Gleccserjáró tanfolyam

Grossvenediger mászás (3662m)

Téged is vonz a gleccserek különös világa, a rejtelmes gleccserhasadékok és az örök jég birodalma? Szeretnél magabiztosan és biztonságosan közlekedni a magas hegyek jégfolyamain? Gyere el velünk a Grossvenedigerre, Ausztria egyik legmagasabb gleccserére és tanuld meg a biztonságos gleccserjárás alapjait!

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

Mire számíts?

Akármilyen sokan is jutnak fel a csúcsra, a túra megköveteli a szédülésmentességet, magabiztos mozgáskoordinációt, magashegyi jártasságot vagy vezetőt, megfelelő felszerelést, illetve a kellő ismeretet az objektív veszélyekkel (időjárás, jég/hó, sziklaomlás) kapcsolatban.

FIGYELEM! A következő túrák kombinálhatóak:

A túra ajánlott a Mont Blancra indulóknak, felkészülésként és akklimatizációra.

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Hinterbichl am Grossvenediger, 700 km (7-8 óra)

1. nap  

 • Indulás Magyarországról. (Budapest – Hinterbichl: kb. 700 km)
 • Találkozó a parkolóban, majd indulás a Defreggerhaus (2962m) felé. A felmenet felét meg lehet spórolni a Venediger taxi igénybevételével - 12 EUR/fő/út - a Johannis Hüttéig.
 • Szintemelkedés: 1600m - menetidő 4 - 5 óra

2. nap  

 • Tanfolyami nap, reggeli után kisétálunk a gleccserre és gyakoroljuk a gleccserjárás technikáit
 • Este a vacsora és sör mellett a házban megbeszéljük a kapcsolódó elméletet.
 • Szintemelkedés: 2-300 m.

3. nap  

 • Tanfolyami nap, reggeli után kisétálunk a gleccserre és gyakoroljuk a gleccserjárás technikáit
 • Este a vacsora és sör mellett a házban megbeszéljük a kapcsolódó elméletet.
 • Szintemelkedés: 2-300 m.

4. nap  

 • Korai kelés után indulunk a Grossvenediger csúcsára.
 • Valamikor a délelőtt folyamán visszaérünk a házba, ahol felvesszük az otthagyott csomagjainkat, majd indulunk lefelé a Johannis Hüttéig, ahol igény szerint egy forró zuhannyal tudjuk kényeztetni magunkat a hazaindulás előtt.
 • Venediger taxi - vagy gyaloglás a parkolóban hagyott autókig, majd indulás haza.
 • Szintemelkedés: 800m fel, 1600 m le - menetidő 7-9 óra

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

jelenleg nincs meghirdetve

Részvételi költség vendégként:

-

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

-

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetést, a felszerelés bérleti díját (hegymászó beülő, hágóvas, jégcsákány, kötél, karabinerek), a felszerelés használatához szükséges oktatás

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást - az autókat segítünk összeszervezni
   ~ 22.000 Ft / fő - üzemanyag, autópálya matricák

* szállást:
   ~ 9 euró / fő / éjszaka - Rif. Vittorio Emanuele II - ÖEAV-vel
   ~ 19 euró / fő / éjszaka - Rif. Vittorio Emanuele II - ÖEAV nélkül

* az étkezéseket (a menedékházban főtt étel vásárlására van lehetőség), az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

 Maximális létszám:
   8 fő

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:

KÖZEPESEN NEHÉZ
- Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 6-8 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny.

Teszteld tudásod: próbáld ki magad pár magashegyi túránkon, hogy megbizonyosodj a fizikai kondíciódról és állóképességedről.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes technikai túraöltözet, több rétegben. Aláöltözet, középső réteg - polár pulóver és softshell dzseki kombinálva - illetve az opcionális vízzáró külső héj, melyet csapadék esetén, valamint a hőtartás miatt használhatunk. Technikai túráknál érdemes külső rétegnek korszerű vízálló dzsekit választani, amire rá tudjuk venni a mászó beülőt, illetve belefér a kapucniba a hegymászó sisak - egyéb esetekben a teljes alakos esővédő poncsó ajánlott. Szükséged lesz többek között magashegyi bakancsra (magashegyi trekking, alpin 3 évszakos - Hanwag Alaska GTX, La Sportiva Trango S EVO GTX - a leg szélesebb körű a felhasználási területük, illetve alpin 4 évszakos - La Sportiva Nepal Extreme vagy Nepal EVO GTX - 4000 m fellett szükséges a hőszigetelés miatt), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, közepes hátizsákra (35-50l), napszemüvegre / síszemüvegre, fejlámpára, fényvédő krémre, termoszra, tartalék élelemre (energia szelet, -zselé), izolációs fóliára, túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet, esetleg kis méretű kemping főzőre.

Magashegyi túrák alkalmával legtöbb esetben fűtött vagy személyzet nélküli bivakház lesz a szállásunk. Hálózsák mindkét esetben ajánlott, az agynemű kímélése miatt legtöbb helyen előírás. Fűtött ház esetén érdemes legalább egy +10 fokos komfort fokozattal rendelkezőt magunkkal hozni, fűtetlen bivak használatához pedig ajánlott a legalább 0 °C komfort fokos - évszaktól és magasságtól függően az említett ajánlások változhatnak.

Az alacsonyabban fekvő területeken kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

A három napos tanfolyamon a 3662 méter magas Grossvenediger alatt elterülő gleccseren sajátíthatod el a gleccserjárás technikáit:

 • Lavina-jeladó (pieps) használata, eltemetett ember keresése, mentése
 • Lavina-ismeretek, lavina-próba
 • Járás havas, firnes terepen, hágóvassal, jégcsákánnyal és anélkül, jégcsákány használata, kicsúszások fékezése hágóvassal és anélkül
 • A gleccseren járva megtanulod, hogy hogyan közlekedj kötélpartiban, biztonsággal a gleccserhasadékok között
 • Valódi gleccserhasadékokban gyakorolhatod a mentési technikákat
 • Megtanulod felismerni a rejtőzködő hasadékokat

A tanfolyam valódi körülményei között lehetőséged lesz megszerezni azt a tudást, készségszintű gyakorlatot, amivel biztonságosan közlekedhetsz a magas hegyek gleccserein. A terepi foglalkozásokat esténként elméleti előadásokkal egészítjük ki szállásunkon, a 2962 méter magasan található Defreggerhaus-ban.

 

Grossvenediger mászás (3662 m) - 2015

A tanfolyam megkoronázásaként élesben is kipróbálhatjuk a tanultakat és feltúrázunk a Grossvenediger 3662m magas csúcsára. A Grossvenediger Ausztria negyedik, a Hohe Tauern második legmagasabb pontja. A legjobb belépő a 3-4 ezer méteres csúcsok világába.

A tanfolyam és a túra ajánlott négyezres mászások (Gran Paradiso, Mont Blanc) előtt felkészülésként.

Képek forrása: MAKASE

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>