A Nagy GR20

Európa legnehezebb trekking túraútvonala - Korzika

A korzikai GR20 vitathatatlanul Európa legszebb magashegyi trekking útvonala. Látványos díszletek, lélegzetelállító színek és egy kötetlen barangolás a vadvilágban arra késztetik a kihívást keresőket, hogy a civilizációból kiszakadva felfedezzék saját határaikat. Egy igazi lélekemelő, nomád kalandozás a Földközi-tenger egyik legvarázslatosabb szigetén! 

Ahogy a fölénk tornyosuló sziklák között, fenyőerdők mélyén, szélfútta kráterek peremén, tavak és a hófödte csúcsok mentén gyalogolunk, a sziget néha megengedi, hogy egy lélegzetelállító pillantást vethessünk a drámai part és a tenger kontúrjára.

A francia, GR jelentése "grande Randonnée" (fordítás: nagy trekk). Az összes Európában található bakancsos túrák közül a korzikai GR20 egyértelműen a legnehezebb, nem csekély állóképességet és kitartást követelve zarándokjaitól. Túránkon az északi rész első öt - legszebb és legnehezebb - napját járjuk végig, kibővítve egy kis meglepetéssel az ‘ezer arcú Korzika’ páratlan történelemmel és meseszép tájakkal rendelkező szigetén.

Úgy érzed felkészültél....?

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

Mire számíts? 

  • haladó szintű túrára, előzetes túratapasztalat és jó állóképesség mindenképp szükséges
  • hátizsákod akár 20 kg-t is nyomhat, ezt kell cipelned nap, mint nap
  • meredek lejtőkre és kaptatókra, lánccal megerősített utakon mászásokra és ereszkedésekre
  • durva, köves, kavicsos, vagy épp vizes, csúszós terepre
  • a kitett részeken akár orkán erejű szélre, amibe a sátradat is fel kell állítanod
  • szép idő esetén gyönyörű kilátásra és magas hőmérsékletre, rossz idő esetén viszont egyáltalán nem lehet látni semmit, vízszintes eső és fagyasztó hőmérséklet várható
  • ha mindez nem riaszt el, akkor jó kondícióval viszonylag könnyen teljesíthető túrára


Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:

NEHÉZ - A túrára jellemző a nehéz terepen való fel-lemászás, ami erősen terheli a térdeket. Törmelékes, sziklás csúszós ösvény található a legtöbb szakaszon, amely nem kis odafigyelést követel. Mindenképp feltétel a több napos túrához való tapasztalat illetve erőnlét, mivel a teljes ruházatot, sátrat, több napi élelmet, vizet is magunkkal kell cipelnünk.


NAPI PROGRAMTERV:

1. nap Bastia

A túravezetőkkel együtt 19-én délután érkezünk repülővel Bastiába. Este felfedezzük a bájos tengerparti óváros szűk kis utcáit, megcsodáljuk lélegzetelállító panorámáját, az estét egy kellemes parti étteremeben töltjük ráhangolódva Korzikárra és az elkövetkező napokra. Másnap reggel vonatra szállunk és átszelve Korzikát elutazunk Calviba. Délután még van időnk egy kis városnézésre, fürdésre, majd este busszal a közeli Calenzanaba utazunk és felkészülünk a másnap induló magashegyi túrára.

2. nap    Calenzana

Másnap reggel vonatra szállunk és átszelve Korzikát elutazunk Calviba. Délután még van időnk egy kis városnézésre, fürdésre, majd este busszal a közeli Calenzanaba utazunk és felkészülünk a másnap induló magashegyi túrára. Bevásárolunk a helyi SPAR-ban, felkészülünk a másnapi indulásra.

3. nap    Refuge d’Ortu di u Piobbu

Reggel nyolc órakor indulunk. Első napunk fő célja, hogy tengerszintről elérjük az 1500 méter magasságon fekvő első menedék házat. Indulás után lenyűgöző látvány nyílik visszatekintve Calvi-ra és Calenzana-ra, bár néhány napig búcsút kell mondanunk a tenger látványának. Kárpótlásul első szállás helyünk egy fantasztikus naplementével kárpótol a napi fáradalmakért. 

4. nap    Refuge de Carozzu

A mai nap már egy komolyabb kihívást jelent! A GR20 megmutatja igazi arcát -  függőhíd,  láncok, és sziklák mindenütt. A táv kb 8 km, a 700 méteres szintkülömbséget főleg fel-le mászva teljesítjük. Este a Carozzu menedékház teraszán egy elmaradhatalan, látványos naplementével zárjuk az estét. 

5. nap    Refuge de Ascu Stagnu

Az ötödik nap sem tartogat kevesebb kihívást. a kb 900 méter szintet fantasztikus környezetben teljesítjük, a látvány lélegzetelállító! Este egy kicsit visszatérünk a civilizációba: Ascu Stagnu síközpontjában jól felszerel bolt és egy valód étterem várja a pihenni vágyó vándorokat. 

6. nap    Refuge de Tighjettu

A mai nap a GR 20 legnehezebb napja, ezért korán vágunk neki!  Ascu-t elhagyva folyamatos mászással érjük el Kozika tetejét, a 2.705 méteres Monte Cinto-t. A hivatalos út a hegy mellett halad el, a maradék 200 méter szintet, egy kis kitérővel érjük el, de az látvány mindenért kárpótol! A kihívásokkal teli napot egy igazán barátságos menedékházban töltjük, ahol jól felszerelt bolt mellet érdemes kipróbálni a ház spagetti-jét egy pohár korzikai borral és a háziak meleg vendégszeretetével! 

7. nap    Camping Castel di Vegio

A mai nap elején azért búcsúzóul részesülünk egy kis mászásban, de a nap második fele igazi nyaralás. Utunk  a Golo folyó völgyében halad lefelé, amely szebbnél-szebb, természetes medencéket alakított ki, ahol mindent lehet: úszkálni, ugrálni ….napozni és pihenni - ránk fér!! Az estét Castel di Vergi mellet töltjük egy kellemes kempingben  - jól felszerelt bolt és a hotel étterme is rendelkezésünkre áll.

8. nap    Camping Castel di Vergio

Ma már ráérünk, későn kelünk, megreggelizünk és csomagok nélkül egy kellemes, nem túl nehéz gyalogtúrával vezetjük le a korábbi napok fáradtságát. Este egy közös főzéssel, borozgatással köszönünk el Korzika GR 20-as útvonalától, a szikláktól,   a busz csak 10.30-kor indul ezért alhatunk egy nagyot!

9. nap    Corte

Másnap délelőtt Corte-ba utazunk, ahol ízelítőt kapunk az ‘ezerarcú’ sziget kincseiből. Kalandos sétát teszünk a Fellegvár sziklás oldalára felkapaszkodó, palaburkolatú, lépcsős, szűk utcácskákban, majd este vonattal visszatérünk Bastiaba.

A Restonica és Tavignano összefolyásánál, havasokkal körülvett fennsíkon elhelyezkedő Cortét "Korzika szívé"-nek nevezik. Lakóinak száma 5700. Itt, az egykori fővárosban tartottak legtovább a függetlenségért vívott küzdelmek, és ma is ez a központja a korzikai hazafias szervezetnek. Az Óvárosban sok a látnivaló, az egész környéket uralja a már messziről szemünkbe tűnő Fellegvár...

10. nap    Hazautazás

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. augusztus 19-28.

Részvételi költség vendégként:

36.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes, a legalább egy lezárt félévvel rendelkező tagoknak

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a szervezés és a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
   ~ kb. 80.000 Ft / fő - Budapest - Bastia (Easy Jet közvetlen járat egy átszállással)

 

* szállást:
   ~ 7 € / fő - saját sátor
   ~ 7 € / fő + 10 €/2 fő - bérelt sátor ( két fő esetén 12 €/fő)
   ~ 15 € / fő - menedékház

* helyi közlekedést:
   ~  8 € - Calvi-Calenzana
   ~  20 € - Castel di Verghiu-Corte

* az étkezéseket, a belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
MÉRSÉKELTEN NEHÉZ - Az igazi kihívást a nehéz hátizsák és az időjárás szeszélyessége jelenti. Ha nem okoz gondot az extrém időjárás változás, az olykor erős szél, illetve, hogy hat napon keresztül minden felszerelést és élelmet a hátadon kell cipelned, nem érhet meglepetés. A napi túrák időtartama 6-9 óra, sportos életmóddal és kellő kitartással könnyen teljesíthető. Túrázási tapasztalat, szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció feltétel. Továbbá fel kell készülni, főleg a nagy kiterjedésű vizes területek mentén a napnyugtakor megjelenő szúnyogok rajzására.

MAGASHEGYI TÚRÁHOZ SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI:

A legfontosabb a kényelmes technikai túraöltözet, több rétegben. Aláöltözet, középső réteg - polár pulóver és softshell dzseki kombinálva - illetve az opcionális vízzáró külső héj, melyet csapadék esetén, valamint a hőtartás miatt használhatunk. Technikai túráknál érdemes külső rétegnek korszerű vízálló dzsekit választani, amire rá tudjuk venni a mászó beülőt, illetve befér a kapucni alá a hegymászó sisak - egyéb esetekben a teljes alakos esővédő poncsó ajánlott. Szükséged lesz többek között magashegyi bakancsra (magashegyi trekking, alpin 3 évszakos - Hanwag Alaska GTX, La Sportiva Trango S EVO GTX - a leg szélesebb körű a felhasználási területük, valamint alpin 4 évszakos - La Sportiva Nepal Extreme vagy Nepal EVO GTX - 4000 m felett szükséges a hőszigetelés miatt), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, közepes hátizsákra (35-50l), napszemüvegre / síszemüvegre, fejlámpára, fényvédő krémre, termoszra, tartalék élelemre (energia szelet, -zselé), izolációs fóliára, túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet, esetleg kis méretű kemping főzőre.

Magashegyi túrák alkalmával legtöbb esetben fűtött vagy személyzet nélküli bivakház lesz a szállásunk. Hálózsák mindkét esetben ajánlott, az agynemű kímélése miatt legtöbb helyen előírás. Fűtött ház esetén érdemes legalább egy +10 fokos komfort fokozattal rendelkezőt magunkkal hozni, fűtetlen bivak használatához pedig ajánlott a legalább 0 fokos komfort fokozattal rendelkező - évszaktól és magasságtól függően az említett ajánlások változhatnak.

Az alacsonyabban fekvő területeken kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Az út története 

A GR20 története a 70-es évekre nyúlik vissza, amikor Michel Fabrickant francia hegymászó kezdeményezte Korzika legfőbb hegyvonulatán áthaladó utak összekötését. A kitett ösvény függőlegesen szeli át a szigetet összekötve északi és déli részét, észak-nyugatról dél-keleti irányba. 170 km hosszú, összesen közel 10.000 m szintkülönbséggel. Átlagosan 15 nap alatt teljesíthető. Nem a napi táv hossza okozza a nehézséget, hanem a jelentős szintkülönbségek. Az időjárás gyorsan változhat, esőt vagy erős szelet hozva, mely jelentősen megnehezíti a mászást és a tájékozódást.

Az „ezerarcú sziget”

A sziget tengerpartja alapvetően két részre osztható: Korzika nyugati partján a hegység közvetlenül találkozik a tengerrel, itt leginkább a meredekebb, sziklás partszakaszok a jellemzőek, néha pedig akár több méteresek is lehetnek a hullámok. Ilyenkor remekül hullámfürdőzhetünk a parton, beljebb menni azonban veszélyes lehet. A keleti partvidéken lankásabb, homokos tengerpartot találunk, türkizkék öblökkel és tiszta vízzel.

Az egész szigetre jellemző, hogy a városokban, falvakban mediterrán hangulatú kis utcácskák, különböző korokból származó műemlékek találhatóak. Korzika nincs beépítve hatalmas szállodasorokkal, amelyek elcsúfítanák a partot, vagy más ipari létesítményekkel, így az itteniek teljesen meg tudták őrizni a települések romantikus hangulatát. Különböző intézkedésekkel tudatosan próbálják elősegíteni, hogy Korzika ezután se váljon olyan hellyé, amelyet tönkretesz a tömegturizmus és a zsúfoltság. Azért akad olyan hely is, ahol pezseg az élet a szigeten. Ilyen például Bastia, ahová az Olaszországból induló kompok érkeznek, ezért itt valamivel jobban emlékeztet a hangulat egy nagyvároséra. Aki Itáliából tengeren szeretné megközelíteni Korzika szigetét, annak körülbelül 4 és fél órás útra kell számítania. A sziget fővárosa Ajaccio, amely a nyugati parton fekszik. Ez a város a híres hadvezér, Napóleon szülőhelye, amit az államférfi főtéren felállított szobra is jelez. Ajaccio kedvelt üdülőhely a téli szezonban meleg éghajlata miatt.

Korzika méltán viseli az „ezerarcú sziget” nevet. Ez az Európa egyik legtisztább tengerpartjával rendelkező sziget nem csak a hegyek és a tenger változatossága miatt érdekes úti cél, hanem az itteni városkák eredeti hangulata miatt is. Igazi csemege annak, aki elmenekülne a túlzsúfolt nagyvárosból, de nem egy másik túlzsúfolt helyre.

Korzika legszebb tengerpartjai

Az északon fekvő Bastia és a déli Bonifacio közti partszakasz homokos strandjairól híres. Porto Vecchio környéke talán a legszebb, itt a türkizkék víz találkozik a parttal. A nyugati part inkább sziklás és kavicsos, Porto és Propriano között találhatók homokos öblök is. 
Látnivalókban szintén gazdag a sziget. A sziget fővárosa és második legnagyobb települése Ajaccio, amely egyben Napóleon szülőhelye is. A város nagyon büszke híres szülöttére. Akármerre sétálunk a városban, utcákon, tereken, szobrokon és mindenhol találkozunk nevével. Napóleon szülőháza és keresztelőhelye látogatható, és évente turisták ezrei keresik fel. A Fesch palotában Napóleon nagybátyja, Fesch bíboros gyűjteményét tekinthetjük meg. A város természetesen nem csak a császárról szól. A gyönyörű tengerpartok és a pálmafák teszik hangulatossá az itt töltött időt. A városhoz tartozó öböl partján egy benyúló sziklán a citadelláról élvezhetjük a naplementét.

Bonifacio egy hatalmas szikla tetejéről néz a tengerbe. A város Franciaország legdélebbi pontja, melynek kikötőjéből izgalmas hajós kirándulásokra indulhatunk. A kis bárkákon bejárhatjuk a sziklában található tengeri barlangokat és eljuthatunk a Lavezzi-szigetekre is. Itt a kristálytiszta vízben kiváló lehetőségek nyílnak búvárkodásra és sznorkellezésre.
Calvi a sziget északi részén Korzika idegenforgalmi központjának tekinthető. A hegyek közt megbúvó várost a fellegvárról csodálhatjuk meg. Az óváros egyszerűen mesés, tele csábító teraszos éttermekkel. A kikötőben egymást érik a yachtok és a 6 kilométer hosszú árnyékos fákkal tagolt tengerpart mindenki kedvence lesz. A közeli Ile-Rousse nevét a város előtt látható apró vöröses színű szigetről kapta. A szigeten található egy magas világítótorony, mely a hajókat segíti a tengeren. Az óvárosban kalandozva barátságos kávéházakkal találkozunk.

A Nagy GR20 - Északi rész... - Európa legnehezebb trekking túraútvonala, KorzikaA Nagy GR20 - Északi rész... - Európa legnehezebb trekking túraútvonala, Korzika

Saint Florent Korzika művészeti életéről tesz tanúbizonyságot. A Cap Corse félsziget tövében fekvő város híres a román kori Santa Maria Assunta katedrálisról. A part menti strandok közül akad egy különleges is. A Loto-strand autóval nem megközelíthető, ezért hajóval viszik oda a turistákat, hogy élvezzék a napsütést. A Patrimonio területen remek borokat készítenek.

Porto és Ajaccio között Korzika görögök alapította faluja található, amely a Cargése nevet viseli. A faluban található a sziget egyetlen ortodox temploma. Ez a hely a nyugalomra vágyóknak nyújt majd örömöt, ugyanis semmi sincs, ami megzavarja a békés hangulatot. Az éttermek itt is mindenkit tárt karokkal várnak, hogy bemutassák a helyi specialitásokat.

Ha maradt még szabad időnk, látogassunk el Szardíniára, vagy a két sziget közt lévő apró szigetecskékre. Természetesen Olaszország felé is utazhatunk, Livorno és Pisa elérhető távolságra van. Egy azonban biztos, hogy Korzika legnehezebb túra útvonalát - a GR20 - még sokáig emlegetni fogják!

Korzika Nevezetességei

Korzika egy páratlan történelemmel és meseszép tájakkal rendelkező sziget, ahol garantáltan jól fogjuk érezni magunkat. A sziget Franciaországhoz tartozik, így az európai unióban érvényes jogszabályok vonatkoznak erre a területre is. Utazni a legkönnyebben repülővel lehet. A légitársaságok Magyarországról nem indítanak közvetlen járatokat, de Párizson keresztül eljuthatunk Korzikára. A másik lehetőség, hogy Pisába repülünk fapados járattal, és a közeli Livornóból hajóval folytatjuk utunkat. Így több időt vesz igénybe az utazás, de kétségkívül látványosabb is. A sziget éghajlata egyértelműen mediterrán, forró nyarakkal és enyhe telekkel. Az elő- és utószezon napsütésben gazdag, de ilyenkor ne számítsunk rekkenő hőségre. A helyiek többsége a korzikai nyelvet beszéli, de a franciát is megértik.

A Nagy GR20 - Északi rész... - Európa legnehezebb trekking túraútvonala, Korzika

                                                                               Jenike Kinga

 Képek forrása: codyduncan.com, MAKASE, foreignpixel.com, she-explores.com, wanderlust.co.uk

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>