Húsvéti via ferrata túra Ausztriában

tavaszköszöntő kalandtúra az Eisenerzer Alpokban

Kezdd velünk az idei via ferrata szezont az Eisenerzer Alpokban! Háromnapos túránk alatt közepesen nehéz (C-C/D) ferrata útvonalakat járunk végig, melyek során közel 2000 méteres magasságokba emelkedünk. Ahogy megérkezünk e vidékre magas, havas tetejű hegyek válnak főszereplővé, szinte festményként díszítik a tájat. A hegyeket néhol növényzet, néhol hófoltok és néhol csordákba verődött tehenek teszik látványossá. Régen a közlekedés, a kereskedelem is nehézségekbe ütközött a hely adottságai miatt. Nehéz volt az átkelés a sötét és veszélyes szurdokokban. Mára már a völgyben viszonylag könnyen megközelíthető útvonalak, hidak épültek...

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - St. Jakob bei Mixnitz, Ausztria 370 km/4 óra

1. nap   Első napi túránk a Graz-i hegyvidék legmagasabb csúcsa, a Hochlantsch (1722 m) felé visz a hegy oldalában futó izgalmas drótköteles úton keresztül, melyet megmászva gyönyörködhetünk az elénk táruló varázslatos tájban. A lefelé úton sem fogunk unatkozni, hiszen megállunk az 1398 méteres magasságban, a szikla peremére épített Steirischer Jokl Hüttenél, melynek teraszáról lélegzetelállító kilátás nyílik a környező vidékre. Miután kinézelődtük magunkat, a hüttét megkerülve lemegyünk a ma is működő, több száz éves, fából épült Schüsserlbrunn kápolnához, melyhez 198 lépcsőfok vezet. Majd továbbindulunk és autóinkhoz visszaérve szállásunkra utazunk.

2. nap   Korán kezdődik ez a napunk is, hiszen egy hosszú 6-7 órás túra áll előttünk. Szállásunkról reggeli után bepattanunk autóinkba és elindulunk aznapi kihívásuk felé, Eisenerzbe. Itt leparkolunk és útrakelünk a városról elnevezett Eisenerzer-Steig Klettersteig út megmászására. A beszállóig tartó hosszabb gyalogútért cserébe egy jól kiépített, nagyon látványos, szép vonalvezetésű drótköteles utat kapunk, egy igazi élménymászást. Célunk nem kevesebb, mint a Pfaffenstein Westgipfel 1865 méteres csúcsa, ahonnan rálátni a páratlan szépségű Eizenerz-i látványbányára is. A jól megérdemelt pihenés után útnak indulunk lefelé a parkolóba, majd visszautazunk szállásunkra.

3. nap   Utolsó napunkra két rövidebb túrát tervezünk, hogy maradjon energiánk a hazafelé útra is. Reggeli után csomagjainkat autóinkba pakolva, gyalogosan indulunk az első pályához, melynek érdekessége, hogy kulccsal lehet a beszállóig jutni, ami persze csak azoknak jár, akik az első két napot derekasan teljesítették, tehát nekünk! Miután ezt a jól megérdemelt ferrátánkat végigjártuk, autóinkba ülünk és Magyarország felé vesszük az irányt. Útközben még megmászunk egy rövid, de technikásabb pályát, amit nem érdemes kihagyni, mert a középső szakaszát különböző nehézségi szinteken – egészen a könnyűtől a legnehezebbig -, választásunk szerint lehet megmászni. Ezt követően pedig már csak a hazaút vár ránk.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2018. március 31 - április 2.

Részvételi költség vendégként:

15.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a via ferrata oktatást, a klettersteig-szett (beülő, kantár, karabinerek, fék, sisak, hágóvas) bérleti díját, a túravezetés díját képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást - az autókat segítünk összeszervezni
   ~ 6.000 Ft / fő - üzemanyag, autópálya matricák

* szállást:
   ~ 20-25 euró / fő / éjszaka - többágyas szobákban

* az étkezéseket (reggeli kérhető 8 EUR/fő) és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ- Minden egészséges ember számára teljesíthető, de el lehet fáradni. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 5-7 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

 A Hochlantsch a Fischbacher Alpok 1720 m magas hegycsúcsa. A hegy számos megközelítési lehetõséggel bír. A csúcsról szép idõben a környezõ hegyek (Schneeberg, Rax, Hochschwab stb. …) és a csodás Teichalm is látható.

Tavaszköszöntő drótköteles kaland az Eizenerzer Alpokban - húsvéti via ferrata túra Ausztriában

Az Eisenerzer-klettersteig egy rendkívül izgalmas, középhaladó via ferrata túra, mely a Pfaffenstein 1865 méter magas csúcsára vezet. Innen a környező, 2000 méter magas csúcsok mellett az Erzberg is jól látható, ami a külszíni fejtés emlékeként itt maradt hatalmas piramis szerű domb. Eisenerzben már a 16. században céltudatosan bányászták a vasércet - a hegyet később külszíni fejtéssel szinte teljesen elbontották. A bánya még ma is üzemel, de már csak a mesterséges domb belsejében folyik a termelés.

Tavaszköszöntő drótköteles kaland az Eizenerzer Alpokban - húsvéti via ferrata túra Ausztriában

A világ nyolcadik csodája is itt látható

Aki a túrák mellett még a kulturális látnivalókra is kíváncsi, annak mindenekelőtt érdemes megnéznie Admontban a világ legnagyobb kolostori könyvtárát (Benediktinerstift Admont Bibliothek & Museum), amelyet a világ nyolcadik csodájaként is emlegetnek. Ezért a címért egyébként több látnivaló vetekszik, mindenesetre az admonti apátság is közéjük tartozik a 19. század eleje óta. Az apátsági múzeum körülbelül 3600 négyzetméteren terül el. Található itt még természettörténeti rész (Naturhistorisches Museum), művészettörténeti múzeum (Kunsthistorisches Museum), osztrák kortárs gyűjtemény időszaki kiállításokkal (Museum für Gegenwartkunst), és 12. századi kéziratok is láthatóak. Szabadtéri programnak pedig itt van az apátság hatalmas gyógynövénykertje.

Tavaszköszöntő drótköteles kaland az Eizenerzer Alpokban - húsvéti via ferrata túra Ausztriában

Tavaszköszöntő drótköteles kaland az Eizenerzer Alpokban - húsvéti via ferrata túra Ausztriában

Tavaszköszöntő drótköteles kaland az Eizenerzer Alpokban - húsvéti via ferrata túra Ausztriában

Képek forrása: MAKASE, infothek.bmvit.gv.at, wanderland-austria.blogspot.hu, almenland.at