Vitorlással a Kükládok körül

Egy felejthetetlen kaland Görögországban

Egy varázslatos vitorlázásra invitálunk benneteket, egy nem mindennapi utazásra! Amikor otthon már beköszönt a komor októberi időjárás, mi útra kelünk a napfényes délre! Görögországban ilyenkor még tombol a nyár, fürdésre csábít a mélykék Égei-tenger. Egyhetes körtúránk alatt a Kükládok szigeteit járjuk be egy igazán élménydús vitorlázás keretein belül! E nyaraláson egyszerre próbálhatod ki milyen hajóskapitánynak lenni, felfedezheted az évezredes görög történelem máig megmaradt nyomait, s nemcsak Athént, hanem 5 ékszer görög szigetet is bejárhatsz egyetlen utazás alatt. Várnak rád az isteni görög ételek, a végtelen homokos tengerpartok és a Föld legszebb naplementéi...

Ízelítő a Kükládok varázslatos szigeteiből >> BRING ME TO GREECE

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

Mire számíthatsz?

  • Egy teljes hét izgalmakkal teli vitorlázásra
  • Október elején tökéletes időjárásra
  • Lazítós pihenés és az aktív kikapcsolódás egészséges egyensúlyára
  • Az évezredes görög történelem és mitológiák megelevenednek a szemünk előtt
  • A turizmus elől még eldugott tengeröblök és városkák felfedezésére
  • Ha kedved tartja profi szkippereink vezetésével elsajátíthatod a vitorlázás csínját-bínját 

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Athén (2 óra) egyénileg repülővel

1. nap  Athén

Rövid repülés után kényelmesen megérkezünk Athénbe. Rövid úton a város kikötőjébe vesszük az irányt! A délután az útra való felkészülés jegyében zajlik. Bevásárolunk, átbeszéljük a következő hét programját, majd kapitányunk irányításával átvesszük hajónkat. Ezt követően berendezkedünk a luxusszállásunkra. :) Első esténket még a kikötőben, nyugodt körülmények között töltjük.

2. nap  Athén - Szunion-fok

Vasárnap: Hajózás Szunionba. A Szunion-fok az Attikai-félsziget legdélebbi pontja, amely kb. 70 km-re fekszik Athéntól. Legnevezetesebb látnivalója a szikla csúcsán valaha elhelyezkedő Akropolisz maradványa, a Poszeidon templom. A Kr.e. kb. 440-ből származó épületet természetesen mi sem hagyhatjuk ki. A körpanorámás kilátóból élvezhetjük Görögország minden bizonnyal egyik legszebb naplementéjét. Vacsora után indulunk tovább Milosz szigete felé. Az éjszakát a tengeren töltjük.

Táv: 28 mérföld 

3. nap  Szunion-fok - Milosz

Hétfő: Hajnalban érkezünk, ezért a napfelkelte már Miloszon köszönt bennünket. Ez volt túránk során a leghosszabb lehajózott távolság, ezzel el is értünk Kükládok általunk meglátogatott legdélebbi pontjáig. A sziget annyira magával ragadó és olyan sok látnivalót tartogat, hogy egy teljes napot itt töltünk. Jól esik végre kinyújtóztatni végtagjainkat egy kirándulás során Plaka faluba. A sziget legfontosabb kulturális öröksége az Afrodité szobor (amit a rómaiak Vénusszal azonosítottak), amelyre 1820-ban egy helyi földművelő itt talált rá. Délután felkeressük  a szintén nevezetes ókeresztény katakombákat és a közeli római színház maradványait. Kellemes vacsora a kikötőben, majd az éjszakát is itt töltjük a szigeten.

Táv: 70 mérföld 

4. nap   Milosz - Szifnosz

Kedd: Reggel korán indulunk, megkerüljük Milosz szigetét, és a délelőttöt Kleftikó szigetvilágának felfedezésével töltjük. A sziget déli része tele van szikla szirtekkel és barlangokkal! indulás Kleftikó sziklavilágához. Itt mindenképp megállunk egy nagyobb fürdőzésre, lesz lehetőség búvárkodni és felfedezni ezt a páratlanul szép hely élő- és növényvilágát! Miután kipancsoltuk magunkat búcsút intünk Milosznak és Szifnosz szigete felé, keletnek vesszük az irányt. A késő délutáni órákban érkezünk, nem is marad sok időnk, de a szigeten magasodó Kasztro erődfalut mindenképp érdemes megtekintenünk. Nyugodt körülmények közt, egy védett öbölben töltjük az éjszakát.

Táv: 33 mérföld 

5. nap  Szifnos - Szerifosz

Szerda: Ugyan ma csak kb 25 km vitorlázás vár ránk mégsem tétlenkedünk. Egy újabb jó hangulatban és álomszép környezetben eltöltött reggeli után folytatjuk utunkat immár északra, Szerifosz szigetére. Habár ez a sziget a Kükládok közül általunk meglátogatott legkisebb sziget, mégis érdemes egy teljes napot a sziget felfedezésére fordítanunk. Livadiba érkezünk a déli órákban. Kiadós ebéd a tengerparton, majd indulhatunk bejárni Hórát, a sziget "fővárosát". A városka a Kükládokra oly jellemző fehérre mázolt házikók együttese, ami napnyugtakor mutatja legbájosabb arcát! Az éjszakát a biztonságos kikötőben töltjük el.

Táv:  15 mérföld

6. nap  Szerifosz - Kythnosz - Kea

Csütörtök: Reggeli indulás Kea szigetére. Meglehetősen nagy távot kell leküzdenünk ma, mialatt továbbra is északnak tartunk. Szerencsére Kea felé útba esik Kythnosz szigete. Itt Livádiban állunk meg egy hosszabb pihenőre. Aki szeretne körbe nézhet a szigeten, aki pedig inkább hűsölne fürödhet a lenyűgöző tengerparton. Ebéd után tovább indulunk Keára, ahová a délutáni órákban érkezünk meg. Kea bővelkedik kulturális látnivalókban. A programunk Korissia város bebarangolása és az itt található ókori kőoroszlán megtekintése. Mai nap a sziget védett öblében éjszakázunk.

Táv: 50 mérföld

7. nap  Kea - Athén

Péntek: Lassan eljött az ideje, hogy búcsút intsünk az Égei-tengernek, hajnalban indulnunk kell vissza Athén kikötőjébe. Nincs mese...a kör bezárult :( Nem kis távolság vár ránk, de a korai indulásnak köszönhetően már a délutáni órákban landolunk Athénban. A sikeres expedíciót mivel mással koronázhatnánk meg, mint Athéni városnézéssel. A lakatlannak tűnő szigetek után szinte sokként ér minket a milliós nagyváros nyüzsgése. Szomorkásan térünk vissza már otthonossá vált hajónkra, hiszen az utolsó éjszakánkat fogjuk rajta eltölteni.

Táv: 42 mérföld

8. nap  Athén

Szombat: Utolsó reggelinket követően könnyes búcsút veszünk az egy héten keresztül valóban a "világot jelentő" deszkáktól. 9:00-tól hajó visszaadása, majd repülőnk indulásától függően szabad program a Athénban vagy környékén. Délután - estefelé repülünk haza Budapestre.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők állapota és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. szeptember 26 - október 03.

Részvételi költség vendégként:

60.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

46.000 Ft

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a szervezés és a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
    ~ 40.000 Ft / fő -  retúr repjegyár (foglalás egyénileg)
* hajó bérleti díja, szkipper díj "sofőr", a hajó biztosítása, takarítási díja, külmotor díja
    ~ 650 € / fő
* hajó kikötői díja, üzemanyag költsége, tisztító eszközök, közös használatú konyhai felszerelések, élelmiszerek
    ~ 45 € / fő / hét
* az étkezéseket, a belépőket, és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 Bérléskor a vitorláson használt felszerelésekre, eszközökre 60 € / fő kauciót kell leadni, mely a túra végén visszajár, amennyiben az átvett állapotban szolgáltatjuk vissza a hajót. 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖNNYŰ - Ez egy igazi élmény nyaralás, ahol komoly teljesítményre, fizikai állóképességre nem lesz szükséged. Egyetlen kihívást a tengeri időjárás szeszélyessége jelentheti. Esetenként előfordulhatnak komoly széllökések, nagy hullámzás, ami a felkészületleneket rosszul érintheti. Természetesen ilyen esetben változtatni fogunk túránk útvonalán és nyugodtabb vizek felé hajózunk. 

VITORLÁS TÚRÁHOZ SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI:

A legfontosabb a kényelmes, réteges öltözet. A túra alatt is változékony lehet az időjárás, ráadásul vitorlázás közben gyorsan változhat a hőérzet. Egy technikai esőkabát, illetve egy softshell kabát mindig jó szolgálatot tehet. Hajózásnál előny, ha világos talpú, csúszásmentes cipőnk van, amely nem hagy nyomot a decken. Ugyanakkor nem kell semmi speciális lábbeliben gondolkozni. Emellett persze nem maradhat otthon a fürdő ruha, naptej, napszemüveg, de egy naptól védő sapka és egy fejlámpa is hasznos szolgálatot tehet.

Hajós túránál érdemes helytakarékos megoldásokban gondolkodni, ezért kerülendő a gurulós bőröndbe csomagoljunk. Egy összehajtható duffle bag vagy egy hátizsák sokkal jobban elhelyezhető a kabinban. A túra alatt használt közös felszereléseket, alapanyagokat, tisztítószereket a helyszínen együtt fogjuk beszerezni.

Szállásunk meglepő módon a vitorláshajó lesz. A teljes túra alatt megoldható lesz, hogy ott aludjunk, így külön szállásköltséggel nem kell számolnunk. A hajó megfelel egy jól felszerelt apartmannak. Felszerelt konyha, fürdő és mellékhelyiség rendelkezésre áll a fedélzeten. 

Vitorlással a Kükládok meseszép vidékén - Görögország a tengerről

A Kükládok szigetcsoportja

A Kükládok az Égei-szigetek legismertebb szigetei, melyek a Földközi-tenger legszebb szigeteit is magában foglalják! Athántól délre és Krétától északra helyezkedik el ez a sziget csoport. A bájos fehér és kék színű kükladikus építészet, a hagyományos életmód, a szigeti dalok, a meleg vendégszeretet, az elhagyatott vidéki kápolnák mind-mind ezt a meseszép világot jellemzik. A csodálatos tengerpartok és a kiváló homokos strandok mindegyike harmonikus keveréket alkot, így Kükládok meglátogatását valóban nem fogod megbánni.

A szigetek teljes területe mintegy 2,528 négyzetkilométer. A 2200 szigetből és kisebb sziklakiemelkedésből csupán 25 lakott ma. A főváros, Ermoupoli Sziros szigetén található. A „Cyclades” név jelentése - „a szigetek, amelyek egy kört alkotnak”. A görög mitológiában Poszeidon (vagy Neptunusz) vonatkozásában fordul elő a Kükládok kifejezés, aki a küklád nimfákat szigetekké változtatta, amikor azok haragra gerjesztették. A Kükládok az őskori idők óta lakottak; azonban a kükladikus kultúra i.e. 3200 és i.e. 1100 között - (Korai kükladikus, közép küklád és késői kükladikus időszak) - váltak a szigetek földrajzi helyzetük miatt kereskedelmi és kulturális központtá. Később a Thirai vulkán (Santorini) kitörése állította meg a régió fejlődését. A bizánci időszakot követően előbb velencei, majd frank uralkodók adták itt egymásnak a kilincset. Az 1830-as londoni szerződéssel a szigetek felszabadultak és a görög állam részévé váltak.

Vitorlással a Kükládok meseszép vidékén - Görögország a tengerről

Milosz

Milosz a Kükládok délnyugati szélén található és egyben a csoport ötödik legnagyobb szigete. A területe 151 négyzetkilométer, partvonala 126 km hosszú és 4770 lakosa van. A furcsa formájú sziklák, a gyönyörű színek, a fehér homokos strandok és a faragott sziklák egyaránt hozzátartoznak a sziget vulkáni terepéhez.

Milosz ásványi erőforrásokban gazdag. Az obszidián kitermelése már az ókorban hozzájárult a sziget virágzó gazdaságához. Ez a Földközi-tenger egyik legrégebbi bányája.

A kereskedelem a római időktől virágzott itt. A bizánci időszakban a sziget gyakori kalóztámadásokat szenvedett el, a helyiek elsősorban a déli oldalra, a barlangokba és öblökbe menekültek. A szigetet később a velenceiek uralták, majd a törökök. A 20. században Milosz jelentős bányászati ​​területté vált, mivel a perlit, a kaolin és a bentonit kitermelése a mai napig folytatódik.

Plaka a sziget fővárosa, amely egy dombra épült, 220 méterre az Adamantas öböl felett. Kükládok egyik legszebb városa, amely az Égei-szigetekre jellemző építészeti stílusban épült, festői templomokkal és kövekkel borított szűk utcákkal. 

Vitorlással a Kükládok meseszép vidékén - Görögország a tengerről

Szifnos

Szifnos képét a hagyományos, fehérre meszelt falusi házak, számtalan templom, szélmalmok és kristálytiszta vízzel rendelkező strandok alkotják. A sziget az ősi időkben virágzott, köszönhetően a „Sifnios lithos” (helyi kő) arany- és ezüstbányáknak és kőbányáknak. 1687-től 1854-ig fontos kulturális központ volt, mivel helyet biztosított a híres Agios Tafos Iskola (Szent Sír) számára, melyet Paideftirion Archipelagous néven ismertek. A sziget réges régi keramikus hagyományokkal rendelkezik, és sok-sok kerámiaműhely van nyitva a mai napig. Szifnos Szerifosz és Milosz között helyezkedik el. A sziget területe csupán 74 négyzetkilométer és körülbelül 2450 lakossal rendelkezik.

Apollonia 1936 óta a sziget fővárosa. Az Apollonia név onnan ered, hogy a várost Apolló imádatára szentelték fel. Ez a sziget földrajzi központja, házai pedig három alacsony dombon helyezkednek el - mint egy amfiteátrumban – és nem meglepő módon a bájos Kükládok építészeti stílusát követik. 

Vitorlással a Kükládok meseszép vidékén - Görögország a tengerről

Szerifosz

Szerifosz egy tipikus kükládi sziget, amely ideális a nyugodt pihenésre, csendes kis kikötőkkel, hófehér falvakkal és arany homokos strandokkal rendelkezik. A Környezetre pedig a meredek sziklák, a növényzet nélküli hegyek és a rendkívüli táj jellemző. Kythnosz és Szifnosz között fekszik. A turizmus mérsékelt növekedésének köszönhetően a sziget mai napig megőrizte hagyományait. A mitológia szerint Perseus megérkezett Szerifosz partjára az anyjával, Danae-val, mellkasába zárva. A Szerifoszi királynak, Polydefkis kívánságának eleget téve megölte Gorgont, és megmutatta neki a levágott fejét, amitől Polydefkis azon nyomban kővé vált.

A szigetlakók előbb a perzsákkal való harcokban csatlakoztak a Delian Ligához. Később a szigetet a Macedónok, majd a Ptolemaiak és végül a Rómaiak hódították meg. Konstantinápoly hódítása után a keresztes katonák 1204-ben Szerifoszt átadták velencei nemeseknek. 1537-ben Barbarossa török ​​admirális foglalta el, később 1770-től 1774-ig az oroszok érdekeltségébe került. 1821 után végül felszabadult a többi kükláddal együtt.

Vitorlással a Kükládok meseszép vidékén - Görögország a tengerről

Kythnosz

Bár a Kythnosz (melyet Thermia néven is neveztek) a forró források miatt az Attika legközelebbi küklád szigetei közé tartozik, az Égei-tenger egyik kevésbé ismert területe. Merichas - a sziget kikötője, Chora - a főváros, Loutra és Dryopida települések mind Kythnosz északi részen találhatóak. A sziget déli része majdnem lakatlan, az egyetlen kivétel a Panagia Kanala és Agios Dimitrios kis öblök területe. A szigeten 65 csodálatos strand található (ezek többségéhez földút vezet) és tipikus itt is a Kükládokra jellemző táj - a csupasz és száraz dombok, amelyeket több kilométerre nyúló száraz szirtek vesznek körül. A sziget 350 festői hófehér vidékies kápolnával van teleszórva, a falvakban pedig jellemző a kikövezett keskeny utcák, hófehér házak és a szélmalmok látványa. Az első lakók még i.e. 10. Században érkeztek Kythnoszra. A sziget osztozik a kükládok többi részének történelmi sorsában: 1204-ben velencei uralom alá került, amelyet később a törökök elfoglaltak. 1830-ban csatlakozott az újonnan alakult görög államhoz. A sziget területe 99 négyzetkilométer, tengerpartja 111 km hosszú és 1600 lakosa van.

A Katafiki-barlang Dryopida gyönyörű falucskában található - a Tűz helyén. Görögország egyik legnagyobb barlangja ez, lenyűgöző labirintusokkal és buja díszítéssel, ámulatba ejtő sztalaktitokkal és sztalagmitokkal. A barlang még nem érhető el teljesen a nyilvánosság számára, mert még mindig dolgoznak a barlang biztonságossá tételén és kivilágításán, de bizonyos részei nyilvánosak. A neve a „Katafigio” szóból származik (menedékhely), mivel a barlangot a kalózkodás nehéz időszakában ekként használták.

Görög vitorlás túra

Vitorlással a Kükládok meseszép vidékén - Görögország a tengerről

Vitorlással a Kükládok meseszép vidékén - Görögország a tengerről

 Képek forrása: autotriti.gr, flickr.com, davestravelpages.com, adrenaline-travel.com, discovergreece.com, alfa-yachts.com, pneon-yachting.com, kiriacoulis.com, fr.wikivoyage.org,
 manessistravel.gr, selanasuites.com, citiestips.com, thefotosgratis.eu, ferriesingreece.com, jack-jenny.com, milosoneiro, gogreeceyourway.gr, scolamanzi.info, tourradar.com

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>