Via Ferrata / Klettersteig és Magashegyi ismeretek tanfolyam

Rax / Hohe Wand

MAKASEA Via Ferrata és Magashegyi alapismeretek tanfolyammal azoknak a túrázóknak szeretnénk segítséget nyújtani, akik most kezdenek megismerkedni az említett környezettel, illetve ahol már megvoltak az első szárnypróbálgatások, de szükség lehet további hasznos gyakorlati tapasztalatokra.

 

 

 

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Willendorf,  3,5-4 óra

1. nap   Kora reggel indulunk Magyarországról, találkozás a megbeszélt parkolóban. Kiosztjuk a felszereléseket, röviden átbeszéljük a programot, majd útnak indulunk oktatási helyszínünk felé. A kiszemelt via ferráta tövében elsajátítjuk a tanfolyam elméleti és gyakorlati anyagát, illetve megismerkedünk a társbiztosítás alapjaival.

2. nap   Időjárástól függően a Hohe Wand leghosszabb via ferrata útjának beszállásához túrázunk. Kalandos pályaelemeket használva meghódítjuk eme nem csekély kihívással kecsegtető drótos utak egyikét. A fennsíkra érve megkóstolhatjuk a helyi Hütte étel és ital különlegességeit, miközben páratlan panorámában gyönyörködhetünk. Délután visszatérünk autóinkhoz és hazaindulunk.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2019. május 09. - május 10
2019. szeptember 12. - szept. 13.
2019. október 24. - okt. 25.

Részvételi költség vendégként:

27.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

5.000 Ft

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a via ferrata ferszerelés (beülő, kantár, fék, sisak, hágóvas) bérleti díját, a mászófelszerelés (kötél, karabinerek, hevederek, biztosító eszközök) bérleti díját, túravezetés díját (képzett túravezetőkkel), az előadók tiszteletdíját

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást - az autókat segítünk összeszervezni
   ~ 6.000 - 7.000 Ft / fő - üzemanyag, autópálya matricák

* szállást:
   ~ 25 euró / fő / éjszaka - Menedékház reggelivel

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 5-7 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

 Via Ferrata / Klettersteig és Magashegyi tanfolyam - Rax / Hohe Wand

A tanfolyam témái:

 Alapismeretek:

 • természet és környezet
 • időjárás a hegyekben, előrejelzések elemzése
 • modern tájékozódás, hasznos applikációk, online / offline térképek
 • veszélyek a hegyekben
 • elsősegély a hegyekben
 • via ferrata túra tervezés, nehézségi fokozatok

Felszerelés:

 • ruházat
 • az ajánlott legújabb, és legmodernebb túra és via ferrata felszerelések bemutatása, használata

Társbiztosítás:

 • társbiztosítás kötéllel
 • gleccserenhasz

Hogyan tovább?

 • segítség az autodidakta tapasztalatszerzés forrásaihoz
 • bevált technikák, tapasztalatok

Célunk, hogy a tanfolyam résztvevői elsajátítsák azokat a bevált, hasznos - elsősorban gyakorlati - tapasztalatokat, amelyekre a hegyi túrák során szükségük lehet. S ami a legfontosabb, segítséget nyújtunk az itt előforduló problémák megelőzésére, illetve baj esetén ezek elhárítására. Végül, de nem utolsó sorban megismertetjük a magashegyi túrák során alkalmazható eszközöket és azok használatát.

 

Célpontjaink a Rax és a Hohe Wand Via Ferratái

Via Ferrata (klettersteig) tanfolyamunk célpontja a Rax hegység, ami az osztrák szövetségi tartományok Alsó-Ausztria és Stájerország határán, az Északi Mészkő-Alpokban található. Legmagasabb csúcsa a Heukuppe (2007 méter). A Rax a közeli Schneeberggel együtt - a mély Höllental (Pokol) völgy, s a Schwarza-patak választja el el őket - , kalandos és változatos terepet nyújt a túrázók és a hegyi sportok szerelmeseinek.

A Raxseilbahn felvonót, Hirschwang észak-keleti lábánál az elsőként (1925-ben) építették Ausztriában. Azóta a kiterjedt Rax fennsíkon - (1500-2000 méter magasan) számtalan könnyen elérhető és a különösen kedvelt túraösvény létesült, egyre több és több turistát fogadva. Sokféle módon feljuthatunk e helyre, mely közül az egyik alternatíva például a via ferrata / klettersteig útvonalon való felmászás. Az itt lévő "vasalt" utak nehézsége széles skálán mozog, így minden hódító megtalálhatja az erőnlétének megfelelő kihívást. A megfáradt túrázóknak csodálatos panorámával rendelkező Hütték valamint alpesi kunyhók biztosítják a feltöltődést és éjjeli menedéket.

Képek forrása: MAKASE