Az örök hó és jégmezőkön...

Dachstein via ferrata és magashegyi trekking túra

Via ferráta túránk célpontja a Hoher Dachstein, egy erősen karsztos osztrák hegység, a második legmagasabb az Északi Mészkő-Alpokban. Felső-Ausztria és Stájerország határán helyezkedik el Közép-Ausztriában, s a legmagasabb pontja ezeknek a tartományoknak.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Tatabánya - Ramsau am Dachstein 4,5-5 óra 500 Km

1. nap  

 • Késő esti indulás Magyarországról, másnap reggel érkezünk Ramsau am Dachstein-be.

2. nap  

 • Elfoglaljuk szálláshelyeinket a kempingben, lepakolunk, reggelizünk, kiosztjuk a felszereléseket és röviden átbeszéljük a programot.
 • Autóinkkal felmegyünk az 1680m-en található parkolóig, itt van a Skywalk-hoz induló felvonó állomása.
  • Túrázós csoport programja:
   • a felvonóval felmegyünk a Skywalk-hoz, megtekintjük a lélegzetállító panorámát, majd végigvágtatunk az üvegpadlón, amin keresztül megcsodálhatjuk a Dachstein masszívum hatalmas mélységét. A nap további részében különböző programok közül választhattok (gleccsertúra, gerinctúra, kilátópontok megtekintése, mintavételezés az osztrák csapolt sörből a hüttében :-), stb...)
  • Via ferrata / klettersteig csoport programja:
   • a Johann-Klettersteigen / Via ferrátán (C és E,1) megcélozzuk a 2687m-en tatlálható Skywalkot. Délután érkezés az állomásra, ahol a másik csapattal együtt lereszkedünk a felvonóval a parkolóba. Élelmiszer és ital vásárlására csak a túra előtt, és visszaérkezés után van lehetőség.
 • -Este városnézés, vacsora, szabadprogram...

3. nap  

 • Reggel 8 órakor indulás a szálláshelyről. Úticélunk a Gosausee mellett található meseszép környezet.
 • Túracélpontunk a Laserer alpin Klettersteig / Via ferrata. Ez az útvonal egy idilli tó partján fut végig, ahol az előző napon meglátogatott dachstein-i résznek a gleccserekkel tarkított hátulja nyújt kihagyhatatlan panorámát.
 • Visszatérünk az autókhoz, majd 15 óra körül indulás Magyarországra.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

jelenleg nincs meghirdetve

Részvételi költség vendégként:

-

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

-

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a via ferrata oktatást, a klettersteig-szett (beülő, kantár, karabinerek, fék, sisak, hágóvas) bérleti díját, a túravezetés díját képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
  egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

* szállást:
   -

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ, NEHÉZ

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

A hegység egy része a Salzburgi területekre is átcsúszik, ezért Drei-Länder-Berg ("három állam hegy")-nek is szokták nevezni. A Dachstein-hegység területe körülbelül 20 × 30 km, több tucat csúcs van 2500 méter felett, a legmagasabbak a déli és dél-nyugati területeken. Északról nézve a Dachstein hegységet gleccserek uralják, sziklás csúcsok emelkednek mögöttük. Ezzel szemben a déli oldala a hegynek szinte függőlegesen esik a völgybe.

  

Geológia

A Dachstein hegység geológiáját úgynevezett Dachstein-Kalk ("Dachstein-i mészkő ")-vek uralják, amik a triász időből származnak. Ami hasonló más karsztos területekhez, a Dachsteint is áthatja egy nagyon gazdag barlang rendszer, köztük a legnagyobb barlangok Ausztriában, mint a Mammuthhöhle és a Hirlatzhöhle. Egy másik jelentős idegenforgalmi célpontja a Eisriesenhöhle. A Dachstein híres a fosszíliáiról, köztük megalodon fosszíliáról, a Linzer Weg-en át sok maradványt láthatunk, amelyeket Kuhtritte (szarvasmarha lábnyom")-nak neveznek.

A gleccserek gyakoriak az Északi Mészkő-Alpokban, és Dachsteinnen is - a Hallstätter Gletscher (" Hallstatt gleccser "), a Großer Gosaugletscher (" nagy Gosau -gleccser) és a Schladminger Gletscher (" Schladming gleccser ") - a legnagyobb, valamint a legészakibb és legkeletibb az egész Alpokban. Több kisebb jégmező is van, mint például a Kleine Gosaugletscher ("kisebb Gosau-gleccser) és a Schneelochgletscher (" hó-lyuk gleccser "). A gleccser közül egyesek gyorsan és teljesen eltűnhetnek 80 éven belül. A Hallstatt gleccser 20 m-rel rövidült csak 2003-ban.

 

Túrázás, hegymászás

Az első csúcsmászást 1832-ben Peter Gappmayr érte el, keresztül a Gosau-gleccseren, miután egy korábbi kísérlete Erzherzog Karllal keresztül Hallstätter gleccseren kudarcot vallott. Két éven belül Gappmayr sikerére egy fakeresztet emeltek a csúcson. Az első, aki télen elérte a csúcsot Friedrich Simony volt, január 14-én 1847-ben. A csupasz déli oldalon először szeptember 22-én 1909-ben, IRG és Franz Steiner testvérek másztak fel.

Mivel a legmagasabb pontja két különböző tartományban van, a csúcsmászás egy népszerű célpont nyáron és télen egyaránt. Szép időben néha 100 hegymászó is próbálkozik egyszerre a feljutással, ami a kulcsfontosságú szakasznál torlódáshoz is vezethet.

A legismertebb útvonalak

 • Schulter-Anstieg: Simony Hütte - Hallstatt gleccser - Dachsteinwarte - keleti gerincen
 • Randkluft-Anstieg: Simony Hütte - Hallstatt gleccser - észak-keleti arc
 • Nyugat-gerincen: Adamekhütte - Gosau-gleccser - Obere Windluke - nyugati gerincen

Ezeken az útvonalakon szükségesek az alpesi mászó felszerelések, s a hegymászó tudás a gleccsereken való átkeléshez. A legérdekesebb via ferrata valamint hegymászó útvonalak a Dachstein déli oldalán koncentrálódnak, a leghíresebb közülük a Steinerweg ( osztályozás V ) és a Pichlweg (osztályozás IV).

Képek forrása: MAKASE 

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>