Egynapos gyalogtúra Ausztriában

Kalandozás az igazi lovagkorban, Türkensturz és Seebenstein vára

Hétvégi túránk célpontja Ausztria erdővel borított és hegyek által körülvett, mesébe illő vidéke, a Pittental. E meredek sziklafalakkal és buja növényzettel felvértezett terület, már a lovagkorban is ideális lakhelynek bizonyult. Ékes bizonyítéka ennek Seebenstein vára, melynek kapuján belépve egy időutazásra indulhatunk az igazi középkorba. A varázslatos környezet, a gazdag gyűjtemény minden kétséget kizáróan rabul ejti fantáziád... Tarts velünk és fedezzük fel együtt e látnivalókban gazdag, csodálatos és vadregényes tájat! Türkensturz és Seebenstein várát a Pittentaler via ferrata útvonal izgalmas meredélyén keresztül közelítjük meg, majd egy kellemesen fárasztó túrát teszünk a környező erőben, felkutatva annak rejtett kincseit.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Gleißenfeld (Ausztria) autóval, 275 km; 3 óra

1. nap   Utazás, érkezés Gleißenfeld-be

Találkozó 9:00-kor Gleißenfeld antik falvacskájában. Rövid tájékoztató, majd egy kalandos gyalogtúra útvonalon keresztül megostromoljuk Türkensturz romjait. Varázslatos panoráma fogad minket a romok közül, ahol feltölthetjük magunkat energiával. Rövid pihenő után fejest ugrunk a tündérmesék erdejébe, és felkutatjuk Seebenstein várát. Várlátogatás. Időutazásunk végén ismét erdei kalandokban lesz részünk, hogy sötétedés felé visszaérjünk autóinkhoz. Búcsú, majd indulás Magyarországra...

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

jelenleg nincs meghirdetve

Részvételi költség vendégként:

-

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a szervezést, a túravezetés díját képzett túravezetőkkel, a túrabot bérleti díját

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást - az autókat segítünk összeszervezni
   ~ 6.000 Ft/fő - üzemanyag, autópálya matricák

* az étkezéseket, a belépőket (belépő Seebenstein várába - 6 euró felnőtt, 5 euró tanuló, 3 euró gyerek)

 Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖNNYŰ, KÖZEPESEN MEGTERHELŐ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, enyhén fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 5-6 óra.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Seebenstein vára, Türkensturz romjai és a Pittentaler via ferrata

A festői Seebenstein római eredetű, viszont jelenlegi felépítése, erődítése valószínűleg a 12-16. századból - meglehetősen jó állapotban - maradt ránk. A török támadásoknak is sikeresen ellenállt, s Mátyás király is ostromolta 1488-ban. Négy egymást követő kapun át vezet az út az elővárba. Gazdag művészeti gyűjteményével (fegyver, festmény, porcelán) és remek állapotban megőrzött berendezéseinek segítségével ismerhetjük meg az igazi lovagkor világát. Későbbi korból való épületei is fennmaradtak, ezeket a birtokos herczeg régi fegyverekből, bútorokból, korabeli használati tárgyakból és festményekből összeállított egyedi gyűjteményével még érdekesebbekké tette. Belső várudvara gyönyörű, külső erősítési művei nagyszerűek.

Egynapos gyalogtúra Ausztriában - Kalandozás az igazi lovagkorban, Türkensturz és Seebenstein vára

Türkensturz romjait a lichtensteini fejedelem építtette az 1532-es török veszedelem emlékére. A törökök ekkor nem csak Magyarországot foglalták el, hanem bizony ebbe a völgybe is eljutottak. Seebenstein és Gleißenfeld parasztjai azonban sikeresen visszaverték a törököket, akik a közeli erdőkbe és dombokra menekültek. A legenda szerint az erdőkben bujkáló törökök egy csapata meglátott egy asszonyt, akit el akartak fogni. Az asszony azonban lépre csalta őket, ugyanis a szikla pereméig szaladt, majd amikor üldözői el akarták fogni, félreugrott és így a rátámadó katonák a mélybe zuhantak. Ezért lett a szikla neve "törökesés"...

Egynapos gyalogtúra Ausztriában - Kalandozás az igazi lovagkorban, Türkensturz és Seebenstein vára

Fotó: Vladimír Pešák, stan_nö, MAKASE, Rudolf Sedlaczek, Boris Čihák, Jan Motl, Andrea F

Forrás: hetedhetorszag.hu, ipernity.com - Licskai László

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>