Zakynthos

Tengeri kajakkal Odüsszeusz birodalmában

Egy káprázatos kaland vár rád a Jón tenger legrégebbi szigetén. Fedezd fel velünk a kék barlangokkal tarkított partvonalat úgy, ahogy csak egy evezős láthatja. A szél, a nap és a víz, megtisztít és feltölt. A természet a mozgás, az átélt élmények segítenek közelebb kerülni önmagunkhoz. Nyolc nap teljes kikapcsolódás!

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Zakynthos (Görögország), 22 óra - 1550 km

1-2. nap  Indulás  reggel 6 óra körül, a tengeri kajakok felpakolása után Budapestről kisbuszokkal. Az útvonal Szerbián, Makedónián keresztül vezet Görögországba. A patraszi hídon áthaladva jutunk el Kilini-be, ahol kompra szállunk másnap délután. A szigetre érkezve, rövid autózás után, egy tengerparti kemping lesz a célunk, hogy a másnapi vízre szállás előtt kipihenjük a hosszú út fáradalmait. A kemping éttermében lehetőség van meleg vacsora elfogyasztására.

3. nap  A reggelit követően, partra visszük a hajókat, kiosztjuk a felszereléseket, elmondjuk az elméleti alapokat és megkezdjük a vízi kalandot. Rövid evezés után, az első alkalmas strandnál megállunk, és  begyakoroljuk az elméletben tanultakat (kiszállás, beszállás, mélyvízben is, menekülés a hajóból borulás esetén, mentőmellény használata, evezési technika). Újoncavatás, banánfás büfé, romlátogatás úszva egy kis szigetre. Szállás a parton, étteremmel, kisbolttal a közelben.

4. nap  A reggeli órákban szedjük a sátorfánkat. Reggeli, kávé és egészségügyi étterem látogatás után vízre szállunk, hogy hamarosan testközelből csodálhassuk meg az első kékbarlangos szakaszt. Egymást követik a szebbnél - szebb kőmasszívumok. A szigetcsúcs után megpihenünk, strandolunk kicsit, majd tovább evezünk a híres Navagio Beach-ig, amit a sziget egyik jelképét adó, szerencsétlenül járt csempészhajó roncsa „díszít”. Itt bázisugrókkal is találkozhatunk, akik a 160m-es sziklafal tetejéről dobálják le magukat… A pihenő után továbbevezünk, az Agios Ioannis szigetecskével szembeni kis öbölbe, ahol egy remek, Lali büféjére emlékeztető kis taverna mini strandján tölthetjük az éjszakát. Igazi görög vendégszeretet, olcsó souvlaki és tánc…

5. nap  Elhagyjuk a civilizációt. Magas fehér sziklafalak, sok-sok barlang, embert mutatóba sem látunk. Ide már nem éri meg a motoros hajóknak kihozni a turistákat. Csend, nyugalom, napfény, jólesően árnyékos barlangok. Alvás sziklapadon, civilizációtól mentesen egy négymillió csillagos szállodában…

6. nap  Hatalmas sziklaalakzatok szűk átjáróin keresztül megérkezünk a híres Lagana öbölbe. E szigorúan védett hely a tengeri teknősök (Caretta Caretta) költőhelye. Átevezünk Maratonissi és Pelouzo kis szigetére, majd egy civilizáltabb, városiasabb részhez érve, strandolós, tavernázós, pihenős délutánt tartunk.

7. nap  Reggeli után kényelmesen elindulunk, majd jó két órányi evezés után, strandolással folytatjuk a napot. Zakinthos város kikötőjében egy kis szieszta, ebéd, majd napnyugta felé visszaevezünk az alaptáborig. Estebéd, újra édesvízi fürdő, luxus, a héten már másodszor...

8. nap  Felfedezzük Zakynthos ezerszínű városát, gyalogtúra a hegy tetején álló erődítménybe (csodaszép a kilátás fentről), strandolás, pihenés…

9-10. nap   Táborbontás, hajók felrakása a buszokra, majd indulás a komphoz. Behajózunk és Budapest felé vesszük az irányt. Várható érkezés másnap délután...

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. július 31. - augusztus 9.

Részvételi költség vendégként:

60.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

28.000 Ft

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel), a szervezést, a tengeri kajakok és tartozékok (evező, mentőmellény, vízhatlan tárolók) bérleti díját

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
   egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)
   ~ 45.000 Ft / fő - üzemanyag, autópálya díjak, híd díjak, komp díj

* szállást:
   ~ 45 euró / fő / 3 éj - kempingben 
   ~ 55 euró / fő / 2 éj - hotel (reggelivel), az indulás és érkezés napján

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ, NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, azonban az első napokban megterhelő lehet, a speciális igénybevétel miatt. Ha aktív életmódot élsz, sportolsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 7-8 óra. Úszni tudás feltétel.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabbak: kényelmes a, a testet az erős napfénytől megvédő öltözet: hosszú ujjú felső, kalap, sapka, napszemüveg( lehetőleg rögzíthető), vizet bíró túraszandál, vagy tengeri cipő. Aki szereti, annak búvárfelszerelés (uszony,szemüveg,pipa). Fürdőruha, könnyen száradó túra-törülköző, tisztálkodó szerek. Fejlámpa, kempingfőző+edények, evőeszközök. Fekhely alá, vékony erős ponyva 1,5x 2 m/fő. (barkácsáruházakban kapható, kerti takarófólia- megvédi a polifoam-ot, sátrat, derékaljat a kilyukadástól, vagy homokbehordástól. Hálózsák(nyári), derékalj(polifoam). Könnyú sátor, több személyenként egy, csak viharos idő esetére, általában nincs rá szükség. Két napi élelem, ami lehet néhány konzerv, ha nem kerülnénk civilizált hely közelébe. Legalább 6 liter szénsavmentes víz. Napvédőkrém, esetleg szúnyogriasztó.

Az alaptábor, étteremmel, árnyékoló tetővel védett sátorhelyekkel felszerelt kemping. A többi alvóhelyünk vadkemping, Görögországban ez elfogadott, a tavernák melletti strandokon szívesen látnak minket, főleg, ha fogyasztunk is valamit. A strandokon csökkentett sótartalmú vizes zuhanyokból általában megoldható a napi tisztálkodás.

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Evezős, strandolós.., barlangnéző, teknősleső, búvárkodó nomádtúra - Zakynthos tengeri kajakkal

Zakynthos- tengeri kajakkal Odüsszeusz birodalmában

Zakynthos- tengeri kajakkal Odüsszeusz birodalmában

Zakynthos- tengeri kajakkal Odüsszeusz birodalmában

Tengeri kajakkal a Jón-tengeren

Zakynthos a jón-szigetek közül a legrégebbi. Területe 404 km, melynek egy részét hegyek foglalják el, a legmagasabb pontja: a Mount Vrachionas (756 m) Legnagyobb hosszúsága 40 km, szélessége 20 km, partvonalának hossza 123 km. A sziget termékeny síkságait buja növényzet borítja; olíva-, citrus-, mazsolaszőlő-, és szőlőültetvények terülnek el lustán a tájban, a sziklás partok pedig kristálytiszta vízbe érnek a nyugati oldalon, búvárkodásra csalogatva. A nyári nap forró sugarai lágyan simogatnak a homokos partokon, napfürdőzésre csábítva a pihenni vágyókat. Akik ellátogatnak a navagio-i öbölbe és megtekintik az itt hajótörést szenvedett és a hófehér homokba félig elsüllyedt csempészhajót, életre szóló élményt szerezhetnek...

  

Zakynthos

A természeti szépségek sokasága északon is várja az utazókat: a Barlangcsoport ragyogó kékes derengéssel övezi a víz alatti természetet. Itt élnek a sziget őshonos mediterrán fókái, akik itt hozzák világra kicsinyeiket. Zakynthos jelképe a cserepes teknős; védett állat, kizárólag ezen a szigeten él.

Zakynthos- tengeri kajakkal Odüsszeusz birodalmában

A nevezetességre vágyók is megtalálják az őket vonzó látnivalókat a kirándulások során. A gyönyörű Zakynthos város kanyargós, szűk utcácskáival, tágas, fenséges tereivel vár. Barátságos, teraszos kávézók hívogatnak egy jó frappé vagy egy finom fagylalt elfogyasztására.

Zakynthos- tengeri kajakkal Odüsszeusz birodalmában

A velencei hatást érezhetjük az épületeken és a városban található szobrokon, műemlékeken is. Ugyanitt áll a Solomos (a görög himnusz írója) Emlékmúzeum is. Ha pedig leszáll az este, csillogó, nyüzsgő helyszínné változik a város, az ékszerüzletek egyedi arany-és ezüstékszereket kínálnak, bőrdíszművesek kabátokat, öveket, táskákat árusítanak, a világcégek üzletei márkás árucikkeket forgalmaznak. Az ajándéküzletek helyi specialitásokat is árulnak: sajtokat, olívaolajat, nugátot és helyi mézet, szárított fűszereket és mutatós kerámiákat. Akár a kultúra, akár a természet vonzza az érdeklődőket, mindenki szívét megérinti az itt szerezhető emlékek sora.

Zakynthos- tengeri kajakkal Odüsszeusz birodalmában

Zakynthos város a várhegy lábánál terül el, nyugaton a tenger övezi. 1953-ban egy földrengés megsemmisítette az épületeket. Az újjáépítés tökéletesen rekonstruálta a korábbi stílust, amely vegyítette a velencei hatást a neoklasszicistával, fűszerezve néhány sajátossággal.

Zakynthos- tengeri kajakkal Odüsszeusz birodalmában

Az antik korban a település a hegy csúcsán helyezkedett el, ám a népesség növekedése a várost a hegy lába felé terjesztette. Mivel ez a terület is szűknek bizonyult, a part mentén növekedett tovább a város. A kereskedelem növekedése és a megállíthatatlan fejlődés találékonyságra ösztönözte a szigetlakókat. A partközeli területeket feltöltötték, hogy minél nagyobb teret nyerhessenek. Ennek a munkának az eredménye a Solomos tér, illetve a Szt. Nicolas templom a Mole szigeten, amelyet híd A Solomos tér a város legnagyobb tere, mely elegánsan tagolt fasorokkal és virágágyásokkal, egy- és kétszintes arisztokratikus épületekkel övezett. Itt található a görög nemzeti költő, Dionysios Solomos emlékműve is. Esténként itt, a tér központjában az emberek időt szentelnek egy kellemes sétára.

Zakynthos- tengeri kajakkal Odüsszeusz birodalmában

Szintén itt található a Szt. Nicolas temlom, amelynek velencei homlokzata épen maradt, külsejét pedig korhűen helyreállították. A Solomos tér másik impozáns épülete a Bizánci Művészetek Múzeuma. Az itt található ikonok hű képet adnak az egyházi festészet helyi hagyományairól. Az ikonokon kívül hellén és bizánci szobrok és plasztikák alkotják a kiállítás anyagát.

Zakynthos- tengeri kajakkal Odüsszeusz birodalmában

A közelben található a Szt. Markos tér, ami történelmi hely: itt égették el a közrendbeliek a Libro d'Orot (Arany Könyv). Ez a könyv tartalmazta a helyi nemesek névsorát, akik a velencei megszállóktól kiváltságokat élveztek. A könyvégetés akkor történt, amikor a sziget felügyeletét a franciák vették át.

Zakynthos- tengeri kajakkal Odüsszeusz birodalmában

A Rouga utca a főváros régi és mostani központja, egyben főútja is. Évszázadokon át ez volt a kereskedelmi centrum, máig megőrizte a helyzeti fontosságát. Napjainkban ez a környék foglalja magába a város legfelkapottabb üzleteit.
A főváros másik legfontosabb utcája a Strata Maria, amely a Solomos tértől a tengerparton halad egészen a Szt. Dionysios templomig. A templom névadója egyben a sziget védőszentje. A Strata Maria a nap minden órájában igen forgalmas: a kompról kiáradó emberek, az üzletek kirakatait nézegető turisták és az este enyhet adó óráiban itt sétáló helybeliek egyaránt zsongó tarkabarkaságot visznek a sziget életébe. Szintén a Strata Marián található a kompjegypénztár és a buszpályaudvar.

Zakynthos- tengeri kajakkal Odüsszeusz birodalmában

A Szt. Dionysios templom névadója a XVI-XVII. sz. fordulóján szerzetesi életet élt a Zakynthostól délre fekvő Strofades szigetén, a világtól elvonultan. Élete során a Szentföldre igyekezett, amikor Éjina püspökévé választották Athénban. Rossz egészségi állapota miatt azonban vissza kellett térnie Zakynthosra. A temlomban álló ezüst szarkofág, amely maradványait tartalmazza, Diamantis Bafas munkája. Az ő ünnepét augusztus 24-én tartják, amikor misét celebrálnak és relikviáit körbehordozzák

Zakynthos- tengeri kajakkal Odüsszeusz birodalmában
A hegyen felfelé haladva a Filikoni Szt. György templomot találjuk. A hegy magasabb része Bochali, ahonnan csodás kilátás nyílik az alant elterülő városra, kávézók, éttermek várják a kitikkadt utazókat.

Akit a történelmi emlékek érdekelnek, megtekintheti a Tengerészeti Múzeumot vagy a velencei erőd Zakynthos sziget két, nemzetközileg védett állatfajnak ad otthont: a mediterrán fókának, amely az északi sziklás partoknál él, illetve a hely jelképévé vált cserepes teknősnek. Ez a faj évmilliókon keresztül Zakynthos déli partját használta költőhelyéül. Egykor az egész Földközi-tenger területén megtalálhatóak voltak, de mára számuk jelentősen csökkent, egyedül itt élnek.

Az kedvező időjárási feltételeknek köszönhetően Zakynthos és a környező szigetek szinte egész évben (kora tavasztól - késő őszig) kitűnő célpontjává válnak a tengeri kajakozás szerelmeseinek.

Képek forrása: MAKASE

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>