Késő őszi via ferrata

Burgenland-i kaland kezdőknek is

Hétvégi túránk célpontja Ausztria keleti tartománya - Burgenland. A terület egyedi klímája lehetővé teszi, hogy sokszor akkor is tudjunk mászni, mikor már máshol nem lehet. Ennek az erdővel borított és hegyek által körülvett, mesébe illő vidéknek járjuk be kezdők által is teljesíthető via ferrata pályáit. Majd túránk megkoronázása képen ellátogatunk a még mindig Eszterházi kézen lévő Fraknó várába.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Mödling (Ausztria) autóval, 275 km; 3 óra

1. nap   Találkozó 9:00-kor Mödlingben, Bécs mesés külvárosában. Tájékoztató, felszerelések kiosztása, majd irány fenyőfák szegélyezte sziklapályánk. A felszerelés használati és technikai bemutatása után, elindulunk felfelé. A viszonylag rövid, ám annál velősebb pálya végén megnézzük magunknak az egykor Mátyás királyunk uralma alatt is megfordult Burgruine Mödling vár romjait. Itt még nem ér végett mai napunk. Következő úti célunk a Hohe Wand-i Währinger via ferrata, megkoronázandó élményeinket. Levezetés képen pedig megcsodáljuk Burgruine Starhemberg romjait.

2. nap   Találkozó Gleißenfeld antik falvacskájában. Rövid tájékoztató után felballagunk a Pittentaler via ferrata útvonal beszállásáig. A felszerelés használati és technikai bemutatása után, elindulunk felfelé és ostrom alá vesszük Türkensturz várát. A romok közül kitekintve varázslatos panoráma fogad minket, ahol feltölthetjük magunkat energiával. Pihenőt követően elindulunk lefelé, egy kalandos erdei ösvényen. Majd hétvégi kalandunk utolsó állomását vesszük célba. A még mindig az Eszterházi család kezén lévő Burg Forchtenstein várat.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2019. november 23-24.

Részvételi költség vendégként:

15.000Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a via ferrata felszerelés bérleti díját, a felszerelés használatához szükséges tájékoztatót, a túravezetés díját képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást - az autókat segítünk összeszervezni
   ~ 9.500 Ft/fő - üzemanyag, autópálya matricák

* az étkezéseket, extrém sportbiztosítást, mely itt megköthető

 * a szállást - 6 fős szobák, reggelivel, 1 személyes ágyak
~ 35 Eur/fő/éj

 

 Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ, NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, enyhén fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció feltétel! Napi túra időtartama 6-7 óra.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Pittentaler via ferrata

A Pittentaler via ferrata útvonalat még az 1920-as évek végén építette az Osztrák Turisztikai Klub. A meredek, függőleges sziklafalra való felkapaszkodást az elején vaslétra segíti, ám később több, C/D nehézségűnek jelölt szakasszal találjuk szembe magunkat. Ezeket sikeresen teljesítve megérkezünk a Türkensturz csúcskeresztjéhez.

Egynapos Via ferráta túra Ausztriában - Türkensturz és Seebenstein várának ostroma

Türkensturz romjait a lichtensteini fejedelem építtette az 1532-es török veszedelem emlékére. A törökök ekkor nem csak Magyarországot foglalták el, hanem bizony ebbe a völgybe is eljutottak. Seebenstein és Gleißenfeld parasztjai azonban sikeresen visszaverték a törököket, akik a közeli erdőkbe és dombokra menekültek. A legenda szerint az erdőkben bujkáló törökök egy csapata meglátott egy asszonyt, akit el akartak fogni. Az asszony azonban lépre csalta őket, ugyanis a szikla pereméig szaladt, majd amikor üldözői el akarták fogni, félreugrott és így a rátámadó katonák a mélybe zuhantak. Ezért lett a szikla neve "törökesés"...

Egynapos via ferrata túra Ausztriában - Türkensturz várának ostroma

Fotó: Andreas Hafenscher, bluefox.at, MAKASE,

Forrás: hetedhetorszag.hu, ipernity.com - Licskai László

 

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>