegy 3200 méteres magasságáig kell gyalogolnunk. Útközben megállunk a 2170 méteren fekvő, hétszáz éves Gergeti kolostornál, ahonnan lélegzetelállító látványban lesz részünk: előttünk a hatalmas Kazbek-hegy, lent a mélyben pedig az apró falvak. Miután kinézelődtük magunkat, erővel felvértezve továbbindulunk. Hosszú, meredek emelkedőket kell legyőznünk mire a gleccserhez érünk. Itt készítünk néhány fotót és már indulunk is vissza, hogy sötétedésig a szállásunkra érkezzünk.

Napi túratáv: 20 km; szint: 1550 m fel, 1550 m le; időtartam: 8-9 óra. 

10. nap   Kazbegi – Ananuri erőd – Mtskheta – Kutaiszi

Előző napi fáradalmainkat kipihenve elfogyasztjuk bőséges reggelinket, majd Tbiliszi felé vesszük az irányt. Menetközben felkeressük a XVII. századi Ananuri erőd- és templomkomplexumot, amely a Zhinvali víztározó partján áll. Délidőben érkezünk Mtskhetaba, Grúzia ősi fővárosába, ahol két híres templom is áll, a Jvarival kolostor és a Svetitskhoveli katedrális. Mindkettő Világörökségi helyszín. A Svetitskhoveli székesegyház vallási jelentősége óriási, hiszen itt lett a kereszténység a hivatalos államvallás. Este érünk Kutaiszibe, ahol utolsó éjszakánkat töltjük.

11. nap   Hazautazás

Reggel korán kelünk, kiutazunk a reptérre és búcsút veszünk a varázslatos Grúziától, azzal a tudattal, hogy ide még visszatérünk.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2018. augusztus 18 - 25. (28.)

Részvételi költség vendégként:

36.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes, a legalább egy lezárt évvel rendelkező tagoknak

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját képzett túravezetőkkel és a technikai felszerelés bérleti díját

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást
   ~ 50.000 Ft / fő, retúr jegy - Repülő
   ~ 20.000 Ft / fő / 5 nap - Autóbérlés + üzemanyag

* szállást:
   ~ 25.000 Ft / fő / 7 éjszaka - vendégház, hostelszoba

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

* OPCIONÁLIS - 3 nap hosszabbítás plusz költsége
   ~ 30.000 Ft / fő - szállás és autóbérlés együtt

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ, NEHÉZ - A programot kifejezetten olyan túrázóknak ajánljuk, akik rendszeresen sportolnak és van megfelelő erőnlétük, állóképességük az egész napos túrázáshoz. A négynapos gyalogtúra során a sorozatterhelés és a hátunkon lévő saját felszerelésünk súlya jelenti a nehézséget. Gyerekeknek nem ajánlott! 

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. A menedékházakban az ágynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

  

Grúzia északi részén a Kaukázus-hegység húzódik, természetes határvonalat képezve a szomszédos Oroszországgal. A hegység lábánál az ország egyik legszebb, legeldugottabb szeglete rejtőzik, a Szvanétia régió. Az itteni falvak elzártsága miatt az itt élő népek végig megőrizték igazi, autentikus életformájukat.

A Kaukázus legendás földjén - Magashegyi trekking Grúziában

A kis települések látképét az elszórt kőházak mellett magasodó ősi szván tornyok határozzák meg. Ezek a tornyok nyújtottak védelmet az ellenségekkel és a lavinákkal szemben.

A Kaukázus legendás földjén - Magashegyi trekking Grúziában

Kedvező földrajzi elhelyezkedésével Grúzia mindig is fontos összeköttetés volt Európa és Ázsia között, számos kereskedelmi útvonal, köztük a híres selyemút egyik ága is itt vezetett. Batumi, a tengerparti kikötőváros ma is fontos kereskedelmi központ. Az Adzsár Autonóm köztársaság székhelye, melyet 1993 és 2004 között az Abasidze család vezetett, akik leginkább csempészésből tartották fenn a tartományt. Mára felhőkarcolók, csillogó paloták, pálmafás sétányok, nyüzsgő szórakozóhelyek otthonává vált.

A Kaukázus legendás földjén - Magashegyi trekking Grúziában

A 6. században épült Petra erőd az egyik legjelentősebb műemlék a Fekete-tenger keleti partján. Az erőd stratégiai fontosságú volt, mivel a Nyugat-Grúziát, a bizánci tartományokat, Iránt és Örményországot összekötő kereskedelmi útvonalon helyezkedett el. Éppen ezért az erőd számos kemény csata helyszíne volt. Az ősi erőd romjai között láthatjuk a templomot, fürdőket, a magtárat, és ha felmászunk az őrtoronyba, csodálatos kilátásban tárul elénk a tengerre.

A Kaukázus legendás földjén - Magashegyi trekking Grúziában

A 2007-ben alapított Mtirala Nemzeti Park 15698 hektáron kínál különféle természeti látnivalókat. Többféle fafajtával találkozhatunk, úgymint gesztenye, éger, gyertyán és colchic bükk, valamint a park különböző állatok és madarak otthona: zergék, őzek, vaddisznók, barna medve, törpesas, fülesbagoly és sárgarigó is lakik itt. Az 1200-2000 mm-es (esetenként akár 4000 mm) átlagos csapadékmennyiség miatt Mtirala Grúzia egyik legpárásabb területe. A park neve is erre utal, melynek jelentése „sírás".

A Kaukázus legendás földjén - Magashegyi trekking Grúziában

A gyönyörű grúz kalligráfia teljesen egyedi – ahogy a grúz nyelv is –, sehol máshol nem használják a világon. A legenda szerint 405-ben Meszrop Mastoc megalkotta az örmény ábécét, majd pár évvel később egy grúz küldöttség kereste meg őt, hogy nekik is segítsen létrehozni a saját betűiket. Éppen levest ebédelt Meszrop, mikor betoppantak hozzá a hívatlan látogatók. Erre ő olyan dühös lett, hogy evés közben zavarják, hogy falhoz vágta a tésztával teli tányérját, majd a falon különféle formákba rendeződött tésztákra mutatva azt kiáltotta: nesztek, itt van az ábécétek!

A grúzok nagyon szeretnek enni és inni is, így aztán mindig rogyásig rakott asztal várja az idelátogatót. Legjellemzőbb eledel a hacsapuri, ami egy csónak alakú kenyérlángos, megtöltve sajttal, tojással, de isteni finom a khinkali, a hússal, krumplival vagy sajttal töltött vízben főtt tésztabatyu is...

Forrás, fotók: georgiaabout.com, exclusivenews.ge, unusualplaces.org, lonelyplanet.com

 

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2018-es Eseménynaptár >>>