Hótalpas túra a Schneebergre

Egynapos téli trekking Ausztriába

A Schneeberg hegytömbje a magyar határhoz legközelebb eső igazi kétezres hegy, Alsó-Ausztria déli részén, Wiener Neustadt közelében terül el. A hegy legmagasabb pontja a 2076 méter magas Klosterwappen, nyáron a híres Salamander fogaskerekű vasúttal és egy kisebb túrával könnyen megközelíthető, így a kirándulók körében rendkívül kedvelt. A varázslatos hegyvidéki táj, a gazdag növény- és állatvilág már egy hétvégi kirándulás keretében is új erővel tölt fel mindenkit és kiragad a hétköznapok taposómalmából. Télen pedig egy behavazott mesevilág fogad bennünket, az alsóbb régiókban fenyőerdőkkel, feljebb pedig sziklás, jeges részekkel. Ilyenkor mutatja igazi formáját a Schneeberg - hiszen a neve magyarul "Hóhegy" :)

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Losenheim, 3-3,5 óra - 290 km

1. nap  Indulás Budapestről reggel 6.00-kor. A kora délelőtti órákban érkezünk meg Ausztriába, Losenheim apró településére. Összekészülődünk, kiosztjuk a hótalpakat, majd a közeli felvonóval percek alatt feljutunk az Edelweiss-menedékházig (1235 m), ahol téli túránk indul. Felcsatoljuk bakancsunkra a hótalpakat, s nekivágunk a havas tájnak. Utunk első szakasza viszonylag könnyen járható a Kuhschneeberg fennsíkig. Innen a növényzet lassan kezd elfogyni mellőlünk, megkezdjük "merülésünket" a hullámzó hófehér óceánba. Tiszta időben jól látszanak a környező csúcsok és a hatalmas meredek sziklafalak. Hamarosan eljutunk utunk legnehezebb részéhez, ami egy meredek kaptató melynek jutalma a Fischer-menedékház (2049 m) és a gyönyörű panoráma. Megcsodáljuk a Klosterwappen (2076m) jégtől roskadó hatalmas csúcskeresztjét , ahonnan némi pihenő után az ismert útvonalon, visszatérünk a felvonó állomásához. Várható érkezés Budapestre 22-23 körül.

Túratáv: 10 kilométer
Szint: 800 méter

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. február 02. - várólista
2020. február 08. - várólista

Részvételi költség vendégként:

10.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

2.000 Ft

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

 

A részvételi költség tartalmazza:

* a hótalp használati oktatást, a hótalp - túrabot bérleti díját, a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást - az autókat segítünk összeszervezni
   ~ 7000 Ft / fő - üzemanyag, autópálya matricák

* az étkezéseket (a menedékházban főtt étel vásárlására van lehetőség), felvonó díját ( ~ 10 euró) és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ, NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 6-7 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny.

TÉLI TÚRÁHOZ SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, több rétegben. Aláöltözet, középső réteg - polár pulóver és softshell dzseki kombinálva - illetve az opcionális vízzáró külső héj, melyet csapadék esetén, valamint a hőtartás miatt használhatunk. Technikai túráknál érdemes külső rétegnek korszerű vízálló dzsekit választani, amire rá tudjuk venni a mászó beülőt, illetve belefér a kapucniba a hegymászó sisak - egyéb esetekben a teljes alakos esővédő poncsó ajánlott. Szükséged lesz többek között meleg, vízálló bakancsra (magashegyi trekking, alpin 3 évszakos - Hanwag Alaska GTX, La Sportiva Trango S EVO GTX - a leg szélesebb körű a felhasználási területük, illetve alpin 4 évszakos - La Sportiva Nepal Extreme vagy Nepal EVO GTX - 4000 m fellett szükséges a hőszigetelés miatt), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, közepes hátizsákra (35-50l), napszemüvegre / síszemüvegre, meleg kesztyű, csősál / símaszk, fejlámpára, fényvédő krémre, termoszra, tartalék élelemre (energia szelet, -zselé), izolációs fóliára, túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet, esetleg kis méretű kemping főzőre.

Magashegyi túrák alkalmával legtöbb esetben fűtött menedékház vagy személyzet nélküli bivakház lesz a szállásunk. Hálózsák mindkét esetben ajánlott, az agynemű kímélése miatt legtöbb helyen előírás. Fűtött ház esetén érdemes legalább egy +10 fokos komfort fokozattal rendelkezőt magunkkal hozni, fűtetlen bivak használatához pedig ajánlott a legalább 0 °C komfort fokos - évszaktól és magasságtól függően az említett ajánlások változhatnak.

Az alacsonyabban fekvő területeken kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 
 

  

Hótalpas túra a Schneebergre - Egynapos téli trekking Ausztriába

Hótalpas programjaink remek lehetőséget kínálnak a téli túrázás egyre népszerűbb formájának megismerésére. A bakancs talpára rögzíthető, viszonylag nagy felületű talpnak köszönhetően nem süllyedünk bele a hóba, ami különösen a mély, friss porhóban nélkülözhetetlen a haladáshoz. A talpak alján elhelyezkedő tüskék a jegesebb felületeken is megtartanak, s így nem csúszunk vissza. A hótalp használata mindenki által könnyen elsajátítható de szükséges hozzá túra tapasztalat, s elengedhetetlen a jó és kényelmes téli bakancs.

Hótalpas túra a Schneebergre - Egynapos téli trekking Ausztriába

Ha viszont már rendelkezünk megfelelő sítudással, akkor túrasí! Hiszen miért is gyalogolnánk lefelé ha csúszhatunk is! :) A sítúrák és hótalpas túrák magashegyi túrák, ahol sokféle előre nem látható körülmény léphet fel. Ilyenkor hatalmas előnyt jelent a túravezetőnk tapasztalata valamint az a tény, hogy csoportban vagyunk, és tudunk segíteni egymásnak. Az ideális viszonyok között könnyen teljesíthető napi túratáv a körülményektől függően komoly erőfeszítést kívánhat. A magashegyi körülmények miatt a túra eredményessége nem garantálható, programváltozás, útvonal-módosítás kérdésében mindig a túravezető dönt! Ha szereted a mesés, behavazott fenyvesek között kanyargó szűk ösvényeket, a széles, hó borította hegyi legelőket, és az igazi  kihívást és élményt jelentő csúcshódítást akkor tarts velünk...

Hótalpas túra a Schneebergre - Egynapos téli trekking Ausztriába

Hótalpas túra a Schneebergre - Egynapos téli trekking Ausztriába

Hótalpas túra a Schneebergre - Egynapos téli trekking Ausztriába

Hótalpas túra a Schneebergre - Egynapos téli trekking Ausztriába

Hótalpas túra a Schneebergre - Egynapos téli trekking Ausztriába

Képek forrása: MAKASE

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>