A Kaukázus legendás földjén

Kalandtúra és magashegyi trekking Grúziában

Izgalmas nyári vakációt keresel erre az évre? Fedezd fel velünk a Kaukázus monumentális hegyvilágát, barangolj az ősi templomok épületei között, merengj el a Fekete-tenger végtelenségében és élvezed a híres, grúz vendégszeretetet! Kalandtúránk során 4 napot töltünk a Felső-Szvanétia régióban, a Kaukázus négy-ötezer méteres, gleccserekkel borított hegycsúcsai között, elszigetelt hegyi falvakban megpihenve. Szabadságvágyunknak teljes beteljesülését éljük át e békés, nyugodt, civilizációtól távoli területen. Majd hátrahagyva a hegyi paradicsomot belevetjük magunkat az uralkodó királyok és cárok építészeti remekeinek tanulmányozásába, valamint megtapasztaljuk a szubtrópusi éghajlat izzasztóan magas páratartalmú levegőjében való túrázás élményét. És mivel vakációról van szó, lesz időnk egy kis tengerparti korzózásra is.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

Az utazás egyénileg történik. A repülőjegy foglalásban segítünk!

NAPI PROGRAMTERV:

Kiindulópont: Kutaiszi

1. nap   Érkezés, Kutaiszi - Mestia

Kora reggel a Kutaisi reptéren találkozunk, majd észak felé indulunk a Kaukázus hófödte csúcsai irányába. Buszozás közben megállunk Zugdidi városkában pénzt váltani és bevásárolni a következő napokra. Napi utazásunk végén Mestiába érkezünk, ahol a hosszú üldögélés után néhány kilométeres mászással elérjük a Chalaadi gleccsert. Éjjelre a városkában maradunk.

Napi túratáv: 5 km

2. nap   Mestia – Zhabeshi

Éjszakai pihenőnket kissé hosszabbra nyújtjuk, délelőtt vágunk neki nagy hátizsákjainkkal a hegyeknek. Első szakaszunk 16 kilométer, amit 6-7 óra alatt teljesítünk. Zhabeshiben, egy kis falucskában szállunk meg. A helyi családok rendkívül vendégszeretők, olyan vacsorát és reggelit tálalnak nekünk, amitől bőséges lendületet kapunk a következő napi mászáshoz.

Napi túrtáv: 16 km; szint: 730 m fel, 490 m le; időtartam: 5-6 óra

3. nap   Zhabeshi – Adishi

Reggeli után folytatjuk utunkat a Kaukázus eldugott ösvényein, felkapaszkodunk egészen 2700 méter magasságig. Tetnuldi irányába indulunk, hogy az örök hó- és jégmezők lenyűgöző látványában gyönyörködhessünk. Egy élénken zöldellő hegy oldalánál délre fordulunk Adishi felé. Az éjszakát ebben a faluban, helyi családok házaiban töltjük.

Napi túratáv: 16 km; szint: 900 m fel, 435 m le; időtartam: 6-7 óra

4. nap   Adishi – Iprari

Új nap, új kihívások. A falut elhagyva az Adishi gleccser felé haladunk, majd utunk egy folyóban ér véget. Cipőinket túraszandálra cserélve átkelünk a jéghideg víztömegen, és túránkat a túloldalon felfelé ívelő ösvényen folytatjuk. Pár óra mászást követően elérjük a Chkhunderi hágót, melyről varázslatos kilátás nyílik a környező hegyekre és az Adishi gleccserre. Kicsit megpihenünk, majd megkezdjük ereszkedésünket a völgybe. Pár kunyhót elhagyva, a Khaldechala folyó mentén lassacskán elérjük Iprari települését.

Napi túratáv: 17 km; szint: 730 m fel, 850 m le; időtartam: 8-9 óra

5. nap   Iprari – Ushguli

Utolsó nagyhátizsákos túraszakaszunkon immár könnyedén haladunk a hegyoldalakon. Utunkat még végigkísérik a távolodó óriás csúcsok, majd lassan az egyik legnépszerűbb turistacélponthoz érünk, Ushguliba.

Napi túratáv: 12 km; szint: 550 m fel, 385 m le; időtartam: 4-5 óra

6. nap   Ushguli – Batumi

Reggel terepjárókkal vágunk neki a 2 órás visszaútnak Mestiába. Ott Buszra szállunk, majd irány a megérdemelt tengerpart. Batumiba késő délután érkezünk meg, és amíg időnk engedi strandolunk, valamint a híres "Grúz Las Vegas" esti fényeiben gyönyörködünk. Egy lélegzetelállító naplemente vár minket, mely visszatükröződik a Fekete-tenger hullámzó felszínén, nagyszerű befejezése lesz e napnak.

7. nap   Batumi város - Botanikus kert - Kutaiszi

Batumiból indulva délelőtt a híres Batumi botanikus kertet látogatjuk meg. Délután indulunk a Mtirala nemzeti parkba, ahol 3 órás túrát teszünk a vidék legmagasabb vízeséséhez. Este érkezünk Kutaiszibe.

8. nap   Kutaiszi – Martvili kanyon – Kutaiszi

Hajnalban elbúcsúzunk a rövid túra részvevőitől, majd a többiekkel a Martvili kanyonba indulunk, s a Prometheus barlangban teszünk látogatást. Este városnézés Kutaisziben, közös vacsora a város felett.

9. nap   Kutaiszi – Gori – Kazbegi (Stepantsminda)

E napon a Kazbek-hegy lábához vezet utunk. Útközben átrobogunk Sztálin szülővárosán, Gorin, majd az innen pár kilométerre lévő Uplistsikhe barlangvárosa felé vesszük az irányt. Itt megtekintjük a sziklába vájt egykori lakásokat, borospincéket és a templomot. Utunkat a grúz hadiúton folytatjuk, melyet évezredeken át használták a kereskedők és a hódítók. Páratlan élmény a Kaukázus 2-5000 méteres hegyei között való utazás. Estére érünk a Kazbegiben lévő szálláshelyünkre.

10. nap   Kazbegi – Gergeti kolostor – Gergeti gleccser – Juta

A mai nap hosszú lesz, így korán indulunk, célunk a Gergeti gleccser „lába”, melyhez a Kazbek-hegy 3200 méteres magasságáig kell gyalogolnunk. Másfél óra alatt érjük el a csúcsot, majd megnézzük a ma is eredeti funkcióját ellátó pazar környezetben épült templomot. Tovább haladunk a Kazbeg - hegy irányába, amíg a csodás kilátást nyújtó gerincre érünk 2900 m magasan. Innen jól látszik a lélegzetállító 5000-es hegy csúcsa és az alatta húzódó gleccser. Visszaereszkedünk a városba, ahol terepjárókba szállunk, és a másik irányba indulunk, Jut'a falucska felé. A világ egyik legszebb hegyvidéki környezetében éjszakázunk.

Napi túratáv: 20 km; szint: 1550 m fel, 1550 m le; időtartam: 8-9 óra. 

11. nap   Juta - Juta kör

Juta az egyik legmagasabban fekvő település (2200 m) Kazbegi községben. A falu közelében fekvő Chaukhi-hegység a Kaukázus legfelső gerincén található, a Bakurkhevi forrásánál. Napi túránkat egy 16 kilométeres körrel kezdjük varázslatos környezetben, mely során mecsodálhatjuk a környező hatalmas masszívumok kevéssé ismert világát.

Napi túratáv: 18 km

12. nap   Juta - Kutaiszi

Előző napi fáradalmainkat kipihenve elfogyasztjuk bőséges reggelinket, majd Tbiliszi felé vesszük az irányt. Menetközben felkeressük a XVII. századi Ananuri erőd- és templomkomplexumot, amely a Zhinvali víztározó partján áll. Délidőben érkezünk Mtskhetaba, Grúzia ősi fővárosába, ahol két híres templom is áll, a Jvarival kolostor és a Svetitskhoveli katedrális. Mindkettő Világörökségi helyszín. A Svetitskhoveli székesegyház vallási jelentősége óriási, hiszen itt lett a kereszténység a hivatalos államvallás. Este érünk Kutaiszibe, ahol utolsó éjszakánkat töltjük.

13. nap   Hazautazás

Reggel korán kelünk, kiutazunk a reptérre és búcsút veszünk a varázslatos Grúziától, azzal a tudattal, hogy ide még visszatérünk.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2019. augusztus 17 - 24. (* OPCIONÁLIS bővített program > augusztus 17 - 29.)

Részvételi költség vendégként:

46.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes, a legalább egy lezárt évvel rendelkező tagoknak

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját képzett túravezetőkkel és a technikai felszerelés bérleti díját

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást
   ~ 130.000 Ft / fő, retúr jegy - Repülő
   ~ 40.000 Ft / fő / 8 nap - Busz + sofőr + üzemanyag, terepjárózás 

* szállást:
   ~ 58.500 Ft / fő / 7 éjszaka - családi vendégház (4 nap reggeli - vacsora), hotel és hostel

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

* OPCIONÁLIS - 4 nap hosszabbítás plusz költsége
   ~ 65.000 Ft / fő - szállás, autóbérlés, terepjárózás együtt

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ, NEHÉZ - A programot kifejezetten olyan túrázóknak ajánljuk, akik rendszeresen sportolnak és van megfelelő erőnlétük, állóképességük az egész napos túrázáshoz. A négynapos gyalogtúra során a sorozatterhelés és a hátunkon lévő saját felszerelésünk súlya jelenti a nehézséget. Gyerekeknek nem ajánlott! 

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. A menedékházakban az ágynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

 

Grúzia északi részén a Kaukázus-hegység húzódik, természetes határvonalat képezve a szomszédos Oroszországgal. A hegység lábánál az ország egyik legszebb, legeldugottabb szeglete rejtőzik, a Szvanétia régió. Az itteni falvak elzártsága miatt az itt élő népek végig megőrizték igazi, autentikus életformájukat.

A Kaukázus legendás földjén - Magashegyi trekking Grúziában

A kis települések látképét az elszórt kőházak mellett magasodó ősi szván tornyok határozzák meg. Ezek a tornyok nyújtottak védelmet az ellenségekkel és a lavinákkal szemben.

A Kaukázus legendás földjén - Magashegyi trekking Grúziában

Kedvező földrajzi elhelyezkedésével Grúzia mindig is fontos összeköttetés volt Európa és Ázsia között, számos kereskedelmi útvonal, köztük a híres selyemút egyik ága is itt vezetett. Batumi, a tengerparti kikötőváros ma is fontos kereskedelmi központ. Az Adzsár Autonóm köztársaság székhelye, melyet 1993 és 2004 között az Abasidze család vezetett, akik leginkább csempészésből tartották fenn a tartományt. Mára felhőkarcolók, csillogó paloták, pálmafás sétányok, nyüzsgő szórakozóhelyek otthonává vált.

A Kaukázus legendás földjén - Magashegyi trekking Grúziában

A 6. században épült Petra erőd az egyik legjelentősebb műemlék a Fekete-tenger keleti partján. Az erőd stratégiai fontosságú volt, mivel a Nyugat-Grúziát, a bizánci tartományokat, Iránt és Örményországot összekötő kereskedelmi útvonalon helyezkedett el. Éppen ezért az erőd számos kemény csata helyszíne volt. Az ősi erőd romjai között láthatjuk a templomot, fürdőket, a magtárat, és ha felmászunk az őrtoronyba, csodálatos kilátásban tárul elénk a tengerre.

A Kaukázus legendás földjén - Magashegyi trekking Grúziában

A 2007-ben alapított Mtirala Nemzeti Park 15698 hektáron kínál különféle természeti látnivalókat. Többféle fafajtával találkozhatunk, úgymint gesztenye, éger, gyertyán és colchic bükk, valamint a park különböző állatok és madarak otthona: zergék, őzek, vaddisznók, barna medve, törpesas, fülesbagoly és sárgarigó is lakik itt. Az 1200-2000 mm-es (esetenként akár 4000 mm) átlagos csapadékmennyiség miatt Mtirala Grúzia egyik legpárásabb területe. A park neve is erre utal, melynek jelentése „sírás".

A Kaukázus legendás földjén - Magashegyi trekking Grúziában

A gyönyörű grúz kalligráfia teljesen egyedi – ahogy a grúz nyelv is –, sehol máshol nem használják a világon. A legenda szerint 405-ben Meszrop Mastoc megalkotta az örmény ábécét, majd pár évvel később egy grúz küldöttség kereste meg őt, hogy nekik is segítsen létrehozni a saját betűiket. Éppen levest ebédelt Meszrop, mikor betoppantak hozzá a hívatlan látogatók. Erre ő olyan dühös lett, hogy evés közben zavarják, hogy falhoz vágta a tésztával teli tányérját, majd a falon különféle formákba rendeződött tésztákra mutatva azt kiáltotta: nesztek, itt van az ábécétek!

A grúzok nagyon szeretnek enni és inni is, így aztán mindig rogyásig rakott asztal várja az idelátogatót. Legjellemzőbb eledel a hacsapuri, ami egy csónak alakú kenyérlángos, megtöltve sajttal, tojással, de isteni finom a khinkali, a hússal, krumplival vagy sajttal töltött vízben főtt tésztabatyu is...

Forrás, fotók: georgiaabout.com, exclusivenews.ge, unusualplaces.org, lonelyplanet.com

 

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2019-es Eseménynaptár >>>