Ismerkedés a via ferrata alapjaival

kétnapos könnyű ausztriai túra kezdőknek

Lassan beköszönt az április, egyre hosszabbak a nappalok, rügyeznek a fák, csiripelnek a madarak. A hosszú téli éjszakák után mintha a természet hívna, szólítana minket. Engedj te is ennek a hívó szónak és csatlakozz hozzánk kezdő ausztriai via ferrata túránkhoz.
Hogy mi az a via ferrata? Olyan szurdokban vagy hegyen lévő útvonal, melyet mesterségesen, kapaszkodók, vasalatok sziklába ütésével és a legtöbb helyen drótkötél kifeszítésével alakítottak át biztonságosan mászhatóvá. Igazi adrenalin bomba hol a kötélbe, hol a sziklába kapaszkodva mászni felfelé! Hétvégénken egy “A/B” és egy “B” szintű, kezdőknek teljesen ideális útvonalat fogunk bejárni.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Kaiserbrunn, Ausztria 315 km / 4 óra

1. nap   Túránk a Kaiserbrunn településtől nem messze, a Schwarza folyó partján álló Weichtalhaus mellől indul. Alsó-Ausztria legvadregényesebb szurdokát a Weichtalklamm-t fogjuk megmászni. Az alacsony vízhozamú, kezdetben széles patakmederben haladva egyre nagyobb sziklák közt néhol létrák segítségével jutunk felfelé. Célunk az 1380 méter magasan lévő Kienthalerhütte. Elérésével mintegy 833 méter szintemelkedést küzdünk le. Itt a kalandvágyóbbak megmászhatják a Turmstein O-Kantet, ami egy nagy szikla a hütte mellett, melyhez 15 perces, “C”-s szintű rövidke via ferrata visz fel. Majd miután kipihentük magunkat utunk egy kellemes erdei-hegyi turistaúton vezet vissza a Weichtalhaus mellett parkoló autóinkhoz.

2. nap   A mai nap már több hasznát fogjuk venni a via ferrata szettünknek. A találkozópontunk megint csak a Weichtalhaus lesz, csak most a patak másik oldalán indulunk, hogy meghódítsuk a Teufelsbadstubensteig-et, a környék egyik legszebb kilátásával rendelkező útvonalát. Mintegy 4 óra és 700 méter szint leküzdését követően érkezünk vissza az autóinkhoz. Itt akinek van kedve hazaindulás előtt megpihenhet a Weichtalhausban vagy csatlakozhat hozzánk egy-két rövid, ám nehezebb szintű útra a Naturfreunde Klettersteig-Garten pályáinak egyikén.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2018. április 7-8.

Részvételi költség vendégként:

10.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a via ferrata oktatást, a klettersteig-szett (beülő, kantár, karabinerek, fék, sisak) bérleti díját, a túravezetés díját képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást - az autókat segítünk összeszervezni
   ~ 7.000 Ft / fő - üzemanyag, autópálya matricák

* szállást:
   ~ 30 euró / fő / éjszaka - panzió

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>


 

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖNNYŰ, KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 5-7 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

  

Weichtalklamm szurdok

A Weichtalklamm egy sziklák közé szorult időszakos patak medrében vezet, helyenként csak néhány méterre elkeskenyedve. A zuhogó, nagy erejű víz nyomai és hordaléka jól látszik. A szurdokban állandó az árnyék és kellemesen nedves a levegő. Több helyen vaslétrák és láncok segítik az előrehaladást a nyálkás, csúszós sziklákon. A Weichtalklamm a Schwarza folyó mellett álló Weichtalhaus mellett indul 547 méter tengerszint feletti magasságban és a Kienthalerhütte mellett 1380 méteren ér véget.

Naturfreunde Klettersteig-Garten Weichtalhaus

A Rax-Schneeberg hegycsoport területén a Weichtalhaus felújítása során került kialakításra ez a változatos via ferrata park. Öt különböző nehézségi út - a B/C-től E/F-ig - kínál igazi ferrata élményt az ide látogatóknak, így a kevésbé tapasztalt mászók is különösebb veszély nélkül kipróbálhatják ezt az izgalmas sportot, valamint a tapasztalt ferrata rajongók is élvezni fogják a nehezebb pályákon való feljutást. Az útvonalak keresztezik egymást, így akár érdekes kombinációkat is végigjárhatunk, anélkül, hogy vissza kelljen térni a beszállópontig.

Képek forrása: bergsteigen.com