Boszorkányos via ferrata kaland

Tavaszi aktív hétvége Ausztriában

Igazi kaland hétvégére megyünk Ausztria keleti tartományába, Stájerországba. Ki ne gondolt volna gyerekként arra, hogy milyen érzés lenne a várfalon keresztül ostrommal bevenni a várat? Most kipróbáljuk és közösen meghódítjuk Riegersburg erődítményét. Kiderítjük laknak-e ott boszorkányok, és ha már ott vagyunk, nem hagyjuk ki a híres Zotter csokoládé manufaktúrát sem.

MIRE SZÁMÍTHATSZ?
  • aktív tavaszi élménydús hétvégére 
  • via ferráta túrára egy ódon várfalon
  • izgalmas várlátogatás és boszorkányüldözés
  • csokoládé: töménytelen mennyiségben!

 

 

Részletes információ

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

 

NAPI PROGRAMTERV:

1. nap Budapest-Riegersburg (Ausztria) 312 km, 3,5 óra

Kora reggel indulunk Magyarországról, találkozó 8:30-kor a riegersburgi várnál. I Felszerelés kiosztás és egy rövid tájékoztató után kocsinkat a parkolóban hátrahagyva megkezdjük igazán nem szokványos módon a vár meghódítását. I 2003-ban építették ki a várhegy meredek északi sziklafalában a 170 m hosszú Leopold Klettersteig-et, 200 méter magas vulkáni kúp bazaltszikláján, mi ezt megmászva jutunk be a várba. I A várban a csodálatos panorámán kívül megtekintjük a gazdagon díszített pompás dísztermeket, az emeletes árkádsorokat, a várkápolnát és a négyzetes tornyot, a kútházat és kiderítjük vannak-e a pincében boszorkányok. I A várlátogatás után elmegyünk a közelben lévő Zotter csokoládégyárba, ahol gyár megtekintése mellett, korlátlan csokoládéfogyasztással tudjuk pótolni aznapi elvesztett energiáinkat. I Az esti órákban elfoglaljuk szállásunkat. 

2. nap Irány a Franz Scheikl (Naturfreunde) via ferráta

Kora reggel célba vesszük Breitenau települést, ahol 1 órás beszállóval elérjük a Franz Scheikl (Naturfreunde) klettersteiget, ami egy klasszikus nem túl nehéz, de annál inkább látványosabb út. I Kb. 1,5 órás mászásunk során leküzdünk 400 m szintet, s ezzel elérjük a Hochlantsch 1720 m-en lévő csúcskeresztjét. I 1,5 órás ereszkedést követően, késő délutáni órában érünk vissza autóinkhoz, és csodás élményekkel gazdagodva indulunk haza.

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. szeptember 12-13.

Részvételi költség vendégként:

15.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >> 

A részvételi költség tartalmazza:

- túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)
- a via ferrata felszerelés használatához szükséges tájékoztatót
- a via ferrata-szett (beülő, kantár, karabinerek, fék, sisak) bérleti díját

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást: egyénileg - teleautós rendszer (az autókat segítünk összeszervezni)
   ~ 12.000 HUF/fő - üzemanyag, autópálya matricák

* az étkezést

* a szállást: ~ 40 EUR (2-4 ágyas szobákban)

* a további opcionális belépők: Riegersburg vár: 19 EUR, Zotter csokoládégyár korlátlan csokoládéfogyasztással: 18 EUR

* az utazás biztosítást, mely itt megköthető >> 

A TÚRA NEHÉZSÉGE:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Az alapprogram minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 5-7 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny. 
SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:
A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. 

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

IDŐJÁRÁS:

Várható időjárásunkat az alábbi oldalon tudjátok nyomon követni: https://www.wunderground.com/forecast/at/riegersburg

ÚTIOKMÁNYOK, VALUTA:

Ausztriába személyi igazolvánnyal, útlevéllel utazhatunk.Riegersburg vára

A stratégiailag jól védhető helyen, a tájat messziről uraló sziklára eredetileg két várat is építettek a XIII. században, melyet két különböző család birtokolt, majd 1648-ban Elisabeth Galler bárónő lett a mindkét vár tulajdonosa, aki az alsó várat lebontatta, a felső vár kiépítését pedig folytatta. A XVII. században épültek ki a ma látható bástyák, kapuk és más védművek, ill. a belső termek. Sok évszázados történelme során a Riegersburgi vár bevehetetlennek bizonyult. A legjelentősebb stájer határvár 3 km-es várfallal körülvett, 7 kapus és 11 bástyás büszke lovagvár volt, visszaverte a magyarok és a törökök támadásait egyaránt. 1822 óta a vár a Liechtenstein hercegi család birtokában van a mai napig. 

Zotter Csokigyár

A csokoládégyárban bepillantást nyerhetünk a csokigyártás kulisszatitkaiba. A kóstolóexpedícióhoz magyar nyelvű Audio Guide áll a látogatók rendelkezésére. A 90 perces vezetés alatt többször alkalom nyílik a kóstolásra is. A Schoko-Laden-Theater program állomásain sem fogunk unatkozni. Mini libegők szállítják a csoki italokat, óriás lemezjátszó prezentálja a csokitáblákat stb. Fő programunk szabadon felfedezni a Zotter csoki gyártását, és kóstolni a finom csokikat.

(Forrás, fotók: kirandulastippek.hu, Bergsteigen, Depositphotos, Zotter.at)

 

Boszorkányüldözős, várfalon mászós, via ferrátás kaland hétvége némi csokoládéval fűszerezve

Boszorkányüldözős, várfalon mászós, via ferrátás kaland hétvége némi csokoládéval fűszerezve

Boszorkányüldözős, várfalon mászós, via ferrátás kaland hétvége némi csokoládéval fűszerezve

Boszorkányüldözős, várfalon mászós, via ferrátás kaland hétvége némi csokoládéval fűszerezve

Boszorkányüldözős, várfalon mászós, via ferrátás kaland hétvége némi csokoládéval fűszerezve

Boszorkányüldözős, várfalon mászós, via ferrátás kaland hétvége némi csokoládéval fűszerezve

Boszorkányüldözős, várfalon mászós, via ferrátás kaland hétvége némi csokoládéval fűszerezve

 

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>