Bohém via ferrata hétvége Csehországban

3 napos kalandtúra a sör hazájában

Erősnek és elszántnak érzed magad? Ezek mellett még a sört is szereted? Akkor nyomás csomagolni! Csehország egyik különleges ferrata túrájára invitálunk, amihez inkább erőnlét, mintsem technikai tudás szükséges. A sikeres teljesítés után jutalmul megízleljük a csehek legjobb kézműves söreit! 

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Kiindulópont: Prága

1. nap  Prága

Délután megérkezünk szálláshelyünkre, majd szobáink elfoglalása után rögtön belevetjük magunkat Prága óvárosának felfedezésébe, ahol betekintést nyerünk Európa legnagyobb várkomplexumába, a Prágai Várba. Sétálunk egyet a varázslatos hangulatú várnegyedben. Lenyűgöző látványt nyújt a Szent Vitusz-székesegyház, az elnöki palota, a régi királyi palota, és az Arany utcácska színes, apró házai. Az Óváros tér gyönyörű, gótikus, reneszánsz és barokk stílusú épületeinek szépsége, a térre vezető szűk utcácskák, a késő estig nyitva tartó éttermek és sörözők pezsgő hangulata elvarázsol bennünket. 

2. nap  Prága - Bechyne - České Budějovice

Reggeli után mindenki megkapja a ferrata felszerelését és autóinkkal a beszállóponthoz utazunk. Ez a ferrata (D) teljesen vízszintes, a Lužnice folyó felett húzódik pár méterrel. Így elsőre azt gondolnád, hogy könnyű és szórakoztató, ám hidd el, nem az. Sokszor a sziklafal enyhén visszahajló, és van egy kiálló sarokszikla, ahol bizony még több erőre lesz szükségünk a túljutáshoz. Az út közepén egy kötélhídon (nepáli hídon) megpihenünk, hogy a végén egy „E”-s szakaszon (opcionális) fel tudjunk kapaszkodni. Kalandunk azonban itt nem ér véget, mivel ez a ferrata egy zsákutca, így visszafelé is meg kell tennünk ugyanezt az utat.

Délután továbbautózunk délre České Budějovice-be, a mai szállásunk helyszínére, szobáink elfoglalása után megtekintjük České Budějovice főbb nevezetességeit, mint pl. a főtéren álló csodálatos barokk Sámson szökőkutat, mely sötétedés után különböző színekben pompázik. És természetesen nem maradhat el a mára világhírű vált Budvar (Budweiser) sör megízlelése sem.

3. nap  České Budějovice - Trebon

Reggel elutazunk Trebon városába, ahol a hangulatos főtér és a gyönyörű angolkerttel rendelkező, gótikus vár mellett a leghíresebb látnivaló az egykori uradalmi sörfőzde. Aki nem vezet, annak erősen ajánlott a város saját márkájú sörét, a Regent megkóstolni.  Majd búcsút veszünk egymástól és hazautazunk Magyarországra.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2018. április 14 - 16.

Részvételi költség vendégként:

15.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a via ferrata felszerelés használatához szükséges tájékoztatót, a klettersteig-szett (beülő, kantár, karabinerek, fék, sisak, hágóvas) bérleti díját, a túravezetés díját képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást - az autókat segítünk összeszervezni
  ~ 13.000 Ft / fő autóval - üzemanyag, autópályamatricák

* szállást:
   ~ 10.000 Ft / fő / 2 éjszaka 

* az étkezéseket, opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
NEHÉZ (D), NAGYON NEHÉZ (E) - Jó fizikai és szellemi állapot valamint sportos életmód. Napi túra időtartama 2-3 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció feltétel.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Bechyne egy különleges ferrata, mely vízszintesen húzódik a Lužnice folyó felett pár méterrel. Érdekessége a nepáli híd, mely némi bátorságot kíván a rajta áthaladótól.

Prága hangulatos macskaköves utcái, rejtett belső udvarai, ódon kápolnái, váratlanul utadba akadó kertjei, apró kávézói, patinás sörözői és pazar látnivalói mindenkit elkápráztatnak. Évszázadokon át írókat, költőket, zeneszerzőket ihletett meg e város hangulata, melyet a különböző korszakokban különféle jelzőkkel illettek, mint „a Moldván úszó fenséges arany hajó” (Apollinaire), a száztornyú város, az arany Prága, vagy egyszerűen csak a városok királynője. Európa egyik legelragadóbb, leghangulatosabb és a legtöbb építészeti stílust felvonultató városa. Budapest örökös versenytársa, az utazók egyik nagy kedvence, mely nem véletlenül szerepel a világ legszebb városainak top tízes listáján.

 Fotó: JAKUB CEJPEK PHOTOGRAPHY

A Trebon régió Csehország egyik felfedezetlen gyöngyszeme. A látványos vidéket mesterségesen kialakított csatornák és halastavak uralják. Több mint 6000 halastóban tenyésztik az immár EU által védett terméknek jelölt treboni pontyot. Ha nem szeretjük a halat, nem gond, Trebon városában a főtér körüli utcákban a ponty marcipán verzióját többféle méretben is megvásárolhatjuk. Kihagyhatatlan látnivaló a helyi Bohemia Regent sörfőzde, melyet 1379-ben alapítottak, így ez az ország egyik legrégebbi ilyen jellegű intézménye.

Ceske Budojevice Dél-Csehország legnagyobb városa, sokan Európa egyik legfinomabb sörének szülővárosaként ismerik. A XIII. század óta foglalkoznak errefelé sörfőzéssel, ami szinte egyidős a várossal. Ceske Budejovice II. Ottokárról elnevezett főtere az egyik legnagyobb az országban és Európában, melynek közepén a 18. századi Sámson szökőkút áll.

 Képek forrása: cejpek.com, czech-unesco.org, commons.wikimedia.org